Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Tra 2020

Obrtnici se pripremaju: 'Dobro je, vraćamo se poslu, ali ovo ne može biti trajno rješenje'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Gordana Grgas, Adriano Milovan, Vedran Marjanović  

Obrtnici se pripremaju: 'Dobro je, vraćamo se poslu, ali ovo ne može biti trajno rješenje'

Poduzetnici i obrtnici koji u ponedjeljak, nakon više od mjesec dana lockdowna, ponovno otvaraju vrata svojih poslovnih prostora kupcima, jučer su s nestrpljenjem čekali upute epidemiologa o tome kako će se njihovo poslovanje odvijati u novoj koronarealnosti.

Iako nisu krili zadovoljstvo da ponovno počinju poslovati, poduzetnici su ipak upozorili da će prilagodba novim pravilima igre biti izazovna, a poslovni rezultati daleko od onih koje su ostvarivali prije izbijanja koronakrize.

Jedna od trgovina koja u ponedjeljak otvara vrata je Emmezeta, čiji čelni čovjek Slobodan Školnik ističe da su i dosad radili, ali isključivo online, putem webshopa. Od početka sljedećeg tjedna taj režim poslovanja se mijenja pa će Emmezeta, kaže Školnik, otvoriti sve svoje trgovine osim tri - u Donjem Stupniku, Osijeku i Splitu, i to zato što su one u sklopu trgovačkih centara, čije je otvaranje prolongirano za neku drugu fazu “labavljenja” uvjeta karantene.

Nova je realnost, dodaje naš sugovornik, da će tvrtka morati osigurati maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva za svoje zaposlenike, a kupcima osigurati dezinficijense na ulazu i izlazu iz trgovina. Zasad, napominje, nema obveze da kupci nose maske, iako se to preporučuje, pa je nabava maski, u konačnici, nešto o čemu će morati voditi računa sami kupci. U Emmezeti će se držati i preporuka o držanju razmaka.

- Već smo iscrtali trake za blagajne, kojima bi se trebao omogućiti potreban razmak među kupcima. Stavit ćemo i pisana upozorenja kupcima o potrebi držanja razmaka od dva metra. Upozorit ćemo i naše djelatnike da drže razmak od dva metra, kako među sobom, tako i u interakciji s kupcima - poručuje Školnik.

Cilj je, dodaje, da ne bude više od jednog kupca na 50 četvornih metara. To znači da u trgovini od 2500 kvadrata neće moći biti više od 50 kupaca. Ostali će, kaže naš sugovornik, čekati vani dok netko ne izađe iz dućana.

- U ovom trenutku vam ne mogu reći koliko će nas sve te mjere stajati jer nismo još napravili procjene. Ono što je izvjesno je da ćemo imati pad prihoda u odnosu na razdoblje prije krize izazvane pandemijom koronavirusa, no još se ne može procijeniti koliki će biti - napominje Školnik.

U ponedjeljak bi vrata trebala otvoriti i zagrebačka knjižara Bookara, koja se još oporavlja od nedavnog potresa. Direktorica Bookare Martina Petrinjak kaže da će primjenjivati mjere zaštite i socijalnog distanciranja pa tako u knjižari, koja se prostire na 80 četvornih metara, istodobno neće moći biti više od dvoje ljudi, a stavit će i pisanu obavijest na vrata te će voditi računa o tome. Kupce će na ulazu dočekati i dezinficijens, a dezinfekcijska sredstva koristit će i zaposlenici te će držati potreban razmak od dva metra.

Kad je, pak, riječ o knjigama, naša sugovornica kaže da će nove knjige biti omotane najlonom, u obliku u kojem ih dobiju od izdavača, što znači da ih kupci neće moći listati. Stoga će, smatra, odluku o kupnji kupci morati donijeti bez listanja knjige, na temelju naslova i raspoloživih informacija. Starije knjige, dodaje naša sugovornica, više se ne mogu umatati.

- Mi smo mala knjižara i ne očekujem veće probleme u provedbi epidemioloških mjera. No, bit će dobro ostvarimo li i 10 posto dosadašnjeg prometa. Ne samo zbog koronavirusa, nego i zato što su mnogi ljudi dobili otkaz ili su im plaće svedene na minimalac, a u takvim uvjetima nemaju novca za kupnju knjiga - upozorava Petrinjak.

Vrata svog Cvjetnog atelijera na zagrebačkoj Trešnjevci u ponedjeljak namjerava otvoriti i Ida Jurjević.

- Nemam bliski kontakt s ljudima u svom poslu pa iz ovih mjera zaključujem da mogu početi raditi. U prirodi je moga posla da nemate gužve u poslovnim prostorima, a stavit ćemo i upozorenje kupcima da u atelijeru može biti samo jedan kupac - kaže Jurjević.

Masku će, kaže, imati, a kupci bi sami trebali voditi računa o tome da nose svoje maske. Ona im može ponuditi dezinficijens na ulazu, a osigurat će im i rukavice. Držat će i razmak od dva metra.

- Neće biti lako, nije lako nikome, a novac nam treba. I dalje plaćamo najam prostora i dobavljače. Stoga su ove mjere huje i od rezultata poslovanja u koronauvjetima. Glavninu prihoda cvjećarni dosad su činila vjenčanja, proslave krstitki i krizmi te pogrebi, a sada je sve to ograničeno. Mali kupci nisu imali velik udio u ukupnim prihodima - zaključuje Jurjević.

- Važno je vratiti se na posao - kaže Josipa Cahun, vlasnica istoimene zagrebačke trgovine šešira, koja je jedan od simbola gradskog obrta i mode, najavljujući otvaranje salona u ponedjeljak.

- Očekujem da ćemo se svi tijekom sljedećeg tjedna privikivati na novi način rada uz obvezne mjere zaštite, pa trebamo biti strpljivi i tolerantni. Što se tiče same zaštitne opreme koja je potrebna, od dezinficijensa i rukavica do maski, to imam i spremno je za uporabu. Kad je riječ o zaštiti kupaca, moram reći da naš salon inače ima zaštitnu folije za glavu koja se koriste pri isprobavanju šešira, što ćemo primjenjivati i sada - ističe Josipa Cahun.

Vlasnica krojačkog salona Stil u Vlaškoj ulici u Zagrebu Dragica Petrović također nam je rekla da je spremna nastaviti raditi u ponedjeljak.

- Uglavnom imam stalne mušterije s kojima sam u kontaktu pa se mogu prethodno dogovoriti o terminu njihova dolaska u salon, o usluzi koju trebaju i rokovima isporuke. Dinamika posla kod mene su inače jedna do dvije mušterije na dan, tako je bilo prije koronavirusa, i tu ne očekujem neke promjene kad ponovo otvorim. Nemam u salonu odjeću koju kupci mogu doći isprobati, sve radim prema dogovoru. Ne očekujem dodatne mjere zaštite uz maske, rukavice, dezinficijense i ostalo što je potrebno u drugim sličnim radnjama - rekla nam je Dragica Petrović.

Nepostojanje detaljnih uputa brine i trgovce tekstilom.

- Nemamo još detaljne upute oko otvaranja dućana s tekstilom, one će tek biti objavljene, ali ono što je rečeno na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, ocjenjujem dobrim. Na prvom mjestu nam je zaštita zdravlja kupaca i zaposlenika, pa ćemo u skladu s time organizirati prodaju, kao što je to bilo i u onim dućanima koji su radili cijelo vrijeme pandemije. Pri ulasku u dućan kupci će dezinficirati ruke, često će se dezinficirati površine u prodavaonicama, a prodavači će nositi maske ili vizire. Redovito će se brisati uređaji za naplatu, kao i dezinficirati ruke nakon naplate gotovine - kaže direktor Tekstilprometa Hrvoje Šimić, uz napomenu da tekstilni dućani nisu “nehigijenskiji” od ostalih koji već rade.

Šimić je jako zadovoljan što, unatoč nekim najavama u medijima da će se moći prodavati samo zapakirana odjeća i da se ona neće smjeti isprobavati u dućanima, nacionalni stožer ipak nije donio takvu preporuku. - To bi za nas u praksi bilo neprovedivo - komentira, a sličnim mjerama nisu pribjegle ni druge zemlje.

- Oni kupci koji neće željeti isprobavati odjeću u prodavaonici, mogu je odnijeti kući i, ako nisu zadovoljni, vratiti je u određenom roku. Mi ćemo je nakon toga na neko vrijeme staviti izvan prodaje - kaže Simić. Ističe pritom kako ne postoji dokaz da se koronavirus prenosi odjećom, što je na konferenciji za novinare rekao i član stožera Krunoslav Capak, ali, dodaje, oprez je nužan.

Mnogima je potres trenutno veći problem od koronavirusa

Nekoliko je zagrebačkih obrtnika i poduzetnika na Facebook stranici udruge Glas poduzetnika komentiralo da im za otvaranje lokala u ponedjeljak veći problem predstavljaju posljedice potresa nego zaraza i mjere vezane uz Covid-19. Primjerice, vlasnica postolarske radionice Gloria u centru grada napisala je da još ne zna po kojim uvjetima treba raditi, ali da joj je veći problem to što je prostor u potresu oštećen, kuća ima žutu naljepnicu, a vlasnik je RH.

“Nemam pojma što dalje. Neću otvoriti 27. travnja jer nemam uvjete za rad i ne znam tko će mi ih osigurati i kada”, napisala je. Također, obrtnici se pitaju kako će obavljati krojačke i postolarske usluge bez bliskog kontakta s klijentima, odnosno nije im jasno kako da omoguće u svojim lokalima tzv. socijalnu distancu koja se preporučuje, pa njih nekoliko najavljuje da ih u ponedjeljak neće otvoriti.


Komentari članka

Vezani članci

Zabrinjavajući razmjeri krize uzrokovane pandemijom, stečajevi poharali ugostiteljstvo i pružanje smještaja. Najveće posljedice tek se očekuju?

05.06.2020.

Analiza je pokazala kako je broj novostvorenih trgovačkih društava manji za 36,9 posto, a broj novostvorenih obrta i samostalnih djelatnika za 49 posto. Pritom je broj ugašenih trgovačkih društava veći za 11 posto, slično kao i broj ugašenih obrta i samos

Hotel kod Dubrovnika pun je iduća dva tjedna. Vlasnik nam otkrio kako mu je uspjelo

05.06.2020.

ZBOG krize uzrokovane pandemijom koronavirusa velika većina hotela na Jadranu zjapi prazna, ali s juga Hrvatske ipak stiže jedan pozitivan primjer. One Suite Hotel, smješten u mjestu Srebreno, na pola puta od Dubrovnika do zračne luke u Čilipima, pun je o

'Bilježi se velik interes Austrijanaca za odmorom u Hrvatskoj, imamo sjajnu epidemiološku situaciju'

04.06.2020.

Turistička putovanja iz Austrije u Hrvatsku zadnjih su dana intenzivirana te je trenutno u zemlji više od 1500 austrijskih turista, a hotelijeri bilježe veliko zanimanje Austrijanaca za odmor u Hrvatskoj, ističe u četvrtak direktor Hrvatske udruge turizma

SEDAM sektora može dobiti potporu HZZ-a za lipanj, stroži kriteriji za postojeće korisnike

04.06.2020.

Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je novu potporu za očuvanje radnih mjesta za lipanj, ali je i dopunio pravila za ostvarivanje potpore za svibanj, objavljeno je na internetskim stranicama RRIF-a. Objavu prenosimo u cijelosti.

Ovog ljeta zaboravite na talijanske turiste: Tri su glavna razloga

03.06.2020.

Prema sadašnjim anketama, računa se da će Italiju ove turističke sezone napustiti samo tri posto onih Talijana koji su prethodnih godina odlazili u inozemstvo na odmor. To je mizeran broj u odnosu na one prije pandemije.

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2055 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1287 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1041 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 708 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 948 članka imaju tag ict
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 993 članka imaju tag EU
 14. 890 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 440 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 364 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija