Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Velj 2017

REVOLUCIJA U ŠKOLSTVU Bakićevi micro:bitovi kreću prema školama

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

REVOLUCIJA U ŠKOLSTVU Bakićevi micro:bitovi kreću prema školama

NAKON uspješno provedene crowdfunding kampanje poduzetnika i investitora Nenada Bakića, u kojoj je prikupljen novac za opremanje škola micro:bitovima, čime će hrvatsko školstvo stati uz bok Velikoj Britaniji i Islandu, danas je održana konferencija za medije na kojoj su detaljno predstavljeni rezultati akcije i najavljeno je da oprema sutra putuje u škole.

Instutut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), preko kojeg Bakić provodi projekte Croatian Makersa, izvijestio je da je tijekom akcije STEM revolucija od javnosti je prikupljeno preko 290.000 USD (neke donacije su uplaćene direktno na račun IRIM), iako je kampanja prekinuta značajno prije njenog kraja.

Kampanja je bila planirana na 60.000 USD, kako bi se kupilo 3.600 micro:bitova – po 10 za svaku ustanovu sudionicu Crotian Makers lige, s namjerom da oni padnu 'na plodno tlo'. Svi edukatori u Ligi su motivirani jer su se dobrovoljno prijavili.

Uzor su Velika Britanija i Island

"Od prikupljenog iznosa će se 250.000 USD upotrijebiti za kupnju micro:bitova, a ostatak za honorare edukatora koji će učiti druge edukatore. Kako će IRIM podnijeti sve troškove kampanje (8-10%), cijelih 250.000 USD će biti upotrijebljeno za kupnju opreme, za što se prema postignutim veleprodajnim cijenama može nabaviti točno 15.000 micro:bitova koji su kupljeni i prije isteka kampanje i dobivanja sredstava financiranjem IRIM-a i već se nalaze u Zagrebu. IRIM je od MZO, odnosno Vlade zatražio oslobađanje PDV na uvoz te opreme, te se nadamo pozitivnom rješenju, u kom slučaju će se moći financirati dodatnih oko 3.800 micro:bitova. Budući da se prijavilo oko 920 ustanova (uglavnom osnovnih, ali i srednjih škola, udruga, knjižnica i dječjih domova), te kako smo odlučili donirati svima i to 20 micro:bitova po primaocu, IRIM je već naručio 5.000 dodatnih mirco:bitova, a u krajnjem slučaju financirat će ih sam", navode iz IRIM-a.

Krajnji cilj IRIM u ovoj akciji je postići da svako dijete u 6. razredu, ili 5. i 6. razredu na početku školske godine dobije ovakav uređaj, po uzoru na Veliku Britaniju i Island. Za opremanje jedne generacije (manje od 40.000 komada) i svu potrebnu edukaciju je potrebno manje od 1 mil. eura! U svakom slučaju, kako IRIM i njegovi osnivači i sami dijele uređaje, njihova količina u Hrvatskoj do ožujka će biti oko 22.000, što zapravo znači nacionalnu distrubuciju. Kako svi micro:bitovi dolaze u ruke onih koji su ih aktivno tražili, možemo govoriti već o 'nacionalnoj' distribuciji.

Počinje intenzivno prevođenje materijala na hrvatski

IRIM će organizirati intenzivnu edukaciju, po čijoj je uspješnosti prepoznat već u Croatian Makers ligi, koja se uspješno odvija u oko 360 ustanova širom zemlje (i dvije u BiH), s oko 1.800 doniranih robota.

"Očekujemo stoga nastanak bogatog eko-sustava projekata, praksi, nastavnih materijala i sličnog, s obzirom na što je upravo micro:bit savršeno pozicioniran. Osnivači Zaklade Micro:bit su BBC, Microsoft, Amazon, Samsung i drugi, te je oko njega već razvijen bogat edukacijski ekosustav. Incijalni materijali su već producirani na hrvatskom, a ovoga tjedna počinje intenzivno prevođenje mnogih drugih materijala.

Sva prikupljena sredstva iznad 250.000 USD iskoristit će se za edukaciju 'master edukatora' ove uzbudljive i univerzalne tehnologije, te honorare njima kako bi educirali ostale edukatore. Ovime također mijenjamo važnu paradigmu u hrvatskom školstvu!

Već sutra, micro:bitovi se šalju u prve ustanove, to je oko 7.000 komada u sudionice Croatian Makers lige, a idućeg tjedna već počinju edukacije za edukatore ('teach-the-teacher'). U idućem valu, do kraja mjeseca, micro:bitove će dobiti sve ostale ustanove: sve ukupno značajno prije nego je kampanjom planirano", navode iz IRIM-a.

Britanski veleposlanik oduševljen akcijom

Konferenciji za medije prisustvovao je i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish koji je oduševljen radom Croatian Makersa.

"Izuzetno mi je drago što mogu podržati projekt Croatian Makersa BBC- micro:bit STEM revolucija u školama koju je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih i njegov osnivač hrvatski poduzetnik i poslovni anđeo Nenad Bakić, a koja koristi britansku tehnologiju koju je osmislio BBC s partnerima. Slična kampanja provedena je u Velikoj Britaniji, a cilj joj je da svaki učenik još u osnovnoj školi dobije mogućnost rada s najnaprednijom tehnologijom i tako od malih nogu stekne vještine i znanja koja će im trebati kada odrastu. Sudjelujući u robotičkoj radionici Croatian Makersa u Slavonskom Brodu dojmio me se inovacijski duh i entuzijazam za stjecanje novih znanja što me snažno Institut za razvoj i inovativnost mladih podsjetilo na Veliku Britaniju. Čestitam Croatian Makersima na velikom uspjehu ove inicijative koja kroz tehnologiju i edukaciju spaja naše dvije zemlje", kaže Dalgleish

Ivan Vidaković, direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je i njegova kompanija prepoznata kao partner u ovom projektu.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je Microsoft prepoznat kao partner ovog vrijednog projekta usmjerenog na podizanje digitalnih kompetencija generacija koje dolaze. Fokus na STEM, robotiku i općenito na prirodne znanosti, u najranijoj fazi obrazovanja, postalo je nužnost u 21. stoljeću. Ovo je mali korak u transformaciji hrvatskog sustava obrazovanja koji će, vjerujem, postati veliki korak ka podizanju nacionalne konkurentnosti, u ne tako dalekoj budućnosti. Microsoft je već dulje vremena fokusiran na osnaživanje mladih s novim vještinama i znanjima, a pogotovo onim digitalnim i zato u partnerstvu s IRIM-om sigurno možemo pojačati sinergijski potencijal", kaže Vidaković.


Komentari članka

Vezani članci

Dajgoro Labinac i Ante Medić: Od poduzetničke slobode mnogo je veća ona digitalnih nomada

26.11.2018.

Prije nego što su postali suvlasnici tvrtke Pulsar Laboratories, inženjeri Ante Medić i Dajgoro Labinac surađivali su na projektima izrade rovera za Mjesec u hrvatskom ogranku tima Stellar koji je bio natjecatelj za Google X-prize

Bakićeva revolucija u školstvu došla do 100 tisuća djece

06.08.2018.

Sklonost djece prema tehnologiji mnogo je veća nego što regresivci misle. Čovjek je po prirodi stvaralac. Kreativnost je bitan element naše ličnosti kao Homo sapiensa. Sva djeca žele biti stvaraoci, a stvaraoci se danas najlakše i najatraktivnije mogu rea

Bakić postao novi većinski vlasnik Varteksa

14.03.2018.

Prije dokapitalizacije Bakić je bio najveći pojedinačni dioničar sa 17 posto vlasništva. Kao dioničar cijelo vrijeme bio je pasivan iako je, navodi, u jednom trenutku posudio novac bez kamata kako bi se plaće mogle isplatiti

Ne kuka i ne žali se na državu. Tek mu je 19, a već je zadivio svjetske IT face. Ovo je priča o Albertu Gajšaku

23.01.2018.

Svi vole kukati da ih ubija birokracija, računovodstvo, takve stvari u Hrvatskoj. Ali zapravo je to svugdje slično. Računovodstvo je nešto čime se ljudi zapravo ne vole baviti i svima je dosadno, zato kukaju o tome, kaže Karlovčanin koji je svoju viziju i

Robotička liga Croatian Makers proširuje se na 500 škola

22.10.2017.

Croatian Makers liga započeta je prije 20 mjeseci kao pilot projekt u kojem je trebalo sudjelovati 30 škola, ali se ubrzo interes proširio najprije na 220 škola, pa početkom 2017. na 360 škola

Tag cloud

 1. 1835 članka imaju tag hrvatska
 2. 1861 članka imaju tag turizam
 3. 1508 članka imaju tag financije
 4. 1189 članka imaju tag izvoz
 5. 789 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 972 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 924 članka imaju tag trgovina
 8. 661 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 799 članka imaju tag investicije
 10. 934 članka imaju tag EU
 11. 867 članka imaju tag svijet
 12. 843 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 751 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 526 članka imaju tag marketing
 18. 451 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 481 članka imaju tag tehnologija
 21. 337 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 242 članka imaju tag potpore
 27. 372 članka imaju tag hnb
 28. 340 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 321 članka imaju tag agrokor
 31. 289 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 319 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 338 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 364 članka imaju tag BDP
 40. 282 članka imaju tag rast