Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Svi 2020

Posao na Jadranu ovisit će o brzini pokretanja turizma

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Posao na Jadranu ovisit će o brzini pokretanja turizma

Netom objavljeni bilten osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za travanj donio je podatke o povećanju broja nezaposlenih na području Osječko-baranjske županije, ali potvrdio i strahovanje - dobar dio Slavonaca, a ponajviše njih je iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije - neće ovog ljeta na sezonski rad u turizmu na jadranskoj obali.

Sezonska krivulja
Te dvije županije imaju karakterističnu sezonsku krivulju kretanja nezaposlenosti, njezin pad počinje od mjeseca koji prethodi Uskrsu kada počinje odlazak na rad u sezoni, a on kulminira početkom lipnja. Krajem rujna počinje povratak na zavod, a tijekom zimskih mjeseci bilježi se najveća nezaposlenost. Ove godine zbog pandemije koronavirusa ovaj uhodani scenarij je - izostao.

​Da slavonske županije nisu iznimka, potvrdili su i podatci HGK-a s kraja travnja za razinu cijele Hrvatske - izostalo je masovnije zapošljavanje u turizmu te dijelovima drugih djelatnosti koji su povezani s turizmom. Potkrepljuju to podatkom da su od 1. do 28. travnja iz evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva izišle tek 424 osobe. U prošlogodišnjem travnju bilo ih je višestruko više - 7120 novozaposlenih. U osječkom zavodu, što se tiče zapošljavanja prema ugovoru o radu, u ovogodišnjem travnju zaposleno je 613 osoba, prema djelatnostima najviše u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te trgovini. Dakle, nigdje turizma.

Još donedavno Slavonci su činili gotovo 50 posto jadranskih sezonaca. Prema prethodno objavljenim podatcima u našem listu, a izvor je HZZ, u prva četiri mjeseca 2019. godine preko zavoda traženo je 21.100 sezonaca, a preko tog servisa zaposleno ih je 14.300 iz cijele zemlje, najviše iz slavonskih županija - njih više od 3500. Samo s područja Osječke županije bilo ih je 1200. U istom razdoblju godinu prije broj zaposlenih Slavonaca u sezoni bio je za 760 njih veći, a 2017. je iz Slavonije bilo 4500 sezonaca.

Istina, u posljednje dvije godine njihov udio počeo je opadati jer su se mnogi odlučili Jadran sezonski zamijeniti radom u drugim destinacijama u Europskoj uniji, no ove godine, zbog poznatih razloga, i taj je scenarij izostao. Može se očekivati kako će se popuštanjem epidemioloških mjera te "novim normalnim" za dio njih ipak naći mjesta na Jadranu, to više što se gotovo svi nadaju produljenju sezone u slučaju vremenski ugodnog rujna, čak i listopada.

Ipak, potencijalni poslodavci i dalje su na oprezu, sve će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije. Izvjesno je da ove godine neće biti "regrutiranja" potrebnih radnika po kontinentu, pri čemu je Osijek bio neizostavno središte.

Otvaranje granica
Iz tvrtke Valamar Riviera kažu kako od početka globalne pandemije aktivno prate situaciju te kontinuirano poduzimaju potrebne mjere za očuvanje zdravlja djelatnika i radnih mjesta. "Socijalni partneri Valamar Riviere, na čelu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, dali su podršku programu očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja pod nazivom ‘Pauza, Restart‘, koji se u Valamaru primjenjuje za sve djelatnike počevši od 1. travnja ove do 31. ožujka 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. Sporazum između Valamar Riviere i socijalnih partnera potpisan je na godinu dana te obje strane očekuju da će i mjere Vlade RH kojima se podupire očuvanje radnih mjesta biti produžene na isto razdoblje. Produženje mjera Vlade RH ključno je da bi se poslodavcima pomoglo u zadržavanju radnika tijekom jeseni i zime te sačuvala stabilnost turističkog sustava koji može imati najznačajniji utjecaj na brzi restart hrvatskog gospodarstva", kažu u Valamaru.

U tijeku su pripreme za ponovno otvaranje njihovih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja. "Međutim, otvaranje turističkih objekata prvenstveno ovisi o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju, u čemu Hrvatska ima prednost jer je za naša emitivna tržišta dostupna kao autodestinacija. Daljnje zapošljavanje u sezoni 2020. ovisit će o brzini pokretanja turističkog prometa prema Hrvatskoj i našim objektima", ističu u Valamaru. O tome će, jasno je, ovisiti i ponovni povratak slavonskih sezonskih radnika.

VLADINE MJERE UBLAŽILE VAL OTPUŠTANJA
U evidenciju osječkog Regionalnog ureda HZZ-a tijekom travnja najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo je izravno iz radnog odnosa, njih 1585. Najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju iz prerađivačke industrije (341 osoba), a odmah potom iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (254 osobe), što znači da su i lokalni turističko-ugostiteljski poslodavci otpuštali dok su im lokali zbog restriktivnih mjera bili zatvoreni. No i ovdje su se mjere koje je donijela Vlada RH, osiguravajući prije svega isplatu plaća, pokazale učinkovite, odnosno ublažile su val općeg otpuštanja u ovoj djelatnosti.

Izostalo je “regrutiranje” radnika po kontinentu, pri čemu je Osijek bio neizostavno središte


Komentari članka

Vezani članci

Zabrinjavajući razmjeri krize uzrokovane pandemijom, stečajevi poharali ugostiteljstvo i pružanje smještaja. Najveće posljedice tek se očekuju?

05.06.2020.

Analiza je pokazala kako je broj novostvorenih trgovačkih društava manji za 36,9 posto, a broj novostvorenih obrta i samostalnih djelatnika za 49 posto. Pritom je broj ugašenih trgovačkih društava veći za 11 posto, slično kao i broj ugašenih obrta i samos

Krenula teška bitka za svakog gosta: 'Od 15. ožujka do danas imali smo jednu rezervaciju'

05.06.2020.

Ovisno koga se pita, pad prihoda procjenjuje se od 65 pa do 80 posto. Riječ je o desecima milijardi kuna o kojima Hrvatska ovisi. I zato je već krenula bitka za svakog gosta.

Hotel kod Dubrovnika pun je iduća dva tjedna. Vlasnik nam otkrio kako mu je uspjelo

05.06.2020.

ZBOG krize uzrokovane pandemijom koronavirusa velika većina hotela na Jadranu zjapi prazna, ali s juga Hrvatske ipak stiže jedan pozitivan primjer. One Suite Hotel, smješten u mjestu Srebreno, na pola puta od Dubrovnika do zračne luke u Čilipima, pun je o

'Bilježi se velik interes Austrijanaca za odmorom u Hrvatskoj, imamo sjajnu epidemiološku situaciju'

04.06.2020.

Turistička putovanja iz Austrije u Hrvatsku zadnjih su dana intenzivirana te je trenutno u zemlji više od 1500 austrijskih turista, a hotelijeri bilježe veliko zanimanje Austrijanaca za odmor u Hrvatskoj, ističe u četvrtak direktor Hrvatske udruge turizma

Ovog ljeta zaboravite na talijanske turiste: Tri su glavna razloga

03.06.2020.

Prema sadašnjim anketama, računa se da će Italiju ove turističke sezone napustiti samo tri posto onih Talijana koji su prethodnih godina odlazili u inozemstvo na odmor. To je mizeran broj u odnosu na one prije pandemije.

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2055 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1287 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1041 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 708 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 948 članka imaju tag ict
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 993 članka imaju tag EU
 14. 890 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 440 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 364 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija