Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Velj 2017

REVOLUCIJA U ŠKOLSTVU Bakićevi micro:bitovi kreću prema školama

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

REVOLUCIJA U ŠKOLSTVU Bakićevi micro:bitovi kreću prema školama

NAKON uspješno provedene crowdfunding kampanje poduzetnika i investitora Nenada Bakića, u kojoj je prikupljen novac za opremanje škola micro:bitovima, čime će hrvatsko školstvo stati uz bok Velikoj Britaniji i Islandu, danas je održana konferencija za medije na kojoj su detaljno predstavljeni rezultati akcije i najavljeno je da oprema sutra putuje u škole.

Instutut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), preko kojeg Bakić provodi projekte Croatian Makersa, izvijestio je da je tijekom akcije STEM revolucija od javnosti je prikupljeno preko 290.000 USD (neke donacije su uplaćene direktno na račun IRIM), iako je kampanja prekinuta značajno prije njenog kraja.

Kampanja je bila planirana na 60.000 USD, kako bi se kupilo 3.600 micro:bitova – po 10 za svaku ustanovu sudionicu Crotian Makers lige, s namjerom da oni padnu 'na plodno tlo'. Svi edukatori u Ligi su motivirani jer su se dobrovoljno prijavili.

Uzor su Velika Britanija i Island

"Od prikupljenog iznosa će se 250.000 USD upotrijebiti za kupnju micro:bitova, a ostatak za honorare edukatora koji će učiti druge edukatore. Kako će IRIM podnijeti sve troškove kampanje (8-10%), cijelih 250.000 USD će biti upotrijebljeno za kupnju opreme, za što se prema postignutim veleprodajnim cijenama može nabaviti točno 15.000 micro:bitova koji su kupljeni i prije isteka kampanje i dobivanja sredstava financiranjem IRIM-a i već se nalaze u Zagrebu. IRIM je od MZO, odnosno Vlade zatražio oslobađanje PDV na uvoz te opreme, te se nadamo pozitivnom rješenju, u kom slučaju će se moći financirati dodatnih oko 3.800 micro:bitova. Budući da se prijavilo oko 920 ustanova (uglavnom osnovnih, ali i srednjih škola, udruga, knjižnica i dječjih domova), te kako smo odlučili donirati svima i to 20 micro:bitova po primaocu, IRIM je već naručio 5.000 dodatnih mirco:bitova, a u krajnjem slučaju financirat će ih sam", navode iz IRIM-a.

Krajnji cilj IRIM u ovoj akciji je postići da svako dijete u 6. razredu, ili 5. i 6. razredu na početku školske godine dobije ovakav uređaj, po uzoru na Veliku Britaniju i Island. Za opremanje jedne generacije (manje od 40.000 komada) i svu potrebnu edukaciju je potrebno manje od 1 mil. eura! U svakom slučaju, kako IRIM i njegovi osnivači i sami dijele uređaje, njihova količina u Hrvatskoj do ožujka će biti oko 22.000, što zapravo znači nacionalnu distrubuciju. Kako svi micro:bitovi dolaze u ruke onih koji su ih aktivno tražili, možemo govoriti već o 'nacionalnoj' distribuciji.

Počinje intenzivno prevođenje materijala na hrvatski

IRIM će organizirati intenzivnu edukaciju, po čijoj je uspješnosti prepoznat već u Croatian Makers ligi, koja se uspješno odvija u oko 360 ustanova širom zemlje (i dvije u BiH), s oko 1.800 doniranih robota.

"Očekujemo stoga nastanak bogatog eko-sustava projekata, praksi, nastavnih materijala i sličnog, s obzirom na što je upravo micro:bit savršeno pozicioniran. Osnivači Zaklade Micro:bit su BBC, Microsoft, Amazon, Samsung i drugi, te je oko njega već razvijen bogat edukacijski ekosustav. Incijalni materijali su već producirani na hrvatskom, a ovoga tjedna počinje intenzivno prevođenje mnogih drugih materijala.

Sva prikupljena sredstva iznad 250.000 USD iskoristit će se za edukaciju 'master edukatora' ove uzbudljive i univerzalne tehnologije, te honorare njima kako bi educirali ostale edukatore. Ovime također mijenjamo važnu paradigmu u hrvatskom školstvu!

Već sutra, micro:bitovi se šalju u prve ustanove, to je oko 7.000 komada u sudionice Croatian Makers lige, a idućeg tjedna već počinju edukacije za edukatore ('teach-the-teacher'). U idućem valu, do kraja mjeseca, micro:bitove će dobiti sve ostale ustanove: sve ukupno značajno prije nego je kampanjom planirano", navode iz IRIM-a.

Britanski veleposlanik oduševljen akcijom

Konferenciji za medije prisustvovao je i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish koji je oduševljen radom Croatian Makersa.

"Izuzetno mi je drago što mogu podržati projekt Croatian Makersa BBC- micro:bit STEM revolucija u školama koju je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih i njegov osnivač hrvatski poduzetnik i poslovni anđeo Nenad Bakić, a koja koristi britansku tehnologiju koju je osmislio BBC s partnerima. Slična kampanja provedena je u Velikoj Britaniji, a cilj joj je da svaki učenik još u osnovnoj školi dobije mogućnost rada s najnaprednijom tehnologijom i tako od malih nogu stekne vještine i znanja koja će im trebati kada odrastu. Sudjelujući u robotičkoj radionici Croatian Makersa u Slavonskom Brodu dojmio me se inovacijski duh i entuzijazam za stjecanje novih znanja što me snažno Institut za razvoj i inovativnost mladih podsjetilo na Veliku Britaniju. Čestitam Croatian Makersima na velikom uspjehu ove inicijative koja kroz tehnologiju i edukaciju spaja naše dvije zemlje", kaže Dalgleish

Ivan Vidaković, direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je i njegova kompanija prepoznata kao partner u ovom projektu.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je Microsoft prepoznat kao partner ovog vrijednog projekta usmjerenog na podizanje digitalnih kompetencija generacija koje dolaze. Fokus na STEM, robotiku i općenito na prirodne znanosti, u najranijoj fazi obrazovanja, postalo je nužnost u 21. stoljeću. Ovo je mali korak u transformaciji hrvatskog sustava obrazovanja koji će, vjerujem, postati veliki korak ka podizanju nacionalne konkurentnosti, u ne tako dalekoj budućnosti. Microsoft je već dulje vremena fokusiran na osnaživanje mladih s novim vještinama i znanjima, a pogotovo onim digitalnim i zato u partnerstvu s IRIM-om sigurno možemo pojačati sinergijski potencijal", kaže Vidaković.


Komentari članka

Vezani članci

17 ekipa naših robotičara iz Slovenije se vraća s 15 medalja

16.05.2019.

Mladi robotičari iz Hrvatske na natjecanju ROBObum 2019 u Mariboru ponovno su ostvarili velik uspjeh s ukupno 8 prvih, 5 drugih i 2 treća mjesta

Varteks: Nenad Bakić poznate osobe pretvara u influencere

08.05.2019.

Ti poslovni influenceri spremno su stali pred snimateljske objektive i u Varteksovim odijelima pokazuju kako nesavršeni muškarci nose savršena odijela. Doduše, neki su i nepozvani uletjeli u kampanju.

11 medalja za hrvatske robotičare u Austriji

29.04.2019.

Na natjecanju RoboCup Junior Austria 2019 hrvatske ekipe pod vodstvom Hrvatskog robotičkog saveza ostvarile su još jedan u nizu značajnih uspjeha

Bakić spašava Varteks. Radnici više ne odlaze, otvaraju dućane, plaće ne kasne

04.02.2019.

LEGENDARNI tekstilni brend Varteks dobiva novi život nakon što je prošle godine većinski vlasnik varaždinskog proizvođača odjeće postao Nenad Bakić. Prije nekoliko tjedana Bakić je preuzeo i funkciju predsjednika Uprave kako bi ubrzao procese koji bi treb

Ovo je čovjek koji je obišao cijelu zemlju kako bi djecu podučavao robotiku

18.12.2018.

Što se tiče hrvatskog školstva, kaže da bi se ključni i duboki problemi koji postoje mogli riješiti bez prevelikih financijskih ulaganja. Smatra da je glavni problem školstva to što se svu djecu prisiljava da rade iste stvari, bez obzira na interese i spo

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija