Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ou 2019

Od višemilijunske zarade na trgovini psima ni kune poreza

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Sandra Lacić  

Od višemilijunske zarade na trgovini psima ni kune poreza

Udruga Prijatelji životinja objavila je analizu prodaje pasa u Hrvatskoj bez kontrole i plaćanja poreza i u svom priopćenju istaknula kako je sramotno da "dok baka ne smije samo tako peći rakiju, na uzgoju pasa okreću se milijuni bez kontrole".

- Aktualna vijest o kažnjavanju bake koja je pekla rakiju bez dobivene dozvole, i njoj sličnih, sablažnjava, osobito kada se usporedi s tržištem prodaje pasa koje je bez kontrole, bez plaćanja ikakvog poreza, a riječ je o neusporedivo većem obrtanju novca od rakije. Pritom je riječ o živim bićima i posljedice uzgoja izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. Dok višak pasa, koji se ne proda, završava na ulici, dok se štancaju i dva legla godišnje po deset pasa, od kojih se jedno štene prodaje za oko 2500 kuna, a cijene se penju i na 2500 eura, zar je zaista prioritet baviti se bakama koje peku rakiju, pitaju se Prijatelji životinja. Zar prepuna skloništa zbog ljudske neodgovornosti nisu dovoljan razlog da se uzgoj potencijalnih neželjenih životinja oporezuje? Ne bi li, već sama po sebi neljudska, trgovina živim bićima trebala biti pod strogom kontrolom, pitaju se Prijatelji životinja.

Spominju sajam u Benkovcu i tvrde da se na njemu godinama tolerira prodaja "vidno zapuštenih, pothranjenih i bolesnih pasa punih buha.‘‘ Ističu kako je to samo jedan u nizu primjera koji pokazuje katastrofalno stanje u Hrvatskoj kada je riječ o trgovini psima. Pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja ističe: "Samo jedno istraživanje, koje su prošle godine proveli autori bloga ‘Psi laju, a karavane prolaze‘, pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene iznos od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza. Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje!"

Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini više od 40 udruga za zaštitu životinja, upozorava: "Dok s jedne strane cvjeta neregistrirana prodaja pasa, s druge strane udruge za zaštitu životinja i suosjećajni pojedinci ulažu goleme napore u zbrinjavanje na tisuće napuštenih pasa koji završavaju zgaženi, ugušeni, utopljeni, izmasakrirani, bačeni u kontejnere ili jarke ili, ako su sretniji, ostavljeni u šumama, na ulicama ili pred vratima skloništa s nekom šansom za preživljavanje."

Prema podatcima iz tablice Prijatelja životinja, Osječko-baranjska županija je na petom mjestu u Hrvatskoj, sa zaradom od više od pola milijuna kuna od prodanih pasa.

- Unatoč zakonskoj odredbi o obveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i poreza, daleko od inspekcije i kažnjavanja. Da je baka, umjesto pečenja rakije, uzgajala i prodavala pse, uz daleko veću zaradu, nitko ju ništa ne bi niti pitao, a kamoli da bi platila ikakva davanja - zaključuje Ivana Lunka i dodaje da su Prijatelji životinja u nekoliko navrata upozorili oglasnike da krše Zakon o zaštiti životinja objavljujući oglase za prodaju pasa bez objave mikročipa psa i majke, no "oglasnici nastavljaju raditi protuzakonito jer ih inspekcije ne sankcioniraju".

Prijatelji životinja smatraju da se sav uzgoj pasa i drugih kućnih životinja treba hitno staviti pod kontrolu poslovanja i uvjeta, oporezivati svaku trgovinu živim bićima te uspostaviti konkretan i djelotvoran nadzor i kažnjavanje. Pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje životinja jer se udomljavanjem izravno spašavaju životi.

S obzirom na to da su Prijatelji životinja u svojoj analizi povukli paralelu s navodnim kažnjavanjem starije žene zbog pečenja rakije, u Carinskoj upravi pokušali smo doznati njihovo mišljenje o tome. Međutim, iz Carinske uprave demantirali su sve, kao i potpuno lažne informacije o postupanju prema starici, navodno 98-godišnjoj osobi iz Udbine, koje su, kažu, nekritički i bez bilo kakve provjere objavljene u medijima 1. ožujka.
- Prema službenoj prijavi policije, Carinska uprava provela je nastavni nadzor u kojemu je utvrdila nezakonito postupanje 58-godišnje osobe, kojoj je izrečena novčana kazna od 600 kuna, a koja je umanjena do najniže zakonske razine. Navedeno postupanje proizlazi iz EU propisa, koji strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine na sve tako proizvedene količine, u konkretnom slučaju iznos od 1488,24 kuna što, dakle, nije kazna kako je to pogrešno objavljeno. Dakle, ne radi se o postupanju prema 98-godišnjakinji, nego o osobi staroj 58 godina, koja je, osim toga, tijekom provedbe nadzora aktivno i angažirano sudjelovala - poručuju iz Carinske uprave.


Komentari članka

Vezani članci

Mlada Saša zarađuje šetajući tuđe pse. Ide joj odlično, zapošljava šest ljudi

19.08.2019.

Imam šestero stalno zaposlenih, a surađujem i s 30-ak studenata koji uskaču ovisno o svojim obvezama. Planiram se proširiti izvan Zagreba, u druge gradove, no izazov je pronaći odgovarajuće ljude za taj posao. Mi imamo ogromnu odgovornost jer ljudi su, na

Tvrtke i karijere: PET Centar promijenio ime radi širenja na strana tržišta

06.02.2019.

Lanac specijaliziranih trgovina za kućne ljubimce PET Centar promijenio je naziv. Odsad se ta tvrtka naziva Pet Network International d.o.o. Do promjene imena tvrtke na hrvatskom tržištu došlo je uslijed širenja maloprodajnog poslovanja u međunarodnom okr

Gorka poduzetnička epizoda u proizvodnji pseće hrane postala slatka lekcija

27.08.2018.

Što sam više čitala o tome shvatila sam da ova proizvodnja, osim što mi daje prigodu pomoći životinjama i njihovim skrbnicima, može biti i komercijalno isplativa, objašnjava Peričić ističući da hrvatsko tržište hrane za kućne ljubimce ima veliki potencija

Amerikanci stvaraju balkanski lanac trgovina

15.08.2018.

Grupa Rohatyn ima 14 ureda diljem svijeta, a fond je osnovao 2002. Nicolas Rohatyn, koji je ranije radio u investicijskoj banci JP Morgan.

Uređaj za dresuru pasa vrijedan napuštanja dobro plaćenog posla

29.04.2016.

Planiramo se probiti na slovensko, iznenađujuće snažno tržište, a nakon toga - slijedi Velika Britanije te SAD, kažu braća ...

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija