Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Srp 2019

Preživjeli su najteže dane u mljekarstvu i danas kažu: stvari idu nabolje

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Damir Rukovanjski  

Preživjeli su najteže dane u mljekarstvu i danas kažu: stvari idu nabolje

Srce Slavonije, Đakovo. Kraj poznat po konjima, vinu, žitu, ali i po odličnim uzgajivačima goveda, posebice mliječnih. Put nas vodi u Ivanovce Đakovačke. Tamo gdje prestaje Kuševac, počinju Ivanovci, staro selo, selo tradicije, običaja i stočara. Franjo i Lidija Pavić preživjeli su sve potrese u sektoru mliječnog govedarstva. Njihova je farma na kraju sela, ili na početku, kako se uzme. Ako se ide iz Osijeka preko Tomašanaca, onda je na ulazu. A ako idemo preko Kuševca, onda na kraju. No, u svakom slučaju velika obiteljska farma dominira selom. Čisto, sređeno, uredno "kao po špagi" - poslagani strojevi. Dočekuje nas Franjo koji je s radnicima radio u dijelu tovilišta.

No, odmah kaže: o kravama i mlijeku će sve žena reći. To je njezin dio. I doista, u impozantnoj glavnoj zgradi farme, iznad izmuzišta, supruga Lidija suvereno vodi farmu od 300 goveda. Od 120 do 140 krava stalno je u mužnji, 90-ak u pripremi za teljenje ili osjemenjivanje i stotinjak u tovu iz vlastita podmlatka. Obilazeći izmuzište priča nam kako je sada mnogo lakše nego li je bilo prijašnjih godina.

Važno je da su stočari na prvom mjestu za dobivanje zemljišta
"Konačno smo dobili ministra koji ima sluha i želju pomoći. Sektor je bio u velikim problemima i s cijenom mlijeka u otkupu i državnom zemljom. Svi ti problemi se polako rješavaju, a jako je važno i da smo prvi put mi stočari na prvom mjestu u dobivanju zemljišta", priča Lidija Pavić, čija je farma Agro Bovis d.o.o. jedna od rijetkih koja je uspješno preživjela i najteže dane u mljekarskom sektoru. Danas imaju i vlastiti podmladak u tovu, što je svakako dodatna vrijednost.

I OPG Pavić na čijem je čelu Franjo i koji je zadužen za ratarski dio odnosno proizvodnju hrane, i mliječna farma Agro Bovis d.o.o. vlasnice Lidije Pavić, redovito prate natječaje Programa ruralnog razvoja i kandidiraju se stalno pokušavajući unaprijediti proizvodnju. Agro Bovis je tako, kažu, prošao na natječaju za tip operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" i tipa operacije 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš", dok je OPG Pavić prošao na podmjeri 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području". Trenutno su, kažu, u drugoj fazi - pred konačnim potpisivanjem ugovora. Kroz sredstva iz tipa operacije 4.1.1. planirali su obnovu štale i opreme te obnovu opreme za mužnju. Odnosno, osuvremenili su već postojeće veliko izmuzište 2x10 Delaval tipa riblja kost.

"Išli smo na modernizaciju izmuzišta, prvenstveno elektronike tako da svako muzno mjesto bude poput robota koje mjeri mnoge parametre. Primjerice, rano otkrivanje somatskih stanica, protok krvi u mlijeku i slično. Idemo k tome da se greška ljudskog faktora svede na minimum. Uveli bismo takvu tehniku kako bi mogli koristiti i mjeru 14, Dobrobit životinja", priča Lidija Pavić.

Izmuzište tipa riblja kost s dva puta po deset mjesta za mužnju izgrađeno je 2005. godine i svojom je tadašnjom automatikom bilo najsuvremenije, a za što su u banci podigli kredit. Sada će uz pomoć sredstava ruralnog razvoja i novim ulaganjem u elektroniku i automatizaciju ponovno, kažu, imati "zadnji krik tehnike mužnje".

Tvrdoglavost ih održala u mljekarstvu
"Tada smo silom prilike prešli na mliječne krave jer je posao u tovu bio nesiguran. Prenamijenili smo štale i napravili izmuzište", priča Franjo Pavić koji je u to vrijeme sa suprugom držao 250 krava. "Imali smo i dobru cijenu mlijeka i takvu razinu htjeli zadržati. No, veliki je problem bila zemlja jer nismo imali niti hektar državne zemlje u zakupu. Samo male parcele zakupljene od privatnika što nas je ubijalo. Iskreno kažem, da nije bilo moje supruge - tu ne bi bilo ni jedne krave. Jednostavno nismo mogli hraniti krave bez vlastite zemlje. Imali smo zemlje za proizvodnju sjenaže i silaže, a sve ostalo smo morali kupovati. K tome, cijena mlijeka je tada padala", podsjetio nas je Franjo na ta nimalo laka vremena za mljekarstvo.

"Možda smo i mi bili malo tvrdoglavi, ali danas smo došli do situacije da smo partneri s mljekarom i da jedni bez drugih ne možemo", dodala je Lidija.

U farmi su krave pasmine Holstein tada uvezene iz Njemačke. Nešto su uvezli i simentalki. "Uvezli smo u to vrijeme 160 holstein krava i 90 simentalki. Bavili smo se tovom i mislili da će to imati smisla upravo zbog rezultata u tovu. Imali smo dosta dugo simentalca, ali pokazalo nam se problematičnim zajedničko držanje u štali. Žena je tada prvi put i stekla neka znanja o kravama, a ja nisam imao iskustva s mliječnim kravama jer sam se bavio samo tovom. No, ipak morali smo na kraju postupno prijeći samo na mliječnu pasminu, holstein", kaže Franjo.

Oboje naglašavaju da država i Europska unija puno pomažu proizvođače te da su prvi put nešto poticaja dobili za držanje junica odnosno dvije tisuće kuna po junici oteljenoj na njihovoj farmi. Ponosni su i na svoje četvero djece koje se također odlučilo za posao u poljoprivredi. I Osječko-baranjska županija, dodaju, uključila se u višestruku pomoć poljoprivrednicima i sada, uvjeravaju nas Pavići, stvari idu nabolje i sve dosta dobro izgleda. Inače, Lidija je dopredsjednica Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) i predsjednica županijske Udruge. Županija, otkriva, pomaže malim proizvođačima u pokrivanju određenih troškova, između ostaloga i analize tla, u unaprjeđivanju higijene u proizvodnji te daju pomoć od 2.500 kuna po oteljenoj junici.

Inače, farma Agro Bovis d.o.o. radi sa 106 hektara državne zemlje, a OPG Pavić 140 hektara zemlje. Uz pomoć suvremene mehanizacije uspijevaju proizvesti svu hranu za potrebe 300 goveda. Čak su prošle godine, kako je istaknuo Franjo, imali i viška, a farma Agro Bovis je i prošlogodišnji pobjednik u kvaliteti silaže.

Raste potražnja za domaćim mlijekom
"U današnjoj proizvodnji mlijeka najjeftinije su krave, a sve ostalo popratno je skupo. Ali eto, prošli smo na nitratnoj direktivi, zahvaljujući sredstvima Programa ruralnog razvoja kupili smo i novi John Deere traktor, vrijedan više od 100 tisuća eura", navodi Franjo dodajući da je stočarima veliki problem slama koje nema dovoljno. Kako krave drže na dubljoj stelji po slamu idu i po 50 kilometara daleko.

Sigurno je, naglašavaju supružnici, da su brojne akcije kao što su Kupujmo domaće, hrana s domaćih farmi i slično povećale svijest potrošača domaćeg mlijeka tako da je i to utjecalo na sigurniju i bolju proizvodnju. "Osjeti se da je veća potražnja za domaćim mlijekom", zaključuju Pavići.


Komentari članka

Vezani članci

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

17.01.2020.

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio

Za čak 40 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava poticaji su jedini prihod

15.01.2020.

U odnosu prema razdoblju od prije 10 godina obujam poljoprivredne proizvodnje manji je za 15 posto

Škripavac, Ličanin i Ljutko najtraženiji su sirevi OPG-a Miščević

08.01.2020.

Ovo je posao u kojeg se mora svakodnevno ulagati, kako financijska sredstva tako i samoga sebe. Uz opsežan posao u sirani, treba se angažirati u mužnji i hranidbi krava, pripremanju hrane, čišćenju i ostalim poslovima vezanim za krave. I uz svu tehnologij

Stočari muku muče s ispašom stoke

07.01.2020.

Stočari na kninskom i drniškom području muku muče s ispašom stoke jer posljednjih mjeseci ostaju bez terena kojima su se desetljećima koristili. Hrvatske su šume dio tih površina pošumile. Problem je mnogo veći, tvrde u Udruzi hrvatskih krških pašnjaka. N

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg