Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lip 2009

Pomoć za manje razvijene

Izvor: www.privredni.hr  

Pomoć za manje razvijene

Potkraj prošlog svibnja u Hrvatskoj, kao prvoj zemlji kandidatkinji za punopravno članstvo u Europskoj uniji, započela je provedba Operativnog programa za regionalnu konkurentnost u sklopu pretpristupnog programa Ipa i to raspisivanjem prvih natječaja za sredstva iz Operativnog programa. Kroz Operativni program Hrvatskoj će u trogodišnjem razdoblju bespovratno biti dostupno 75 posto ukupne vrijednosti programa, odnosno 35,3 milijuna eura, dok će se 25 posto ili 11,7 milijuna eura morati osigurati iz hrvatskog državnog proračuna.

Cilj tog programa je jačanje konkurentnosti te uravnoteženog regionalnog razvoja Hrvatske kroz poticanje malog i srednjeg poduzetništva u područjima zemlje koja zaostaju u razvoju, kaže državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić-Šapić.

Važnost tog Operativnog programa je uravnoteženje razvijenosti Hrvatske kroz pomoć poduzetništvu, što je posebice značajno u vrijeme recesije, pojašnjava savjetnik pri Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj Oskar Benedikt. “Njegova provedba ujedno podiže i konkurentnost cijele zemlje i Hrvatsku priprema na suradnju s Europskom unijom i Europskom komisijom jer ciljevi tog programa ujedno slijede i ciljeve Lisabonske strategije”, dodaje Benedikt.

Operativni se program sastoji od tri grupe mjera, tzv. prioriteta, a potkraj svibnja raspisani su prvi natječaji, i to za projekte Fond za ulaganja u znanost i inovacije, te Poslovna infrastruktura.

Pomoć za najmanje razvijene
Na prvi od tri natječaja za Fond za ulaganje u znanost i inovacije do 8. rujna mogu se javiti ustanove visokog obrazovanja i istraživačke organizacije. S ukupno pet milijuna eura kroz taj će se projekt financirati aktivnosti vezane uz transfer znanja i tehnologija komercijalizacije istraživačkih rezultata, a pojedinačni iznosi potpora kreću se od 50.000 do 750.000 eura. Nakon prvog kruga natječaja predviđena su još dva kruga s rokovima 5. ožujka 2010. i 2. srpnja 2010.

Pomoć za poslovnu infrastrukturu namijenjena je jedinicama lokalne i regionalne samouprave i institucijama u 10 županija koje najviše zaostaju u razvoju. To su: Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Osječko-baranjska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Karlovačka i Zadarska županija.

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva je u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost odgovorno za provedbu dvaju projekata namijenjenih razvoju poslovne infrastrukture u slabije razvijenim županijama, kaže savjetnica za europske integracije i međunarodnu suradnju ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Gabrijela Krasić.

“Kroz grant shemu namijenjenu razvoju poslovne infrastrukture želimo poboljšati kvalitetu poslovanja i privlačnost postojećih poslovnih zona te novih i postojećih poduzetničkih inkubatora, kao i ostalih institucija koje čine poslovnu potporu malim i srednjim poduzećima. Želimo također razvijati i poboljšati javnu turističku infrastrukturu u području, primjerice, zdravstvenog, kulturnog i aktivnog/rekreacijskog turizma”, ističe Gabrijela Krasić.

To će se provesti gradnjom poslovne i komunalne infrastrukture u poslovnim zonama - pristupnih cesta, plina, vode i otpadnih voda, kanalizacije, električne energije, energetske i komunikacijske mreže, uređenjem okoliša, kao i razvojem regionalnih ustanova koje pružaju usluge malim i srednjim poduzećima.

Bar 100 novih tvrtki u pet godina
Ostvarenje ciljeva će se pratiti jer je u Operativnom programu za regionalnu konkurentnost predviđeno da kao rezultat ulaganja u projekte poslovne infrastrukture tri godine nakon završetka aktivnosti bude otvoreno najmanje 50 radnih mjesta i 20 novih malih i srednjih poduzeća, a nakon pet godina trebalo bi biti otvoreno najmanje 300 radnih mjesta i 100 novih tvrtki.

Prvi krug natječaja za te bespovratne potpore otvoren je do 1. rujna, a na raspolaganju će biti četiri milijuna kuna. Provedba odabranih projekata počet će na proljeće iduće godine, a bit će završeni godinu dana kasnije.

Raspisivanje drugog kruga natječaja u vrijednosti od 6,3 milijuna eura očekuje se u ožujku iduće godine, dok bi se projekti provodili od proljeća 2011. do proljeća 2012. godine.

Projekte mogu prijaviti općine, gradovi, županije ili regionalne, odnosno lokalne javne ustanove, javna poduzeća, udruge, poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne ili regionalne samouprave te regionalne ili lokalne turističke zajednice tih 10 županija.
Projekti koji budu izabrani mogu dobiti od 325.000 do milijun eura bespovratnih sredstava iz fonda, no sami moraju osigurati najmanje četvrtinu ukupne vrijednosti projekta.

Dodatne informacije i dokumenti za prijavu projekata mogu se naći na web stranicama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (www.safu.hr)

Odobreni projekti
“Kako bi se osigurala učinkovita provedba sheme dodjele bespovratnih sredstava, predviđen je projekt koji će pružiti tehničku pomoć, angažirat će se stručnjaci koji će korisnicima s područja manje razvijenih županija pomoći u pripremi projekata za drugi natječaj grant sheme, a isto tako će pružiti pomoć u provedbi projekata korisnicima”, dodaje Gabrijela Krasić.

Ministarstvo regionalnog razvoja je s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave osiguralo shemu bespovratne pomoći za poslovnu infrastrukturu te osiguralo tehničku pomoć potencijalnim korisnicima. Prijavljeno je 29 projekata, a od njih je samo sedam najboljih dobilo priliku. Prihvaćeni su projekti Grada Otočca - Pastrve i turisti, Poduzetničkog inkubatora Bios iz Osijeka - Razvoj poduzetničke infrastrukture dogradnjom, Grada Benkovca na proširenju infrastrukture u Poslovnoj zoni Šopot, projekt Razvoj uz znanje Grada Pakraca, projekt izgradnje višenamjenske sportske i turističke dvorane u Delnicama, nastavak izgradnje Poslovne zone Trnovača pokraj Slatine, te osnivanje turističko informativnog centra Grada Lepoglave. Tih sedam projekata ukupno je vrijedno 9,4 milijuna eura, a sredstva za njih bit će isplaćena do kraja godine.


Komentari članka

Vezani članci

Brexit bez dogovora stajat će Veliku Britaniju 60 milijardi funti

19.07.2019.

Čelna osoba britanske državne riznice Philip Hammond ustvrdio je, pak, "da bi i najblaži oblik izlaska bez dogovora bio veliki udarac za britansko gospodarstvo", kritizirajući pritom vodeće ljude Brexita koji ga "žele učiniti još težim".

Za mandarine 20 milijuna kuna potpore

08.07.2019.

Proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske zauzima važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj, gdje se na oko 2000 ha najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi.

LAKŠE JE UZ POGURANAC! POGLEDAJTE KOJI SU VAM SVE POTICAJI DOSTUPNI I ISKORISTITE IH

08.07.2019.

Cilj programa je kreditiranje mikro i malih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Dobivenim sredstvima mogu se otvarati obrti i osnivati trgovačka društava, modernizirati i proširivati postojeće poslovanje, provoditi mjere samoza

SAD predložio proširivanje carina na još proizvoda iz Europske unije

03.07.2019.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) danas je radi javnih konzultacija predložio dopunsku listu proizvoda koji bi mogli podlijegati dodatnim carinama

Svi koji rade s državom morat će od 1. srpnja imati eRačun

02.07.2019.

Po sadržaju eRačun je istovjetan papirnatom računu i sadrži sve obvezne stavke propisane važećim zakonskim propisima

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija