Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Ruj 2021

Rast cijena i nestašica materijala ugrožavaju opstanak brojnih tvrtki

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Tomislav Prusina  

Rast cijena i nestašica materijala ugrožavaju opstanak brojnih tvrtki

U jeku najžešće pandemije koronavirusa 2020. godine, kada je u cijelom svijetu zaustavljena većina gospodarskih djelatnosti osim onih najnužnijih, govorilo se da će građevinski sektor biti jedan od onih koji će doživjeti slom, biti znatno pogođen situacijom jer mu prijeti zaustavljanje investicija.

Kalkuliralo se i da će cijene novih nekretnina početi sa znatnijim padom te da će doći do zaustavljanja tržišta nekretnina odnosno njihove kupoprodaje. Dogodilo se, međutim, upravo suprotno, građevinski radnici bili su jedni od rijetkih koji su svakodnevno odlazili na svoja radna mjesta i gradilišta, tržište nekretnina je funkcioniralo, a cijene su ostajale na istoj razini. Netom prije pojave pandemije, 2019. i prva tri mjeseca prošle godine, cijene nekretnina u Osijeku konstantno su rasle, sukladno potražnji i tada su mnogi tvrdili da su cijene od 1300 do 1600 eura po četvornom metru stana u novogradnji prenapuhane. No svjedoci smo kako građevinski sektor od početka ove godine konstantno raste i kako se učestalo otvaraju nova gradilišta, a potražnja za stanovima, posebno onim od 30 do 60 četvornih metara, takva je da se prodaju i prije nego budu sagrađeni.

Poremećaj

Međutim, COVID kriza dovela je do poremećaja na tržištu cijena građevnog materijala nužnog za normalno funkcioniranje. Taj segment konstantno raste već dvije godine, a zbog niza drugih faktora na svjetskom tržištu pojavio se nedostatak čelika, aluminija, željeza, bakra, drva i PVC-a, što se onda odrazilo na njihovu cijenu, posebno posljednjih šest mjeseci ove godine. Unatoč tome što cijene divljaju, investitori su suočeni s nedostatkom nužnog materijala za gradnju. Već toliko da u pitanje dolaze unaprijed dogovorene investicije s ograničenim rokovima završetka. Problem je za naše građevinare tim veći što je situacija slična i u zemljama zapadne Europe. Posebno su pogođeni oni koji su do ugovorenih poslova došli javnim natječajima i nisu u mogućnosti zbog povećanja troškova mijenjati dogovorene cijene.

Viša stručna suradnica Odjela za pravne poslove HGK-a Županijske komore Osijek Snježana Babić kaže da su zbog poskupljenja građevnog materijala i znatno otežanih lanaca opskrbe Hrvatsku gospodarsku komoru kontaktirali građevinski poduzetnici i trgovačke tvrtke koje se bave prodajom građevnog materijala, a koje zbog poskupljenja nisu bile u mogućnosti ispuniti uvjete iz prethodno sklopljenih ugovora.

- Sektor za graditeljstvo i promet Hrvatske gospodarske komore proveo je sveobuhvatnu analizu i istraživanje tržišta koje je pokazalo da je situacija u jednakoj mjeri nepogodna na cijelom području Europske unije. Porast cijena i otežani kanali distribucije doveli su u opasnost dinamiku izvođenja radova po sklopljenim ugovorima, a u nekim slučajevima i do zaustavljanja već započetih investicija. Velik porast cijena doveo je do toga da ugovorene cijene izvođenja radova više ne pokrivaju troškove građenja te se neki projekti izvode s gubitcima, što izaziva niz poteškoća, a postaje upitna mogućnost poštovanja ugovornih obveza iz već sklopljenih ugovora. Slijedom navedenog, ugrožen je opstanak brojnih poduzeća čiji ugovoreni projekti postaju neisplativi upravo zbog rasta ulaznih troškova - upozorava Babić.

Dodaje kako je HGK dodatno zatražio od nadležnog ministarstva tumačenje odredbi Zakona o javnoj nabavi i pratećih podzakonskih propisa, vezano uz slučajeve povećanja cijena materijala.

- Na temelju dobivenih podataka HGK je uputio dopis svim ministarstvima, županijama, gradovima, sektorskim naručiteljima i članicama HGK-a iz djelatnosti graditeljstva o utvrđivanju promjenjivosti cijene u postupcima javne nabave i prilagodbi postojećih ugovora o javnoj nabavi kako bi se osigurala realizacija projekata koji su u tijeku, ali i budućih projekata koje će se financirati kroz NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti), a koji je ključan za rast ekonomije – zaključuje Babić.

Ublažavanje problema

Konfederacija europskih građevinskih poduzeća (ECB) u svrhu ublažavanja problema pokrenula je niz aktivnosti u različitim europskih zemljama. Tako je u Belgiji provedena anketa gdje je polovina građevinskih tvrtki navela kako im je teško poslovati uz trenutne cijene i nestabilno tržište građevnih materijala. Istraživanje provedeno na 187 tvrtki pokazalo je da čak 87 posto njih ima problem s dopremom i povećanom cijenom što im onemogućuje planiranje, a dolazi i do kašnjenja koja traju od dva tjedna do nekoliko mjeseci. S obzirom na to da su prilikom javnih radova za izvođače u slučaju nepoštovanja rokova propisane kazne, "zbog više sile" oni traže od klijenata nužnu fleksibilnost.

Stručnjaci predviđaju da bi ovakvo stanje moglo potrajati do kraja godine do kada bi se okončao problem s nedostatkom građevnog materijala na tržištu, a cijene bi se vratile u okvire ponude i potražnje. U međuvremenu je došlo do poskupljenja cijene rada, što se također prelama preko leđa investitora.


Komentari članka

Vezani članci

'Nestašica radnika bit će veliika tema i u godinama pred nama. Stariji radnici odlaze u mirovinu, a sve je manje novih'

21.10.2021.

Nestašica radne snage velika je tema koja će nas zaokupljati i idućih godina, upozorio je u četvrtak šef nizozemske kompanije za posredovanje u zapošljavanju Randstad

Prvi ETF vezan uz bitcoin izazvao pravu pomamu investitora; bitcoin blizu rekorda

21.10.2021.

ETF ProShares Bitcoin Strategy, skočio je 4,8 posto, na 41,94 USD. Kripto optimiste još više veseli podatak da je ovaj ETF zabilježio najveći 'prirodni' volumen jednog ETF-a u prvom danu trgovine, a do kraja dana taj je iznos dosegao nešto više od milijar

Cijena nafte najviša u tri godine

12.10.2021.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Kvaliteta i tradicija u središtu Samoborkine poslovne politike

08.10.2021.

Pored četiri pogona u Samoboru, u sastavu je tvrtke i nova tvornica suhih žbuka u Muću pokraj Splita, organizirana kao tvrtka kći pod imenom Samoborka Split. U posljednjih desetak godina uloženo je više desetaka milijuna eura u nove proizvodne kapacitete.

Brojimo šlepere (45) Cemex je prošle godine kamionima izvezao više od 570 tisuća tona rasutog tereta, brodovima mnogo više

06.10.2021.

- U 2021. smo do ovog trenutka iz naših luka izvezli gotovo 522 tisuća tona naših proizvoda. U prošloj smo godini brodskim prijevozom ukupno izvezli 840 tisuća tona tereta u 47 brodova koji su nas posjetili kroz 231 dolazak.

Tag cloud

 1. 2278 članka imaju tag turizam
 2. 2143 članka imaju tag hrvatska
 3. 1416 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1237 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1163 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 928 članka imaju tag investicije
 12. 749 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 446 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 434 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 411 članka imaju tag eu fondovi
 25. 399 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 395 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 399 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up