Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2023

Rekordna sezona na splitskom području

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: J.L./Zoran Kukilo/Iva Šilović/Dnevnik/HRT  

Rekordna sezona na splitskom području

Ako je suditi prema brojevima, turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3 milijuna dolazaka i 16 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci ruši rekorde, a rekordni promet do kraja godine trebale bi imati i zračna i trajektna luka u Splitu. Za produljenje sezone nužna su ulaganja u nove hotele, a obiteljski turizam i dalje se širi. U županiji se sada iznajmljuje gotovo 50 000 kuća i apartmana.

Oblačno i vjetrovito vrijeme ne sprječava turiste u kupanju na Bačvicama. Ovoga ljeta u Splitu prevladavaju gosti iz Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

Hotelski i privatni smještaj popunjen je i na Makarskoj rivijeri gdje su rezultati slični prošlogodišnjima. Profil gostiju drukčiji je nego u Splitu.

- Makarska ima svoje tradicionalne goste. Već duži niz godina Poljaci zauzimaju prvo mjesto, tu su i Ukrajinci koji su ove godine iznenadili, tradicionalno turisti iz Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske, kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Cijene svih usluga mnogo su veće nego lani, no većina gostiju to je i očekivala.

Kapaciteti privatnog, obiteljskog smještaja i dalje rastu. Ne mogu svi biti popunjeni, posebno ne oni koji su pretjerali s cijenama.

- Imamo dosta smještaja koji je nerealno podigao cijene i imamo dosta novoga smještaja. Samo na području Splita i Solina u zadnjih godinu dana je tisuću novih smještajnih jedinica, dakle to treba popuniti. Nemamo manje gostiju, ali imamo puno više smještaja, sad je to jedan nesrazmjer, rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Iako ima novih hotela i na obali i na otocima, u županiji je i dalje premalo kvalitetnog hotelskog smještaja.

Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, naglašava da su, ako želimo cjelogodišnjem turizam, nužni kvalitetan hotelski smještaj i visokokvalitetan obiteljski smještaj.

- Bez velikih hotelskih poduzeća nema ni cjelogodišnjih zračnih linija, nema ni cjelogodišnje priče, ističe.

Pokazatelji o rezervacijama smještaja odlični su do sredine rujna, a svi u srednjoj Dalmaciji nadaju se da će tako biti cijele posezone.

Vladović: Vodeća destinacija u posezoni

Ivana Šilović rekla je u Dnevniku da su rezervacije rujan i listopad jako dobre, osobito u skupljim smještajima. Gotovo je 80% popunjenosti, puno bolje nego u kolovozu.

U razgovoru za Dnevnik direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović istaknula je fantastične najave posezone. Rekla je kako je riječ uglavnom o gostima veće platežne moći, koji su došli zbog destinacije, povijesti, gastronomije, tradicije, a kao i svi traže visokokvalitetni smještaj i u hotelima u i privatnom smještaju, vrhunske restorane, vrhunsku ponudu.

- Redovito smo vodeća destinacija u posezoni, naglasila je.

Komentirajući situaciju s hotelskim smještajem, istaknula je kako je, iako je Dalmaciju izgradio obiteljski smještaj, za predsezonu i posezonu te za bolji razvoj i cjelogodišnji turizam on izuzetno važan, pa su dobrodošle investicije u hotelskom smještaju, ali i nadogradnja u obiteljski smještaj te vrhunski kvalitetni domaćinski turizam.

- Brojne manifestacije, promoviranje tradicije, povijesti, sve je u svrhu produljenja sezone. Od masovnosti ljeta ne bježimo, svi su gosti dobrodošli. Uvijek će srpanj i kolovoz biti mjeseci koji će biti ključni za turizam, ali oni gosti koji su putnici, istraživači su gosti predsezone i posezone. Cijela Splitsko-dalmatinska županija ima puno za pokazati cijele godine, rekla je.

Na kraju je najavljena manifestacija Štorije Dioklecijana, koja počinje sutra, a na koju su svi pozvani.


Komentari članka

Vezani članci

Nautički turizam bilježi dobre rezultate u posezoni

02.10.2023.

Za naš turizam posebno su važni gosti nautičari, koji otvaraju i zatvaraju turističku sezonu. Nautički turizam u županiji s najrazvedenijim i, po mnogima, najatraktivnijim akvatorijem, Šibensko-kninskoj, ove je godine u blagom 'minusu' u odnosu na lani. N

Turizam u 2023. bilježi snažan uspon, izgledni i novi rekordi

02.10.2023.

Vrhunac turističke sezone koji je iza nas, prema svim prognozama, bit će bolji nego lani, a to uključuje i turističke prihode. Koliko su oni važni za Hrvatsku, govori i podatak o njihovu udjelu u ukupnom BDP-u koji iznosi visokih 18 posto, što je ujedno n

Za obnovu dva hotela u Gradcu više od 16 milijuna eura

20.09.2023.

Dalmatie Grupa u srijedu je najavila kako će krajem rujna početi obnova hotela Labinec, a iduće godine i hotela Laguna u najjužnijoj općini Splitsko-dalmatinske županije u Gradcu, u što će ukupno investirati više od 16 milijuna eura

Podobnik: Svoje ljude zbog dugotrajne korupcije gubimo, a strance baš ne volimo i to poskupljuje cijenu rada

15.09.2023.

Naši ljudi koji žive vani se čude kako su mnoge cijene proizvoda u nas puno veće nego na zapadu, a to onda možda znači da kod nas nema dovoljno konkurencije u trgovini jer da je ponuda veća od potražnje cijene bi padale. U trgovini kao da postoji kartel m

Zahvaljujući promišljenom razvoju turistička godina produžena, gosti troše više, i to ne samo na obali

14.09.2023.

Istru je, sukladno najnovijim i konsolidiranim podacima iz sustava eVisitor, od početka siječnja pa do kraja kolovoza posjetilo četiri milijuna gostiju, četiri posto više nego lani (indeks 104), te je realizirano 25 milijuna noćenja, odnosno dva posto viš

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor