Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Srp 2017

Riječki dronovi za borbu protiv komaraca i uzgoj - maslina

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Marinko Glavan  

Riječki dronovi za borbu protiv komaraca i uzgoj - maslina

Uvijek razmišljamo izvan postojećih okvira i rutiniziranih poslovnih protokola, što u konačnici rezultira vrlo specifičnim projektima u kojima sudjeluju stručnjaci raznih grana, kaže Josip Rukavina, direktor riječke tvrtke Vectrino, nagrađene posebnim priznanjem »Drone Hero Europe«, na najvećoj europskoj poslovno-tehnološkoj konferenciji o primjeni bespilotnih letjelica »UAV Expo Europe«.

Razmišljanje izvan konvencionalnih okvira dovelo je do ideje, a potom i realizacije inovativne metode suzbijanja komaraca dronovima, koji detektiraju vodene površine, određuju njihov volumen, a potom i automatski izbacuju točno određenu količinu larvicida. Takav pristup značajno je ekonomski isplativiji od neselektivnog zaprašivanja ili izbacivanja larvicida iz zrakoplova ili vozila, a u konačnici je i ekološki daleko prihvatljiviji, jer se koriste daleko manje količine larvicida, koje se precizno izbacuju točno tamo gdje je to potrebno. Njihov projekt ocijenjen je najboljim u kategoriji startupa, u konkurenciji daleko većih i financijski moćnijih tvrtki iz čitave Europe.
Iznenađujući uspjeh

Rukavina i njegova suradnica i supruga Jelena Petković kažu kako odlaskom u Bruxelles nisu očekivali da bi se uopće mogli naći među finalistima, a kamo li dobiti prestižno priznanje.

– Namjeravali smo ispočetka samo sudjelovati na konferenciji, ići na predavanja i izlaganja, ali onda smo saznali da se mogu prijaviti projekti iz cijele Europe pa smo odlučili prijaviti i naš. Poslali smo sažetak projekta i video, a na naše iznenađenje, između 40 prijava, ušli smo u finale, skupa s timom Belgijaca koji su razvili dron za transport predmeta. Riječ je o velikom timu, s proračunom kakav je za nas nezamisliv pa smo mislili da u takvom natjecanju s moćnom korporacijom nemamo puno šansi, iako je naša ideja i realizacija dobra i spremna za primjenu u praksi, kaže Petković.
Snimanje i pod vodom

Osim dronova, tvrtka Vectrino u svom poslu koristi i takozvane ROV-e, podmornice na daljinsko upravljanje, opremljene kamerama i raznim senzorima koje se mogu korisiti u najrazličitije svrhe.

– Pod vodom smo primjerice snimali stanje sumpornih kanala u Splitu, kao i pregled morskih orgulja u Zadru, ali i njih je, kao i dronove, moguće koristiti za velik broj različitih namjena, kaže Rukavina.

Stručni žiri ipak je, nakon tri dana konferencije, nagradu dodijelio Vectrinu.

– Ta nam nagrada puno znači, a još više obrazloženje i valorizacija stručnog žirija, kaže Rukavina.

Njihov dron funkcionira tako da može biti ručno upravljan ili raditi potpuno automatski, prema zadanom programu. Uz pomoć posebnih kamera detektira vodene površine, bilo u urbanim ili teško dostupnim područjima, te iz posebnog spremnika, koji je uz pomoć tehnologije 3D printera razvila sama tvrtka Vectrino, izbacuje »tablete« larvicida. Pri tom samo jedan dron, s timom od dvoje ljudi, dnevno može tretirati do 120 hektara površine. No, iako je proizvod potpuno funkcionalan, nakon više od godine dana testiranja i usavršavanja, u praksi je problem regulativa, koja zaostaje za napretkom tehnologije.

– Naprosto u regulativi ne postoji bespilotna letjelica koja izbacuje sredstva za larvicidni tretman. Ne čudi to, jer dronovi praktički nisu postojali do pred tri-četiri godine, tako da to nije problem samo kod nas, nego u većini zemalja, gdje je primjena dronova na raznim područjima trenutno ograničena nepostojanjem odgovarajuće regulative. Svjesni smo da regulative mora biti, jer korištenje dronova može biti i potencijalno opasno, ako se ne regulira na odgovarajući način. Ali te izmjene i dopune propisa idu sporo, iako moram reći da na svim razinama imamo podršku. Ljudi razumiju o čemu se radi, i do promjena će sigurno doći, samo je pitanje kada, kaže Rukavina, dodajući kako njegova tvrtka nema ambicija operativno provoditi brobu protiv komaraca, već se baviti razvojem i plasmanom opreme.

Foto Vedran Karuza

– U ovom operativnom dijelu prepustit ćemo to stručnim tvrtkama, poput riječke Dezinsekcije, koja je već pokazala velik interes, od same ideje, a bila nam je od velike pomoći u realizaciji, sa svojim stručnim znanjima o suzbijanju komaraca. Inače u svom poslu koristimo znanje stručnjaka najrazličitijih profila, te uvijek nastojimo u najvećoj mjeri spajati znanost s realnim sektorom, tako da smo ostvarili brojne suradnje, od kojih bih posebno izdvojila onu s riječkim Građevinskim fakultetom, kaže Petković.

Mnogo toga se ipak može već sada raditi uz pomoć dronova, a tvrtka Vectrino osmislila je niz projekata koji sežu od agrikulture, do snimanja arhitekture za potrebe izložbe koja će biti postavljena u New Yorku, u Museum of Modern Arts.
3D modeliranje

Tvrtka Vectrino intenzivno se bavi i 3D modeliranjem i printanjem, često razvijajući posve nove proizvode.

– Naši dijelovi za zaštitu propelera dronova, koje smo osmislili i proizveli, korišteni su primjerice na dronu kojim je snimana unutrašnjost kotla jedne nuklearne elektrane u SAD-u. Spremnik za tablete s larvicidom za suzbijanje komaraca, kao i sustav za nihovo izbacivanje, također smo sami osmislili i proizveli uz pomoć 3D printera.

– Trenutno radimo snimanja naselja Split 3 i Zadra, u sklopu priprema za izložbu MoMA-e o arhitekturi nekadašnjih socijalističkih zemalja Jugoistočne Europe. Koristimo tehnike preciznog letenja i snimanja, a inače je primjena dronova praktički neograničena, od nadzora, analize, održavanja, planiranja i mnogih drugih područja. Recimo, može se snimiti stanje građevina, poput mostova, i to vrlo precizno, a velike mogućnosti primjene su i u agrikulturi, gdje smo također razvili vrlo zanimljiv projekt snimanja maslina, ističu Rukavina i Petković.
Primjena u poljoprivredi

Njihovi dronovi opremljeni su kamerama koje bilježe različite dijelove svjetlosnog spektra, što im daje neslućene mogućnosti primjene.

– U Hrvatskoj uopće ne znamo koliko stabala maslina postoji. Razvili smo sustav snimanja, koji prepoznaje stabla masline među drugim vrstama, a u određenom dijelu spektra mogu se vidjeti i promjene na stablima uslijed bolesti ili djelovanja nametnika otprilike petnaest dana prije nego je to vidljivo golim okom, što maslinarima daje mogućnost ranijeg i učinkovitijeg reagiranja. U nekim maslinicima čak smo mapirali sva stabla masline, njihovo stanje, položaj, broj, pa vlasnici mogu voditi točnu statistiku o urodu, zdravlju stabla i drugim parametrima, sve do toga da mogu na računalu vidjeti i video snimak maslinika, objašnjava Rukavina.

Inače je, ističe, primjena dronova u agrikulturi budućnost o kojoj je bilo jako puno govora i u sklopu konferencije na kojoj je Vectrino nagrađen.

– Već imamo pregovore o suradnji na području uzgoja smilja, koje je sve popularnije zbog visokih cijena proizvoda koji se koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Posao nas u stvari vodi svuda, u zaista najrazličitije grane i područja, kojima svojim radom nastojimo dati nešto novo, nekonvencionalno i time dati svoj doprinos razvoju. Nije nam motiv samo novac, često razvijamo projekte za koje znamo da nam neće donijeti profit, ali smatramo da imaju svoju vrijednost, zaključuju Petković i Rukavina.


Komentari članka

Vezani članci

Jako skočili prihodi i broj pretplatnika Netflixa

17.10.2018.

Snažan rast prihoda i dobiti zahvaljuje se skoku broja pretplatnika u trećem tromjesečju za 7 milijuna, na ukupno 137 milijuna u svijetu, što je za trećinu više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Tamo gdje ne može traktor, može dron

16.08.2018.

U zemlji u kojoj je pristup poljima često težak za traktore, pa čak i avione, dronovi pokazuju veliki potencijal.

Loši Samsungovi rezultati posljedica su rastućeg pritiska kineskih konkurenata

01.08.2018.

Za dobre ukupne rezultate zaslužno je poslovanje s čipovima koje je ‘pokrilo’ podbačaj mobitela. Iz kompanije su poručili da je pad posljedica jeftinijih kineskih mobitela, a analitičari ističu da je nakon gubljenja bitke s cijenom

Mate Rimac u Splitu otvorio razvojni ured

24.07.2018.

Domaće znanje i rad na vrijednim izvoznim proizvodima i u Splitu će osigurati nova radna mjesta i to ponajprije mladim računalnim stručnjacima.

Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

11.06.2018.

Robot uz pomoć umjetne inteligencije i solarnog pogona može se samostalno kretati kroz polje, detektirati korov i onda ga ciljano, s manjom upotrebom herbicida tretirati i tako smanjiti ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta

Tag cloud

 1. 1812 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1502 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 848 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP