Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2020

Novi formati selekcije - I intervjui za posao postali su hibridni

Izvor: www.lider.media · Autor: Edis Felić  

Novi formati selekcije - I intervjui za posao postali su hibridni

Komunikacija se ubrzala, makar tekla na više kanala, sudeći po provedbi selekcijskih postupaka. No neke tajne o kandidatima ni najbolji digitalni probir ne može dokučiti

Videopozivi i videosnimke tijekom pandemije postali su svakodnevica i u traženju posla. Kako stvari sada stoje, to će postati normalno i nakon što nas korona ostavi na miru. U Hrvatskoj pošti kažu da su u početnoj fazi pandemije potpuno obustavili selekcijske postupke, a onda su ih nakon popuštanja mjera prilagodili pa se sad održavaju i na daljinu. Naravno, zaštitna su sredstva (maske i dezinficijensi) obvezna, a intervjue obavljaju i telefonom. Kažu da su, svladavši početne zapreke, iz svega izvukli nešto korisno jer su im najveći dobitak u novoj organizaciji posla bile dodatna fleksibilnost i efikasnost tvrtke i radnika.

– Fleksibilnost poslodavca, ali i potencijalnih kandidata, više se ne uzima zdravo za gotovo, nego je jedan od ključnih alata za manevriranje u poslovnom svijetu. Upravo zbog više svijesti o potrebi svakodnevnog prilagođavanja svih nas komunikacija je postala još jednostavnija. Fleksibilnijom komunikacijom pronalaženje novoga kadra i izdvajanje potencijalnih kandidata postali su lakši nego prije – kažu u Hrvatskoj pošti.

Ušteda vremena
Ima kompanija koje su promjene počele uvoditi i prije pandemije, poput Plive, čija direktorica Ljudskih potencijala Blagica Petrovac Šikić kaže da već neko vrijeme u sklopu selekcijskog postupka primjenjuju telefonski probir, online testiranje znanja i kognitivnih sposobnosti te niz drugih digitalnih alata. Online intervjuiranje uveli su za pozicije koje su predviđene za rad u Hrvatskoj, ali čiji će nadređeni biti izvan nje, na drugim Tevinim lokacijama. Ipak, ističe Petrovac Šikić, taj oblik selekcije ima i nedostataka jer su primijetili da se u online intervjuiranju gubi dio neverbalne komunikacije iz koje bi se mogli iščitati i neki odgovori na pitanja koja se nisu postavila.

– Pozitivne su strane što štedimo vrijeme jer kandidat brže prolazi selekcijske korake i mogućnost lakše prilagodbe terminu koji poslodavac ima na raspolaganju za održavanje selekcijskog procesa. Moglo bi se razgovarati o tome može li ta promjena utjecati na to da kompanija lakše privuče kandidate koji su još neodlučni u vezi s promjenom posla i hoće li se zbog toga što postupak kraće traje možda lakše odlučiti i prijaviti na natječaj – kaže Petrovac Šikić.

Ništa nije isto
Online selekcija, kažu u Ini, ima mnogo prednosti i za ispitivače i za kandidate, primjerice uštedu vremena koje se inače gubi na organizaciju intervjua ili putovanje na mjesto njegova održavanja, jer kandidati mogu biti intervjuirani gdje godi bili. Nemogućnost putovanja i dolaska na razgovor iz udaljenih gradova često je bio razlog odustajanja kandidata, ali sada to više nije slučaj. I Inini Ljudski resursi na digitalizaciji postupka rade već nekoliko godina. Jedina su novost u postupku, kažu, intervjui na daljinu virtualnim kanalima jer to nije isto kao uživo.

– Kako bismo voditeljima koji sudjeluju u selekciji olakšali prilagodbu, a kandidatima učinili to iskustvo što boljim, u Ini je napravljen vodič s mnogim praktičnim savjetima i smjernicama o tome kako provesti online intervju – navode u Ini.
U Ini razmatraju o zadržavanju tog oblika intervjua i kombinirali bi ga s razgovorima uživo u posljednjem krugu izbornog postupka, baš kao i u Erste&Steiermärkische banci čija direktorica Sektora ljudskih potencijala Maja Crnjak naglašava da je u upotrebi digitalne tehnologije stručnost odgovornih za selekciju presudna jer moraju bez izravnog kontakta procijeniti kvalitetu i slabosti kandidata te odabrati prave.

U Erste banci zadovoljni su promjenom pristupa selekciji i, što je najvažnije, ističe Crnjak, kandidati koje su zaposlili u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo su kvalitetni.

– U budućnosti očekujemo da ćemo se u selekcijskim postupcima za neke pozicije moći orijentirati isključivo na kvalitetu kandidata, a ne na mjesto rada. Ne smijemo zaboraviti ni važnost uvođenja novih zaposlenika u tvrtkino poslovanje i kulturu, što u okolnostima rada od kuće također dobiva novu dimenziju. U Erste grupi upravo uvodimo online onboarding kojim novim kolegama želimo pružiti drukčiju, virtualnu, ali i dalje toplu dobrodošlicu – kaže Crnjak.


Komentari članka

Vezani članci

Redizajn mjera za pomoć poduzetnicima

19.10.2020.

Vlada će sljedeći tjedan donijeti odluku o redizajnu mjera pomoći poduzetnicima pogođenima krizom, no već sada je sigurno da će se one primjenjivati barem do kraja godine, te da će ih moći iskoristiti više poduzetnika nego dosad.

Usred Like investicija vrijedna preko 20 milijuna eura

15.10.2020.

Pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke „Energana Gospić 1“ u Gospiću. Radi se o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna eura, te bi, prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon č

Za ugostitelje nove mjere znače propast: "Zatvorit ćemo sve, ovo je naš kraj"

14.10.2020.

UGOSTITELJI iz cijele Hrvatske zgroženi su novim mjerama po kojima se u svim ugostiteljskim objektima treba osigurati 4 kvadrata po gostu te ističu kako će morati staviti ključ u bravu. Razgovarali smo s ugostiteljima iz Istre, Dalmacije, Međimurja, Slavo

Kreću korona-redari, evo što će se dogoditi ako gost restorana odbije nositi masku

14.10.2020.

"Vlasnik objekta je dužan osigurati provođenje mjera u svom objektu, on mora osigurati da gosti nose maske. Ako odbiju odnosno ako to ne učine, kaznu će platiti vlasnik objekta. Kazne postoje, one su propisane zakonom", rekao je Trut.

Dio tvrtki vratio državni novac jer su shvatili da im ne treba

12.10.2020.

U početku korona-krize državne potpore za očuvanje radnih mjesta dobivali su praktički svi koji su ih i zatražili. Nitko tada nije znao što će biti s gospodarstvom i tvrtkama. Od 163 tisuće zaprimljenih zahtjeva, dio je tvrtki vrlo brzo vratio državni nov

Tag cloud

 1. 2053 članka imaju tag hrvatska
 2. 2135 članka imaju tag turizam
 3. 1597 članka imaju tag financije
 4. 1329 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1039 članka imaju tag trgovina
 8. 775 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 880 članka imaju tag investicije
 11. 977 članka imaju tag ict
 12. 1016 članka imaju tag EU
 13. 712 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 909 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 937 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 313 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 288 članka imaju tag potpore
 25. 373 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 393 članka imaju tag porezi
 29. 338 članka imaju tag opg
 30. 369 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 433 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici