Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Kol 2023

Nisam našao kvalitetne radnike pa nisam otvorio restoran, neću srozavati svoj teško stečeni ugled

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Branko Biočić  

Nisam našao kvalitetne radnike pa nisam otvorio restoran, neću srozavati svoj teško stečeni ugled

U centru Rapca, kada krenete s rive prema izlazu, nalazi se uz samu cestu mali obiteljski hotel Nostromo sa tri zvjezdice. Vlasnik je Valter Karlović, 68-godišnjak koji ima čak 50 godina iskustva u ugostiteljstvu i turizmu, a u dva je mandata bio i predsjednik Udruženja obrtnika Labina.

Nakon što je jedanaest godina radio u Hotelskom poduzeću Rabac, današnjoj destinaciji Valamara, Valter je 1993. krenuo u poduzetničke vode te uz pomoć kredita HBOR-a za poticaje u razvoju turizma otvorio mali obiteljski hotel s osam soba i kvalitetnim restoranom koji je, osim za goste, bio otvoren (i dobro posjećen!) i za ostale turiste i domaće ljude iz Rapca i Labina. Međutim, već drugu sezonu restoran ne radi.

- Zatvorio sam restoran zbog problema koje je donijelo postpandemijsko vrijeme i zbog problema s radnom snagom, odnosno nedostatkom kvalitetnog kadra za rad u ugostiteljstvu i turizmu. Šef kuhinje i njegov pomoćnik otišli su raditi u inozemstvo, zimi u Austriji, a ljeti u Italiju. Nisam imao više volje ni snage tražiti novi personal i ekipu jer je kvalitetnog kadra vrlo malo, a ja nisam želio fušariti, zaposliti bilo koga i srozavati si teško stečeni ugled. Nisam želio zapošljavati strance, svi traže velike plaće a ne znaš što dobivaš, a ja nisam želio ići ispod ranije kvalitetne razine koju sam imao. Ne mogu fušariti i uzeti bilo koga, ili će to biti vrhunska kvaliteta ili ništa. Teško sam stekao neki renome i nisam ga želio rušiti po svaku cijenu. Neki bi po svaku cijenu otvorili restoran, ali ja nisam htio. Ništa nisam izgubio, ali nisam ni zaradio, nije mi primarna zarada kao kod nekih. Hotel s osam soba radi i dobro zarađuje, imam i doručak za goste, bukiran sam do kraja rujna, radimo tijekom cijele godine, stalno stalno imam goste pa sam miran i radim bez stresa. Restoran iziskuje velike nabave, rad s personalom i gostima jer svi moraju biti zadovoljni, govori nam Karlović koji ipak priznaje da je s godinama sve manje energije što je činjenica za sve poslove, ali on se ipak ne žali.

Kada je riječ o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, kaže da se slabo startalo, lošije nego lani.

- Sad je ipak krenulo, ali će nakon 20. kolovoza opet biti rupa. Ako bude lijepo vrijeme, mogao bi nas rujan izvući. Bude li kao prošle godine, ja bih bio zadovoljan, govori nam.

- Troškovi su enormno veliki, hrana, ribe, školjke, sve je poskupjelo. Nema kvalitetnog kadra, a svi žele europsku plaću jer su i cijene europske. Mediji su se digli na noge i previše nas kritiziraju. Talijanski mediji ne napadaju svoj turizam kao mi, a skuplji su od nas 10 do 20 posto. Istina, ima ugostitelja koji pretjeruju s cijenama, najviše u Dalmaciji, u Istri nisam primijetio. Ugostitelji su bili primorani dići cijene jer su im ulazni troškovi, od praonica, hrane i radne snage, porasli najmanje za trideset posto. Još je cijena energenata, zahvaljujući mjerama Vlade, u redu. Mi uopće nismo preskupi u odnosu na ostale zemlje na Mediteranu. Skuplji jesmo nego lani, ali svi su. Druga je stvar što domaće stanovništvo ima slabu platežnu moć, dok je za strance cijena kao i kod njih. Turisti se uglavnom ne žale na skupoću, iako mi više za turiste nismo jeftina destinacija kao nekada. Žale se oni koji bi ovdje željeli uštedjeti, a ne potrošiti i došli su s predumišljajem da smo mi jeftini, kaže Karlović. Ističe dobru poznatu činjenicu da je ulaskom u Schengen i uvođenjem eura sve poskupjelo, što to smo mogli i očekivat jer se to dogodilo i drugim zemljama. Kaže i da je u Italiji nakon prelaska s lire na euro sve danas skuplje sto posto, a kod nas tridesetak posto. Problem, smatra, nisu cijene nego male plaće i mirovine, iako su i one malo otišle gore, ali nedovoljno.

- Nitko više u ugostiteljstvu i turizmu, mislim na kvalitetnog kuhara neće raditi za manje od dvije tisuće eura, a šef kuhinje za 2.500 eura, kvalitetni konobar traži 1.800 eura plaće. Ako su profesionalci, to je opravdano i zasluženo, ali ne možeš fušerima koji ništa ne znaju dati taj novac, smatra Valter Karlović, koji se priprema za mirovinu. Svoj će hotel dati sinu, ako ga želi voditi, a u suprotnom moguća je i prodaja, ali ne pod svaku cijenu.


Komentari članka

Vezani članci

Svakodnevnica jednog seljaka je nečiji san o odmoru - kako do takvih turista?

13.06.2024.

Znate li za turiste koji žele pomusti krave, oprati suđe, pokositi travu i slično? E, pa vrijeme je da "gosti za poželjeti" dođu i kod Vas! Besplatna registracija i mogućnost dodatne zarade.

Kako raznolikost u radnoj snazi utječe na komunikaciju u turističkom sektoru

13.06.2024.

U 2023. samo u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 19,5 milijuna dolazaka i 92,4 milijuna noćenja. Turistički sektor vitalna je komponenta hrvatskog gospodarstva, to ne treba posebno naglašavati. Već smo dobrano u turističkoj sezoni 2024., a

Razgovarali smo s ugostiteljima na Festivalu pizze: Ovo je rizičan posao, ali može se isplatiti

13.06.2024.

Forbes Magazin je posjetio festival pizze koji se održavao u središtu Zagreba. Velik broj posjetitelja i turista probao je vrhunske pizze iako su samo za jedan komad plaćali i do 17 eura. U Hrvatskoj postoje i jaki festivalski brendovi kojima se takva vrs

Još jedna hrvatska franšiza širi poslovanje u svijetu. Evo što želi

12.06.2024.

Među našim najnovijim franšizama je Koykan, lanac fast-casual restorana, koji se mogu pronaći na nekoliko zagrebačkih lokacija. Posluju od 2012., a sada su se odlučili na širenje centralnom i istočnom Europom, i to upravo pomoću modela franšiziranja. Vode

Svake godine se govori o propadanju turizma, a pogledajte koliko je rastao od 2012.

10.06.2024.

POČINJE turistička sezona, a s njom dolaze standardne "sezonske" teme koje se svake godine ponavljaju. Prevelika cijena kave (po novijem kuglice sladoleda), prebrojavanje stranih turista, kritiziranje previsoke cijene apartmana za domaće goste itd.

Tag cloud

 1. 2612 članka imaju tag turizam
 2. 2464 članka imaju tag hrvatska
 3. 1581 članka imaju tag svijet
 4. 1253 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1865 članka imaju tag financije
 6. 1568 članka imaju tag izvoz
 7. 1430 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1251 članka imaju tag trgovina
 9. 1295 članka imaju tag ict
 10. 1134 članka imaju tag investicije
 11. 1174 članka imaju tag industrija
 12. 1026 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 834 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1136 članka imaju tag EU
 15. 979 članka imaju tag menadžment
 16. 569 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 670 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 607 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 471 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 490 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 475 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 503 članka imaju tag obrazovanje
 31. 408 članka imaju tag osijek
 32. 428 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor