Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Sij 2019

RIJEČKI KARNEVAL Još samo devet dana: Kreće riječko sedmotjedno maškarano ludilo i šušur

Izvor: novilist.hr · Autor: Slavica Mrkić Modrić  

RIJEČKI KARNEVAL Još samo devet dana: Kreće riječko sedmotjedno maškarano ludilo i šušur

RIJEKA Još samo devet dana do početka Riječkog karnevala! U petak, 18. siječnja, na velebnom Izboru za kraljicu Meštar Toni će dobiti novu pratilju, ali i gradske ključeve, što znači da će do 6. ožujka upravo on biti odgovoran za sve teme i dileme koje se tiču grada na Rječini.

– To znači da ubuduće sva pitanja vezana uz brod »Galeb« upućujete Meštru Toniju, a ne meni, rekao je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik »u smjeni« na prvoj karnevalskoj presici koja je počela i završila u šaljivom tonu, karnevalu spodobnom.

Gradonačelnik je spomenuo kako Riječki karneval iz godine u godinu sve više doprinosi tome da Rijeka bude prepoznatljiva kao zanimljiva turistička destinacija, odnosno Riječki karneval u vrijeme zime, kad zasigurno nije »turistička špica« puni riječke smještajne kapacitete, te u svijet odašilja sliku grada u kojem se tako dobro zabavlja pod maskom.

– Nimalo ne sumnjam u kreativnost karnevalskih skupina koje će 3. ožujka u velikoj karnevalskoj povorci prošetati srcem Rijeke, ne sumnjam niti u broj onih koji će ih doći gledati, kazao je gradonačelnik i naglasio kako će se i ove godine u povorci naći više od 10 tisuća sudionika, a broj gledatelja nikad nije ispod stotinjak tisuća. Naglasio je Obersnel i važnu ulogu koju Karneval ima u 2020. godini, godini kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

Izbor kraljice Riječkog karnevala

Devet potencijalnih kraljica ima 36. Riječki karneval, a koja od njih će to i postati znat će se 18. siječnja na Izboru koji se tradicionalno organizira u Dvorani mladosti. Ulaznice za ovaj maškarani spektakl već danas mogu se kupiti u TIC-u na Korzu po cijeni od 25 kuna.

– Mislim da će upravo Karneval dati značajan doprinos uspijehu tog velikog projekta, rekao je Obersnel i podsjetio kako Riječki karneval nije samo ples, pjesma i zabava, već oduvijek ima i humanitarnu ulogu. Potkrijepio je to spominjanjem tradicionalnih humanitarnih »jota i maneštri« ali Karnevalskim balom što ga Grad Rijeka u suradnji s Rotary klubom Sveti Vid organizira u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja tj. Guvernerovoj palači, a prihod s kojeg je ove godine namijenjen za nabavku specifične opreme potrebne za Odijel Dječje kirurgije riječkog KBC-a.

O tome što nas od 18. siječnja do 6. ožujka čeka u maškaranoj Rijeci govorio je Petar Škarpa, direktor TZ Rijeka.

Alegorijska kola

Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke istaknuo je nabavu četiri prikolice, koje su dane na korištenje karnevalskim grupama za izradu alegorijskih kola. Oni koji će ih od običnih prikolica pretvoriti u maškarane prikolice su KG Draške maškare, KG Pikići, KU Pom-f-Ri i GG Chikaz.

– Riječki karneval je promocija Rijeke, Kvarnera i cijele Lijepe naše, i s veseljem kažem kako i ove godine vlada veliko zanimanje stranih turističkih agencija i grupa za dolazak na Riječki karneval. Sedmu godinu zaredom bilježimo rast turističkog prometa, a nadam se da će se taj trend i nastaviti. Čeka nas dugo i događajima bogato karnevalsko vrijeme. Osim Dječje i Velike povorke, te Humanitarnog bala, bit će tu još brojna zbivanja kao što su Carnival Snowboard Session, Carnival DJ Session, brojna glazbena događanja u Exsport Delti, potom Maškarani auto rally, pa pusni tanci petkom na Pašcu, a subotom na Zametu u Domu kulture. I Riječko kazalište ima svoj karnevalski program, mnoštvo je i sportskih zbivanja pod maskom, sve u svemu, za svakog po guštu, kazao je Škarpa.

Meštar Toni pozvao je sve zaljubljenike u masku i život pod njom na Riječki karneval, a dosadašnja kraljica Iva Ciceran smišlja način na koji bi produžila svoj kraljevski mandat.
RI karneval na netu

Tko, što, gdje, kada, jer zašto, to se zna, o Riječkom karnevalu može se saznati na www.rijecki-karneval.hr. Za one ne toliko zahtjevne evo nekoliko za Riječki karneval ključnih datuma – 17. siječnja podizanje karnevalske zastave u Pašcu i na Zametu, 18. siječnja Izbor kraljice karnevala, 16. veljače Dječja karnevalska povorka, 3. ožujka velika međunarodna karnevalska povorka.

– Tradicionalni pokrovitelj Riječkog karnevala, Zagrebačka pivovara, i ove je godine pripremila brojne karnevalske zabave, na staroj lokaciji, u Export Delti. Regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, predstavnik Zagrebačke pivovare, najavio je karnevalske koncerte – Ivan Zak, 2. veljače, Jelena Rozga, 9. veljače, Jole, 16. veljače, a 23. veljače bit će upriličen veliki Carnival DJ Session 2019. Večer prije velike završnice Karnevala, 2. ožujka, u Export Delti nastupa Mate Bulić, a na sam dan Međunarodne povorke 3. ožujka održat će se i velika završna karnevalska zabava.
Sve u svemu, za maškare parićani i organizatori, i konzumenti.


Komentari članka

Vezani članci

Riječki poduzetnici zarađuju sve više novaca, ali plaće radnika baš i ne prate taj rezultat

10.01.2019.

Riječki poduzetnici, kojih je i najviše u okviru pet promatranih gradova (4.568), ostvarili su najbolji financijski rezultat i iskazali najvišu novostvorenu vrijednost, ali plaće su ispod hrvatskog prosjeka

U riječku luku uplovio prvi ovogodišnji kruzer. Doveo je 1.200 putnika

27.03.2018.

Najveći brod stiže među posljednjima, točnije 14. listopada, a riječ je o kruzeru »Queen Victoria«, koji ima kapacitet za 2014 putnika i 900 članova posade. Impresivan je i po dužini od 294 metra, pa će stoga biti privezan na kontejnerski terminal Brajdic

Putevima vrhunske čokolade: Kolači u Rijeci i Voloskom koje nećete zaboraviti

21.03.2018.

Nakon slastičarnice u Voloskom vlasnica Anja Žulić proširila je ponudu i otvorila kavanu i bar Grad gdje se osim bajkovitih slastica poslužuju i marende, kao i finger food do kasnih večernjih sati...

Sveučilište u Rijeci financira dvije tvrtke beskamatnim kreditima

16.02.2018.

Tvrtka E-glas dobila je 200.000, a Hidromodeling 58.000 kuna. Rok za povrat kredita je 24 mjeseca, uz šest mjeseci odgode.

Rimac Automobili otvaraju u Hrvatskoj dva nova razvojna ureda i zapošljavaju mladi kadar

17.01.2018.

Uz podršku u kreiranju kurikuluma, kolege iz RA redovito drže predavanja na FERIT-u u sklopu nastave. Danas su to bili Matija Gracin (Head of Component Engineering - jedan od prvih zaposlenika firme i danas voditelj odjela koji ima skoro 100 inženjera)

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 804 članka imaju tag investicije
 9. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 881 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast