Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Kol 2018

PDV po računu – Na povrat imaju pravo i hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH

Izvor: lider.media  

PDV po računu – Na povrat imaju pravo i hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH

Građani s prebivalištem u državama izvan Europske unije koji tijekom boravka u Hrvatskoj kupe dobra u vrijednosti većoj od 740 kuna po jednom računu i u sklopu putničkog prometa ta dobra izvezu iz područja EU mogu naknadno ostvariti povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj. Povrat je moguće ostvariti samo za dobra, ali ne za kupljene usluge. Nije moguće ostvariti povrat PDV-a za gorivo ni za dobra koja se rabe za opremanje i opskrbu bilo kojega prijevoznog sredstva koji se upotrebljava u privatne svrhe, bilo da su ugrađena u prijevozno sredstvo bilo da se izvoze zasebno. Račun za kupljena dobra mora biti veći od 740 kuna, zajedno sa zaračunanim PDV-om (ukupno najmanje 740,01 kunu). Gleda se ukupni iznos računa, a na njemu može biti iskazano više artikala čija je pojedinačna vrijednost manja od tog iznosa.

Novo, nerabljeno

Pravo na povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj mogu ostvariti građani s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u trećim zemljama. Državljanstvo ne utječe na pravo na povrat. Mogu ga ostvariti hrvatski državljani, državljani drugih država članica EU i osobe s dvojnim državljanstvom, uz uvjet da ni na području Hrvatske ni na području druge države članice EU nemaju ni prebivalište ni uobičajeno boravište.

Prebivalište odnosno boravište dokazuje se putovnicom, osobnom iskaznicom ili drugom ispravom koja se u Hrvatskoj priznaje kao identifikacijska.

Ostvarivanje prava na povrat moguće je za dobra koja građanin kupac u roku od tri mjeseca izveze iz EU u treću zemlju. Taj se rok ne računa od datuma računa, nego tri mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljena isporuka. Naprimjer, da bi kupac ostvario povrat PDV-a, dobra kupljena 14. kolovoza 2018. moraju biti izvezena najkasnije do kraja studenoga 2018. U trenutku izvoza dobra moraju biti nova, ne smiju biti rabljena, što kontrolira carinski službenik.

To mora biti roba namijenjena za osobnu potrošnju i potrošnju u kućanstvu, ne dobra koja su prema vrsti i količini namijenjena za poduzetničke svrhe. Dobra namijenjena za poduzetničke svrhe koja se izvoze u treće zemlje u Hrvatskoj se mogu kupiti uz oslobođenje od obveze PDV-a i izvoze se prema posebnom postupku uz izvoznu carinsku deklaraciju.

Što treba učiniti

Ako namjerava izvesti dobra i ostvariti povrat PDV-a, građanin kupac mora od prodavača zatražiti popunjeni i potpisani Zahtjev za povrat poreza (engl. VAT refund) – formular PDV-P. Popunjava se u tri primjerka: izvornik pripada kupcu, kopija ostaje carinarnici, a treći primjerak zadržava prodavatelj.
Pravo na povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj za dobra u vrijednosti većoj od 750 kuna po jednom računu mogu ostvariti hrvatski državljani i državljani drugih država EU, uz uvjet da im je prebivalište ili uobičajeno boravište u trećim zemljama. Roba mora biti namijenjena za osobnu potrošnju i potrošnju u kućanstvu.
Trgovci na malo koji su obveznici PDV-a dužni su na vidljivu mjestu istaknuti obavijest kupcima o mogućnosti povrata PDV-a na temelju izdanog formulara PDV-P i računa za kupljene artikle. Umjesto PDV-P-a, koji je propisan našim propisima, trgovac može kupcu izdati formular Tax-free, kreiran kao unificirani formular za povrat PDV-a u sklopu međunarodne udruge posrednika Global Refund. Važno je da na formularu budu navedeni svi elementi propisani kao obvezatan sadržaj PDV-P-a.

Pri izlasku iz EU kupac carinarnici daje na uvid PDV-P, carinarnica ga ovjerava i upisuje datum izvoza. Prije ovjere carinski službenik kontrolira odgovaraju li podaci u formularu podacima s identifikacijske isprave putnika, je li iznos na računu ispravan, je li riječ o dobrima navedenima na računu, jesu li dobra u međuvremenu upotrijebljena, izvoze li se unutar tri mjeseca od mjeseca u kojem su kupljena.

Nakon provedenih kontrola carinik evidentira formular PDV-P u svojim kontrolnim evidencijama i u njega upisuje broj carinske evidencije. Nije li ispunjen neki od propisanih uvjeta, carinski službenik dužan je osporiti ovjeru formulara PDV-P. Tako će npr. odbiti ovjeriti formular ako je riječ o izvozu dobara koja se upotrebljavaju ako poduzetnički inventar ili o artiklima namijenjenima obavljanju gospodarske djelatnosti.

Rok od šest mjeseci

Kupac građanin s prebivalištem u trećoj zemlji može u roku od šest mjeseci računajući od dana izdavanja računa ostvariti povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj. Može ga ostvariti izravno u trgovini u kojoj je kupio robu koju je izvezao, poštom ili preko ovlaštenih posrednika. Ako mu se PDV vraća u trgovini u kojoj su dobra kupljena, isplatom u gotovu novcu, vratit će mu se kunski iznos. Ako je podnio zahtjev za povrat PDV-a poštom, trgovac mu je dužan vratiti PDV u roku od 15 dana od primitka zahtjeva; iznos može vratiti u kunama ili stranoj valuti. Troškove platnog prometa za povrat PDV-a snosi kupac.

PDV koji je vratio kupcu trgovac u svojim evidencijama iskazuje u formularu PDV-F i u zasebnoj rubrici u formularu PDV koji podnosi za mjesečno odnosno tromjesečno obračunsko razdoblje. Zbog naknadnog umanjenja porezne obveze na temelju oslobođenja ostvarenog u putničkom prometu trgovac će za taj iznos umanjiti svoju obvezu PDV-a i toliko manje uplatiti u državni proračun.


Komentari članka

Vezani članci

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Europska investicijska banka predložila mjere za pomoć malim tvrtkama

18.03.2020.

Sve ove mjere mogu biti brzo implementirane da bi se ublažio manjak likvidnosti, a bit će provedene u partnerstvu s nacionalnim razvojnim bankama gdje god je to moguće, kažu iz EIB Grupe, koja uključuje i Europski investicijski fond (EIF) specijaliziran z

Kakav će biti odgovor Unije na recesiju koja stiže nakon pandemije?

16.03.2020.

Ako se članice i uspiju dogovoriti npr. o zajedničkoj proizvodnji respiratora, mobilnim liječničkim timovima i lokacijama za karantene, ostaje pitanje hoće li u recesiji opet biti žrtve zemlje juga, već pogođene virusom.

Koronavirus radi veliku štetu europskom turizmu, stradat će i Hrvatska

05.03.2020.

TURIZAM u Europi mogao bi pretrpjeti velike gubitke ako se nastavi širenje koronavirusa, a pogotovo ako zemlje uvedu strože mjere za zaustavljanje epidemije, poput ograničavanja putovanja.

Uskoro veće trošarine na neka pića i duhanske proizvode

18.02.2020.

Počela je javna rasprava o trošarinama na duhanske proizvode, bezalkoholna i alkoholna pića. Nove trošarine, nakon javne rasprave, stupaju na snagu 1. ožujka. Datum njihove primjene, odnosno kada bi ti proizvodi mogli i poskupjeti, Vlada će odrediti nakna

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1037 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1026 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 599 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 500 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija