Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Ou 2020

Nives i Goran Morović vlasnici su najboljeg maslinovog ulja na svijetu

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Nives i Goran Morović vlasnici su najboljeg maslinovog ulja na svijetu

Nives i Goran Morović, splitski bračni par, najnagrađIvaniji su hrvatski proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja posljednjih godina. Dokaz je tome 11 zlatnih i šest srebrnih medalja iz Milana, Londona, Atene ili Japana uz nedavno osvojenu, sad već drugu, titulu svjetskog šampiona na najprestižnijoj manifestaciji ulja Monocultivari, za ulje proizvedeno od jedne sorte ekoloških, nenavodnjavanih maslina.

Na početku pohoda na najveće svjetske smotre maslinovog ulja, kaže Goran, nije bilo baš sve tako bajno. Naime, prve su godine ulje u Milano, zbog vremenske stiske, poslali s, na kartonu napisanom etiketom, što je zbunilo tamošnji žiri. Uzeli su ipak ulje za ocjenjivanje, ali poručili im da se više tamo tako ne pojavljuju jer danas i kineski proizvodi 'imaju deklaraciju', otkrio nam je Morović na predavanju održanom na 'Festivalu maslina u Zagrebu', gdje smo i razgovarali.

Što je zajedničko snijegu na Dugom otoku i ekološkom maslinovom ulju?
Već stotinama godina maslinari Dugog otoka, kaže Morović, znaju da kada pada snijeg, a to je prosječno 3,3 dana godišnje, maslina bolje rodi. Ipak, odlučili su napraviti vrhunsko maslinovo ulje, koje prati i nagrađivana ambalaža domaćih autora Brukete i Žinića, čak i one godine kad snijeg više ne pada ni na kontinentu. Tako je nastalo ulje Nai 3.3., jedno od prvih hrvatskih ekoloških maslinovih ulja s potvdom SQTS, švicarskog laboratorija.

"Rana berba stoljetnih i mladih maslina u našem pet stoljeća starom masliniku na Dugom otoku u selu Žman te prerada isti dan, tajna je jedinstvenog okusa našeg ulja jer na snijeg ne možete računati'', ističe Morović.

No, ništa im nije došlo 'preko noći'. Njegova računica je da se iz maslinika može nešto izvući tek u jedanaestoj godini, a koliko se uzda u kvalitetu svog maslinovog ulja, najbolje potvrđuje to što se rado prisjeća edikta cara Dioklecijana. Naime, isti je određivao vrijednost ulja u Rimskom Carstvu, kad je jedna litra maslinovog ulja vrijedila današnjih 40 eura, vina 100 eura, a dnevnica jednog tesara je bila 150 eura. No, minula su stoljeća, a sadašnja cijena maslinova ulja je ispod njegove kvalitete.

"Sve je to Mediteran, a kako živimo na prostoru nekadašnje Liburnije, čije ulje je Cezar najviše cijenio, zašto mi danas ne bi prenosili slavu toga ulja?", pita se Morović!

Nagrade daju vjerodostojnost najboljem maslinovom ulju na svijetu
Morovići mijenjaju sorte, i ove godine su to bila tri filtrirana i nefiltrirana uzorka coratine dok su prošle godine poslali u Milano i uzorak domaće sorte drobnice. Natjecali su se u kategoriji nezalijevanih maslina, dok su lani imali one iz sustava navodnjavanja kap po kap u masliniku od četiri hektara. Prestižne nagrade stižu posljednje četiri godine i ne misle stati jer drže da im daju vjerodostojnost za najbolje maslinovo ulje na svijetu.

Nives Morović nam je pojasnila da svjetske nagrade, pa bile one zlatne ili srebrne medalje, na četiri, pet listova, uz zdravstvenu preporuku s markicom, navode što se i kako se ocjenjivalo. Zato ti sajmovi traže i dvostruku količinu istoga ulja za analizu, a u Londonu uz uobičajene kategorije maslinovog ulja postoji i kategorija - zdravstvena vrijednost. U toj kategoriji 70 posto ocjene nose polifenoli u ulju, a 30 posto organoleptika.

"Jednu od šest zlatnih medalja u toj kategoriji odnijelo je naše dalmatinsko maslinovo ulje Nai 3.3., a ima i jednu zlatnu medalju iz mediteranskog projekta Aristoil", ističe Nives Morović. Utvrđeno je da Morovićeva coratina iz berbe od prije dvije godine, koja je bila kišna, ima 1.648 mg polifenola. Znači, ono je najkvalitetnije domaće maslinovo ulje.

U njihovu masliniku sa tisuću maslina, što je višestruko manje nego u maslinicima u Španjolskoj, provodi se i EU pilot-projekt precizne poljoprivrede, jedan od dva takva u Zadarskoj županiji. Cilj mu je poboljšanje kvalitete ulja, posebno što se tiče vode, a putem nadzornih kamera pravodobno se uočava pojava nametnika: maslinove muhe, paunova oka...

Polifenol je najvažniji za zdravstvenu učinkovitost maslinovog ulja
Uspjeh je tim veći jer se u Hrvatskoj proizvodi oko 5.000 tona maslinovog ulja godišnje. Primjerice, u Španjolskoj, koja je dobila jednu platinastu medalju u Londonu te dvije zlatne, a po jednu druge maslinarske velesile Francuska, Grčka, Italija i Hrvatska, proizvodi se čak 1,2 milijuna tona maslinovog ulja. 'Što se tiče zdravstvene učinkovitosti maslinovog ulja, ekstra djevičansko ulje je bazični podatak, a sad sve više u prvi plan dolazi razina polifenola u ulju", ističe Goran Morović.


Komentari članka

Vezani članci

Istarsko ulje Punta Cissana predstavljeno u Bruxellesu

20.02.2020.

Hrvatski maslinari trude se postići na vrhunsku kvalitetu ulja što se uvijek cijeni

Hrvatska maslinova ulja najzdravija su u Europi

30.12.2019.

To proizlazi iz istraživanja u sklopu europskog projekta ARISTOIL koji se provodio od 2016. do 2019. u pet mediteranskih država - Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Cipru i Hrvatskoj - koje su proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Prvu godinu zaključio s prihodom od 250 kuna, a sada surađuje s velikim tvrtkama iz Hrvatske i Europe

20.12.2019.

Izrada kolekcija za restorane je uvjetovana turističkom sezonom pa je najviše posla u Crokeru u proljeće kad mu se obraćaju klijenti s Jadrana te u jesen, kad radi za kontinentalne klijente. Godišnje utroši oko osam tona najfinije njemačke mješavine gline

Obnovljena uljara u Blatu

04.12.2019.

Za razliku od mnogih drugih lokaliteta na hrvatskom jugu gdje je maslinarska sezona ispodprosječna, maslinare na otoku Korčuli, gdje su masline dobro rodile, muče druge brige

Agrolaguna: Urod maslina do 60% manji, no berba duža jer nedostaje radnika

24.11.2019.

Unatoč prepolovljenom urodu, a zbog manjka berača odnosno prerade maslina u tri smjene, berba će potrajati sve do kraja studenoga, kaže direktor poljoprivrede tvrtke Agrolaguna Dario Paulišić.

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2044 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1060 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 887 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija