Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Kol 2023

Obitelj Stanković poznati su i uspješni poljoprivrednici, evo i zašto

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Goran Gazdek  

Obitelj Stanković poznati su i uspješni poljoprivrednici, evo i zašto

Kroz tri poljoprivredna gospodarstva, otac Ivan, sinovi Nikica i Mario, obrađuju do 300 hektara zemljišta, uzgajaju 40 muznih krava, bave se uzgojem junadi i teladi i pružaju usluge u poljoprivredi.

Da složna braća kuću grade dokazuje i inspirativna priča iz Paušinaca, sela u općini Čačinci u Virovitičko-podravskoj županiji. Tamo, kroz tri poljoprivredna gospodarstva obitelj Stanković, otac Ivan, sinovi Nikica i Mario, obrađuju 280 do 300 hektara zemljišta, uzgajaju 40 muznih krava, bave se uzgojem junadi i teladi i pružaju usluge poljoprivredi.

Nikica i Mario, svaki u svome OPG-u rade od 2009. godine, otac Ivan od 2001., ali se poljoprivredom bavi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Pedeset godina tradicije, uzorna organizacija posla i poljoprivreda kao poziv i životni stil daju rezultate - Stankovići su jedni od najuspješnijih poljoprivrednika Virovitičko-podravske županije.

"Sva tri OPG-a bave istom djelatnošću, većinom radimo skupa. Tako je lakše, bolje i efikasnije", objašnjava Nikica, neslužbeni obiteljski glasnogovornik, čiji je OPG najuspješniji i broji troje zaposlenih.

Godišnje proizvedu i do 200 tisuća litara mlijeka
Na njivama su pšenica, kukuruz, ječam soja, raž i djetelinsko travne smjese za stoku. Osim za vlastite potrebe rade s tvrtkama Agronom, PP Orahovica i za bioplinsko postrojenje u obližnjem Crncu. Više od polovice površina koje obrađuju (150 ha) vlastito je zemljište, 110 hektara je iz državnog zakupa, a dvadesetak iz privatnog.

"Većini površina ističe višegodišnji zakupa. Čekamo raspasivanje natječaja, nadamo se da ćemo ga dobiti kao dosadašnji zakupci koji uredno plaćaju sve obaveze. Zemlja je na susjednoj općini, ali nam je nadohvat ruke, kilometar od farme", kaže Nikica.

Godišnje proizvedu 150 do 200 tisuća litara mlijeka i plasiraju ga Dukatu, a junad prodaju svima tko je želi kupiti.

Posjeduju kompletnu mehanizaciju, sve što je potrebno za stočarstvo i ratarstvo - plugove, podrivače, sijačice, razne modele traktora i kombajna i drugu opremu kojom podmiruju svoje potrebe i pružaju uslugu drugima. Udio od pružanja usluga u ukupnom prihodu je 20 do 30 posto. Posla u ovom segmentu poslovanja je toliko da ga moraju i odbijati.

"Trebaš imati kvalitetu i biti od riječi. Moraš doći u terminu kad si obećao, jedino te može spriječiti eventualno neki veći kvar na mehanizaciji. Ako to poštuješ u buduće ti se meće dogoditi da te netko neće zvati", govori naš sugovornik.

Neprestano ulažu u mehanizaciju
Da bi usluga u svakom trenutku bila kvalitetna mehanizaciju često moraju obnavljati. Ovisno o prihodima, svake sezone kupe nešto novo, a svake dvije do tri godine po jedno je veće ulaganje, barem jedan traktor.

Široki spektar poljoprivredne proizvodnje i pružanja usluga donosi stabilnost za sva tri gospodarstva pa nije teško preživjeti tržišne potrese. "Kad se tako posložite manje su mogućnosti da će bilo kakva nestabilnost uzdrmati temelje vašeg posla. Ako je jedna grana loša, druge dvije su možda bolje. Kad imaš dodatnu disperziju možeš se zaštititi", objašnjava Stanković.

Dodaje kako svaštarenje zna biti jako stresno jer se poslovi ponekad preklapaju i zato uvijek na sve moraju biti spremni.

"Ove godine išli smo iz sjetve u žetvu. Dečki su radili žetvu po danu, a po noći išli u pripremu da bi sutradan sijali, pa onda opet u žetvu. Malo se spavalo, radilo po 20 sati dnevno. Od travnja do sada nismo imali odmora", ističe Nikica.

Uz to, od 15. svibnja do sredine lipnja u dva tri-navrata palo je 50 do 60 litara kiše u jednom danu tako da su kukuruz, koji je malo kasnije sijan i tih dana bio u nicanju, morali presijavati. Na nekim mjestima bilo je i tri presijavanja. Urod pšenice bio je lošiji nego inače, ulazni troškovi i cijena na tržištu u nerazmjeru su, ali je minus pokrila dobra cijena silaže dogovorena još lani.

Da bi održali proizvodnju i opstali na tržištu neophodna su stalna ulaganja. Iduće bi godine na pokusnom polju probali uzgojiti kukuruz i soju navodnjavanjem kap na kap iz vlastitih bunara.

"Ima više posla i nešto je skuplje, ali je efikasnije od tifona i kišnih krila jer nema toliko gubitaka", smatra Stanković.

U kreditiranju im pomaže Slatinska banka
Sva ta ulaganja možda ne bi bila moguća da nema fondova Europske unije, županijskih poticaja i povoljnih agrarnih kreditnih linija Slatinske banke s kojom neprekidno surađuju već 14 godina. Do sada su prošli na četiri EU natječaja za sva tri sektora kojima se bave i time obnovili farmu, kupili cisterne, traktor, silokomabjan...

"Imamo agenciju koja nam pomaže pisati projekte, i jako samo zadovoljni. Javljamo se samo na natječaje gdje smo sto posto sigurni da ćemo proći što se pokazalo izuzetno dobrim", kaže Nikica.

U okviru agrokreditiranja navedena banka nudi kredite za sjetvu, obrtna sredstva i dugoročne investicijske kredite za kupnju strojeva, mehanizacije i EU projekte te kreditne linije za obrtna sredstva nevezana za investicije.

"Do proljeća smo imali liniju kojom je poljoprivrednik praktično dobio kredit bez kamate. Pokrivala ju je Virovitičko-podravska županija. To je potrošeno, ali su očekivanja da ćemo je na jesen obnoviti", kaže Juraj Nerovčić iz Slatinske banke.

Poljoprivreda bankarstvu nije osobito zanimljiva djelatnost, smatra se neatraktivnom i visokorizičnom djelatnošću gdje se, osim kreditnog prihoda, ne mogu zaraditi dodatne naknade, ali ova je banka agrar prepoznala kao glavnu djelatnost i granu na kojoj se žele pozicionirati


Komentari članka

Vezani članci

Zbog afričke svinjske kuge eutanazirano oko 20.000 svinja

02.10.2023.

Svaka svinja nam je dragocjena. Ostavit će ovo sve traga i na buduću proizvodnju, moramo biti oprezni, jer ekonomski udar će biti i na proizvođače, ali i na potrošače, rekao je i dodao kako, budući da virus može dugo opstati zarazan, ljudi koji su se bavi

Proizvodnja kukuruza porasla 21,7 posto

02.10.2023.

U Hrvatskoj će u 2023. godini biti proizvedeno gotovo dva milijuna tona kukuruza, što je 21,7 posto više nego u 2022. godini, pokazuju prve procjene najvažnijih kasnih usjeva sa stanjem od 1. rujna, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Matko Filipović: Stanje s mandarinama? Skuplja je poštanska marka s njenim likom od nje

27.09.2023.

Proizvođači su ucijenjeni s jedne strane otkupljivačima, s druge beračima. Drugo, beru se zelene i onda to smeće ruši cijenu i tako godinama. Nek netko dođe pa vidi koliko je nasada već iskrčeno, ogorčen je Matko Filipović.

Troškovi u poljoprivredi padaju, a cijene hrane rastu. Je li poskupljenje opravdano?

27.09.2023.

Prema Eurostatu, cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u proteklih godinu dana porasle su osam posto, a troškovi proizvodnje u poljoprivredi pali su za nemalih deset posto.

Tone u 4 ujutro mrtav umoran greškom pomiješao mlijeka, uslijedio čudesan preokret

26.09.2023.

TEK NEKOLIKO kilometara od Pule smjestili su se obiteljska proizvodnja sira i restoran Vesna Loborika. Na cesti koja vodi do centra obiteljskog biznisa posjetitelje dočekuje velik natpis – Second best cheese in the world. U slobodnom prijevodu to bi znači

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor