Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Pro 2020

Novcem za samozapošljavanje pokrenula je biznis proizvodnje kozmetike na bazi kozjeg mlijeka

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: M. Kunac Svoren  

Novcem za samozapošljavanje pokrenula je biznis proizvodnje kozmetike na bazi kozjeg mlijeka

U nemogućnosti pronalaska posla, magistra procesnog inženjerstva Helena Nađ iz Podgorača odlučila se okrenuti pokretanju vlastitog posla. U otvaranju vlastitog obrta nije ju spriječila ni trenutna situacija pa je u jeku koronavirusa, u srpnju, otvorila obrt Prirodna kozmetika “Helena”.

Prirodnu kozmetiku počela je proučavati mnogo prije, pa je od izrade prvog sapuna od kozjeg mlijeka prošlo više od tri godine.

- Prirodnu kozmetiku počela sam proučavati kada sam ostala trudna. Tada sam postala svjesna kolikim smo štetnim sastojcima okruženi. Počela sam proučavati izradu sapuna, ali nisam skupila dovoljno hrabrosti za početak izrade. Prva prilika da izradim sapune se dogodila, kada sam radila u jednoj školi, gdje sam bila zadužena za vođenje učeničke zadruge te sam s učenicima izradila prve sapune od svinjske masti - kaže Helena.

Nakon toga poželjela je izraditi sapun i za svoje dijete. Proučavajući sastojke koji bi bili prihvatljivi za bebinu kožu, saznala je kako je kozje mlijeko jedan od najkvalitetnijih sastojaka za to. Izrada sapuna od kozjeg mlijeka Heleni tada nije bila problem jer je imala svoje stado koza. Kako navodi, prvih nekoliko mjeseci poklanjala je sapune obitelji i prijateljima i svi su bili oduševljeni.

- Sapuni su pokazali smirujuće djelovanje kod kožnih bolesti kao što su iritacija i svrab, kod psorijaze i dermatitisa. Ljudi su me počeli nazivati kako bi željeli kupiti moje sapune. Tada mi se javila ideja da bih osim sapuna mogla proizvoditi i druge proizvode na bazi kozjeg mlijeka. Počela sam praviti losione za tijelo, šampone za kosu, losione nakon brijanja - navodi.

Otvaranju djelatnosti proizvodnje kozmetike prethodilo je preuređivanje dijela stambenog prostora u prostor koji ispunjava sve kriterije za proizvodnju kozmetike. Bilo je potrebno ispuniti vrlo visoke kriterije, tehničke i sanitarne uvjete. Novcem dobivenim za samozapošljavanje financirala je kupnju opreme za proizvodni pogon te za ishođenje svih potrebnih dozvola i atesta. Danas izrađuje nekoliko vrsti sapuna i krema na bazi kozjeg mlijeka te prirodne dezodoranse, paste za zube i krute šampone. Sve kreme izrađene su od domaćeg ekološkog kozjeg mlijeka, hladno prešanih ulja te eteričnih ulja i drugih sastojaka koji su prošli stroge kontrole i analize, a mnogi sastojci imaju ekocertifikat. Kreme su bez dodatka umjetnih mirisa i boja, objašnjava Helena.

Ova poduzetnica otkrila je i svoje planove.

- U budućnosti planiram nuditi uslužnu proizvodnju kozmetike, jer imam potrebno znanje, prostor i opremu. Smatram da bi Slavonija mogla postati hrvatska Provansa što se tiče uzgoja ljekovitog bilja i proizvodnje kozmetike. Željela bih educirati što više vlasnika OPG-ova, kako od svojih biljaka, eteričnih ulja, biljnih ulja ili hidrolata izraditi kozmetiku i staviti je na tržište - navodi Helena i dodaje da svoje proizvode prezentira i prodaje preko društvenih mreža, a izrađuje i web-stranicu na kojoj će biti i web-shop.


Komentari članka

Vezani članci

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Nema predaje! Nikad nema predaje!

14.01.2021.

Nosite svoje poduzetništvo s ponosom, kao državno odličje, ne tražeći nikoga da vam ga formalno dodijeli kao priznanje. Ono, uostalom, najviše vrijedi kada ga vidite u vlastitom odrazu u zrcalu. Takvo, samozatajno i neotuđivo, najveća je nagrada.

Poslovni recept za "novo normalno"

07.01.2021.

Prilagoditi se "novom normalnom" - mnogim je obrtnicima bilo pitanje opstanka, ali i poticaj za realizaciju novih zamisli i davnih želja. Provjerili smo kako se s gubitkom narudžbi zbog sve dublje ekonomske krize uzrokovane pandemijom, svaki u svom područ

Posjetili smo prvu hrvatsku tvornicu zdravih kokica u Bregani, a koja je proradila u jeku korone: Znali smo da ovime ne možemo promašiti, morat ćemo povećati proizvodnju

05.01.2021.

Nekad se do najbolje biznis ideje dođe iz čiste osobne potrebe. Zagrepčanin Marijan Babić voli kokice, a njegovo troje djece ih obožava. Kako im je gotovo svaki dan za vrijeme proljetnog lockdowna spremao kokice, pomislio je kako bi bilo super da ih može

U pandemiji stvaraju nove proizvode i planiraju nova zapošljavanja

04.01.2021.

Vicko Mustapić i Ivan Crnaić, 31-godišnjaci iz Vinkovaca, nerazdvojni su prijatelji još iz vrtićkih dana i prije šest godina zajedno su ušli u posao proizvodnje PVC stupova za vinogradarstvo, voćarstvo, mlade voćke i povrće. Osnovali su tvrtku PVC Troplex

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici