Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Ruj 2019

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70-ak inženjera.

Njegova tvrtka Aconno ima sjedište u Düsseldorfu i bavi se internetom stvari (IoT). Svojim klijentima nudi gotove IoT, ali i druga rješenja prema željama klijenata. Tvrtka u Hrvatskoj također će se baviti razvojem, ali i proizvodnjom komponenti - senzora za te sustave.

Rade i za neke od najvećih kompanija

Razvijaju certificirani software i hardware, prvenstveno povezive senzore, a bave se i istraživanjem nove ultra low power tehnologije. Među njihovim klijentima nalazi se niz velikih međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, start-upovi, makeri i fakulteti diljem Europe i Sjeverne Amerike.

“Bavimo se internetom stvari. Ovako za laike, radi se o elektroničkim sustavima, senzorima koji mjere temperaturu, kvalitetu zraka, vlažnost, magnetska polja i slično, i onda to šalju na servere te se ti podaci dalje obrađuju kako bi se poboljšali određeni procesi. Na primjer, trgovački lanac može vidjeti jesu li im zamrzivači predugo otvoreni i ako jesu, mogu uvesti neki novi sustav za njihovo zatvaranje kako bi uštedjeli energiju i time smanjili troškove. Klijenti su nam i velike kompanije, ali i manje industrije kojima pomažemo oko digitalizacije. Inače, imamo i jednu softversku firmu Troido koja se bavi razvojem android softvera. Preko nje smo prije nekoliko godina u Zagrebu formirali jedan mali tim da isprobamo kako je raditi u Hrvatskoj. Bili smo zadovoljni i onda smo odlučili i poslovanje Aconna proširiti ovdje”, kaže Šimudvarac.

Prvo računalo dobio sa samo pet godina

U tehnologiju se zaljubio još u djetinjstvu u Vukovaru kada je dobio prvo računalo - ZX Spectrum. Ondje je živio do rata, koji ga je potjerao u Njemačku, gdje je završio školu i fakultet.

“Rođen sam u Vukovaru 1979. godine, tamo sam živio do rata, a tehnika me zanimala oduvijek. Prvo računalo ZX Spectrum dobio sam sa samo pet godina. S mamom sam utipkavao programe iz knjiga i fascinirano gledao kako se izvršavaju. Kasnije su mi roditelji kupili legendarni Commodore 64. Polako sam učio programirati i sa susjedom Darkom provodio dane usavršavanjem prvih programa. I u školi smo imali dopunsku nastavu gdje smo mogli birati informatiku. Nakon toga došao je rat, otišli smo u Njemačku bez ičega i tamo nastavili život. Tamo sam završio školu i direktno uz fakultet otvorio svoju prvu IT tvrtku koja danas vrlo uspješno posluje”, kaže Miroslav.

Razvoj 5G mreža otvorit će nove mogućnosti internetu stvari, području kojim se Aconno bavi.

“Na primjer, kod skladišnih robota. Velika skladišta imaju sve više i više robota koji su jako brzi. Kad im čovjek stane na put, može doći do nesreće. Sa sadašnjim mrežama ne možemo ih izvana kontrolirati, nego imaju svoje autonomne sustave koji paze na takve stvari, da nekoga ne zgaze i slično. Kada 5G mreža bude rasprostranjena, ona je toliko brza da će biti moguće da vanjska umjetna inteligencija upravlja robotom i pazi da ne dođe do nesreće. A moguće da će sve više uređaja biti kontrolirano izvana. Recimo, svaki 3D printer ima svoj softver pa on sam upravlja svime. Ali zašto u budućnosti na 5G mreži ne bismo imali jedan sustav koji izvana upravlja printerima, kontrolira uređaje”, pojašnjava Miroslav.

Hrvatski stručnjaci su top

Miroslav ima visoko mišljenje o hrvatskim IT stručnjacima, zbog čega je, uostalom, i odlučio proširiti svoje tvrtke i na Hrvatsku.

"Kvaliteta Hrvatskih developera je izvrsna. Radili smo s ljudima iz cijelog svijeta i Hrvati su uvijek bili top. Bilo je uvijek pitanje hoćemo li mi zapošljavati ljude iz Hrvatske u Njemačkoj ili ovdje. No svima je lakše ako radimo ovdje jer se ne moraju seliti. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, Aconno će unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim“, kaže Miroslav.


Komentari članka

Vezani članci

Lansirali prvi gin s tartufima u svijetu, a boce od 100 eura planule

13.11.2019.

Nakon prvoga lova na tartufe i prvoga čokoladnog namaza, buzetski uzgajivači opet su pogodili

"Mali bauhaus" u centru grada: Već dvije generacije obitelji Linić vode obiteljski posao u Rijeci

13.11.2019.

Kad se imenu DaMan doda i lokacija, Adamićeva ulica nadomak pothodnika Robne kuće Ri, onda je jasno da je riječ o trgovini u kojoj nema čega nema. Ili, kako kažu vjerni kupci, to je jedino mjesto u gradu gdje možeš kupiti i vijak i gumicu, čavlić i brtvic

Rađa se više tvrtki, a 52% ih preživi pet godina biznisa

13.11.2019.

U odnosu na demografsku sliku stanovništva u Hrvatskoj, koja je sve dramatičnija i negativnija, poslovna demografija nije toliko obeshrabrujuća. Broj novoosnovanih tvrtki lani premašio 2013., ima ih 15.600.

Na Zavodu za zapošljavanje 121,5 tisuća ljudi

12.11.2019.

Krajem listopada u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je 121.597 nezaposlenih osoba, što je za 8,2 posto više u odnosu na rujan, a 14,2 posto manje nego u listopadu 2018. godine, objavio je u ponedjeljak HZZ.

U Brnaze po vjenčanice hrle cure iz cijele Dalmacije

11.11.2019.

Jer na tom potezu godinama uspješno rade četiri salona vjenčanica, jedno vrijeme bilo ih je čak šest, a i jedini aktualni salon u Trilju vodi vlasnica iz Brnaza. Bilo je salona vjenčanica i u Sinju i još nekim naseljima, ali samo bi se pojavili, trajali n

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1980 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 852 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 989 članka imaju tag svijet
 7. 979 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 685 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 921 članka imaju tag ict
 12. 970 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 584 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 349 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 354 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija