Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Srp 2017

Riječki dronovi za borbu protiv komaraca i uzgoj - maslina

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Marinko Glavan  

Riječki dronovi za borbu protiv komaraca i uzgoj - maslina

Uvijek razmišljamo izvan postojećih okvira i rutiniziranih poslovnih protokola, što u konačnici rezultira vrlo specifičnim projektima u kojima sudjeluju stručnjaci raznih grana, kaže Josip Rukavina, direktor riječke tvrtke Vectrino, nagrađene posebnim priznanjem »Drone Hero Europe«, na najvećoj europskoj poslovno-tehnološkoj konferenciji o primjeni bespilotnih letjelica »UAV Expo Europe«.

Razmišljanje izvan konvencionalnih okvira dovelo je do ideje, a potom i realizacije inovativne metode suzbijanja komaraca dronovima, koji detektiraju vodene površine, određuju njihov volumen, a potom i automatski izbacuju točno određenu količinu larvicida. Takav pristup značajno je ekonomski isplativiji od neselektivnog zaprašivanja ili izbacivanja larvicida iz zrakoplova ili vozila, a u konačnici je i ekološki daleko prihvatljiviji, jer se koriste daleko manje količine larvicida, koje se precizno izbacuju točno tamo gdje je to potrebno. Njihov projekt ocijenjen je najboljim u kategoriji startupa, u konkurenciji daleko većih i financijski moćnijih tvrtki iz čitave Europe.
Iznenađujući uspjeh

Rukavina i njegova suradnica i supruga Jelena Petković kažu kako odlaskom u Bruxelles nisu očekivali da bi se uopće mogli naći među finalistima, a kamo li dobiti prestižno priznanje.

– Namjeravali smo ispočetka samo sudjelovati na konferenciji, ići na predavanja i izlaganja, ali onda smo saznali da se mogu prijaviti projekti iz cijele Europe pa smo odlučili prijaviti i naš. Poslali smo sažetak projekta i video, a na naše iznenađenje, između 40 prijava, ušli smo u finale, skupa s timom Belgijaca koji su razvili dron za transport predmeta. Riječ je o velikom timu, s proračunom kakav je za nas nezamisliv pa smo mislili da u takvom natjecanju s moćnom korporacijom nemamo puno šansi, iako je naša ideja i realizacija dobra i spremna za primjenu u praksi, kaže Petković.
Snimanje i pod vodom

Osim dronova, tvrtka Vectrino u svom poslu koristi i takozvane ROV-e, podmornice na daljinsko upravljanje, opremljene kamerama i raznim senzorima koje se mogu korisiti u najrazličitije svrhe.

– Pod vodom smo primjerice snimali stanje sumpornih kanala u Splitu, kao i pregled morskih orgulja u Zadru, ali i njih je, kao i dronove, moguće koristiti za velik broj različitih namjena, kaže Rukavina.

Stručni žiri ipak je, nakon tri dana konferencije, nagradu dodijelio Vectrinu.

– Ta nam nagrada puno znači, a još više obrazloženje i valorizacija stručnog žirija, kaže Rukavina.

Njihov dron funkcionira tako da može biti ručno upravljan ili raditi potpuno automatski, prema zadanom programu. Uz pomoć posebnih kamera detektira vodene površine, bilo u urbanim ili teško dostupnim područjima, te iz posebnog spremnika, koji je uz pomoć tehnologije 3D printera razvila sama tvrtka Vectrino, izbacuje »tablete« larvicida. Pri tom samo jedan dron, s timom od dvoje ljudi, dnevno može tretirati do 120 hektara površine. No, iako je proizvod potpuno funkcionalan, nakon više od godine dana testiranja i usavršavanja, u praksi je problem regulativa, koja zaostaje za napretkom tehnologije.

– Naprosto u regulativi ne postoji bespilotna letjelica koja izbacuje sredstva za larvicidni tretman. Ne čudi to, jer dronovi praktički nisu postojali do pred tri-četiri godine, tako da to nije problem samo kod nas, nego u većini zemalja, gdje je primjena dronova na raznim područjima trenutno ograničena nepostojanjem odgovarajuće regulative. Svjesni smo da regulative mora biti, jer korištenje dronova može biti i potencijalno opasno, ako se ne regulira na odgovarajući način. Ali te izmjene i dopune propisa idu sporo, iako moram reći da na svim razinama imamo podršku. Ljudi razumiju o čemu se radi, i do promjena će sigurno doći, samo je pitanje kada, kaže Rukavina, dodajući kako njegova tvrtka nema ambicija operativno provoditi brobu protiv komaraca, već se baviti razvojem i plasmanom opreme.

Foto Vedran Karuza

– U ovom operativnom dijelu prepustit ćemo to stručnim tvrtkama, poput riječke Dezinsekcije, koja je već pokazala velik interes, od same ideje, a bila nam je od velike pomoći u realizaciji, sa svojim stručnim znanjima o suzbijanju komaraca. Inače u svom poslu koristimo znanje stručnjaka najrazličitijih profila, te uvijek nastojimo u najvećoj mjeri spajati znanost s realnim sektorom, tako da smo ostvarili brojne suradnje, od kojih bih posebno izdvojila onu s riječkim Građevinskim fakultetom, kaže Petković.

Mnogo toga se ipak može već sada raditi uz pomoć dronova, a tvrtka Vectrino osmislila je niz projekata koji sežu od agrikulture, do snimanja arhitekture za potrebe izložbe koja će biti postavljena u New Yorku, u Museum of Modern Arts.
3D modeliranje

Tvrtka Vectrino intenzivno se bavi i 3D modeliranjem i printanjem, često razvijajući posve nove proizvode.

– Naši dijelovi za zaštitu propelera dronova, koje smo osmislili i proizveli, korišteni su primjerice na dronu kojim je snimana unutrašnjost kotla jedne nuklearne elektrane u SAD-u. Spremnik za tablete s larvicidom za suzbijanje komaraca, kao i sustav za nihovo izbacivanje, također smo sami osmislili i proizveli uz pomoć 3D printera.

– Trenutno radimo snimanja naselja Split 3 i Zadra, u sklopu priprema za izložbu MoMA-e o arhitekturi nekadašnjih socijalističkih zemalja Jugoistočne Europe. Koristimo tehnike preciznog letenja i snimanja, a inače je primjena dronova praktički neograničena, od nadzora, analize, održavanja, planiranja i mnogih drugih područja. Recimo, može se snimiti stanje građevina, poput mostova, i to vrlo precizno, a velike mogućnosti primjene su i u agrikulturi, gdje smo također razvili vrlo zanimljiv projekt snimanja maslina, ističu Rukavina i Petković.
Primjena u poljoprivredi

Njihovi dronovi opremljeni su kamerama koje bilježe različite dijelove svjetlosnog spektra, što im daje neslućene mogućnosti primjene.

– U Hrvatskoj uopće ne znamo koliko stabala maslina postoji. Razvili smo sustav snimanja, koji prepoznaje stabla masline među drugim vrstama, a u određenom dijelu spektra mogu se vidjeti i promjene na stablima uslijed bolesti ili djelovanja nametnika otprilike petnaest dana prije nego je to vidljivo golim okom, što maslinarima daje mogućnost ranijeg i učinkovitijeg reagiranja. U nekim maslinicima čak smo mapirali sva stabla masline, njihovo stanje, položaj, broj, pa vlasnici mogu voditi točnu statistiku o urodu, zdravlju stabla i drugim parametrima, sve do toga da mogu na računalu vidjeti i video snimak maslinika, objašnjava Rukavina.

Inače je, ističe, primjena dronova u agrikulturi budućnost o kojoj je bilo jako puno govora i u sklopu konferencije na kojoj je Vectrino nagrađen.

– Već imamo pregovore o suradnji na području uzgoja smilja, koje je sve popularnije zbog visokih cijena proizvoda koji se koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Posao nas u stvari vodi svuda, u zaista najrazličitije grane i područja, kojima svojim radom nastojimo dati nešto novo, nekonvencionalno i time dati svoj doprinos razvoju. Nije nam motiv samo novac, često razvijamo projekte za koje znamo da nam neće donijeti profit, ali smatramo da imaju svoju vrijednost, zaključuju Petković i Rukavina.


Komentari članka

Vezani članci

HP trenutno printa matične stanice, za par godina vidjet ćemo možemo li napraviti bubrege

24.04.2018.

Generalni direktor HP-a za Adria regiju Primož Polajnar otkriva za čitatelje Lidera što se priprema za ovu godinu, koji su najpopularniji uređaji, kao i koliki je interes za tehnologijom 3D printanja u regiji.

Kreće 'veliki projekt' brzog interneta u cijeloj Hrvatskoj

23.04.2018.

Premijer odlučio da država gradi optičku mrežu, odgovornost je sada prebačena na Ministarstvo prometa

5 Industrija koje će najbrže rasti u bliskoj budućnosti

12.04.2018.

Iako nitko, pa tako ni mi, nema magičnu kuglu da predvidi budućnost, pokušali smo saznati što analitičari misle koje su industrije trendy za započeti biznis

Ova Riječanka svjetski je priznata stručnjakinja za robotiku. I jedna od najmoćnijih žena švedske industrije

11.04.2018.

Paradoksalno je da se bojimo umjetne inteligencije, no istovremeno skoro svakodnevno skidamo ili čak i plaćamo razne aplikacije na svoje smartphone i pritom se ni ne raspitujemo koje će sve naše osobne podatke ta aplikacija koristiti. Mrzimo da Amazon i G

Mlada osječka tvrtka svojim mobilnim igrama vraćaju živost Slavoniji

05.04.2018.

Poslu pristupamo ozbiljno, a nitko od nas nije stariji od 30, kaže vlasnik Ivan Škojo i najavljuje još zapošljavanja.

Tag cloud

 1. 1742 članka imaju tag hrvatska
 2. 1774 članka imaju tag turizam
 3. 1486 članka imaju tag financije
 4. 1150 članka imaju tag izvoz
 5. 743 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 937 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 895 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 753 članka imaju tag investicije
 10. 906 članka imaju tag EU
 11. 828 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 784 članka imaju tag svijet
 14. 742 članka imaju tag menadžment
 15. 911 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 466 članka imaju tag tehnologija
 20. 301 članka imaju tag poticaji
 21. 368 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 227 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 304 članka imaju tag agrokor
 31. 279 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 336 članka imaju tag energetika
 34. 294 članka imaju tag eu fondovi
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 288 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija