Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Svi 2020

Peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu dolazi iz Hrvatske, iz Vinarije Poletti!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu dolazi iz Hrvatske, iz Vinarije Poletti!

Na ovogodišnjem sedmom natjecanju najboljih svjetskih cabernet sauvignona, The Global Cabernet Sauvignon Masters, Vinarija Poletti iz Višnjana osvojila je peto mjesto! Svega četiri mjesta iza vinarija koje su puno veće i poznatije na svjetskoj razini. Prve dvije su iz Australije, Landmeil Winery i McGuigan Winery, na trećem je mjestu čileanska vinarija Millaman te na četvrtom najveća turska vinarija Kavaklidere Winery. Poletti je žiri osvojio svojim Cabernet sauvignonom iz 2015. godine.

Na ovom prestižnom natjecanju, žiri sastavljen od osam najvećih stručnjaka ocjenjuje i bira najbolja cabernet sauvignon vina iz cijelog svijeta, a od osam sudaca njih sedam ima titulu 'Master of Wine', koju sada u svijetu ima manje od 400 ljudi.

Šesta generacija vinarije Poletti od davne 1842. godine
Kako ističu iz Vinarije Poletti, odluku da se prijave donijeli su na prijedlog Filipa Savića, višestrukog šampiona u sommelierstvu koji ih je uvjerio da vino pošalju na natjecanje kako bi se vidjelo kakvo je u usporedbi sa svjetskom konkurencijom. Podsjetimo, Vinarija Poletti je prošle godine na ocjenjivanju vina u Njemačkoj Par Wine International dobila zlatnu medalju za malvaziju Classic iz 2016. godine, a sad je svjetska nagrada stigla za cabernet sauvignon.

Inače, Peter-Piero Poletti nastavio je obiteljski posao i dio je šeste generacije vinara u ovoj obitelji. Prije ulaska u svijet vina, radio je kao turistički vodič 14 godina i autor je monografije o Višnjanu, no prevagnula je želja za nastavkom obiteljske tradicije. Preuzevši krajem devedesetih posao od oca Marija Polettija, počeo je proizvodnju uz korištenje moderne tehnologije te proširio vinograde i kapacitet podruma. Kada je preuzeo posao, imali su svega dva hektara vinograda, a sada oko sedam i 200 stabala maslina.

Proizvodnja im se bazira na šest sorti vina, malvazija, chardonnay, teran, cabernet sauvignon, merlot te muškat ružu porečku. Vina Poletti nalaze se na vinskim kartama boljih istarskih restorana i šire, a prisutna su i u brojnim turističkim vodičima tako da njihovu vinariju i podrum posjećuju turisti kroz cijelu godinu. Osim na domaćem tržištu, vina Poletti su prisutna i u Italiji.

Ova neobična vinska priča počinje davne 1842. godine, kada nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellamarne kupuje komad zemlje u selu Markovac, nedaleko Višnjana, i to za 113 fiorina (tadašnja valuta, op.a.). Na tom je zemljištu sagradio kuću i tu je njegova obitelj počela svoj životni put. Crvena zemlja, vinova loza i maslina postale su njihov poziv. Međutim, strast prema tom poslu bila je jača od svake neizvjesnosti kroz stoljeće i pol, koju je takav život nosio. Tako je svoj put počeo brend koji sada znamo kao vina Poletti.

Glazba ga odvela u veliki svijet vina
Ipak, Peter-Piero Poletti, kao dijete sa sela odlazi u srednju školu u Zagreb, i to u tehničku školu 'Ruđer Bošković'. Dakle, daleko od vinograda, ali umjesto prema struji, rodila se trajna ljubav prema glazbi i to kao DJ-a, što mu je otvorilo mnoga vrata, najprije u turizmu, a potom i u velikom svijetu vina.

Da iza svakog uspješnog muškarca, stoji još uspješnija supruga, dokaz je Loredana Poletti, koja je aktivna u njihovom poslu jer puno stvari leži na njezinim leđima, a obitelj je povezana i bliska i sve su im odluke zajedničke. Tu vlada sklad i harmonija i to se vidi i u njihovim vinima, koje su nam prezentirali u Zagrebu. Vrlo su pitka, ali ne i jednostavna. Imaju potrebnu slojevitost i dubinu, a dugo im traje okus u ustima. To su vina za ozbiljne vinoljupce, za ljude koji poznaju vina. Osim friške malvazije, degustirale su se: malvazija 2015., teran 2013., cabernet sauvignon 2011. i rossella 2016.. Na degustaciji je bio i chardonnay 2015., koji se nalazi na vinskoj listi restorana s prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom.

"Moram osjetiti nešto kod sugovornika, odnosno vidjeti da nešto zna o vinu, da ga voli i da ga cijeni. To možda izgleda pomalo snobovski, ali nije jer vino ima svoj život, koje i drugi moraju upoznati i doživjeti ga kako treba, a ne samo popiti i zaboraviti na njega. Cabernet sauvignon iskače po kvaliteti i spada među najbolja vina te sorte, ne samo u regiji već i šire. To su vina na svjetskoj razini. Naime, i cabernet sauvignon od prije dvadeset godina, iz 2000. godine još je uvijek dovoljno svjež i sortan, iako se okus zrelog bobičastog voća izgubio pomalo u vinu", kaže Piero.

Skupa poslovna filozofija daje nagrađivana vina
Za pravi doživljaj Istre, tu je i autohtoni istarski pršut. Polettijev pršut odležava, kao i vino, punih 14 mjeseci, a obvezan je dio vinske degustacije. Svoju poslovnu filozofiju, objašnjava na način da ono što je dobro ide u boce, a ono što je manje dobro, 'prodajemo u refuzi'. No, to i 'skupa filozofija' jer u vinskom podrumu, koji se nalazi u zapadnoj Istri, od ukupno pet istarskih vinskih podregija, imate vino koje tamo godinama odležava najprije u drvenim bačvama, a onda barem jednu godinu u inoksu. Piero je ponosan što su vinari u Istri, a samo ih u udruzi 'Vinistra' ima 120, još uvijek međusobno većinom prijatelji. "Iako se zna dogoditi da netko s nekim ne razgovara, ali za sve nas 'ima mjesta', kaže on.

Ipak, čini se da ove godine od međunarodne izložbe vina i rakija 27. Vinistre u Poreču, koja je davno prerasla regionalne okvire, neće biti ništa. Naime, 'Vinistra' je lani okupila rekodnih 544 uzorka vina za ocjenjivanje, a ove se godine trebala održati od 6. do 10. svibnja i službeno je odgođena. No, premještanje najpoznatije domaće izložbe vina, ali i niza pratećih sadržaja 'Vinistre', na jesen, kao što je 12. neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazija, na kojem je lani sudjelovalo pet mediteranskih zemalja, nema previše prilike. Na 'Vinistri' se prevenstvno prestavljaju mlada vina od prošlogodišnje berbe, a na jesen stiže nova berba, tako da bi prvi put u četvrtstoljetnoj povijesti 'Vinistra' mogla biti i otkazana.


Komentari članka

Vezani članci

Proglašena elementarna nepogoda: Štete od tuče veće od 10 milijuna kuna!

22.05.2020.

U nevremenu i tuči nisu stradali samo vinogradi nego i voćnjaci - trešnje, bajami, masline… Štete su stvarno velike na svim kulturama. “Tko ima trešnje na tom području sigurno ih neće brati”, kaže Zvonimir Vlatković. Kako osigurati svoje usjeve, biljke i

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

22.05.2020.

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Vinari imaju problem plasiranja vina na tržište

04.05.2020.

Problema s plasmanom svojih vina u trenutačnoj situaciji ima i bivši nogometni reprezentativac Dario Krešić koji je 2006. godine otvorio vinariju u Šarengradu.

Pandemiji usprkos udahnuli život gotovo 100.000 biljaka u Erdutskim vinogradima

24.04.2020.

Već sutra trebala bi završiti sadnja čak 98.000 sadnica na 18 hektara površine. Riječ je o prvoj etapi modernizacije nakon koje slijedi zanavljanje još 45 hektara, kaže nam Pero Grgić, član uprave tvrtke Erdutski vinogradi.

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

24.04.2020.

Europska komisija predviđa da će potrošnja vina u 27 država članica EU pasti na 108 milijuna hektolitara, odnosno 24 litre po stanovniku što predstavlja pad od 8% u odnosu na prosjek zadnjih pet godina.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija