Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2020

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Matea Kopić  

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Dezinfekcija ruku pri ulasku, zaštitne maske i rukavice, držanje distance i zabrana dodirivanja izloženih proizvoda – sve navedeno su mjere kojih se strogo pridržavaju kupci na osječkoj tržnici. Dok do prije nekoliko mjeseci nismo mogli ni zamišljati da će nam kupovina, ali i svakodnevica izgledati ovako, danas smo dobro upućeni u situaciju vezanu za Covid–19 i slijedimo upute Stožera civilne zaštite u zaštiti sebe i drugih.

Osijek ima osam tržnica, u gotovo svakoj četvrti po jednu. No, u vrijeme pandemije radi samo jedna - ona glavna na Gajevom trgu. Posjetili smo ju i uvjerili se kako su Osječani odgovorni kupci i građani.

Iz Donjeg u Gornji grad
OPG Mikšić Mirko iz Osijeka, odnosno prigradskog naselja Brijesta, na klupama je ponudio domaće povrće iz vlastitoga vrta. Prije ove krize Mirko je svakodnevno odlazio na tržnicu u Donjem gradu gdje već ima i svoje stalne kupce, no sada se dobro snalazi i na glavnoj tržnici. Kaže kako na oba mjesta ima jednak broj kupaca, ali da su ga pronašle i njegove stare mušterije, a nove prepoznale kvalitetu njegovih proizvoda.

"Kada je krenula situacija s koronavirusom, djeca su mi otvorila internetsku stranicu preko koje smo prodali veliku količinu naših proizvoda. Online prodaja doista nam je puno značila prije nego smo došli na ovu tržnicu i jako smo zadovoljni."

Kaže kako su se bez obzira na promjenu sredine dobro snašli. Isto tako smatra da se domaći proizvođači trebaju malo potruditi da bi se njihova proizvodnja istaknula. "Mislim da bi svi mi kao domaći proizvođači trebali imati više potpore i mogućnosti za plasiranje naših proizvoda na neka veća tržišta, te bi samim time imali veću učinak kao što to imaju prilike činiti proizvođači u drugim zemljama EU."

Zaživjela prodaja na društvenim mrežama
Osim iz Osijeka i okolice, mjesto na tržnici imaju i proizvođači iz okolnih mjesta. OPG Damjanović Kata iz Ivankova, odnosno prodavačica Lucija, kupcima je ponudila sezonske šparoge. "S obzirom na trenutno stanje, zadovoljni smo prodajom jer kupci prepoznaju našu domaću proizvodnju čime pomažu svim malim proizvođačima. Osim prodaje na tržnici, prodavali smo i prodajemo i dalje preko naše facebook stranice te vršimo dostavu, ali uglavnom starijim ljudima ili onima koji nisu u mogućnosti posjetiti tržnicu", kaže Lucija. Dodaje kako je i iz ove situacije proizašlo nešto dobro jer planiraju nastaviti dostavljati svojim kupcima.

OPG Brisuda iz Čepina bavi se u proizvodnjom cvijeća. U razgovoru s njihovim kupcima doznajemo da su najkvalitetnije i najbolje sadnice koje će uljepšati dvorišta upravo kod gospođe Ruže. "Ne možemo se požaliti na prodaju, prodaja je dobra. Kupci dolaze na naš štand i odlaze zadovoljni. I mi vršimo online prodaju pomoću naše facebook stranice preko koje svakodnevno prodajemo više nego na tržnici", doznajemo. Priznaje da su trenutno svi prodavači malo ograničeni s prostorom, prvenstveno zbog zaštitnih folija koje onemogućavaju kupcima dodirivanje proizvoda, ali i zbog propisane distance.

Osim povrća i cvijeća, osječka je tržnica bogata kvalitetnim voćem. Ovoga puta posebno su se istaknule jagode koje svakodnevno privlače sve njihove ljubitelje. Posebno su popularne one iz Petrijevaca, proizvodi ih OPG Šunjić, a prodaje vrijedni Zdravko Jurmanović koji tvrdi da imaju najbolje jagode na tržnici. Kaže kako kupci koji su ih posjećivali i prije, dolaze i sada te da se njihov broj nije smanjio.

Kupci vrlo ozbiljno shvatili preporuke stožera
Znamo da su na tržištu osim proizvođača, odnosno prodavača, važni i kupci. Iz prve ruke doznajemo da su svi proizvodi izuzetno kvalitetni, a prodavači ljubazni.

"Trenutno stanje je malo bolje jer nema gužve i lakše je doći do određenih proizvoda. Zadovoljna sam i voljela bih da tako i ostane", kaže Matea koja svakog tjedna posjeti osječku tržnicu.

Na pitanje pridržavaju li se kupci zadanih mjera, svi proizvođači odgovaraju potvrdno i dodaju da su kupci vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili preporuke stožera.

"Pridržavam se mjera, dobro se snalazim na tržnici i dosta često dolazim. Pozitivna stvar je ta što nema preprodavača, nego samo pravi proizvođači i smatram da je to dobro i za njih, ali i za kupce", doznajemo od Ljiljane koja po svježe namirnice radije dolazi na tržnicu, nego u trgovačke centre.

Vikendom su gužve veće, stoga pojedinci koji ih žele izbjeći odlaze u kupovinu preko tjedna. Važno je napomenuti da dosada nije bilo nikakvih problema i da smo i u ovoj situaciji pokazali zajedništvo i međusobno razumijevanje.


Komentari članka

Vezani članci

Otvoreni natječaji vrijedni 300 milijuna kuna za ruralni razvoj

25.11.2020.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u ponedjeljak dva natječaja za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti 300 mili

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cijena

25.11.2020.

Dok se ruski potrošači žale na visoke cijene i lošiju kvalitetu domaće hrane zbog nedostatka konkurencije, Putin je produžio zabranu uvoza hrane iz EU na dodatnih godinu dana.

Poslodavcima u krizi troškovi konstantno rastu, a ne prate ih adekvatna rasterećenja

24.11.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca provela je anketu među svojim članicama o troškovima proizašlim iz uvođenja dodatnih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti radnika u doba pandemije (fizičke barijere, viziri, maske, dezinficijensi, kamere).

Ovo su tri skupine radnika u kojima je najviše otkaza zbog koronakrize

20.11.2020.

Svijet rada se promijenio i bez korone: Sve je više poslova s labavim ugovorima "Svijet rada se jako promijenio. Već sada sve više ljudi radi na povremenim i privremenim poslovima, mnogi rade samo na određenim projektima. Toga će biti sve više, a poslova

Počela isplata predujma

17.11.2020.

Potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava. Novac se isplaćuje za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te za proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krm

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici