Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Ou 2016

Sabor potvrdio proračun od 122,4 mlrd kuna

Izvor: www.banka.hr · Autor: banka.hr/H  

Sabor potvrdio proračun od 122,4 mlrd kuna

Na prijedlog proračuna podnesena su 94 amandmana čija ukupna vrijednost premašuje 1,4 mlrd kuna. Vlada je djelomično prihvatila amandman da se sredstva namijenjena potpori političkim strankama preraspodijele za razvoj Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatski je sabor donio je državni proračun za 2016. "težak" 122,4 milijarde kuna, 3,8 milijardi više nego 2015. Planirani su prihodi u iznosu od 114,9 milijardi kuna, 4,7 posto više od prošlogodišnjih, te deficit od 2,2 posto BDP-a.

Za proračun je glasovalo 80 zastupnika, a protiv je bio njih 51.

Zastupnici su na prijedlog Oreškovićeve vlade podnijeli 94 amandmana, u vrijednosti gotovo milijardu i pol kuna.

U intervjuu Media servisu na amandmane se osvrnuo glavni 'konstruktor' proračuna, ministar financija Zdravko Marić.

"Dobili smo 94 amandmana, njihova ukupna vrijednost je više od milijardu i 400 milijuna, a to govori o jednoj situaciji koja je inače učestala. Mislim da je i sama rasprava bila u tom smjeru, mislim da je bilo vrlo konstruktivnih i komentara i primjedbi, no s druge strane treba uzeti u obzir da mi kao Vlada koja je predložila taj proračun duboko vjerujemo u njega, okvir prije svega koji smo složili smatramo da je održiv i da je za naše gospodarstvo i našu državu u ovom trenutku on dobro rješenje", kaže Marić.

Premijer Tihomir Orešković u nedjelju je rekao je kako se nada da će Hrvatski sabor izglasati proračun i da novca za povećanje plaća ove godine nema, objavio je HRT. "Nadam se da će proračun u Hrvatskom saboru proći", izjavio je Orešković nakon euharistijskog slavlja na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali na kojem je nazočio s obitelji.

Amandmane su podnijeli zastupnici gotovo svih parlamentarnih stranaka, a većina oporbenih je, naravno, odbijena.

Na jutrošnjoj telefonskoj sjednicvi Vlada je djelomično prihvatila amandman Kluba zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Bloka umirovljenika zajedno i nezavisne zastupnice Gordana Rusak te Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u iznosu od 7,85 milijuna kuna za 2016.

Navedeni klubovi zastupnika predložili su da se sredstva namijenjena razvoju Hrvatske zaklade za znanost povećaju za 14,85 milijuna kuna, s 80,62 milijuna kuna na 95,47 milijuna kuna. Za navedeni iznos umanjila bi se sredstva namijenjena potpori političkim stranka - umjesto 62,85 milijuna kuna stranke bi dobile 48 milijuna kuna.

Vlada je, dakle, amandman prihvatila djelomično pa umjesto preraspodjele 14,85 milijuna kuna predlaće da se potpore političkim strankam umanje za 7,85 milijuna kuna i da se navedeni iznos preraspodijeli razvoju Hrvatske naklade za znanost. Tako će stranke ove godine dobiti jednaki iznos kao lani.

"U idućih nekoliko mejseci možete očekivati prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a temeljem ovog amandmana ove godine je za stranke planirano 55 milijuna kuna", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Prihvaćen je, također djelomično, amandman Mosta kojim se smanjuju sredstva Uredu bivšeg predsjednika u korist civilnih invalida Domovinskog rata. Most je predlagao da se iznos namijenjen Mesićevu uredu smanji za 600.000 kuna, Vlada je predložila, a Sabor prihvatio smanjenje za pola milijuna kuna

Vlada je odbila nekoliko amandmana kojima su zastupnici nacionalnih manjina, Hrid, IDS te stranka Bandić Milan 365 tražili više novca za programe nacionalnih manjina, Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te za pomoć izdavačkoj kući Edit. Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako se amandmani odbijaju jer su sredstva koja je predložila vlada dostatna za te programe.

Odbijen je amandman SDP-ovaca Damira Tomića i Domagoja Hajdukovića koji su tražili nešto više od milijun kuna više za pomoć Osječko-baranjskoj županiji, i amandman HNS-a kojim se tražilo povećanje sredstava za niz općina diljem Hrvatske.

Zastupnici su odbili i amandman kojim su Siniša Varga i Peđa Grbin tražili povećanje sredstava za Imunološki zavod. "Ministarstvo zdravlja će osigurati sredstva za postupak preoblikovanja Imunološkog zavoda. Navedeno također proizlazi iz Uredbe o osnivanju Imunološkog zavoda. Budući da preoblikovanje nije završeno u prethodnom mandatu Vlade, Vlada je odredila dinamiku pretvorbe iz trgovačkog društva u ustanovu te je s ovim sredstvima osigurala dovoljna sredstva za početak i pripremu proizvodnje barem u jednom manjem dijelu, a onda i u nastavku proširenja", pojasnio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Vlada je prihvatila amandman HDZ-ovih Bože Ljubića, Ivana Šukera i Željka Glasnovića kojim su tražili 4 milijuna kuna više za potporu povratka u BiH, na stavci Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Nakon odbijanja Vlade, Miodrag Demo iz stranke bandić Milan 365 povukao je amandman kojim je Klub zastupnika te stranke tražio da se za 55 milijuna kuna povećaju sredstva za trajna prava branitelja, a da se taj novac smanji političkim strankama te za rashode i materijal u KBC-u Zagreb. Vlada je taj amandman tako i tako odbila, nakon čega ga je Demo povukao.

Redom su odbijeni HNS-ovi amandmani kojim je ta stranka tražila više novca za subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora, za mlade poduzetnike te za opremanje ustanova kulture.

U domeni Ministarstva poljoprivrede odbijeni su amandmani SDP-ovih Tihomira Jakovine i Damira Tomića kojim se tražilo više od milijun kuna više za Državne ergele u Đakovu i Lipiku.

Redom su odbijeni i amandmani Tihomira Jakovine te HDSSB-ovih Josipa Salapića i Branimira Glavaša vezani uz poljoprivredno zemljište te navodnjavanje, a sredstava nije bilo ni za amandman Ivana Vilibora Sinčića koji je tražio da se za ekoološku poljoprivrednu proizvodnju izdvaja 35 milijuna kuna, a ne 350.000 kuna.

SDSS je pak tražio više novca za razvoj potpomognutih područja, dok su HNS te SDP-ove Ingrid Antičević Marinović i Sabina Glasovac tražile više sredstava za vodoopskrbu otoka, razvoj otorka, hrvatske otočne proizvode te poticanje otočnog gospodarstva. Vlada, a onda i zastupnici vladajuće većine te su amandmane odbili.

Za koridor Vc, odnosno dionicu autoceste A5 granica s Mađarskom - Beli Manastir - Osijek 100 milijuna kuna tražili su Branimir Glavaš i Josip Salapić, no zastupnici su amandman odbili.

Zastupnici vladajuće većine odbili su i amandman kojim je HDSSB-ov dvojac tražio 50 milijuna kuna za Podravsku brzu cestu. Glavaš je kazao da ne može vjerovati kakav odnos vladajući imaju prema Slavoniji i Baranji. "Ja vaš proračun neću podržati, a bome ubuduće neću ni vašu Vladu", rekao je Glavaš.

Redom su odbijeni i oporbeni amandmani u resoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pritom su odbijeni i amandmani HNS-a, Radimira Čačića, te SDP-ovih Željka Jovanovića, Damira Tomića, Sabine Glasovac i Domagoja Hajdukovića koji su tražili više novca za prijevoz učenika. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar kazao je da je Vlada već predložila amandman koji se odnosi na prijevoz učenika, pri čemu se u tu svrhu osigurava 32 milijuna kuna. Iako su oporbeni zastupnici tražili izdvajanje više sredstva, Šustar je pojasnio da tolika sredstva nemaju.

SDP-ov Nenad Stazić ciljano je predložio svojih sedam amandmana. Prepisao je dio amandmana koje je na prošlogodišnji proračun dao sadašnji predsjednik Sabora Željko Reiner kojima se traži više novca za znanost i obrazovanje na račun Ureda predsjednice. Amandman je odbijen uvjerljivom većinom glasova, no za njega je ipak glasao Reiner.


Komentari članka

Vezani članci

Stampedo rasta cijena: Kvadrat stana u dvije godine poskupio 800 eura

19.08.2019.

Tražene cijene stanova rasle su i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Tako je i prosječna cijena kvadrata stana u Splitu u 12 mjeseci skočila za 8 posto i u srpnju iznosila 2890 eura. Prosječna cijena kvadrata stana u Rijeci je u srpnju iznosila 1579 eur

Otkrivamo što je prava istina iza dramatičnih naslova o propasti hrvatskog turizma i praznim krevetima: evo što o ovogodišnjim brojkama kažu stručnjaci

14.08.2019.

Najlakše se pokvari želudac koji se puni lakomošću, govorili su stari i ne znajući koliko će se ta narodna mudrost potvrditi i pokazati točnom na turističkom ljetu 2019. godine.

Bruto inozemni dug gotovo 40 milijardi eura

14.08.2019.

Bruto inozemni dug Hrvatske je prema podacima Hrvatske narodna banke (HNB) na kraju travnja iznosio 39,9 milijardi eura, što je za 1,1 milijardu eura ili 2,9 posto više u odnosu na kraj 2018. godine.

Lipa prikupila 10 tisuća potpisa protiv novih poreza

12.08.2019.

Lipa poziva sve porezne obveznike da se uključe u javnu raspravu o novim porezima te putem službenog kanala poruče vladi što misle o ovom dijelu 4. kruga porezne reforme.

Pogledajte kolika je popunjenost apartmana u Hrvatskoj: Pa kome se to isplati?!

08.08.2019.

S ozbiljnijim oporavkom konkurenata, prije svega Turske ali i afričkih destinacija, vratila se i srpanjska rupa, koja se nadovezala na svibanjsku, a još je preostalo malo dana u kojima se to financijski može dobro nadoknaditi. U srpnju i kolovozu se i dal

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija