Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Svi 2020

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom pogonu.

Iako se ne radi o nekom posebno zahtjevnom tehnološkom procesu za njegovu proizvodnju, uglavnom su na bazi alkohola, zbog relativno male i stabilne njihove potrošnje, uz relativno nisku dodatnu vrijednost, mnoge su kemijske, farmaceutske i petrokemijske tvrtke odustale od njihove proizvodnje.

No, uslijed nastale krize oko širenja koronavirusa, sve je više tvrtki koje su u samo nekoliko dana uspjele uspostaviti ponovnu ili novu proizvodnju ovog artikla. Jedna od njih je i zagrebačka Kemoplastika.

‘Nije nam bilo teško’
Kako pojašnjava Kristijan Strmečki, direktor Kemoplastike, tvrtka je osnovana pod postojećim imenom 1991., no nastala je na temeljima kućne radinosti po imenu VIST, poznate tijekom osamdesetih. Osnivači su Viktor i Kristijan Strmečki.

“Početak djelovanja bio je vezan isključivo za proizvodnju, da bi se kasnije poslovanje proširilo na maloprodaju, uvoz i veleprodaju. Tako smo od male manufakture narasli sve do suvremenog pogona sa stručnim zaposlenicima”, prisjeća se Strmečki. Dodaje da se ideja da sada proizvedu vlastita dezinfekcijska sredstva javila prirodno, kad su se pokazali razmjeri i parametri zdravstvene krize, te pretpostavke njenog trajanja.

Strmečki
S tehnologijom i sirovinama nismo imali problema, a tržištu i željama kupaca se brzo prilagođavamo.
“Nije nam bilo teško ‘sklopiti’ proizvod, jer ono po čemu je naša tvrtka postala poznata upravo su – vlastiti proizvodi. S tehnologijom i sirovinama nismo imali problema, jer u našoj firmi stvaramo okolinu koja motivira radnike na kreativnost i učinkovitost. Brzo reagiramo na tržištu i prilagođavamo se željama i potrebama naših kupaca. Osluškujući potreba tržišta kontinuirano upotpunjujemo ponudu s novim proizvodima. Ističemo se po brzini dostave i fleksibilnosti”, govori Kristijan Strmečki.

Iz Kemoplastike pojašnjavaju da je njihov brend dezinficijens ‘Proficid’, koji dolazi u pakiranju od 500 mililitara, jedne litre i jedne litre – refil, sredstvo za dezinfekciju površina namijenjeno kućnoj i profesionalnoj upotrebi.

Osigurava uklanjanje bakterija, virusa i gljivica na svim tvrdim površinama. Ne ostavlja mrlje, ne oštećuje materijale te ostavlja čistu i sjajnu površinu. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom pogonu.

Već ranije su gotovo sve kemijske i petrokemijske industrije, bilo da se radi o kućnoj radinosti s 2-3 zaposlena, ili o multinacionalnim korporacijama kakva je Ina, pokrenule proizvodnju dezinfekcijskih sredstava za tržište. Iz Ina Maziva su tako objavili da su u samo nekoliko dana zaokružili tehnološki proces i proizveli deficitarni proizvod na tržištu – dezinficijens za površine Ina Dezinol, a proizvod je odobren i od strane Ministarstva zdravstva.

Potražnja rasla 20 puta

S obzirom na trenutačnu situaciju s koronavirusom, kompanija će dio proizvoda donirati Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. Kako je pojasnio Zoran Škrobonja, direktor Ina Maziva, Dezinol je primarno razvijen za interne potrebe kompanije, za dezinfekciju površina na maloprodajnim mjestima te unutrašnjost kabina autocisterni.

I farmaceutski velikan Pliva je i prije bila značajan proizvođač profesionalnih medicinskih dezinfekcijskih sredstava, a direktor Mihael Furjan je istaknuo da su povećali svoje kapacitete u tom segmentu tri puta, no da je to sve premalo jer je potražnja na tržištu porasla za 20 puta.


Komentari članka

Vezani članci

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Preko 200 radnika Crosca dobit će otkaz, Štern: To je početak kraja Crosca

03.07.2020.

Rezanjem broja zaposlenih u Croscu Ina ostaje, ocjenjuje Štern, bez svoje tehnološke osnove u istraživanju i proizvodnji, čime se njena djelatnost svodi na rafineriju nafte u Rijeci i maloprodajnu mrežu. Napominje i kako Mol u svojoj strategiji gotovo da

Rekordan pad nezaposlenosti u SAD-u u lipnju

03.07.2020.

Ekonomisti skok broja zaposlenih pripisuju vladinom programu za zaštitu radnih mjesta (PPP). Riječ je o zajmovima tvrtkama koji bi mogli djelomično biti oprošteni budu li iskorišteni za isplatu plaća. No, ta su sredstva gotovo iscrpljena, primjećuje Reute

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Zašto ćemo dobiti silne milijarde iz EU? Jer će nas koronakriza najteže pogoditi

02.07.2020.

"Čini se da EU pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem, a to je sanirati utjecaj covida-19 na ekonomiju i eksploziju javnoga duga koja bi posljedično nastala, a više bi pogodila zemlje koje imaju više razine javnoga duga", ocjenjuje za Index Vedrana Prib

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1075 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 694 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 384 članka imaju tag hnb
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 386 članka imaju tag vlada
 36. 238 članka imaju tag koronavirus
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici