Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Svi 2020

RENESANSA POLJOPRIVREDE U ISTRI: Sve općine i gradovi daju u zakup zemljište, A PLANIRA SE I GRADNJA VELIKOG CENTRA ZA VOĆE I POVRĆE

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Jasna ORLIĆ  

RENESANSA POLJOPRIVREDE U ISTRI: Sve općine i gradovi daju u zakup zemljište, A PLANIRA SE I GRADNJA VELIKOG CENTRA ZA VOĆE I POVRĆE

Zemlje ima, treba organizirati čitav sustav i to je put razvoja proizvodnje voća i povrća kao jedne od značajnih i potencijalno dohodovnih grana poljoprivredne proizvodnje, smatra županijski pročelnik Ezio Pinzan

Rezultat sadašnje proizvodnje voća i povrća te plasmana na tržište temeljem zakona ponude i potražnje i „tko se kako snađe“ je uvozna hrana loše kvalitete u trgovačkim centrima. Gubitak je to za našu proizvodnju i za zdravlje kupaca.

Proizvodnja voća i povrća u Istri uglavnom je tržišno neorganizirana i zapravo vrlo mala s obzirom na mogućnosti i potrebe stanovništva. Ono što presudno nedostaje ne samo Istri nego i cijeloj Hrvatskoj jest siguran otkup i garantirane cijene. Bez toga nema razvoja postojeće proizvodnje, a upitan je opstanka postojećih poljoprivrednika.

Kada bi imali centar za otkup i plasman povrća sve bi bilo lakše, kaže predsjednik Ceha poljoprivrednika Dean Matić iz Ciburi produkta, velikog proizvođača pretežno kiselog kupusa s Pazinštine.

- Organizirani otkup i plasman jako je potreban proizvođačima, posebice onim manjima. Jedino tako možemo povećati poljoprivrednu proizvodnju, veli Matić.

U smjeru organiziranja proizvodnje hrane idu napori Istarske županije i Ministarstva poljoprivrede. O tome smo razgovarali s pročelnikom županijskog Odjela za poljoprivredu, Eziom Pinzanom.

- OPG-ovi i male poljoprivredne tvrtke u Istri uglavnom proizvode voće i povrće samo za zelene tržnice i prodaju na kućnom pragu. Iz razgovora s proizvođačima povrća utvrdili smo da postoji potreba za centrom za voće i povrće koji bi planski organizirao proizvodnju, otkupljivao proizvode, pakirao, plasirao i distribuirao voće i povrće. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je „Akcijski plan jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2019. do 2023. godine“ s ciljem stvaranja nužnih preduvjeta za proizvođače voća i povrća za stvaranje tržišne pozicije za njihove proizvode. Planira se gradnja županijskih skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, koji bi uključili otkupne stanice, pakiranje i skladištenje voća i povrća te zajednički nastup na tržištu. Uvjereni smo da ćemo u Istri izgraditi jedan takav centar, kojim će upravljati buduća proizvođačka organizacija, odnosno sami poljoprivrednici, veli Pinzan.

Gradnja centra, kao i opremanje financirat će se Mjerom iz Programa ruralnog razvoja u 100 postotnom iznosu (85 posto sredstvima iz EU, a 15 posto iz državnog proračuna).Vlasnik zgrade i nositelj investicije bit će županija.

Kada bi bila organizirana proizvodnja svaki poljoprivredni proizvođač kao član Proizvođačke organizacije bavio bi se uzgojem nekoliko kultura koje bi unaprijed ugovorio te bi proizvodili planski poštivajući plodored. Istra ima još veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, ima određena područja vrlo kvalitetne zemlje za poljoprivrednu proizvodnju. Na Poreštini se trenutno gradi i Sustav javnog navodnjavanja s akumulacijom za 550 hektara poljoprivrednih površina na kojima će uskoro biti moguće navodnjavanje bez kojeg nema moderne, organizirane, planske i stabilne proizvodnje povrća.

- Neobrađene zemlje ima dosta. Otvoreni su ili će se otvoriti natječaji svih općina i gradova u našoj županiji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Budući da je godinama zemljište bilo neobrađeno, izuzetno je pogodno za ekološku proizvodnju koju posebno potičemo putem programa Istra Bio-regija. Imamo više od 30.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se u narednom periodu ponuditi u zakup našim poljoprivrednicima.

Zemlje ima, treba organizirati čitav sustav i to je put razvoja proizvodnje voća i povrća kao jedne od značajnih i potencijalno dohodovnih grana poljoprivredne proizvodnje, smatra Pinzan. Nalazimo se u području u kojem je radi klime moguće započeti ranije, i završiti kasnije s poljoprivrednom proizvodnjom na polju što našim poljoprivrednicima daje veliku prednost u odnosu na područja s kontinentalnom klimom. To moramo znati i moći iskoristiti, naglašava Pinzan.


Komentari članka

Vezani članci

Otvoreni natječaji vrijedni 300 milijuna kuna za ruralni razvoj

25.11.2020.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u ponedjeljak dva natječaja za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti 300 mili

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cijena

25.11.2020.

Dok se ruski potrošači žale na visoke cijene i lošiju kvalitetu domaće hrane zbog nedostatka konkurencije, Putin je produžio zabranu uvoza hrane iz EU na dodatnih godinu dana.

Počela isplata predujma

17.11.2020.

Potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava. Novac se isplaćuje za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te za proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krm

Edis Felić: Hrana iz robnih zaliha drugih zemalja ne bi smjela u naše dućane

03.11.2020.

HPK je nedavno upozorio na uvoz jeftinih prehrambenih artikala, istaknuvši posebno one iz robnih zaliha drugih zemalja. Za razliku od robe koja je pojeftinila zbog okolnosti na koje se nije moglo utjecati, za takvu se robu to ne može reći

Izvanredna potpora: EK odobrila 2,5 milijuna eura za stočarstvo

15.10.2020.

Europska komisija je odobrila izvanrednu potporu za pomoć stočarima koji se nose s nedostatkom likvidnosti zbog koronakrize.

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici