Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Kol 2020

Od male obiteljske tvrtke iz Makarske do velikog izvoznika sladoleda

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Od male obiteljske tvrtke iz Makarske do velikog izvoznika sladoleda

JOŠ donedavna malo je tko očekivao da bi sladoled mogao postati jedan od poznatijih hrvatskih izvoznih proizvoda. No primjer tvrtke Premis iz Makarske pokazuje da je to moguće. I ne samo to: zbog velike potražnje za njihovim sladoledima, vlasnici Premisa najavljuju daljnje širenje, kako na domaćem tako i na stranim tržištima.

"Prije 10 godina odlučili smo proizvoditi isključivo kvalitetne proizvode te korigirati recepture u svrhu poboljšanja kvalitete. Nabavljali smo kvalitetne sirovine iz raznih dijelova svijeta, obogatili osnovnu bazu i pratili svjetske trendove. Uz pomoć fondova EU, HAMAG-BICRO-a i resornih ministarstava nabavili smo i najmodernije tehnologije. Kao rezultat dobili smo znatno kvalitetniji proizvod koji se tada prodavao po većoj cijeni u odnosu na konkurenciju. U posljednjih 10 godina rastao nam je broj kupaca koji su dijelili našu filozofiju, što nas je guralo naprijed da radimo još bolje proizvode koje svake godine poboljšavamo. Danas se naši proizvodi prodaju diljem Europe, samo u Stockholmu se prodaju na čak 32 lokacije", ističe za Index suvlasnik Premisa i komercijalni direktor te tvrtke, 40-godišnji Zoran Premeru.

Strani turisti počeli su tražiti njihove sladolede i u matičnim državama, uslijedio je izvoz

Ključan faktor u usponu njihova poslovanja bio je turizam. Naime, zahvaljujući velikom broju turista koji svake godine ljetuju u Hrvatskoj i na Makarskoj rivijeri, sladolede Premisa probali su i mnogi posjetitelji. Kako se, po staroj narodnoj poslovici, dobar glas daleko čuje, Premisove su proizvode sami turisti počeli propagirati u svojim matičnim zemljama. U Premisu su pratili njihove reakcije i reagirali te su svoje proizvode počeli izvoziti na ta tržišta.

"Prošle smo godine pokrenuli izvoz u Švedsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, a od ove smo godine prisutni i na tržištima Austrije, Mađarske i Slovačke. U ovoj smo godini znatno povećali i tržišne udjele u Švedskoj i Sloveniji, gdje smo zastupljeni u gotovo svim većim gradovima u ugostiteljskim objektima ili u Premis shopovima, koji uglavnom posluju po modelu franšize. Prije dva mjeseca, primjerice, otvorili smo prvi Premis Pozzetti Shop u Portorožu, a nedavno i drugi, u Dubrovniku", objašnjava Premeru.

Tvornica u Makarskoj postala im je premala, kreću u gradnju nove u Zadvarju

Premis danas proizvodi oko pola milijuna litara sladoleda godišnje. Proizvodnja se odvija u njihovoj tvornici u Makarskoj, koju su stavili u pogon 2003. godine te su je godinama dograđivali. Danas tvornica posluje na 1600 četvornih metara. Međutim, postala im je premala s obzirom na potražnju za njihovim proizvodima pa su prošle godine kupili zemljište za gradnju nove tvornice i logističkog centra u 30-ak kilometara udaljenom Zadvarju. Trenutno su, kaže Premeru, u fazi projektiranja, nakon čega namjeravaju ishoditi građevinsku i ostale dozvole. Početak gradnje nove tvornice bio je planiran za listopad, ali će je, napominje naš sugovornik, zbog pandemije koronavirusa vjerojatno odgoditi za godinu dana. I za gradnju tvornice u Zadvarju planiraju koristiti sredstva iz fondova EU.

Tvrtka Premis danas je u vlasništvu trojice braće Premeru - Silvija, Tonija i Zorana. Tvrtku vode Zoran i Toni.

"Svaki od nas zadužen je za svoj sektor. Toni je voditelj proizvodnje i razvoja proizvoda, dok sam ja zadužen za prodaju", objašnjava Zoran Premeru.

Obiteljski biznis još od ratne 1992. godine

Počeci Premisa sežu u sada već davnu 1992. godinu, kada je njihov otac Miroslav Premeru, sa sinom Brankom Silvijom, osnovao Premis. Miroslav Premeru je i prije radio sa sladoledima: u diskontu je uvozio sladolede talijanske tvrtke Raffaele Magrini. No kako je uvoz, zbog Domovinskog rata, bio otežan, a turističkih sezona tada, zbog ratnih zbivanja, gotovo da nije ni bilo, Raffaele Magrini je predložio Miroslavu Premeruu da krene s vlastitom proizvodnjom po njegovu receptu.


Komentari članka

Vezani članci

Raste u Nedelišću, kušaju je samo najhrabriji

29.09.2020.

Preložnjaci iz Nedelišća uzgajaju čili papričice. Među raznim sortama beru i one najljuće. Samo je liznete i osjećaj vam je kao da vam se pakao otvorio u ustima. Kušaju je samo najhrabriji, a ima privlačno ime - Carolina Reaper. Riječ je o najljućoj papri

Predsjednik uprave ‘AD Plastik Grupe‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Precijenjena kuna ‘pojela‘ nam je u pet godina čak 90 milijuna kuna prihoda

28.09.2020.

U prvih smo šest mjeseci ugovorili 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima. Od toga je 9,4 milijuna eura ugovoreno za PSA Grupu na europskom tržištu, a 83,1 milijun

Surf’n’Fries će se prodavati na stadionima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj

28.09.2020.

Surf’n’Fries potpisao je ugovor sa Rapid Retail tvrtkom iz Engleske o franšiziranju krumpirića na stadionima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Pothvat Marice Jakoliš: Ostavila olovku, uzela motiku i proširila imanje na tri županije!

23.09.2020.

Ako radiš što voliš sve je isplativo, kaže Marica Jakoliš. Zašto je napustila posao knjigovođe i kako je s jednog hektara u Biloj Vlaki povećala proizvodnju na 10 hektara u Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Iskoristili koronakrizu i na talijansko tržište plasirali e-commerce rješenje

23.09.2020.

Kod nas je ovo rješenje novost, ali ga već koriste neke ugledne tvrtke iz modne industrije i industrije građevinskog materijala.

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 764 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 371 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 327 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici