Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2020

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Matea Kopić  

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Dezinfekcija ruku pri ulasku, zaštitne maske i rukavice, držanje distance i zabrana dodirivanja izloženih proizvoda – sve navedeno su mjere kojih se strogo pridržavaju kupci na osječkoj tržnici. Dok do prije nekoliko mjeseci nismo mogli ni zamišljati da će nam kupovina, ali i svakodnevica izgledati ovako, danas smo dobro upućeni u situaciju vezanu za Covid–19 i slijedimo upute Stožera civilne zaštite u zaštiti sebe i drugih.

Osijek ima osam tržnica, u gotovo svakoj četvrti po jednu. No, u vrijeme pandemije radi samo jedna - ona glavna na Gajevom trgu. Posjetili smo ju i uvjerili se kako su Osječani odgovorni kupci i građani.

Iz Donjeg u Gornji grad
OPG Mikšić Mirko iz Osijeka, odnosno prigradskog naselja Brijesta, na klupama je ponudio domaće povrće iz vlastitoga vrta. Prije ove krize Mirko je svakodnevno odlazio na tržnicu u Donjem gradu gdje već ima i svoje stalne kupce, no sada se dobro snalazi i na glavnoj tržnici. Kaže kako na oba mjesta ima jednak broj kupaca, ali da su ga pronašle i njegove stare mušterije, a nove prepoznale kvalitetu njegovih proizvoda.

"Kada je krenula situacija s koronavirusom, djeca su mi otvorila internetsku stranicu preko koje smo prodali veliku količinu naših proizvoda. Online prodaja doista nam je puno značila prije nego smo došli na ovu tržnicu i jako smo zadovoljni."

Kaže kako su se bez obzira na promjenu sredine dobro snašli. Isto tako smatra da se domaći proizvođači trebaju malo potruditi da bi se njihova proizvodnja istaknula. "Mislim da bi svi mi kao domaći proizvođači trebali imati više potpore i mogućnosti za plasiranje naših proizvoda na neka veća tržišta, te bi samim time imali veću učinak kao što to imaju prilike činiti proizvođači u drugim zemljama EU."

Zaživjela prodaja na društvenim mrežama
Osim iz Osijeka i okolice, mjesto na tržnici imaju i proizvođači iz okolnih mjesta. OPG Damjanović Kata iz Ivankova, odnosno prodavačica Lucija, kupcima je ponudila sezonske šparoge. "S obzirom na trenutno stanje, zadovoljni smo prodajom jer kupci prepoznaju našu domaću proizvodnju čime pomažu svim malim proizvođačima. Osim prodaje na tržnici, prodavali smo i prodajemo i dalje preko naše facebook stranice te vršimo dostavu, ali uglavnom starijim ljudima ili onima koji nisu u mogućnosti posjetiti tržnicu", kaže Lucija. Dodaje kako je i iz ove situacije proizašlo nešto dobro jer planiraju nastaviti dostavljati svojim kupcima.

OPG Brisuda iz Čepina bavi se u proizvodnjom cvijeća. U razgovoru s njihovim kupcima doznajemo da su najkvalitetnije i najbolje sadnice koje će uljepšati dvorišta upravo kod gospođe Ruže. "Ne možemo se požaliti na prodaju, prodaja je dobra. Kupci dolaze na naš štand i odlaze zadovoljni. I mi vršimo online prodaju pomoću naše facebook stranice preko koje svakodnevno prodajemo više nego na tržnici", doznajemo. Priznaje da su trenutno svi prodavači malo ograničeni s prostorom, prvenstveno zbog zaštitnih folija koje onemogućavaju kupcima dodirivanje proizvoda, ali i zbog propisane distance.

Osim povrća i cvijeća, osječka je tržnica bogata kvalitetnim voćem. Ovoga puta posebno su se istaknule jagode koje svakodnevno privlače sve njihove ljubitelje. Posebno su popularne one iz Petrijevaca, proizvodi ih OPG Šunjić, a prodaje vrijedni Zdravko Jurmanović koji tvrdi da imaju najbolje jagode na tržnici. Kaže kako kupci koji su ih posjećivali i prije, dolaze i sada te da se njihov broj nije smanjio.

Kupci vrlo ozbiljno shvatili preporuke stožera
Znamo da su na tržištu osim proizvođača, odnosno prodavača, važni i kupci. Iz prve ruke doznajemo da su svi proizvodi izuzetno kvalitetni, a prodavači ljubazni.

"Trenutno stanje je malo bolje jer nema gužve i lakše je doći do određenih proizvoda. Zadovoljna sam i voljela bih da tako i ostane", kaže Matea koja svakog tjedna posjeti osječku tržnicu.

Na pitanje pridržavaju li se kupci zadanih mjera, svi proizvođači odgovaraju potvrdno i dodaju da su kupci vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili preporuke stožera.

"Pridržavam se mjera, dobro se snalazim na tržnici i dosta često dolazim. Pozitivna stvar je ta što nema preprodavača, nego samo pravi proizvođači i smatram da je to dobro i za njih, ali i za kupce", doznajemo od Ljiljane koja po svježe namirnice radije dolazi na tržnicu, nego u trgovačke centre.

Vikendom su gužve veće, stoga pojedinci koji ih žele izbjeći odlaze u kupovinu preko tjedna. Važno je napomenuti da dosada nije bilo nikakvih problema i da smo i u ovoj situaciji pokazali zajedništvo i međusobno razumijevanje.


Komentari članka

Vezani članci

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

29.05.2020.

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom p

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Stožer civilne zaštite ublažio ŠEST zabrana. Čekaju se preporuke HZJZ-a!

28.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je u srijedu donio tri Odluke:

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija