Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ruj 2023

PZ Naš lješnjak: Pronašli smo kupca, sav naš urod kupuje talijanski poduzetnik

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Martina Pavlović  

PZ Naš lješnjak: Pronašli smo kupca, sav naš urod kupuje talijanski poduzetnik

Unatoč lošim vremenskim uvjetima ove godine, u iduće sezonu će, kažu nam zadrugari iz PZ Naš lješnjak s većom sigurnošću za plasman svoje robe. Otkrili su nam tko je kupac koji će otkupiti svu njihovu robu.

Globalno tržište je prošlih godina bilo pogođeno velikom krizom, a domaći otkupljivači, najčešće prekupci, našli su se u nezgodnoj poziciji te su u toj cijeloj priči zapravo najviše nastradali lješnjikari. Ove se godine više od 130 uzgajivača lijeske odlučilo udružiti u Poljoprivrednu zadrugu Naš lješnjak kako bi bolje odgovorili na izazove tržišta, a nedavno su ispunili jedan od najtežih ciljeva.

Naime, sav njihov urod otkupit će kupac iz Italije i to, kako doznajemo, po zadovoljavajućim uvjetima. "Na moje iznenađenje, pronašli smo ga preko jedne WhatsApp grupe te je cijela komunikacija išla tim kanalom. Većini zadrugara, pa i meni, je bilo nevjerojatno da će čovjek otkupiti sav naš urod, isplatiti avansno te poslati svoje kamione", priča nam Tomislav Haršanji, upravitelj zadruge.

Kupac je Gianni Sirignano, talijanski poduzetnik koji je obiteljski posao pretvorio u internacionalni biznis. Bavi se proizvodnjom nugata te energetskih pločica. "Dogovaram posjet u rujnu Italiji kako bih istražio točno čime se bavi, ali prema onome što mi je rekao zvuči ozbiljna priča", napominje naš sugovornik. Kaže da Sirignano u svojoj "mreži" ima više kompanija.

Koju su cijenu dogovorili?
Naime, on kupuje lješnjak po cijelome svijetu, a ove godine je dogovorio 100 kontejnera jezgre iz Turske. Ostatak je u ljusci iz Oregona, Azerbejdžana, Gruzije i Hrvatske. Bavi se preradom lješnjaka, izradom čokolade te svoje gotove proizvode plasira u trgovine. "Jedna od kompanija je i u Turskoj, a u dogledno će vrijeme otvoriti i tvrtku u Hrvatskoj", priča nam Haršanji o planovima tog poduzetnika.

Ističe da suradnja s njim izbacuje posrednike i stavlja proizvođače u direktno partnerstvo s tvrtkom koja proizvodi i plasira finalne proizvode."Pronašavši ovakvog kupca, koji cijele godine otkupljuje lješnjak svih kvaliteta, u sezonu krećemo sa sigurnošću da smo zajamčili "minimum"", dodaje Haršanji.

"S kupcem smo dogovorili cijenu od 1.90 €/kg za konvencionalni te 2 €/kg za ekološki plod u ljusci. Cijena je to za lješnjak s 40 posto randmana i 7 posto vlage", otkriva nam Haršanji. Ako će netko od otkupljivača zbog bilo kojih razloga ponuditi veću od ove, kaže da to smatraju svojim uspjehom jer će se opet taj "višak" novca naći na računima lješnikara, onih zbog kojih su zadrugu i osnovali.

"Sav će lješnjak koji bude plasiran kroz zadrugu ići s najvećom kvalitetom te će tako većina zadrugara ostvariti maksimalnu cijenu", napominje Haršanji.

Plaćanje je avansno
Kaže da su na zadnjoj skupštini dogovorili da će svi zadrugari "ostaviti" 5 posto provizije zadruzi i to u vidu plodova lješnjaka. "Moramo si osigurati određenu količinu s kojom ove godine planiramo pokrenuti i vlastiti brend", najavljuje.

Plasman će se vršiti iz pogona zadrugara Josipa Horine iz Velikog Grđevca te će odande šleperima ići za Italiju. "Naravno, nakon što prvo evidentiramo uplatu. Iskreno, da nam je netko rekao da ćemo u roku od 9 mjeseci od osnivanja sklopiti ugovor s kupcem koji plaća avansno i šalje svoje šlepere, rješavajući nas u potpunosti logističkih problema prijevoza, eliminirajući mogućnost da se dostavi i onda strepi hoće li ga kupac preuzeti, mislim da bi svaki od trenutnih zadrugara rekao da je to nemoguća misija", dodaje Haršanji.

Navodi i da je PZ Naš lješnjak za sve članove osigurao separatore koji služe za odvajanje plodova od nečistoća poput malih grana, zemlje, lišća i ostalog.


Komentari članka

Vezani članci

U međimurskim voćnjacima počela berba jabuka

29.09.2023.

A u međimurskim voćnjacima počela je berba jabuka. U većini njih urod će biti bolji nego lani. Mi smo posjetili onaj u Vratišincu, poznat po tome što si građani u njemu mogu sami ubrati jabuke i platiti upola cijene. I sve više Međimuraca tu priliku i kor

Voćari nezadovoljni otkupnom cijenom, klima veliki problem

13.09.2023.

On je sa svojih desetak kolega voćara iz vinkovačkog kraja inicijator izgradnje hladnjače kod vinkovačke zapadne obilaznice koja bi voćarima omogućila pohranjivanje voća, čime više ne bi bili ovisni o otkupljivačima koji ih niskim cijenama ucjenjuju - nud

Nasadi jabuka nisu se obnavljali, puno voćara napustilo proizvodnju

06.09.2023.

Voće i povrće treba biti okosnica razvoja Hrvatske poljoprivredne proizvodnje jer imamo i veliku potrošnju na moru. Turisti su okosnica potrošnje, ne moramo se opterećivati izvozom. Potrebno je, dakle, povećati potrošnju naših proizvoda. Problem je što se

Počela berba jabuka, proizvođači očekuju veću otkupnu cijenu

30.08.2023.

U Jarmini kod Vinkovaca počela je berba jabuka, a za razliku od proteklih godina, urod jabuka je, kažu proizvođači, odličan. Ove godine imaju dovoljno berača, radnici su plaćom zadovoljni, a proizvođači očekuju ipak veću otkupnu cijenu.

Nakon sokova, u Lepoglavi kreće i prerada voća u džemove - sve zahvaljujući turskoj donaciji

02.08.2023.

Liniju, vrijednu više od 65 tisuća eura, Udruzi agro-turistički klaster i zadruzi Terra Fructus iz Lepoglave, donirala je TIKA - Turska agencija za suradnju i koordinaciju. Druga je ovo njihova vrijedna donacija.

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor