Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Svi 2023

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Željka Laslavić  

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

Kupari, Mlini, Srebreno, Plat. Četiri ‘dragulja‘ Župe dubrovačke desetak kilometara udaljena od Dubrovnika.

Osim po predivnoj prirodi, Župa dubrovačka dugo je bila domaćin zapuštenih hotela, objekata ‘duhova‘ idelanih za snimanje akcijskih i horor filmova. Zapušteni hoteli desetljećima čekali ozbiljne investitore prepušteni državi. Prvi su svog ‘udomitelja‘ još prije desetak godina pronašli Mlini i Srebreno koje je kupio pokojni hotelijer i vlasnik HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. Anđelko Leko, sagradivši Sheraton Dubrovnik Riviera hotel koji je sa cijelim HUP-ovim portfeljom prodan Adris grupi.

Plat i Kupari ostali su ‘neželjena djeca‘ čija će se sudbina u iduće tri godine stubokom promijeniti. Obje su lokacije našle su investitore, a za svaku najavljena ulaganja premašuju 100 milijuna eura.

Početkom svibnja sklopljen je Aneks II. Ugovora o realizaciji projekta Kupari, kojim je investitoru, hrvatskoj tvrtki Kupari Luxury Hotels u vlasništvu Hotels Properies Limited (HPL) iz Singapura, omogućeno izmještanje vodotoka bujičnog kanala Taranta, što je bio uvjet za dobivanje dozvole za gradnju izmjena Urbanističkog plana uređenja kojeg je investitor tražio prije godinu dana. Naime, kroz izradu projektne dokumentacije uočena su određena ograničenja u odnosu na već planiranu rekonstrukciju i povećanje kapaciteta bujičnog vodotoka Tarante te je investitor od države zatražio izmjenu projekta rekonstrukcije vodotoka na način da se u određenom dijelu izmjesti planirana trasa te na taj način izbjegne gradnja nad kanalom.

Kako kažu u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, investitoru je dan rok od godine dana od donošenja Urbanističkog plana uređenja za ishođenje građevinske dozvole. Po ishođenju građevinske dozvole investitor ima rok od 48 mjeseci za realizaciju samog projekta.

- Republika Hrvatska vlasnik je zemljišta u obuhvatu projekta, od čega se jedan dio zemljište daje u zakup (na kojem je postojeći hotel Granda), na dijelu zemljišta osniva se pravo građenja za gradnju novih hotela, dok se na preostalom dijelu osniva služnost u korist investitora Kupari Luxury Hotels d.o.o. Hotelski operater s kojim investitor ima potpisan ugovor je Four Seasons. Ministarstvo je nadležno za sklapanje ugovora o raspolaganju zemljištem te naplatu po sklopljenim ugovorima kao i za praćenje realizacije projekta – ističu u Ministarstvu.

Na obnovu Kupara čeka se desetljećima. Kupari su najstarije turističko mjesto u Župi u kojemu je 1920. godine izgrađen prvi hotel. Zadnji investitor iz Rusije, tvrtka Avenue ulaganja na čelu sa Sergejem Gljadelkinom prije osam godina dobila je koncesiju na 99 godina. Otvorenje luksuznog kompleksa trebalo se dogoditi još prije tri godine, ali od svega toga nije ispalo ništa. U 2021. Rusi su ušli u strateško partnerstvo s tvrtkom HPL koja je u vlasničku strukturu najprije ušla s 50 posto kapitala (kada je nastala tvrtka (Kupari Luxury Hotels), da bi prošle godine HPL postao vlasnik još 40 posto kompanije, znači trenutno drži 90 postotni udjel. ‘Zapelih‘ deset posto u rukama je bivšeg i rekordno brzo smijenjenog ministra graditeljstva Ivana Paladina koji je svoj udio nastojao naplatiti putem sudova, ali mu to nije uspjelo.

Paladinovu ulogu u projektu Kupari kao da je osmislio maštoviti scenarist. Paladina je svojih 10 posto želio prodati većinskom vlasniku po ogromnoj cijeni, zbog čega je s novim investitorom iz Singapura završio na sudu. Podnio je lani sudsku tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv KLH-a, zahtijevajući da mu kompanija isplati tih 10 posto udjela kako bi izašao iz projekta. Mediji su tada pisali da je procijenjena vrijednost vještaka na suđenju njegovog udjela iznosila oko pet milijuna kuna, a Paladina je tražio 67,5 milijuna. Da stvar bude bolja, maštoviti scenarist je Paladini dodijelio dvostruku ulogu - istovremeno je igrao ministra nadležnog za realizaciju projekta Kupari i dioničara koji želi dobro prodati svoje udjele. Međutim, sud je zaključio kako su se promijenile i okolnosti dolaskom novog vlasnika pa nema ni temelja da Paladina izlazi iz tvrtke. Kako neslužbeno saznajemo, investitor bih rado otkupio njegov udio, ali ostaje pitanje cijene i čistog suvlasničkog odnosa.

Prvotna procjena vrijednosti ulaganja HPL-a u Kupare iznosila je oko 100 milijuna eura no s obzirom na inflacijske izazove postoji realna mogućnost da se vrijednost radova poveća na 150 milijuna eura. Kada je došlo do promijene vlasništva Ministarstvo je ambiciozno najavljivalo završetak obnove do 2025. godine, međutim s obzirom na čekanje na promjene u Urbanističkom planu te još minimalno godinu dana na ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, izglednije je da će kompleks biti završen krajem 2026. godine, kako saznajemo. Iako još nije službeno potvrđeno, Ministarstvo graditeljstva istaknulo je Four Seasons kao hotelskog operatera koji se po prvi put pojavljuje u Hrvatskoj, a taj bi brend, kako saznajemo, trebao upravljati i luksuznim vilama koje će se iznajmljivati u sklopu kompleksa koje se nalazi u T1 zoni. Glavni arhitekt je domaća tvrtka 3LHD koja će u suradnji s konzultantima Four Seasona graditi objekte prema standardima hotelskog operatera.

HPL Grupa je vlasnik 38 hotela najviše kategorije, od čega 18 pod brendom Four Seasons, a većinski vlasnik tvrtke HPL Singapore je azijski multimilijarder Ong Beng Seng iz Singapura, koji u obiteljskom portfelju, zajedno sa suprugom Christinom posjeduje i tvrtku Como koja upravlja s 32 hotela.

Hotelskim investicijama koje su određene kao strateške loptaju se razna ministarstva.Tako je za realizaciju Kupara zaduženo je Ministarstvo graditeljstva, a za, recimo Hotele Plat, koje je Vlada također proglasila strateškom investicijom, Ministarstvo gospodarstva. S treće strane, Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata je imenovalo resornog voditelja Operativne skupine za pripremu i provedbu projekta Plat iz Ministarstva turizma i sporta.


Komentari članka

Vezani članci

Goran Pikunić: Iza njega je više od tisuću prodanih nekretnina približne vrijednosti milijardu eura

25.09.2023.

Kada sam pokretao ovu tvrtku, vjerovao sam da imam “ono nešto”. Upustio sam se u poslovanje nekretninama, iako sam se ranije bavio posve drukčijim zanimanjima, znajući da je to nešto u čemu se mogu u potpunosti ostvariti. Najiskrenije, prvotni cilj mi je

Creaticon otvara pogon i postavlja nove standarde kozmetičke industrije

24.09.2023.

Uzbudljive vijesti stižu iz hrvatskog poslovnog sektora – tvrtka Creaticon d.o.o. uskoro otvara svoj novi proizvodni pogon koji će donijeti inovaciju, kvalitetu i nova radna mjesta u kozmetičkoj industriji. Projekt proizvodnog pogona, ukupne vrijednosti v

Za obnovu dva hotela u Gradcu više od 16 milijuna eura

20.09.2023.

Dalmatie Grupa u srijedu je najavila kako će krajem rujna početi obnova hotela Labinec, a iduće godine i hotela Laguna u najjužnijoj općini Splitsko-dalmatinske županije u Gradcu, u što će ukupno investirati više od 16 milijuna eura

Najveća pileća farma u Hrvatskoj bit će gotova do kraja 2025. Uskoro će tražiti dobavljače

18.09.2023.

U Hrvatskoj se očekuje investicija kakvu domaća poljoprivreda već dugo nije imala. Riječ je o izgradnji pileće farme u Petrinji, investiciji teškoj više do 500 milijuna eura, a iza koje stoji Petrinja Chicken Company. Krešimir Steinbauer, financijski dire

Podobnik: Svoje ljude zbog dugotrajne korupcije gubimo, a strance baš ne volimo i to poskupljuje cijenu rada

15.09.2023.

Naši ljudi koji žive vani se čude kako su mnoge cijene proizvoda u nas puno veće nego na zapadu, a to onda možda znači da kod nas nema dovoljno konkurencije u trgovini jer da je ponuda veća od potražnje cijene bi padale. U trgovini kao da postoji kartel m

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor