Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Ruj 2019

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70-ak inženjera.

Njegova tvrtka Aconno ima sjedište u Düsseldorfu i bavi se internetom stvari (IoT). Svojim klijentima nudi gotove IoT, ali i druga rješenja prema željama klijenata. Tvrtka u Hrvatskoj također će se baviti razvojem, ali i proizvodnjom komponenti - senzora za te sustave.

Rade i za neke od najvećih kompanija

Razvijaju certificirani software i hardware, prvenstveno povezive senzore, a bave se i istraživanjem nove ultra low power tehnologije. Među njihovim klijentima nalazi se niz velikih međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, start-upovi, makeri i fakulteti diljem Europe i Sjeverne Amerike.

“Bavimo se internetom stvari. Ovako za laike, radi se o elektroničkim sustavima, senzorima koji mjere temperaturu, kvalitetu zraka, vlažnost, magnetska polja i slično, i onda to šalju na servere te se ti podaci dalje obrađuju kako bi se poboljšali određeni procesi. Na primjer, trgovački lanac može vidjeti jesu li im zamrzivači predugo otvoreni i ako jesu, mogu uvesti neki novi sustav za njihovo zatvaranje kako bi uštedjeli energiju i time smanjili troškove. Klijenti su nam i velike kompanije, ali i manje industrije kojima pomažemo oko digitalizacije. Inače, imamo i jednu softversku firmu Troido koja se bavi razvojem android softvera. Preko nje smo prije nekoliko godina u Zagrebu formirali jedan mali tim da isprobamo kako je raditi u Hrvatskoj. Bili smo zadovoljni i onda smo odlučili i poslovanje Aconna proširiti ovdje”, kaže Šimudvarac.

Prvo računalo dobio sa samo pet godina

U tehnologiju se zaljubio još u djetinjstvu u Vukovaru kada je dobio prvo računalo - ZX Spectrum. Ondje je živio do rata, koji ga je potjerao u Njemačku, gdje je završio školu i fakultet.

“Rođen sam u Vukovaru 1979. godine, tamo sam živio do rata, a tehnika me zanimala oduvijek. Prvo računalo ZX Spectrum dobio sam sa samo pet godina. S mamom sam utipkavao programe iz knjiga i fascinirano gledao kako se izvršavaju. Kasnije su mi roditelji kupili legendarni Commodore 64. Polako sam učio programirati i sa susjedom Darkom provodio dane usavršavanjem prvih programa. I u školi smo imali dopunsku nastavu gdje smo mogli birati informatiku. Nakon toga došao je rat, otišli smo u Njemačku bez ičega i tamo nastavili život. Tamo sam završio školu i direktno uz fakultet otvorio svoju prvu IT tvrtku koja danas vrlo uspješno posluje”, kaže Miroslav.

Razvoj 5G mreža otvorit će nove mogućnosti internetu stvari, području kojim se Aconno bavi.

“Na primjer, kod skladišnih robota. Velika skladišta imaju sve više i više robota koji su jako brzi. Kad im čovjek stane na put, može doći do nesreće. Sa sadašnjim mrežama ne možemo ih izvana kontrolirati, nego imaju svoje autonomne sustave koji paze na takve stvari, da nekoga ne zgaze i slično. Kada 5G mreža bude rasprostranjena, ona je toliko brza da će biti moguće da vanjska umjetna inteligencija upravlja robotom i pazi da ne dođe do nesreće. A moguće da će sve više uređaja biti kontrolirano izvana. Recimo, svaki 3D printer ima svoj softver pa on sam upravlja svime. Ali zašto u budućnosti na 5G mreži ne bismo imali jedan sustav koji izvana upravlja printerima, kontrolira uređaje”, pojašnjava Miroslav.

Hrvatski stručnjaci su top

Miroslav ima visoko mišljenje o hrvatskim IT stručnjacima, zbog čega je, uostalom, i odlučio proširiti svoje tvrtke i na Hrvatsku.

"Kvaliteta Hrvatskih developera je izvrsna. Radili smo s ljudima iz cijelog svijeta i Hrvati su uvijek bili top. Bilo je uvijek pitanje hoćemo li mi zapošljavati ljude iz Hrvatske u Njemačkoj ili ovdje. No svima je lakše ako radimo ovdje jer se ne moraju seliti. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, Aconno će unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim“, kaže Miroslav.


Komentari članka

Vezani članci

Ocat od kupine i lavande ocijenjen kao remek-djelo

03.08.2020.

Poslovna priča poduzetnice iz Posavskih Podgajaca i više je nego zanimljiva. Njezin neobičan ocat od kupine i lavande, prema ocjeni utjecajnoga gastroportala, među najukusnijima je u Hrvatskoj. Proglasili su ga pravim remek-djelom.

Microsoftovi uredi u SAD-u neće se otvarati barem do siječnja iduće godine

03.08.2020.

Prema novim informacijama koje donosi Verge Microsoftovi zaposlenici bi se u urede u SAD-u vraćali u fazama, a najraniji datum za povratak u normalu postavljen je na 19. siječnja iduće godine

U Varaždinskoj županiji otvoreno 12 novih obrta

30.07.2020.

Zahvaljujući nepovratnim novčanim potporama za poticanje samozapošljavanja u sklopu europskog projekta LEPEZA, u Varaždinskoj županiji otvoreno je 12 novih obrta.

U 9 godina više od 100 odličja, no Trifun Poljak kaže: Moj najveći uspjeh nisu vina, nego obitelj!

29.07.2020.

Najveći su mi uspjeh supruga, dica i od dice dica. Obitelj je svetinja, kaže višestruko nagrađivani vinar Trifun Poljak. Kako je njegov Cuvee “Trifun” osvojio Grand prix Vinfesta 2020, zašto se vratio iz Švicarske i što je otkrila vođena degustacija u Vil

Tvrtku je pokrenuo s 18 godina, tri godine kasnije posluje diljem svijeta

27.07.2020.

U STEM Boxu u Gajšakovoj tvrtki vide nove poslovne prilike. Prvi proizvod iz STEM Box serije na tržištu će se pojaviti, kaže nam Gajšak, već u studenom ove godine. No interes za njim već je sada velik.

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2093 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1304 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1022 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 737 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 954 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 360 članka imaju tag eu fondovi
 26. 267 članka imaju tag koronavirus
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici