Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Ou 2020

Prve koze kupili da se riješe grmlja iz kojeg su prijetile zmije

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Prve koze kupili da se riješe grmlja iz kojeg su prijetile zmije

"Djeca su bila mala, kupina nam je dolazila skoro do kuće. Jednog toplog dana vidjeli smo zmiju kako se sunča na cesti blizu pijeska na kojem su se igrala djeca. Primjetili smo da dolazi iz kupine koja je bila gusta i visoka 4 metra. Zabrinuli smo se za djecu pa odlučili kupiti koze da očistite kupinu. To nam se činilo najjednostavnijim rješenjem. U početku smo kupili četiri koze koje su svu visoku kupinu riješile za samo dva tjedna. Nije rasla više ni kopriva, sve su pobrstile.

Susjedne njive su također bile zarasle pa smo i njih ogradili za koze i pustili ih da pasu. Za 4-5 mjeseci izrasla je djetelina, a mi smo odlučili kupiti još koju životinju. Na kraju smo završili sa stadom od 16 koza i 2 jarca", opisuju pomalo nevjerojatan slijed događaja supružnici Štimac Cunar sa sjevera Gorskog kotara, iz mjesta Hrib. Koze se jare jednom godišnje, krajem veljače, jarići su s njima mjesec dana, a onda ih počinju musti za mlijeko, navode.

Koza za koju su mislili da će davati najviše mlijeka ne daje ni kap
"Kad smo prvi put išli vidjeti koze u namjeri da ih kupimo četiri, svatko je mogao birati po jednu. Išli smo punica, supruga, naš sin i ja. Kćer je ostala kod kuće. Svatko je izabrao jednu kozu, ja sam odabrao onu koja je imala najveće vime misleći da će dati najviše mlijeka. Na kraju se ispostavilo da je bila dvospolac i da uopće nije davala mlijeka", saznajemo nevjerojatne detalje od Zdravka. Sin je izabrao kozu kojoj su dali ime Mimi (nadimak mame Mirjane) koja je imala 2 jarića.

Bojao se da će mu sestra koja je ostala kod kuće uzeti jariće pa su odlučilili uzeti još jednu kozu s jarićem za nju. "Tako smo svi bili namireni i zadovoljni, a kćer je svakoj kozi dala ime pa tako između ostalih imamo i Severinu", smije se.

Prije su uzgajali krumpir i drugo povrće za svoje potrebe, a nastavili su u tom smjeru i kasnije uz kozarstvo s kojim su krenuli 2015. U poslovima sudjeluju svi, Zdravko je nositelj OPG-a, a vrijedno rade i ostali, supruga, kći Anamarija i sin Nik. "Moj posao je skrb o pripremi sijena, čišćenje gnoja uz pomoć traktora, njega i odžavanje papaka koza. Supruga Mirjana ih hrani, muze, vodi na ispašu. Brine i o jarenju, da sve protekne kako treba, te o mladima u prvim mjesecima dok sišu majčino mlijeko. Djeca ih hrane, vode na ispašu, a preuzimaju i svu ostalu brigu u slučaju kada mi odrasli ne možemo biti prisutni", pohvaljuje nasljednike ponosni otac.

Prodaju turistima koji navrate u prolazu i domaćima koji su prepoznali kvalitetu
Pašnjaci su ograđeni mrežom, a imaju i tornjaka koji čuva danju i noću pa nemaju problema s divljim životinjama. Metilj je jednom uzrokovao smrt nekoliko koza koje nisu bile toliko otporne jer su bile mlade. Osim toga, uz korištenje preporučenih preparata, nisu imali nikakvih drugih problema.

"Pošto smo još dosta mali, mlijeko najviše prodajemo na kućnom pragu. Ljudi nas kontaktiraju preko društvenih mreža ili prijatelja i sve prodamo dok je svježe. Ako ostane koja litra mlijeka viška, supruga napravi sir za našu konzumaciju", govori. Kupci njihovih proizvoda često su turisti u prolazu prema Nacionalnom parku Risnjak ili izvoru Kupe iznad kojeg je gospodarstvo smješteno. Poznanici i osobe koje su zbog preosjetljivosti na kravlje mlijeko odlučili prijeći na kozje, najvjerniji su potrošači njihovih proizvoda. Kvalitetu su prepoznali pa se dobar glas daleko čuje. Tako dolaze do ponekog novog stalnog kupca.


Komentari članka

Vezani članci

Raste prodaja hrane s domaćih OPG-a

23.03.2020.

Proteklih je dana znatno povećana potražnja za hranom s domaćih obiteljskih gospodarstava. Domaće se, kažu, traži više nego ikad.

Bakin dar i jedan susret odveli je u buče, sad proizvodi ulje, koštice i brašno

23.02.2020.

Kada su joj bile samo 24, mlada je Zagrepčanka Petra Mamić otvorila svoj OPG. Sve ja, kaže, krenulo, nakon što joj je baka darovala hektar zemlje u Ivanić Gradu. Danas proizvodi visokokvalitetno bučino ulje, koštice za grickanje, a od ostataka koštica, ko

OPG Dorotić - Povrat uloženoga novca u nasad borovnice bit će za pet-šest godina

22.02.2020.

Uz voćnjak jabuka OPG Dorotić, uz potporu HAMAG-BICRO-a, počinje uzgoj bobičastog voća te podiže nasad s oko osam tisuća sadnica sibirske borovnice

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

19.02.2020.

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo svojim primjerom bar nekoga ohrabrili i potaknuli da se vrati zemlji i poljoprivredi jer, iako je teško, uz dovoljno volje i želje, rezultati ne izostaju, kaže 28-godišnji Ivan koji sa suprugom Romanom uspješno g

Ne gledajmo jedni druge kao konkurenciju, što nas je više bit će manje uvoza

19.02.2020.

Svima koji, čitajući moju priču, požele i sami krenuti s uzgojem jagoda, poručujem da mi se slobodno jave za sve potrebne savjete, jer budu li u ovu slatku avanturu krenuli kao grlom u jagode, potrošit će godinu dana samo na učenje i prikupljanje svih pot

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1035 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 927 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija