Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Kol 2023

Nisam našao kvalitetne radnike pa nisam otvorio restoran, neću srozavati svoj teško stečeni ugled

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Branko Biočić  

Nisam našao kvalitetne radnike pa nisam otvorio restoran, neću srozavati svoj teško stečeni ugled

U centru Rapca, kada krenete s rive prema izlazu, nalazi se uz samu cestu mali obiteljski hotel Nostromo sa tri zvjezdice. Vlasnik je Valter Karlović, 68-godišnjak koji ima čak 50 godina iskustva u ugostiteljstvu i turizmu, a u dva je mandata bio i predsjednik Udruženja obrtnika Labina.

Nakon što je jedanaest godina radio u Hotelskom poduzeću Rabac, današnjoj destinaciji Valamara, Valter je 1993. krenuo u poduzetničke vode te uz pomoć kredita HBOR-a za poticaje u razvoju turizma otvorio mali obiteljski hotel s osam soba i kvalitetnim restoranom koji je, osim za goste, bio otvoren (i dobro posjećen!) i za ostale turiste i domaće ljude iz Rapca i Labina. Međutim, već drugu sezonu restoran ne radi.

- Zatvorio sam restoran zbog problema koje je donijelo postpandemijsko vrijeme i zbog problema s radnom snagom, odnosno nedostatkom kvalitetnog kadra za rad u ugostiteljstvu i turizmu. Šef kuhinje i njegov pomoćnik otišli su raditi u inozemstvo, zimi u Austriji, a ljeti u Italiju. Nisam imao više volje ni snage tražiti novi personal i ekipu jer je kvalitetnog kadra vrlo malo, a ja nisam želio fušariti, zaposliti bilo koga i srozavati si teško stečeni ugled. Nisam želio zapošljavati strance, svi traže velike plaće a ne znaš što dobivaš, a ja nisam želio ići ispod ranije kvalitetne razine koju sam imao. Ne mogu fušariti i uzeti bilo koga, ili će to biti vrhunska kvaliteta ili ništa. Teško sam stekao neki renome i nisam ga želio rušiti po svaku cijenu. Neki bi po svaku cijenu otvorili restoran, ali ja nisam htio. Ništa nisam izgubio, ali nisam ni zaradio, nije mi primarna zarada kao kod nekih. Hotel s osam soba radi i dobro zarađuje, imam i doručak za goste, bukiran sam do kraja rujna, radimo tijekom cijele godine, stalno stalno imam goste pa sam miran i radim bez stresa. Restoran iziskuje velike nabave, rad s personalom i gostima jer svi moraju biti zadovoljni, govori nam Karlović koji ipak priznaje da je s godinama sve manje energije što je činjenica za sve poslove, ali on se ipak ne žali.

Kada je riječ o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, kaže da se slabo startalo, lošije nego lani.

- Sad je ipak krenulo, ali će nakon 20. kolovoza opet biti rupa. Ako bude lijepo vrijeme, mogao bi nas rujan izvući. Bude li kao prošle godine, ja bih bio zadovoljan, govori nam.

- Troškovi su enormno veliki, hrana, ribe, školjke, sve je poskupjelo. Nema kvalitetnog kadra, a svi žele europsku plaću jer su i cijene europske. Mediji su se digli na noge i previše nas kritiziraju. Talijanski mediji ne napadaju svoj turizam kao mi, a skuplji su od nas 10 do 20 posto. Istina, ima ugostitelja koji pretjeruju s cijenama, najviše u Dalmaciji, u Istri nisam primijetio. Ugostitelji su bili primorani dići cijene jer su im ulazni troškovi, od praonica, hrane i radne snage, porasli najmanje za trideset posto. Još je cijena energenata, zahvaljujući mjerama Vlade, u redu. Mi uopće nismo preskupi u odnosu na ostale zemlje na Mediteranu. Skuplji jesmo nego lani, ali svi su. Druga je stvar što domaće stanovništvo ima slabu platežnu moć, dok je za strance cijena kao i kod njih. Turisti se uglavnom ne žale na skupoću, iako mi više za turiste nismo jeftina destinacija kao nekada. Žale se oni koji bi ovdje željeli uštedjeti, a ne potrošiti i došli su s predumišljajem da smo mi jeftini, kaže Karlović. Ističe dobru poznatu činjenicu da je ulaskom u Schengen i uvođenjem eura sve poskupjelo, što to smo mogli i očekivat jer se to dogodilo i drugim zemljama. Kaže i da je u Italiji nakon prelaska s lire na euro sve danas skuplje sto posto, a kod nas tridesetak posto. Problem, smatra, nisu cijene nego male plaće i mirovine, iako su i one malo otišle gore, ali nedovoljno.

- Nitko više u ugostiteljstvu i turizmu, mislim na kvalitetnog kuhara neće raditi za manje od dvije tisuće eura, a šef kuhinje za 2.500 eura, kvalitetni konobar traži 1.800 eura plaće. Ako su profesionalci, to je opravdano i zasluženo, ali ne možeš fušerima koji ništa ne znaju dati taj novac, smatra Valter Karlović, koji se priprema za mirovinu. Svoj će hotel dati sinu, ako ga želi voditi, a u suprotnom moguća je i prodaja, ali ne pod svaku cijenu.


Komentari članka

Vezani članci

Za obnovu dva hotela u Gradcu više od 16 milijuna eura

20.09.2023.

Dalmatie Grupa u srijedu je najavila kako će krajem rujna početi obnova hotela Labinec, a iduće godine i hotela Laguna u najjužnijoj općini Splitsko-dalmatinske županije u Gradcu, u što će ukupno investirati više od 16 milijuna eura

Podobnik: Svoje ljude zbog dugotrajne korupcije gubimo, a strance baš ne volimo i to poskupljuje cijenu rada

15.09.2023.

Naši ljudi koji žive vani se čude kako su mnoge cijene proizvoda u nas puno veće nego na zapadu, a to onda možda znači da kod nas nema dovoljno konkurencije u trgovini jer da je ponuda veća od potražnje cijene bi padale. U trgovini kao da postoji kartel m

Zahvaljujući promišljenom razvoju turistička godina produžena, gosti troše više, i to ne samo na obali

14.09.2023.

Istru je, sukladno najnovijim i konsolidiranim podacima iz sustava eVisitor, od početka siječnja pa do kraja kolovoza posjetilo četiri milijuna gostiju, četiri posto više nego lani (indeks 104), te je realizirano 25 milijuna noćenja, odnosno dva posto viš

‘Posao iz snova’ u Hrvatskoj: Prestižni svjetski lanac traži veći broj zaposlenika, objavljeni su i uvjeti

14.09.2023.

Investitor hotela je tvrtka Valdarke d.o.o., a njezin prvi čovjek je Nikola Avram, Cresanin s više od dvadeset godina međunarodnog iskustva u hotelijerstvu i menadžmentu najuglednijih turističkih kompanija.

Nema recepcije, prikuplja kišnicu... Saznali smo sve o novom 'automatik hotelu' koji se otvara u Osijeku

12.09.2023.

Prvi automatizirani hotel u Hrvatskoj 'niknut' će u Osijeku. Projekt je vrijedan osam milijuna eura bez PDV-a, a u njega je 'zagrizla' osječka tvrtka Cras. Vrata objekta trebala bi biti otvorena prvim gostima početkom 2025. godine

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor