Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Velj 2019

Nenaplaćena potraživanja: Izvještaj Poreznoj jedanput umjesto četiri puta na godinu

Izvor: lider.media · Autor: Marija Zuber  

Nenaplaćena potraživanja: Izvještaj Poreznoj jedanput umjesto četiri puta na godinu

Obveza izvještavanja Porezne uprave o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima uvedena je početkom 2017. godine. Obveznici dostavljanja podataka o nenaplaćenim potraživanjima su svi poslovni subjekti obveznici PDV-a, neovisno o pravnom obliku organiziranja. Mali poduzetnici koji su povremeni obveznici PDV-a u slučaju kad posluju s državama članicama Europske unije i trećim zemljama nisu obveznici izvještavanja o nenaplaćenim potraživanjima. Rokovi izvještavanja propisani su Općim poreznim zakonom, a sadržaj podataka i obrazac OPZ-STAT-1 na kojemu se iskazuju podaci propisan je Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona. Do kraja 2018. godine podaci su se prikupljali tromjesečno, sa stanjem nenaplaćenih potraživanja zadnjeg dana u tromjesečju, uz uvjet da ta potraživanja nisu naplaćena do kraja mjeseca koji slijedi nakon tromjesečja. Na primjer, na obrascu OPZ-STAT-1 za prvo tromjesečje trebalo je iskazati podatke o nenaplaćenim potraživanjima na dan 31. ožujka, ali samo o onima koja nisu naplaćena do 30. travnja te godine, na obrascu sa stanjem na dan 30. lipnja o potraživanjima koja nisu naplaćena do 31. srpnja itd. Obrazac je trebalo dostavljati Poreznoj upravi četiri puta na godinu: do 20. svibnja za prvo tromjesečje, do 20. kolovoza za drugo, do 20. studenoga za treće i do 20. veljače za zadnje tromjesečje prethodne kalendarske godine.

Realniji rokovi

Izmjenama Općega poreznog zakona koje su stupile na snagu 1. siječnja obveznici PDV-a će Poreznoj upravi dostavljati obrazac OPZ-STAT-1 jedanput na godinu, sa stanjem od 31. prosinca, a produljen je i rok dostavljanja. Za obveznike poreza na dohodak to znači do kraja veljače, a poreza na dobit do kraja travnjaIzmjenama Općeg poreznog zakona koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019. te se obveze poreznih obveznika pojednostavnjuju i racionaliziraju. Umjesto četiri puta na godinu, obveznici PDV-a će Poreznoj upravi dostavljati obrazac OPZ-STAT-1 jedanput na godinu, sa stanjem na dan 31. prosinca, a rok za dostavljanje podataka je produljen. Obrazac će se dostavljati zajedno s prijavom poreza na dobit odnosno prijavom poreza na dohodak, što za obveznike poreza na dohodak znači do kraja veljače, a za obveznike poreza na dobit do kraja travnja tekuće za prethodnu godinu. Izmijenjeni propisi primjenjuju se od 1. siječnja 2019., što znači da obveznici PDV-a moraju obvezu za zadnje tromjesečje 2018. ispuniti prema propisima koji su bili na snazi do kraja 2018. i obrazac OPZ-STAT-1 sa stanjem na dan 31. prosinca 2018. dostaviti do 20. veljače 2019. godine.
Uvedena je i velika promjena u obuhvatu podataka koji se iskazuju na obrascu. Počevši od 2019., prvi put za dan izvještavanja 31. prosinca 2019., u obrascu će se iskazivati podaci o nenaplaćenim potraživanjima na dan izvještavanja, tj. bez pomaka od mjesec dana, kako je to bilo uređeno ranijim propisima.

Samo obveznici PDV-a

I nadalje su obveznici izvještavanja samo poduzetnici koji su obveznici PDV-a, tj. trgovačka društva, fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, ustanove javnih službi, neprofitne organizacije, čak i javnopravna tijela, ako na dan izvještavanja imaju nenaplaćenih potraživanja po osnovi izdanih računa. Ako su sva potraživanja po izdanim računima naplaćena, obrazac se ne dostavlja. U obrascu OPZ-STAT-1 iskazuju se samo nenaplaćena dospjela potraživanja za obavljene isporuke dobara i usluga za koje su izdani računi, bilo da su isporuke obavljene drugim obveznicima PDV-a, poslovnim subjektima koji nisu obveznici PDV-a bilo građanima kao krajnjim potrošačima. Potraživanja nastala po drugim osnovama, kao npr. potraživanja za dane pozajmice, za naknadu štete, po osnovi zateznih kamata i dr., ne iskazuju se. Obuhvat podataka o nenaplaćenim potraživanjima isključivo se odnosi na isporuke dobara i usluga za koje je propisana obveza izdavanja računa. Nenaplaćena potraživanja za isporuke za koje se ne izdaju računi i potraživanja za neplaćene usluge po osnovi obavljanja javnih ovlasti nisu predmet statističkog izvještavanja (npr. nenaplaćena potraživanja za koja su lokalne jedinice izdale rješenja, kao npr. za komunalni doprinos).

I isporuke u inozemstvo

U obrascu treba iskazati sva nenaplaćena potraživanja po izdanim računima, čak i ona koja su utužena ili prijavljena u stečajnom postupku. Ako je za određeno potraživanje naknadno ugovoren novi rok dospijeća, što je uobičajeno u postupcima predstečajne nagodbe, iskazuje se samo onaj dio potraživanja koji je dospio prema novim ugovorenim rokovima. Iskazuju se i potraživanja za isporuke u druge države članice Europske unije i u treće zemlje, ako nisu naplaćena. Uz podatke o kupcu, broju i datumu izdavanja računa, ukupno zaračunatoj naknadi po svakom računu, iznosu naplaćenog dijela i iznosu duga po svakom pojedinačnom računu, treba iskazati i datum dospijeća računa i broj dana zakašnjenja, posebno po svakom izdanom računu. Za svakoga kupca za kojega se podaci iskazuju po više pojedinačnih računa, treba upisati i zbrojni iznos nenaplaćenog potraživanja na dan izvještavanja. Potraživanja koja su na dan sastavljanja izvješća starija od šest godina i potraživanja koja su otpisana ne iskazuju se u obrascu OPT-STAT-1.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrebačka banka uvela m-novčanik za plaćanje mobitelom umjesto karticom

16.02.2019.

Korisnici Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke odsad mogu plaćati mobitelom koristeći aplikaciju m-zaba

Nogometna industrija u nezadrživoj ekspanziji

12.02.2019.

UEFA je objavila najnoviji izvještaj o financijama europskih nogometnih klubova. Tomislav Globan je u njemu pronašao mnoštvo zanimljivih podataka koji svjedoče o tome da je nogometna industrija trenutno jedna od najpropulzivnijih i najbrže rastućih indust

Ekonomski i fiskalni učinci pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji (II dio)

12.02.2019.

Milan Deskar-Škrbić je u prvom tekstu o ocjenama učinaka pridruživanja pronašao značajno pozitivne (kratkoročne) trgovačke učinke kao i značajno pozitivne učinke na investicije, ali nije pronašao pozitivne dugoročne učinke na strana ulaganja i produktivno

Ekonomski i fiskalni učinci pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji (I dio)

12.02.2019.

Pet i pol godina nakon ulaska u EU skupilo se dovoljno iskustva za ocjenu učinaka članstva. Milan Deskar-Škrbić u dva nastavka sumira dobre i loše stvari, i podvlači crtu koja ističe dobru stranu salda nakon ulaska u EU

Tko to plaća porez još…

12.02.2019.

Projekt se prijavljuje Hamag-Bicrou. Malo ćete se namučiti da shvatite Zakon i Pravilnik, ali kada to svladate, prijava sama za sebe sasvim je prihvatljiva. U odnosu na prijave za fondove EU, “it’s a walk in the park”.

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1877 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1193 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 808 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 886 članka imaju tag svijet
 12. 854 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 475 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 408 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 323 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 322 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 324 članka imaju tag porezi