Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Svi 2020

Postavljene cijevi za prvo podzemno navodnjavanje

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar Žarković  

Postavljene cijevi za prvo podzemno navodnjavanje

Na 4,8 hektara velikom polju u Kapincima, u Virovitičko-podravskoj županiji, u vlasništvu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Siniše Hrgovića postavljene su cijevi za podzemno navodnjavanje. Realizacija te skupe investicije trajala je tri dana.

– Ovo je prvo polje u Hrvatskoj na kome se postavlja ovakav izraelski sustav navodnjavanja. Ovdje je sve u zemlji i izvođači jamče ako se bude sve radilo kako treba, sustav bi minimalno 15-20 godina trebao biti u funkciji. To je početno skupa investicija, ali očekujem da će se za pet do šest godina isplatiti - kaže Hrgović.

Postavljene cijevi izraelske tvrtke Netafim, svjetski poznatoga proizvođača opreme za navodnjavanje, gotovo su identične cijevima namijenjenim za površinsko navodnjavanje ‘kap po kap‘. Na svakih pola metra na gornjoj strani imaju otvor za istjecanje vode, a postavljene su u redove s razmakom od jednog metra na dubini od 40 centimetara. Dubina postavljanja određuje se prema vrsti tla i dubini oranja. Na početku svakog reda bit će ventil za otvaranje ili zatvaranje protoka vode, a sve cijevi položene u zemlju spajaju se na jednu centralnu cijev. Polje će biti podijeljeno u tri odvojena dijela koja će se moći zasebno navodnjavati. To znači da se ne mora istovremeno navodnjavati cijelo polje, ali isto tako može se posebno navodnjavati i svaki red. Takav sustav daje mogućnost da se određeni broj redova zatvori i ostavi bez vode, kako bi se dobili usporedni vizualni, praktični i kasnije mjerni pokazatelji, što je navodnjavanjem dobiveno ili eventualno izgubljeno.

– Najvažniji su u sustavu filtri, jer cijeli je sustav ispod zemlje, pa se cijevi ne mogu čistiti niti mijenjati i moraju biti u funkciji 15-20 godina. Iz crpne stanice, odnosno hidranta, do filtara dolazi čista voda, ali filtri su ipak određena zaštita jer osiguravaju da u podzemni sustav cijevi ulazi čista voda kako ne bi došlo do začepljenja i prekida funkcionalnosti sustava u smislu distribucije vode. Taj dio sustava je najskuplji i najzahtjevniji, a pruža mogućnost da se u vodu koja se ubrizgava u sustav stavljaju i mineralna gnojiva. Filtri i deponator gnojiva bit će na početku sustava, prije ulaza vode u cijevi, pojasnio je Hrgović.

Prema njegovim riječima, sljedećih nekoliko godina to će biti demonstracijsko polje, na kome će svake godine biti tri kulture – šećerna repa, soja i kukuruz šećerac. Manji dio bit će bez navodnjavanja kako bi se i vizualno mogla uočiti razlika između navodnjavane površine i one koja to nije. Poslije će se i kroz određene mjerne jedinice prinosa po hektaru vidjeti što to navodnjavanje donosi.

Budući da se OPG Siniše Hrgovića javio na raspisani javni poziv Virovitičko-podravske županije za sudjelovanje u pilot-projektu navodnjavanja na području sustava Kapinci – Vaška, te da je riječ o pokusnoj površini na kojoj će se pratiti učinkovitost i isplativost ovakvog navodnjavanja, Županija će s polovinom iznosa sufinancirati troškove opreme, koji iznose približno 40.000 kuna po hektaru.

Udruga poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška ima 40-ak članova koji su se profilirali kao budući korisnici sustava navodnjavanja na svojim površinama od nekoliko do nekoliko desetaka hektara.

– Ja vjerujem i očekujem da će odmak vremena, ovakvi prikazi navodnjavanja, ali i nepovoljne klimatske promjene, vrlo brzo potencijal navodnjavanja i iskoristivost ovog sustava učiniti boljim i većim – uvjeren je Hrgović.

Cjelokupni sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška obuhvaća 1260 hektara obradivoga poljoprivrednog zemljišta. Približno polovina tih površina u privatnom je posjedu, a polovina je u vlasništvu države, koja je dala svoje zemljište na raspolaganje preko javnih natječaja. Natječaji za to zemljište su istekli ili su pred istekom pa sada korisnici čekaju nove natječaje kako bi dobili zemljište na raspolaganje bar dvadesetak godina i kako bi mogli ozbiljnije investirati u to zemljište. Korisnici cijeloga toga zemljišta bit će obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja će potvrditi svoje dosadašnje zakupe ili ostvariti pravo novih zakupa, ovisno o prednostima ili zanimanju.

– Vjerujem da će to pridonijeti znatnijem korištenju sustava jer, kad korisnik ima jamstvo za 20-godišnje korištenje zemljišta, on može sukladno tome napraviti i plan ulaganja. Cjelokupnim poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu gospodari Općina Sopje i ona će raspisati natječaj kad se za to pokaže interes. Sada su, naime, sve općine u RH u postupku ishođenja potrebnih dozvola za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i nakon toga će prići raspisivanju natječaja - pojasnio je Siniša Hrgović.


Komentari članka

Vezani članci

Nestanu u sivoj zoni: Nitko ne zna koliko kulena proizvodimo

03.06.2020.

Točnih podataka o proizvodnji kulena još uvijek nema. Prema nekim procjenama godišnje se u Hrvatskoj proizvede 500 tona

Silvio Bertone: Najgore je kada se samo računa dobit, a ne razmišlja o problemima

02.06.2020.

Ne znamo kada i kako će sve s ovom pandemijom završiti. Svi se boje pada ekonomije, ali je sve jasnije da je na kraju krajeva bitna samo hrana. Neće nam biti važne ni frizure ni mobiteli nego da nam obitelj bude sita, kaže sjajni pčelar koji je modernizir

Obitelj Šimić kupila sušare i krenula u ozbiljnu proizvodnju kamilice

02.06.2020.

Šimići iz Čađavičkog Luga u budućnosti planiraju širiti proizvodnju kamilice i daljnju preradu, ali i uzgajati ostalo ljekovito bilje. Također, posjeduju sušare, a u planu im je postavljanje solarnih panela kao i proizvodnja agropeleta.

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

01.06.2020.

Zatvaranje restorana Đurina hiža na obiteljskom OPG-u u Varaždinskom Toplicama zbog pandemije koronavirusa umalo je upropastilo obiteljski posao, no Nikola Božić odlučio je dostavljati proizvode sa svojeg OPG-a po cijeloj Hrvatskoj. Krenulo je odlično. Pr

Brat i sestra vode uspješnu obiteljsku proizvodnju gljiva: Kako je inženjer prometa od dva plastenika izgradio uspješnu tvrtku

28.05.2020.

Nakon prva dva gljivarnika, uslijedila su još četiri, pa tri, pa i gljivarnik u Garešnici gdje se danas odvija većina proizvodnje. Sav prihod obitelj je ulagala, pa tako sada imaju svoju pakiraonu i distribuciju. Od 16 tona gljiva godišnje na samim počeci

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2050 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 357 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija