Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Lis 2020

Natasha i Dragodid: Obnavljaju suhozide i u kaparetama sade kapare na Silbi

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Nedjeljko Jusup  

Natasha i Dragodid: Obnavljaju suhozide i u kaparetama sade kapare na Silbi

Tko još ne zna da su suhozidi, nazivani i kao gromača i mocira, građevine od prirodnog kamena bez korištenja morta. Građeni su iz raznih razloga i pobuda, ali uglavnom sa svrhom da budu zid, međa, ograda pašnjaka ili oranica. Zidanje u suho koristilo se i pri gradnji bunara, kažuna u Istri, ali i puteva, kao što je primjerice Premužićeva staza na Velebitu.

Dobro, a što je novo, osim što se u posljednje vrijeme, zahvaljujući Dragodidu, obnavljaju stari suhozidi?

"Novo je - kapareta“, otkriva nam Natasha Kadin sa Silbe. Kapareta je suhozidni tobolac ili stožac u kojega se sade kapare, kaže i dodaje kako je taj suhozidni novitet dobio ime kombinacijom riječi kapara i Toreta.

Otkud ime kapareta?
Kapar je znamo samonikla mediteranska biljka. Raste na suhim, vapnenim, suncu i toplini izloženim zidovima i pukotinama stijena u obliku zelenog grma visine do 2 metra, okruglih i mesnatih listova, a najpoznatija je po namjeni u gastronomiji - ukiseljeni pupovi delikatesni su prilog mnogim jelima. A Toreta je visoka uska kula u središtu Silbe s koje pogled puca daleko na morsku pučinu. Podigao ju je 1891. godine svojoj ljubavi Antoniji pomorac Petar Marinić. Kulu još zovu i “Toranj ljubavi”. S puno ljubavi mladi aktivisti okupljeni u umjetničko-ekološku organizaciju SEA Silba Environment Art koju također vodi Natasha već petu godinu organiziraju radionice suhozidne gradnje, a jedna od njih pod mentorstvom udruge Dragodid održana je ovih dana, unatoč korana krizi.

“Program smo reducirali, poštivali sve epidemiološke mjere i naputke Stožera”, kaže nam. Dodaje da su dosad, u pet godina, obnovili brojne suhozide te osmislili i sagradili nekolicinu kapareta.

Graditelji suhozida iz Dragodida
Mentori su i ove godine bili graditelji suhozida iz Dragodida, udruge koja je osnovana još 2007. godine, a počeci djelovanja sežu u 2002. godinu, kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u tom selu kod Komiže na Visu. Od tada aktivisti ove zanimljive udruge djeluju na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama. Sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Glavne aktivnosti su im organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje i poznavateljima lokalnih tradicija. Zahvaljujući upravo Dragodidu, podsjetimo, umijeće ove gradnje upisano je 28. studenoga 2018. na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, kao odgovor na zajedničku međunarodnu nominaciju Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske pod nazivom ”Art of dry stone walling, knowledge and techniques”. Priznanje je zbilja značajno i daje elana za stare i nove istraživačke, edukativne i promotivne aktivnosti. Jer, suhozid je kulturno dobro čovječanstva – svih nas!

E sad, kakve veze imaju kapari s tom gradnjom i kako se u toj inspirativnoj priči (s)našla Natasha?

Mirisi i okusi djetinjstva iz Primoštena
"Odrasla sam u Splitu, na splitskim Gripama, a ljeta sam provodila kod babe i dide u Primoštenu, i tamo sam se upoznala sa težačkim životom", započinje. Njezid dida je imao više stotina maslina, ni sama ne zna koliko trsova loze poznate sorte Babić, koja je doslovno rasla iz kamena na obroncima koji izrastaju iz mora, i još razne biljke, a do svojih polja je išao sa svojom najboljom prijateljicom mazgom, prisjeća se. Njezina baba je držala 3 kantuna od kuće, a u dvoru je imala 3 mala vrta koja su uspili napravit od te škrte zemlje, i tamo je imala pome, kukumare, paprike, tikve i tikvice, petrusimul i masu začinjskog bilja od kojeg je cili dvor mirisa.

“Imala je i jednu kozu od čijeg je mlijeka radila najukusniji sir koji je držala u velikim teglama punim maslinovog ulja, okus kakav više nikad nisam osjetila u životu”, zapisala je Natasha. Nije zaboravila mirise okuse i djetinjastva. Nakon što je završila studije kuture i umjetnosti kao aktivistica na nezavisnoj sceni iza koje je niz umjetničkih i kulturnih prijekata prije 14 godina stigla je na Silbu i oduševila se predivnom prirodom.

Na Silbi osnovala OPG i prijavila sadnju kapara
“Najviše me oduševljavalo samoniklo ljekovito mediteransko bilje koje je mirisalo posvuda jer je Silba nezagađena prometom. Počela sam ga pratiti, učiti o njemu, brati i raditi razne macerate, ulja, sapune, čajeve, rakije za vlastite potrebe i poklone prijateljima", nastavlja. Od svih biljaka najviše ju se, kaže, dojmila uporna, izdržljiva i drska kapara koja raste iz zida, tamo gdje ona odluči, ima najljepši cvijet koji postoji, i razmnožava se sama, uz pomoć vjetra i kukaca, pa tako na otoku postoje kale pune kapara. “Podsjetila me na mene samu i odlučila sam je pokušati uzgajati”, kaže. Vlastitim novcem kupila je zemljište, osnovala svoj OPG Dlana, prijavila sadnju kapara i krenula u “dugu plovidbu u nepoznato”.


Komentari članka

Vezani članci

Ljuti umaci na bazi čili papričica iz jedinog slavonskog OPG-a za ljutoljupce traženi diljem Hrvatske

21.10.2020.

Svoje ljute proizvode u "Ljutoteci" pakiraju u bočice od 60 i 100 mililitara jer bi ih u suprotnom, u tri mjeseca od otvaranja, bilo teško potrošiti ili pak to mogu – samo hrabri. Međutim, znalcima je već dobro poznata vinkovačka "Ljutoteka", pa sve njiho

[30 ispod 30] Zvonimir Kalić: Želim hrvatske mlade poljoprivrednike plasirati visoko u njedra Europe

20.10.2020.

Trenutno njegov OPG radi na stvaranju vlastite poljoprivredne robne marke, brenda za koji se nada da će obići Europu i svijet te promovirati hrvatsku proizvodnju. Usto su proizveli još noviteta od konoplje, a želja im je poljoprivrednu proizvodnju povezat

Nova uljara u poljoprivrednoj zadruzi Cres

19.10.2020.

U poljoprivrednoj zadruzi Cres ovogodišnju berbu maslina dočekuju s novom uljarom koja omogućava dvostruko veću preradu. Zbog slabijeg uroda, proizvodnja će biti na razini lanjske, oko 90 tona maslina, što je za tamošnje maslinare loša godina.

Matko Zelić: Plasman jabuke nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu

15.10.2020.

Obzirom na mraz, ali i veliku potražnju, cijene su porasle jer je ovog voća na tržištu manje, kaže Matko Zelić, zadovoljan jer mu je, unatoč problemima koji su pratili voćare, više od 85% jabuke prve klase.

Uspješna poljoprivredna priča dvojice kumova

09.10.2020.

Zajedničkim snagama, dvojica su kumova posadila bundeve - jedan je kupio kombajn, a drugi ima traktor i potreban prostor za sve uspješniju proizvodnju ulja. Zajedničkim snagama stvaraju svoje carstvo - podijelili su strojeve, poslove pa i tržište.

Tag cloud

 1. 2053 članka imaju tag hrvatska
 2. 2135 članka imaju tag turizam
 3. 1597 članka imaju tag financije
 4. 1329 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1039 članka imaju tag trgovina
 8. 775 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 880 članka imaju tag investicije
 11. 977 članka imaju tag ict
 12. 1016 članka imaju tag EU
 13. 712 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 909 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 937 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 313 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 288 članka imaju tag potpore
 25. 373 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 393 članka imaju tag porezi
 29. 338 članka imaju tag opg
 30. 369 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 433 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici