Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2020

Njih se sjetimo tek kad nešto ‘zašteka’: Evo zašto je ova struka sada jedna od najvažnijih

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

Njih se sjetimo tek kad nešto ‘zašteka’: Evo zašto je ova struka sada jedna od najvažnijih

Zbog krize i potresa, ubrzali su se mnogi procesi digitalizacije, i u javnim upravama, i u ostalim djelatnostima.

Jeste li se ikad zapitali tko i kako nam omogućava da u samo nekoliko sekundi pronađemo tražene informacije na Internetu, platimo račune mobilnom aplikacijom ili naručimo dostavu online? Njih se sjetimo tek kad nešto “zašteka”.

No,dok sve funkcionira, o njima ne razmišljamo, iako su baš tada danonoćno prisutni i u tišini rade svoj posao. Zato se i u ovoj krizi zbog koronavirusa IT stručnjake gotovo uopće ne spominje, jer rade besprijekoran posao bez obzira na golema opterećenja sustava.

Ova kriza je posebno pokazala kako su IT stručnjaci i IT infrastruktura ključni za funkcioniranje svih ostalih službi koje su važne za borbu s kriznim situacijama kojima smo trenutačno izloženi. To potvrđuju i u Udruženju za IT Hrvatske gospodarske komore čiji je potpredsjednik Tomislav Bronzin iznio zanimljive podatke.

Zašto bez IT stručnjaka nijedan sustav koji je važan u ovoj korona krizi ne bi mogao funkcionirati?

Poznato je da su gotovo sve ljudske djelatnosti na neki način danas informatizirane, a krize s kojima smo se susreli dodatno su ubrzale digitalizaciju, pa čak i u nekoj mjeri digitalnu transformaciju postojećeg gospodarstva, javne uprave, obrazovanja (nastava na daljinu!), zdravstva ali i svakodnevnog života općenito. Bez IT stručnjaka koji se brinu o digitalnim komunikacijama, daju podršku djelatnicima za rad na daljinu, stalno sigurnosno nadziru informatičke sustave i time osiguravaju kontinuitet poslovanja gospodarstva, zdravstva i javne uprave – jednostavno ne ide. IT stručnjaci su predložili i čitav niz inovativnih rješenja koja su doprinijela umanjenju posljedica krize ili čak njihovom potpunom otklanjanju.

Kako je konkretno IT struka pomogla sustavu u Hrvatskoj tijekom korona krize i potresa u Zagrebu?

IT struka je poduzela cijeli niz hitnih aktivnosti u korona krizi i nakon potresa u Zagrebu. Navest ću samo neke, primjerice, pomoć oko uspostave rada na daljinu, u uvjetima gdje je mnoge tvrtke i javnu upravu ova kriza dočekala nespremne, bez osnovnih sredstva za rad i bez obuke radnika. Gdje je to bilo moguće, proširili smo kapacitete opreme kako bi djelatnici neometano mogli raditi od kuće i osigurali kontinuitet poslovanja u ovoj kriznoj situaciji. Veliki broj IT stručnjaka bio je uključen i u proces uspostave nastave na daljinu, često neformalno kroz pomoć nastavnicima, ali i roditeljima, studentima i učenicima. Optimizirali su sustav kako bi mogao podnijeti značajno povećanje broja korisnika i količine prometa. Radili su na uspostavi servisa za on-line prodaju, od digitalnih tržnica do tzv. kratkih lanaca prodaje. Iznimno brzo je pripremljena i aplikacija „Prijava za pregled građevina nakon potresa“ te uspostavljen sustav ePropusnice.

Kako izgleda jedan “krizni” radni dan IT stručnjaka?

Teško je opisati i kako izgleda „standardni dan“, jer je tradicionalno IT horizontalna struka, koja mora biti spremna za sudjelovanje u multidisciplinarnim projektima, gdje obično glavne zahtjeve daje netko drugi. No, ono što je postalo jasno jest da rad na daljinu u doba krize nimalo ne izgleda isto kao prije nje. Prvenstveno se to odnosi na činjenicu da su svi članovi obitelji često doma u isto vrijeme, koriste internet, računala, tako da se obično IT stručnjaci dižu rano, prije svih, a isto tako i liježu kasnije od drugih jer posla ima puno više nego prije. Zbog trenutne situacije IT stručnjaci nemaju radno vrijeme, jer uz redovne obaveze, tu je puno hitnih zahtjeva kako krajnjih korisnika, tako i uprava koje traže da sve bude brzo napravljeno, kvalitetno i sigurno. Nemojmo zaboraviti da se puno IT stručnjaka mora paralelno i educirati, jer su nastupili neki novi izazovi, traže se neke nove usluge i proizvodi koji nisu do sada postojali.

Može li rad od kuće funkcionirati bez IT podrške?

Rad od kuće, odnosno rad na daljinu, praktično ne može funkcionirati bez IT podrške, jer čak i kada je „analogan“, obično su barem komunikacija i logistika „digitalne“. Čak i one djelatnosti koje su prije koristile papir ili neki drugi fizički medij, sada se prilagođavaju, neke trajno, neke „privremeno dok ne prođe kriza“ da se svi dokumenti stvaraju i ovjeravaju digitalno. Drugi važan aspekt je timska suradnja, bilo s vlastitim kolegama u tvrtki, bilo s klijentima ili partnerima kojima je potrebna IT podrška, bez obzira radi li se samo o govornoj komunikaciji ili se prikazuje prezentacija/dokument, ili se želi vidjeti osobu uživo putem video veze.

Zašto je osim zdravstvene sigurnosti, iznimno važna i kibernetička sigurnost?

Informacije su ključni faktor modernog poslovanja i zato ih je potrebno zaštititi. Hrvatska posluje s cijelim svijetom, pa je stoga potrebno dovesti IT sigurnost na najvišu moguću razinu. Općenito stanje informacijske sigurnosti u RH je u nekim segmentima čak i bolje. Pozitivan trend je da tvrtke same shvaćaju da se ulaganje u sigurnost isplati i sve više ih u to investira samoinicijativno. Sigurnost je bitna i u državnoj sferi te za privatni sektor. Kibernetička sigurnost je vrlo važno pitanje u EU i jedan od prioriteta u okviru hrvatskog predsjedanja Unijom. Jedna od aktivnosti u kojoj sudjeluje Udruženje za IT HGK je i rad horizontalne radne skupine za kibernetičku sigurnost.

Kako bi “korona” svijet danas funkcionirao bez IT sektora?

Da nema IT-a, danas bi kao prvo, bilo puno više žrtava jer bi protok informacija bio spor ili nikakav. Isto tako, u slučaju izolacije ili karantene, gotovo nikakav udaljeni rad ne bi bio moguć, obrazovanje bi stalo, hitne službe ne bi mogle reagirati, krizni stožer ne bi imao potrebne podatke na osnovu kojih bi donosio odluke. Isto tako, da nema društvenih mreža i alata za komunikaciju, ljudi bi teže izdržali kriznu situaciju. Da u svakoj krizi ima i nečeg dobrog, svjedočimo i danas. Zbog krize uzrokovane korona virusom i potresa, ubrzali su se, primjerice, mnogi procesi digitalizacije, i u javnim upravama, i u ostalim djelatnostima. U svjetlu svega što je već dobro napravljeno, u Udruženju za IT HGK se nadaju da će se uskoro u punoj funkcionalnosti pojaviti i davno očekivano ePoslovanje, koje bi trebalo svim tvrtkama omogućiti poslovno okruženje za jednostavnu, jeftinu, transparentnu i brzu komunikaciju s državom i lokalnom
upravom.


Komentari članka

Vezani članci

Korona im ne može ništa: Dok drugi bilježe gubitke, njihovi prihodi prijeći će 400 mil. kn

18.05.2020.

Prihodi na hrvatskom tržištu videoigara ove bi godine, usprkos koronakrizi, mogli biti preko 400 milijuna kuna, čak 15 posto više u odnosu na godinu ranije

Putem servisa u mjesec dana razmijenjeno je oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od 2 milijuna kontakata građana

06.05.2020.

Od prvih mjera u ožujku, servis Moj-eRačun postupno je širio paket usluga kojima je olakšao poslovnim subjektima da ostanu na tržištu unatoč neizvjesnim vremenima, stavljajući naglasak na usluge koje osiguravaju njihovu likvidnost.

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

04.05.2020.

Razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u svoje uredske prostorije nije samo manji zdravstveni rizik, kao niti promjena u mindsetu menadžera, već i – ušteda. Uredi i uredsko poslovanje nisu nimalo jeftini.

Domaći developeri dobili veliko priznanje: Uvršteni u top 3 agencije u New Yorku

27.04.2020.

Zagrebačko-newyorška mobile app developerska agencija Five dobila je prestižno priznanje, uvrštena je među top tri agencije na respektabilnoj poslovnoj platformi Clutch u konkurenciji 480 agencija.

Dvije trećine građana trenutno radi od kuće

23.04.2020.

Uslijed aktualne situacije, velik broj poslodavaca je svojim zaposlenicima omogućio rad od kuće. Portal MojPosao istražio je koliko građana u ovom trenutku radi na daljinu i jesu li se prilagodili radu iz udobnosti vlastitog doma.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija