Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Ruj 2019

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70-ak inženjera.

Njegova tvrtka Aconno ima sjedište u Düsseldorfu i bavi se internetom stvari (IoT). Svojim klijentima nudi gotove IoT, ali i druga rješenja prema željama klijenata. Tvrtka u Hrvatskoj također će se baviti razvojem, ali i proizvodnjom komponenti - senzora za te sustave.

Rade i za neke od najvećih kompanija

Razvijaju certificirani software i hardware, prvenstveno povezive senzore, a bave se i istraživanjem nove ultra low power tehnologije. Među njihovim klijentima nalazi se niz velikih međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, start-upovi, makeri i fakulteti diljem Europe i Sjeverne Amerike.

“Bavimo se internetom stvari. Ovako za laike, radi se o elektroničkim sustavima, senzorima koji mjere temperaturu, kvalitetu zraka, vlažnost, magnetska polja i slično, i onda to šalju na servere te se ti podaci dalje obrađuju kako bi se poboljšali određeni procesi. Na primjer, trgovački lanac može vidjeti jesu li im zamrzivači predugo otvoreni i ako jesu, mogu uvesti neki novi sustav za njihovo zatvaranje kako bi uštedjeli energiju i time smanjili troškove. Klijenti su nam i velike kompanije, ali i manje industrije kojima pomažemo oko digitalizacije. Inače, imamo i jednu softversku firmu Troido koja se bavi razvojem android softvera. Preko nje smo prije nekoliko godina u Zagrebu formirali jedan mali tim da isprobamo kako je raditi u Hrvatskoj. Bili smo zadovoljni i onda smo odlučili i poslovanje Aconna proširiti ovdje”, kaže Šimudvarac.

Prvo računalo dobio sa samo pet godina

U tehnologiju se zaljubio još u djetinjstvu u Vukovaru kada je dobio prvo računalo - ZX Spectrum. Ondje je živio do rata, koji ga je potjerao u Njemačku, gdje je završio školu i fakultet.

“Rođen sam u Vukovaru 1979. godine, tamo sam živio do rata, a tehnika me zanimala oduvijek. Prvo računalo ZX Spectrum dobio sam sa samo pet godina. S mamom sam utipkavao programe iz knjiga i fascinirano gledao kako se izvršavaju. Kasnije su mi roditelji kupili legendarni Commodore 64. Polako sam učio programirati i sa susjedom Darkom provodio dane usavršavanjem prvih programa. I u školi smo imali dopunsku nastavu gdje smo mogli birati informatiku. Nakon toga došao je rat, otišli smo u Njemačku bez ičega i tamo nastavili život. Tamo sam završio školu i direktno uz fakultet otvorio svoju prvu IT tvrtku koja danas vrlo uspješno posluje”, kaže Miroslav.

Razvoj 5G mreža otvorit će nove mogućnosti internetu stvari, području kojim se Aconno bavi.

“Na primjer, kod skladišnih robota. Velika skladišta imaju sve više i više robota koji su jako brzi. Kad im čovjek stane na put, može doći do nesreće. Sa sadašnjim mrežama ne možemo ih izvana kontrolirati, nego imaju svoje autonomne sustave koji paze na takve stvari, da nekoga ne zgaze i slično. Kada 5G mreža bude rasprostranjena, ona je toliko brza da će biti moguće da vanjska umjetna inteligencija upravlja robotom i pazi da ne dođe do nesreće. A moguće da će sve više uređaja biti kontrolirano izvana. Recimo, svaki 3D printer ima svoj softver pa on sam upravlja svime. Ali zašto u budućnosti na 5G mreži ne bismo imali jedan sustav koji izvana upravlja printerima, kontrolira uređaje”, pojašnjava Miroslav.

Hrvatski stručnjaci su top

Miroslav ima visoko mišljenje o hrvatskim IT stručnjacima, zbog čega je, uostalom, i odlučio proširiti svoje tvrtke i na Hrvatsku.

"Kvaliteta Hrvatskih developera je izvrsna. Radili smo s ljudima iz cijelog svijeta i Hrvati su uvijek bili top. Bilo je uvijek pitanje hoćemo li mi zapošljavati ljude iz Hrvatske u Njemačkoj ili ovdje. No svima je lakše ako radimo ovdje jer se ne moraju seliti. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, Aconno će unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim“, kaže Miroslav.


Komentari članka

Vezani članci

Njemačka IoT tvrtka aconno u Zagrebu i Osijeku otvara urede te 15 radnih mjesta

06.09.2019.

Njemačka IT tvrtka aconno GmbH specijalizirana za područje interneta stvari koja klijentima nudi gotove IoT proizvode, ali i druga rješenja prema zahtjevu klijenata, otvorila je podružnicu u Hrvatskoj te je na današnjoj konferenciji za medije najavila otv

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

05.09.2019.

Mali Zagrebački ured švicarskog Medisantea u potrazi je za Go developerom, zbog čega smo odlučili popričati s njihovim lead developerom Matejom Baćom i vidjeti što bi ih moglo privući u ovu zanimljivu tvrtku.

ICT tvrtka Combis d.o.o. dolazi u Osijek

05.09.2019.

Riječ je o vodećoj ICT tvrtki u posljednjih pet godina s godišnjim prihodom od 100 milijuna eura i više od 350 zaposlenih, iza koje stoji moćni T-Hrvatski Telekom.

Zagrebačka tvrtka GlobalLogic razvija softver za svjetsku autoindustriju

02.09.2019.

– Primjena inovativnih tehnologija znači da se automobilsko tržište može promijeniti do neprepoznatljivosti u sljedećih nekoliko godina – kaže Joško Rogulj, programski direktor u GlobalLogicu koji vodi tim od pedesetak softverskih inženjera koji rade na r

Ususret Danu velikih planova: Čelnik Violete Petar Ćorluka o planovima i prilikama za rast

02.09.2019.

Jedan od najuspješnijih poduzetnika u regiji Petar Ćorluka, predsjednik Uprave Violete, potvrdio je sudjelovanje na 11. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova koja će se održati 25. rujna u zagrebačkom hotelu Westin. Povodom njegova nastupa na konfere

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1961 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1243 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 968 članka imaju tag trgovina
 8. 970 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 909 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 486 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 393 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 340 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 346 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija