Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Ou 2018

Prvi put u povijesti titula šampiona stigla u Marinski kraj, najbolje maslinovo ulje ima OPG Šalov-Gustirna!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Željka Rački-Kristić  

Prvi put u povijesti titula šampiona stigla u Marinski kraj, najbolje maslinovo ulje ima OPG Šalov-Gustirna!

Kada pehar šampiona prvi put u povijesti dođe u Marinski kraj, u tradicionalno područje maslinarstva Dalmacije, a k tome u konkurenciji od čak 750 natjecatelja iz osam zemalja Mediterana s više od 500 uzoraka maslinovog ulja, ima se itekako razloga za biti ponosan. Ponos i zadovoljstvo ne krije Alen Šalov koji je titulu šampiona svome kraju i svome OPG-u iz Gustirne, općina Marina pokraj Trogira, osvojio na ovogodišnjoj 15. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana "Maslina Split 2018." i 4. međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana "Intrada Split 2018.".

"Zatečeni smo, iznenađeni i ponosni s obzirom na broj uzoraka koji je pristigao na ovogodišnju Maslinu. Prvi je put da je prestižna nagrada došla u naš kraj što dovoljno pokazuje kvalitetu ne samo mog ulja, nego cijelog našeg Marinskog kraja", zadovoljno kaže Alen Šalov čiji OPG Šalov-Gustirna postoji dvadesetak godina, a uz kojega zasluge za šampionsko maslinovo ulje od sorte levantinke pripadaju i supruzi Ivani, sinu Mati, roditeljima Vedrani i Nediljku Neni Šalov te puncu i punici Anti i Mladenki Strize.

Tek treće predstavljanje, već šampionska titula

Zanimljivo je da je ovo njihovo tek treće predstavljanje na splitskoj Maslini, a već u rukama imaju šampionski pehar. U čemu je njihova tajna?

Vrhunska maslinova ulja OPG-a Šalov-Gustirna

"Nema u biti nikakve tajne. Radimo sve po struci, kako struka nalaže", smije se nositelj OPG-a koji u svojim nasadima danas ima oko 600 stabala maslina, pretežno sorte oblica i levantinka. Jedan dio maslina naslijedio je njegov otac od svoga, a onda su krenuli na okrupnjavanje odnosno sadnju novih maslina. Obitelj sama brine o nasadu, a kad je sezona branja, u pomoć stižu sestra i zet iz Slavonije, Ivana i Tomislav Vitić i mala Eva iz Vuke.

U sklopu svoga OPG-a Šalovi su otvorili i kušaonicu maslinovog ulja, ali i izložbeni prostor. Naime, Alen se, uz maslinarstvo bavi i izradom suvenira upravo od maslinovog drveta. Svoj hobi koji je prerastao u ozbiljniju priču, registrirao je kao obrt Artem.

"Počelo je kao hobi. Slučajno. Prvo sam napravio kemijsku olovku od maslinovog drveta. Malo sam istraživao kako to napraviti i kad sam napravio prvu kemijsku, pohvalio sam se prijateljima. Vidio sam da ljudi imaju interesa i došao na ideju da od drva što ostane nakon godišnjeg obrezivanja maslina, počnem izrađivati suvenire", otkriva nam Alen čije vrijedne ruke danas proizvode unikatne suvenire; satove, pladnjeve, stalak za kemijske i vizitke...

Marinski kraj ima na što biti ponosan

U ponudi imaju i vinski ocat, no riječ je, otkriva, o malim količinama jer vino proizvode samo za osobne potrebe pa što ostane od proizvodnje vina, pretvore u vinski ocat. Njihova vrhunska, sada i šampionska ulja, prodaju na kućnom pragu, a zanimanje za njega sada će sigurno porasti. Dodati treba i da je titulu šampiona ove godine osvojila i uljara Bilaja d.o.o. iz Marine, vlasnika Ivice Miljka. Uljara u kojoj je proizvedeno i šampionsko ulje OPG-a Šalov. S pravom se, stoga, može reći da je Marinski kraj došao na svoje.

"Naše šampionsko ulje, šampionska titula za Uljaru, ali i puno zlatnih medalja osvojenih na Maslini, dokazuju kvalitetu našeg Marinskog kraja", ponosan je Alen kojemu je titulu uručila prošlogodišnja pobjednica Masline Vedrana Rakovac iz Pule. Prijelazni šampionski pehar sada je sljedećih godinu dana u njegovim rukama. No, tko zna, možda i duže.


Komentari članka

Vezani članci

Uvjeti za jagode bili su optimalni, OPG Ivana Nedoklana upravo u njima vidi potencijal

11.06.2018.

Okušao se, kaže, u mnogim kulturama, a pronašao se u jagodi, češnjaku i kukuruzu šećercu. Ivan Nedoklan u planu ima i širenje proizvodnje.

Hrvatska pošta (HP) prodaje domaće proizvode s OPG-ova

23.05.2018.

Hrvatska pošta (HP) u ponudu svoje internetske trgovine "Žuti klik" uvrstila je domaće proizvode s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG), čime pomaže plasman domaćih proizvoda i potiče ruralni razvoj.

Mnogi kreću u proizvodnju lješnjaka, a da nisu svjesni što ih sve očekuje

22.05.2018.

Što se tiče same proizvodnje lješnjaka u Hrvatskoj, mišljenja su da to nije loše uložen novac i da će proizvodnja biti isplativa mada je to dug proces gdje treba imati i mehanizacije i vremena.

Dosadili su vam proizvodi s kišnih kineskih ravnica? Potražite proizvode s bogate slavonske ravnice

17.05.2018.

Denis Škorvaga OPG je preuzeo 2014. Danas se obitelj bavi proizvodnjom cvijeća, rasade, voća i povrća, a do novih plastenika došao je uz pomoć mjera ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike.

Iz ekonomije u voćarstvo pa u nasade badema i marelica, Oliver Pavić našao je svoj recept za uspjeh

10.05.2018.

Imamo priču još jednog sjajnog mladog čovjeka! Počeo je s ekonomijom, magistrirao voćarstvo i danas uzgaja marelice i bademe. Proizvodni ciklus Oliver Pavić zaokružio je zahvaljujući prolasku na mjeri 6.1.1. za mlade poljoprivrednike.

Tag cloud

 1. 1760 članka imaju tag hrvatska
 2. 1789 članka imaju tag turizam
 3. 1490 članka imaju tag financije
 4. 1158 članka imaju tag izvoz
 5. 757 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 942 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 900 članka imaju tag trgovina
 8. 633 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 767 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 831 članka imaju tag industrija
 12. 819 članka imaju tag ict
 13. 803 članka imaju tag svijet
 14. 746 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 514 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 313 članka imaju tag poticaji
 21. 386 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 391 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 233 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 308 članka imaju tag agrokor
 31. 282 članka imaju tag osijek
 32. 301 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 295 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija