Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2016

Payment Gateway – imperativ uspješne online kupnje

Izvor: www.bizit.hr · Autor: BizIT  

Payment Gateway – imperativ uspješne online kupnje

Kupovina preko interneta skoro se po svemu izjednačila s onom tradicionalnom, pa tako i u načinima plaćanja – štoviše, online plaćanje nudi čak i više izbora.

Internet kupovina odavno je prestala biti ekskluziva velikih kompanija. Neovisno o veličini, svaki trgovac koji drži do svog brenda danas ima i vlastiti webshop. Udio internetskih kupaca u Hrvatskoj je od 2012. do 2014. godine narastao sa 16% na 22 %, a do 2020. trebao bi doseći čak 50%. Tri četvrtine korisnika koji su se odlučili na ovaj oblik kupovine kažu da je glavni razlog za to ušteda vremena, dok njih 58% to radi zbog izbjegavanja gužve u tradicionalnim trgovinama. Ono što mnoge još uvijek brine je sigurnost online kupovine, posebno kada se radi o kartičnom plaćanju. Istina, postoje web trgovine koje nude plaćanje pouzećem ili virmanom, ali jednostavnost i raširenost uporabe kartica je nemoguće ignorirati.
Što je točno Payment Gateway?

Payment gateway je u internet trgovini ono što je POS u “tradicionalnoj” kupnji – sustav koji posreduje između trgovca i banke te omogućuje sigurnu naplatu. Kada kupac dođe do dijela gdje se finalizira narudžba i vrši plaćanje, automatski je preusmjeren na payment gateway sustav gdje unosi svoje podatke. Provjera tih podataka obavlja se u realnom vremenu u nekoliko sekundi i kupac dobiva odgovor o (ne)uspješnoj realizaciji. S obzirom da se cijeli proces vrši unutar ovog sigurnog sustava, trgovac nema veze s podacima koje kupac upisuje niti se mora brinuti o njima.

sustavi-za-online-placanje

Kao trgovac, sami možete odrediti uvjete, te kreirati granice rata i koje je iznose moguće plaćati u obrocima.
Ova usluga, naravno, ima svoju cijenu, tako da osim postotka kartičnim kućama plaćate i korištenje cijelog sustava naplate.
No cijena je samo jedan od faktora pri odabiru idealnog payment gateway sustava.
Koji sustav odabrati?

Priključenje, naknada za korištenje, provizija, vrste prihvaćenih kartica… S obzirom na vrstu vaše web trgovine i količinu prometa, potrebna je razmotriti sve parametre prilikom odluke.

CorvusPay
Daje besplatnu integraciju uz ugovor od 2 godine, plaća se 220 kuna mjesečno (za promet do 44.000 kn, nakon toga raste) plus naknada od 0,5% za svaku transakciju. Jednokratna plaćanja omogućena su za korisnike podržanih kartičnih brandova bilo kojeg izdavatelja u svijetu, dok su obročna plaćanja podržana za korisnike kartica izdanih od kartičnih kuća/banaka u Hrvatskoj. Podržavaju i plaćanje u stranim valutama.

WSpay
Priključivanje je besplatno, dok godišnja članarina iznosi 2.380 kuna bez obzira na iznos transakcija. Provizije po transakciji nema, osim za Maestro kartice (0,8%), a posebno povoljne uvjete imaju za male iznajmljivače.

e-ToMiTreba
Usluga RBA koja omogućava elektroničku trgovinu uz prihvat MasterCard i Visa kartica. Otvaranje korisničkog računa ne naplaćuje se, kao ni naknada za korištenje sustava, dok se plaća 5% provizije za svaku transkaciju bez obzira na iznos.

PencePay
Postoji od 2005. godine i ima odličan dizajn koji se može prilagoditi. Priključak se jednokratno plaća 950 kuna, dok je mjesečna naknada za korištenje sustava 200 kuna, a provizija po transakciji ovisi o ugovorenom modelu.

PayWay
Najbolji omjer uloženog i dobivenog – naknada za priključenje iznosi 1.000 kuna jednokratno, dok mjesečna obveza, ovisno o modelu iznosi 200 (uz proviziju od 1% ili maksimalno 5 kuna po transakciji) ili 2.000 kuna (bez provizije, tkz. flat rate model). Mogućeje odabrati poslovanje s više banaka, kao i prilagoditi izgled sučelja vlastitoj web stranici.

6 koraka do sigurne i praktične online kupovine

Prvi korak do realizacije Pay Way usluge je sklapanje ugovora s Hrvatskim Telekomom, a naplata kreće s aktivacijom usluge. Ugovor se potpisuje na neodređeno vrijeme i nema uvjetovanog roka.

Nakon toga sklapa se ugovor s bankom koja prihvaća kartično plaćanje, a tijekom cijelog procesa na raspolaganju su vam savjeti i vodstvo Pay Way tima.

Kada su svi ugovori sklopljeni, integrira se sustav, vrše testiranja i ispituje funkcionalnost.

Kartične kuće nakon uspješnog testiranja moraju odobriti produkcijske parametre.

Prebacivanje s testnog sustava u produkciju, događa se nakon odobrenja parametara, bez potrebe za ponovnom integracijom. Testni parametri ostaju dostupni kako bi uvijek mogli testirati svoje nove funkcionalnosti.

Nakon cijelog navedenog procesa slijedi uključenje po zahtjevu korisnika, kao i uključenje naplate.

Standardna ili direktna integracija – koju odabrati?

PayWay se na web stranicu može integrirati na dva načina, čiji odabir ne utječe na cijenu usluge – standardni i direktni. Izbor je vaš, ovisno o tome kome želite prepustiti kontrolu nad sigurnosti podataka.

Kod standardnog načina klijent se prebacuje na zaštićeni server, gdje na Pay Way sučelju upisuje autorizacijske podatke za plaćanje. Po ovoj metodi besplatno je osigurana sva potrebna zaštitu, a HT PayWay je odgovoran za sigurnost podataka. HT PayWay sučelje možete vizualno brendirati prema vašim željama, a osigurane su povratne veze između servisa.

Kod direktnog načina vaš klijent ostaje na vašem serveru, što znači da morate izraditi sučelje za naplatu, te ste odgovorni za sigurnost privatnih i autorizacijskih podataka. Ovom metodom omogućuje vam se potpuno brendiranje sučelja, praćenje klijenta, te direktna komunikacija s vašim bazama, skladištem, računovodstvom i drugim servisima koje koristite u svome poslovanju.

Neovisno o tome koji način odaberete, na raspolaganju vam je i izbor između automatskog terećenja kartica i onog s rezervacijom iznosa.

Sigurnost online kartičnog poslovanja

S obzirom da bi sigurnosni propust najviše naštetio njima, kartične su kuće ustanovile set pravila i standarda koji se moraju poštivati prilikom poslovanja s karticama. Ta pravila nazivaju se “Payment Card Industry Data Security Standard” ili skraćeno PCI-DDS. Ustanovljena su 2004. godine kako bi postojala univerzalna platforma za sprječavanje mogućih prijevara prilikom procesiranja informacija s kreditnih i debitnih kartica, a glavni ciljevi su uspostava sigurne mreže, zaštita informacija o vlasnicima kartica i kontinuirano unaprjeđenje sigurnosti na svim razinama.

Rizik prilikom uvođenja ove vrste naplate uvijek postoji, no sve strane uključene u proces kartične naplate, a tako i Payment Gateway sustavi, stavljaju sigurnost i zaštitu informacija kao svoj prioritet. S obzirom na jednostavnost uporabe i dostupnost, ne čudi činjenica da se danas na svim velikim web trgovinama ne može ni zamisliti nepostojanje kartične naplate. S obzirom da je samo prošle godine putem online kupovine napravljeno transakcija u vrijednosti čak 1,55 milijardi dolara bilo bi ludo (da ne govorimo i neisplativo) baviti se prodajom i propustiti sav taj promet, zar ne?


Komentari članka

Vezani članci

Jačanje hrvatske IT scene - Factory postao prvi partner tvrtke Pimcore

26.02.2020.

Jedna od najboljih hrvatskih development tvrtki, Factory, postala je sredinom veljače prvi partner softverske tvrtke Pimcore u Hrvatskoj. U Factoryju ocjenjuju da je time ojačan položaj Hrvatske na informatičko tehnološkoj sceni u svijetu te dokazano da s

Sve veći nedostatak ICT stručnjaka u EU

26.02.2020.

Zapošljavanje stručnosti u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT) izazov je za poduzeća u Europskoj uniji (EU). Tijekom 2018. godine 9% poduzeća iz EU zaposlilo je ili pokušalo zaposliti ICT stručnjake. Više od polovice poduzeća (58%) izvije

U 30. godini poslovanja Lemax s 85 broj zaposlenih povećava na 130

25.02.2020.

Tvrtka je 2018. ostvarila prihod od 1,85 milijuna eura, a što je bio rast od 85 posto u odnosu na godinu prije.

Rješenje za rad nedjeljom: Radit će se 13 nedjelja u godini, a radnicima pet posto veće naknade

25.02.2020.

Kako sada stvari stoje, Hrvatska ipak ne bi išla na potpunu zabranu rada trgovina nedjeljom

Ikea u Dubaiju uvela plaćanje - vremenom

24.02.2020.

Čuveni švedski lanac "Ikea" u Dubaiju uvodi mogućnost plaćanja vremenom koje je kupac potrošio da bi stigao do prodajnog objekta. Iako na prvi pogled djeluje kao da se proizvodi dobijaju besplatno, situacija je ipak nešto drugačija.

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1276 članka imaju tag izvoz
 5. 864 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1021 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 643 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 386 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 357 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija