Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Ruj 2023

Porezna stručnjakinja o najavljenom oporezivanju kapitala i imovine: Neznatni trošak u odnosu na zarade iz tog izvora

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Donatella Pauković  

Porezna stručnjakinja o najavljenom oporezivanju kapitala i imovine: Neznatni trošak u odnosu na zarade iz tog izvora

Nakon nedavnog uvođenja poreznih paketa od devet zakona, kojima se gradovima i općinama ukida prirez te daje mogućnost podizanja stopa poreza na dohodak, iz Grada Zagreba već su bili najavili da će taj manjak prihoda od prireza kompenzirati uvođenjem maksimalno dopuštenih stopa poreza na dohodak od 23,6 i 35,4 posto. Ukidanjem prireza u Zagrebu (koji ima najveću stopu prireza od 18 posto) taj manjak iznosi 140 milijuna eura, objasnio je Damir Bakić, saborski zastupnik stranke Možemo!

Međutim, kako piše Jutarnji list, sada se otvara prostor da ne bude tako jer bi navedeni porezni paket mogao u drugom čitanju u Saboru biti izmijenjen. Stope poreza na dohodak mogle bi se manje podići, čime bi se stvorio prostor da ostatak prihoda u gradovima, pa tako i u Zagrebu, dođe od povećanja stopa poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava te kapitala. Time bi plaće stanovnicima glavnoga grada s prosječnim plaćama mogle rasti nešto više nego u prvom slučaju, u kojemu bi one rasle minimalno.

Neznatni trošak u odnosu na zaradu
Ove se teme Bakić nedavno dotaknuo i u intervjuu za Lider, istaknuvši da bi porez na nekretnine trebao zamijeniti komunalnu naknadu.

– Najbolje bi bilo kada bismo dohodak mogli oporezivati sintetički. Budući da su i oporezivanje nekretnina i dohotka prihodi lokalne samouprave, uvođenje socijalno osjetljivog oporezivanja nekretnina otvorilo bi prostor za snižavanje oporezivanja dohotka. Dakle ne treba lokalnoj samoupravi više prihoda, već njih samo treba uravnotežiti – smatra Bakić, koji smatra da je oporezivanje vlasništva nad nekretninama, što je već dugo kritično pitanje, ‘potrebno ozbiljno razmotriti‘.

– Kada se gleda struktura konsolidiranih prihoda država članica EU-a, vidljivo je da je kod nas mnogo manji porezni pritisak na kapital i imovinu u odnosu na potrošnju i rad. Mislim da imamo potrebu za uvođenjem poreza na vlasništvo nad nekretninama, ali taj porez mora biti i socijalno osjetljiv. Dakle, onima koji imaju jednu nekretninu za svoje stanovanje taj porez ne bi smio biti veći no što je komunalna naknada koju danas plaćaju. Na svaku sljedeću nekretninu taj bi porez morao bit progresivan – objasnio je Bakić.

Potvrđujući već poznatu činjenicu, savjetnica za računovodstvo i financije Marija Zuber kaže da je oporezivanje zarada od iznajmljivanja imovine ‘neprimjereno nisko u odnosu na dohodak koji se ostvaruje radom‘.

– Naravno da je takav porezni sustav duboko nepravedan, što je vrijednosno pitanje hrvatskog društva, ali to je manji problem. Mnogo veći problem Hrvatske jest da takav porezni stimulans vodi ekonomiju u smjeru koji je ranjiv na egzogene faktore, nepovoljno utječe na cijene mnogih resursa, ne samo na cijene nekretnina, utječe na preferencije i odluke građana… Najavljeno povećanje je neznatni trošak u odnosu na zarade iz toga izvora dohotka – smatra Zuber.

Bijeg iz Zagreba?
Na pitanje hoće li se građani početi odjavljivati iz Zagreba zbog navedenih poreznih izmjena, Zuber smatra da neće.

– Nema bojazni da će se građani prijavljivati u druga mjesta i to zato što prema Zakonu o porezu na dohodak, dohodak od iznajmljivanja nekretnina u turističke svrhe pripada općini ili gradu u kojemu se nalazi ta nekretnina. Svi drugi izvori dohotka se oporezuju prema prebivalištu poreznog obveznika, a samo ovaj izvor dohotka prema sjedištu nekretnine koja se iznajmljuje – pojašnjava Zuber.

Također, gradovi ne mogu donositi odluke o oporezivanju dohotka od kapitala.

– Općine i gradovi neće u najavljenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak dobiti ovlaštenje za propisivanje poreznih stopa za dohodak od kapitala, kao što su dividende i udjeli u dobiti, kamate, izuzimanja i zarade od trgovanja vrijednosnicama. Ovlaštenje će dobiti za dohodak od rada, a to su plaće, mirovine, samostalna djelatnost i drugi dohoci, a već od ranije imaju ovlaštenje propisivati porez na turističko iznajmljivanje nekretnina, ali unutar raspona koji je odredila država – dodaje Zuber.


Komentari članka

Vezani članci

Izglasani novi porezni zakoni. Donosimo izračune, evo što se sve mijenja

29.09.2023.

Povećava se porez na kuće za odmor, prvi put od 90-ih. Utvrđen je raspon u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura po četvornom metru.

Izglasane porezne promjene. Stiže i novost oko napojnica

28.09.2023.

U novom poreznom paketu su izmjene zakona o porezu na dohodak, lokalnim porezima, financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, doprinosima, fiskalizaciji u prometu gotovinom, porezu na dobit, Zakona o PDV-u te zakona o poreznom savjetništvu i ad

Inflacija ubrzava obvezni ulazak u sustav PDV-a, a Vlada nudi neznatno povećanje praga

26.09.2023.

Prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a već je nekoliko godina nepromijenjen i u 2023. godini iznosi 39.816,84 eura. Trgovačka društva, neprofitne organizacije i ustanove koje obavljaju gospodarsku djelatnost uz naknadu, obrtnici i osobe koje obavljaju djel

Goran Pikunić: Iza njega je više od tisuću prodanih nekretnina približne vrijednosti milijardu eura

25.09.2023.

Kada sam pokretao ovu tvrtku, vjerovao sam da imam “ono nešto”. Upustio sam se u poslovanje nekretninama, iako sam se ranije bavio posve drukčijim zanimanjima, znajući da je to nešto u čemu se mogu u potpunosti ostvariti. Najiskrenije, prvotni cilj mi je

Ryanair zimi s 19 linija u Zagrebu

14.09.2023.

Ryanair će u zimskom redu letenja s 19 linija povezivati Zagreb s europskim odredištima, od kojih je jedna nova, i to za Kanare, pri čemu očekuje rast broja putnika, rekao je na konferenciji za novinare komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness. Oče

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor