Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Svi 2023

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Željka Laslavić  

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

Kupari, Mlini, Srebreno, Plat. Četiri ‘dragulja‘ Župe dubrovačke desetak kilometara udaljena od Dubrovnika.

Osim po predivnoj prirodi, Župa dubrovačka dugo je bila domaćin zapuštenih hotela, objekata ‘duhova‘ idelanih za snimanje akcijskih i horor filmova. Zapušteni hoteli desetljećima čekali ozbiljne investitore prepušteni državi. Prvi su svog ‘udomitelja‘ još prije desetak godina pronašli Mlini i Srebreno koje je kupio pokojni hotelijer i vlasnik HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. Anđelko Leko, sagradivši Sheraton Dubrovnik Riviera hotel koji je sa cijelim HUP-ovim portfeljom prodan Adris grupi.

Plat i Kupari ostali su ‘neželjena djeca‘ čija će se sudbina u iduće tri godine stubokom promijeniti. Obje su lokacije našle su investitore, a za svaku najavljena ulaganja premašuju 100 milijuna eura.

Početkom svibnja sklopljen je Aneks II. Ugovora o realizaciji projekta Kupari, kojim je investitoru, hrvatskoj tvrtki Kupari Luxury Hotels u vlasništvu Hotels Properies Limited (HPL) iz Singapura, omogućeno izmještanje vodotoka bujičnog kanala Taranta, što je bio uvjet za dobivanje dozvole za gradnju izmjena Urbanističkog plana uređenja kojeg je investitor tražio prije godinu dana. Naime, kroz izradu projektne dokumentacije uočena su određena ograničenja u odnosu na već planiranu rekonstrukciju i povećanje kapaciteta bujičnog vodotoka Tarante te je investitor od države zatražio izmjenu projekta rekonstrukcije vodotoka na način da se u određenom dijelu izmjesti planirana trasa te na taj način izbjegne gradnja nad kanalom.

Kako kažu u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, investitoru je dan rok od godine dana od donošenja Urbanističkog plana uređenja za ishođenje građevinske dozvole. Po ishođenju građevinske dozvole investitor ima rok od 48 mjeseci za realizaciju samog projekta.

- Republika Hrvatska vlasnik je zemljišta u obuhvatu projekta, od čega se jedan dio zemljište daje u zakup (na kojem je postojeći hotel Granda), na dijelu zemljišta osniva se pravo građenja za gradnju novih hotela, dok se na preostalom dijelu osniva služnost u korist investitora Kupari Luxury Hotels d.o.o. Hotelski operater s kojim investitor ima potpisan ugovor je Four Seasons. Ministarstvo je nadležno za sklapanje ugovora o raspolaganju zemljištem te naplatu po sklopljenim ugovorima kao i za praćenje realizacije projekta – ističu u Ministarstvu.

Na obnovu Kupara čeka se desetljećima. Kupari su najstarije turističko mjesto u Župi u kojemu je 1920. godine izgrađen prvi hotel. Zadnji investitor iz Rusije, tvrtka Avenue ulaganja na čelu sa Sergejem Gljadelkinom prije osam godina dobila je koncesiju na 99 godina. Otvorenje luksuznog kompleksa trebalo se dogoditi još prije tri godine, ali od svega toga nije ispalo ništa. U 2021. Rusi su ušli u strateško partnerstvo s tvrtkom HPL koja je u vlasničku strukturu najprije ušla s 50 posto kapitala (kada je nastala tvrtka (Kupari Luxury Hotels), da bi prošle godine HPL postao vlasnik još 40 posto kompanije, znači trenutno drži 90 postotni udjel. ‘Zapelih‘ deset posto u rukama je bivšeg i rekordno brzo smijenjenog ministra graditeljstva Ivana Paladina koji je svoj udio nastojao naplatiti putem sudova, ali mu to nije uspjelo.

Paladinovu ulogu u projektu Kupari kao da je osmislio maštoviti scenarist. Paladina je svojih 10 posto želio prodati većinskom vlasniku po ogromnoj cijeni, zbog čega je s novim investitorom iz Singapura završio na sudu. Podnio je lani sudsku tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv KLH-a, zahtijevajući da mu kompanija isplati tih 10 posto udjela kako bi izašao iz projekta. Mediji su tada pisali da je procijenjena vrijednost vještaka na suđenju njegovog udjela iznosila oko pet milijuna kuna, a Paladina je tražio 67,5 milijuna. Da stvar bude bolja, maštoviti scenarist je Paladini dodijelio dvostruku ulogu - istovremeno je igrao ministra nadležnog za realizaciju projekta Kupari i dioničara koji želi dobro prodati svoje udjele. Međutim, sud je zaključio kako su se promijenile i okolnosti dolaskom novog vlasnika pa nema ni temelja da Paladina izlazi iz tvrtke. Kako neslužbeno saznajemo, investitor bih rado otkupio njegov udio, ali ostaje pitanje cijene i čistog suvlasničkog odnosa.

Prvotna procjena vrijednosti ulaganja HPL-a u Kupare iznosila je oko 100 milijuna eura no s obzirom na inflacijske izazove postoji realna mogućnost da se vrijednost radova poveća na 150 milijuna eura. Kada je došlo do promijene vlasništva Ministarstvo je ambiciozno najavljivalo završetak obnove do 2025. godine, međutim s obzirom na čekanje na promjene u Urbanističkom planu te još minimalno godinu dana na ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, izglednije je da će kompleks biti završen krajem 2026. godine, kako saznajemo. Iako još nije službeno potvrđeno, Ministarstvo graditeljstva istaknulo je Four Seasons kao hotelskog operatera koji se po prvi put pojavljuje u Hrvatskoj, a taj bi brend, kako saznajemo, trebao upravljati i luksuznim vilama koje će se iznajmljivati u sklopu kompleksa koje se nalazi u T1 zoni. Glavni arhitekt je domaća tvrtka 3LHD koja će u suradnji s konzultantima Four Seasona graditi objekte prema standardima hotelskog operatera.

HPL Grupa je vlasnik 38 hotela najviše kategorije, od čega 18 pod brendom Four Seasons, a većinski vlasnik tvrtke HPL Singapore je azijski multimilijarder Ong Beng Seng iz Singapura, koji u obiteljskom portfelju, zajedno sa suprugom Christinom posjeduje i tvrtku Como koja upravlja s 32 hotela.

Hotelskim investicijama koje su određene kao strateške loptaju se razna ministarstva.Tako je za realizaciju Kupara zaduženo je Ministarstvo graditeljstva, a za, recimo Hotele Plat, koje je Vlada također proglasila strateškom investicijom, Ministarstvo gospodarstva. S treće strane, Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata je imenovalo resornog voditelja Operativne skupine za pripremu i provedbu projekta Plat iz Ministarstva turizma i sporta.


Komentari članka

Vezani članci

Chef i vlasnik restorana Agli Amici s dvije Michelinove zvjezdice: Tajna uspjeha je obitelj

17.07.2024.

Agli Amici iz Rovinja nedavno je postao prvi restoran u Hrvatskoj ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice. O tom postignuću, kulinarskom carstvu koje je stvorio i poslovnim planovima za Forbes Hrvatska pričao je chef Emanuele Scarello

Podravka otvorila tvornicu za preradu rajčice vrijednu 13 milijuna eura

17.07.2024.

Rajčicu za Podravku ove godine proizvodi gotovo 70 kooperanata, dvostruko više nego lani, a očekuje se ukupni prinos od oko 25.000 tona.

Mađari grade turističko čudo na Jadranu, otkrili su nam svoje planove

12.07.2024.

Indotek grupa, međunarodni investicijski fond sa sjedištem u Budimpešti, na čijem se čelu nalazi Daniel Jelinek, navodno šesti najbogatiji Mađar s vrlo dobrim privatnim i poslovnim vezama s tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom i njegovom obitelji, napoko

Hrvatske zračne luke bilježe velik porast, a jedna od njih ima ekstra snažan uzlet

11.07.2024.

Hrvatske zračne luke u svibnju su i prvih pet mjeseci ove godine ostvarile dvoznamenkaste poraste putničkog prometa u odnosu na prošlu godinu, a ukupno je kroz svih devet luka u pet mjeseci prošlo 3,25 milijuna putnika ili 22,2 posto više, podaci su Držav

Dubrovnik ima najviše hotela u državi s pet zvjezdica, doznajte kako posluju

10.07.2024.

Zaronjen u povijest, bogat kulturom, pun poštovanja tradicije i magnet za međunarodne putnike, to je Dubrovnik. Grad je poznat i kao elitna i kao zrakoplovna destinacija, u prošloj godini je kroz dubrovačku zračnu luku prošlo gotovo 2,5 milijuna putnika,

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1577 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1256 članka imaju tag trgovina
 10. 1141 članka imaju tag investicije
 11. 1180 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 573 članka imaju tag opg
 17. 744 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke