Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2020

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

Razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u svoje uredske prostorije nije samo manji zdravstveni rizik, kao niti promjena u mindsetu menadžera, već i – ušteda. Uredi i uredsko poslovanje nisu nimalo jeftini.

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća: Dio radnika nikad se više neće vratiti u urede! Sporedno je pri tome i učinkovito cjepivo i tretmani protiv korone, kao i vrijeme kad će se oni pojaviti.

Sporedna je i gospodarska kriza. I ne, neće dobiti otkaz. Kako će to izgledati prvi je u jadranskoj regiji do znanja dao slovenski energetski div, GEN-I, koji uspješno posluje i u Hrvatskoj.

Gostujući na virtualnom panelu “The new beginning” što ga je organizirala IT tvrtka Adacta, Andrej Šajn, član Uprave GEN-I-ja istaknuo je da je njegova kompanija već donijela odluku da se dio zaposlenika više nikada neće vratiti u svoje urede. I ne, ne planira ih otpustiti već im samo omogućiti da nastave raditi od doma.

Šajn je pri tome otvoreno priznao da do ove pandemije nije mislio da je rad na daljinu u tolikom opsegu uopće moguć. GEN-I zapošljava više od 500 zaposlenika. No, nije jedini. Slično je CNBC-u nedavno izjavio James Gorman, izvršni direktor Morgan Stanleyja, kompanije u kojoj je diljem svijeta zaposleno više od 60.000 ljudi.

Nove mogućnosti za sve

“Da ste mi prije tri mjeseca rekli da nam 90 posto zaposlenika može raditi izvan ureda i da to u volumenima koje mi imamo, ja bih vam rekao da je vjerojatnost da se to može izvesti skoro pa nula, ali dogodilo se”, priznaje šef Morgan Stanleyja.

U Hrvatskoj je jedna od prvih tvrtki koje su pokrenule rad od kuće zbog pandemije koronavirusa bio Infobip, koji broji više od tisuću zaposlenika. Ta kompanija i inače ima vrlo fleksibilne uvjete rada.

Međutim, namjerno neću o IT kompanijama, jer one su i prije bile svjesne mogućnosti tehnologije. Činjenica da velike energetske i financijske kompanije razmišljaju o novim mogućnostima jasno ukazuje da će pandemija izmijeniti tržište rada ne samo po pitanju ponude i potražnje već i kvalitativno.

Nedavno istraživanje portala MojPosao pokazalo je da je u Hrvatskoj 69 posto zaposlenika radilo od kuće. Njih četiri posto tako je radilo i prije, 9 posto to izrazito ne želi bez obzira na to što im se može ponuditi, a 18 posto zaposlenika radi poslove koji zahtijevaju da budu na terenu ili uredu.

Do sličnih brojki došao je i GEN-I. Član uprave te kompanije Andrej Šajn kaže da je interes za radom od doma kod njih, i nakon relaksacije mjera zbog pandemije korone, iskazalo 80 posto zaposlenika.

No, razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u urede nije ni samo manji zdravstveni rizik, kao ni promjena u mindsetu menadžera već i – uštede. Uredi i uredsko poslovanje nisu jeftini. Šajn je naveo da je GEN-I zahvaljujući radu od doma smanjio ugljični otisak svoje tvrtke za čak 70 posto. To znači da se manje energije troši u uredima, ali i mnogo se manje energije troši i na put na posao.

Manje kafića i restorana oko poslovnih prostora mora raditi, manje je otpada u poslovnim prostorima. Ne putuje se ni na sastanke već se oni obavljaju preko video-konferencijskih sustava.

Manje poslovnih prostora?

Sve ovo ne znači da GEN-I i Morgan Stanley neće i dalje imati zaposlenike u uredima. No, znači da svi zaposlenici kompanija više neće raditi u njihovim poslovnim prostorima. O tome koji će biti optimalni omjeri između broja zaposlenika u uredu i onih od doma, zasad se još ne raspravlja.

Za neke će tvrtke u Hrvatskoj to postati prilika da zadrže talente koji žele otići raditi u inozemstvo. Ako radite od kuće, iz perspektive poslodavca, svejedno je gdje je vaš dom.

No, ovakva promjena imat će i svoju drugu stranu. U Kini i u SAD-u su to djelomično već osjetile banke koje financiraju poduzetnike koji grade poslovne prostore, kao i ugostitelji i drugi pružatelji usluga na područjima gdje se nalaze veliki poslovni prostori.

Potražnja im je smanjena, a uvjeti koji se postavljaju pred njih poskupljuju im poslovanje. Iz perspektive države, ova će promjena pak biti izazovna zbog mogućnosti i efikasnosti nadzora rada od doma.

Mnogo je interesa u igri, i to prilično različitih pa i oprečnih tako da će ta jedna jednostavna odluka – dio radnika nikad se više neće vratiti u urede – na kraju će imati vrlo velike posljedice.


Komentari članka

Vezani članci

Poslodavcima u krizi troškovi konstantno rastu, a ne prate ih adekvatna rasterećenja

24.11.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca provela je anketu među svojim članicama o troškovima proizašlim iz uvođenja dodatnih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti radnika u doba pandemije (fizičke barijere, viziri, maske, dezinficijensi, kamere).

Ovo su tri skupine radnika u kojima je najviše otkaza zbog koronakrize

20.11.2020.

Svijet rada se promijenio i bez korone: Sve je više poslova s labavim ugovorima "Svijet rada se jako promijenio. Već sada sve više ljudi radi na povremenim i privremenim poslovima, mnogi rade samo na određenim projektima. Toga će biti sve više, a poslova

Istra: Uz povoljnije cijene i gostima hotela omogućen "rad od kuće"

19.11.2020.

Kako bi u vrijeme pandemije privukle goste u Istru, turističke tvrtke dosjetile su se ponuditi nove sadržaje. Prvi put su zimi uz hotele otvorenima ostavile i velike kampove te nude dulji boravak po pristupačnijim cijenama. Pod šifrom -rad izvan doma.

Đikić: Hrvatska ne može ekonomski izdržati lockdown? To je čista demagogija

16.11.2020.

Kaže i kako sve dok nemamo cjepivo jedino što možemo je mjerama izolirati i spriječiti širenje virusa i gubitke života. Mjere su poznate - maske, higijena, držanje distance, bez okupljanja. Osim toga, kaže Đikić, trebamo se i dobro organizirati kao društv

Analiza Bečkog instituta: Hrvatsku čeka rekordan pad, a iduća godina je posebno važna

16.11.2020.

Neizvjesnost prati i sljedeću godinu, posebno njen početak. Već sada su sve oči uprte u cjepivo protiv koronavirusa, no u ovom je trenutku još teško reći kojom dinamikom će se procjepljivati stanovništvo. O odgovoru na to pitanje, međutim, ovisi i uspjeh

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici