Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Lip 2024

Samo šest posto izvršnih direktora na svijetu su žene

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Samo šest posto izvršnih direktora na svijetu su žene

Ovim tempom jednakost među izvršnim direktorima ostvarit će se za 90 godina
Unatoč globalnim inicijativama za povećanje broja žena u odborima, rodna se ravnopravnost vrlo vjerojatno neće postići prije 2038. godine. Usto, ne postoji jasno definiran put prema rodnoj ravnopravnosti na čelu odbora ili na poziciji izvršnog direktora.

Stoji to, između ostalog, u Deloittevu izvješću Žene u odborima: Globalna perspektiva.

Izvješće je otkrilo da žene zauzimaju manje od četvrtine (23,3 %) mjesta u odborima diljem svijeta, što je 3,6 % više nego u posljednjem izdanju izvješća, iz 2022.

Kako bi ravnopravnost postala stvarnost, velik broj dionika mora usmjeriti više pozornosti i mjera na pomoć odborima korporacija kako bi se osiguralo da oni preciznije odražavaju društva u kojima posluju. Osim toga, i sami upravni i nadzorni odbori moraju nastaviti s poduzimanjem odgovarajućih mjera i postavljanjem pravih pitanja.

Mjere postižu uspjeh

Najnovije izvješće obuhvaća analizu više od 18.000 trgovačkih društava iz 50 država i zemljopisnih područja o zastupljenosti žena u upravnim i nadzornim odborima te uvide u političke, društvene i zakonodavne trendove koji rezultiraju dobivenim brojkama.

“Jasno je koje su poslovne dobrobiti raznolikosti: trgovačka društva s raznolikijim odborima imaju bolje financijske rezultate. Unatoč tomu, jasno je da je potrebno znatno ubrzati radnje nužne da bi se ostvarila rodna ravnopravnost u odborima. S obzirom na to da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u odborima trgovačkih društava diljem svijeta, organizacije i ulagači moraju učiniti više kako bi ostvarili raznolikost u odborima i uživali u dobrobitima koje raznoliki odbori sa sobom nose", smatra Helena Schmidt, voditeljica hrvatskog ureda Deloittea i regionalna voditeljica SheXO inicijative za CE South regiju.

Mjerama vlada ostvareni su dobri rezultati glede povećanja ravnopravnosti na razini odbora trgovačkih društava. Na primjer, u pet od šest najuspješnijih država obuhvaćenih studijom, s najvećim postotkom žena u odborima, postoji neka vrsta regulative kojom se propisuju kvote u rasponu od 33 % (u Belgiji i Nizozemskoj) do 40 % (u Francuskoj, Norveškoj i Italiji). No kvote nisu jedini način za napredak. Stalne vladine inicijative, kao što su uvođenje ciljeva i obveze objave podataka o ravnopravnosti, također su potaknule napredak. Na primjer, u Ujedinjenoj Kraljevini i Australiji žene danas zauzimaju više od trećine mjesta u odborima. Ne postoji idealan, preporučljiv broj mjesta u različitim odborima koji bi neki direktor trebao zauzimati, a podatci na razini zemljopisnih područja pokazuju da zauzimanje za povećanje rodne raznolikosti u odborima nije dovelo do nepotrebnog povećanja broja članova odbora, čega su se neki pribojavali.

U nekim je državama ravnopravnost ostvarena na razini odbora uprave.

U brojnim se regijama, osobito u Europi, više žena nalazi na čelu upravnih i nadzornih odbora. Na primjer, u Italiji i Francuskoj žene zauzimaju većinu mjesta u odborima, odnosno predsjedaju većinom odbora. Nadalje, žene su na čelu više od 40 % odbora za naknadu u Europi.

Međutim, te brojke uvelike variraju među regijama. Na primjer, premda su žene na čelu većine odbora za naknadu u Ujedinjenoj Kraljevini (59 %), Italiji (57 %), Francuskoj (55 %) i Irskoj (51 %), u Sjedinjenim Američkim Državama taj broj iznosi tek 27 %.

Ključne vještine

Svakako je dobar znak vidjeti žene na tim rukovodećim pozicijama, no potrebni su dodatni pomaci kako bi žene tu ulogu iskoristile za sljedeći korak, odnosno prelazak na čelo odbora.

“Stakleni strop" prevelika je prepreka kada je riječ o rukovodećim i izvršnim ulogama.

Iako kvote i ciljevi mogu pomoći u povećanju raznolikosti u odborima, čini se da nemaju jednak učinak na rukovodeće i izvršne uloge. Na svjetskoj je razini postotak žena na čelu odbora gotovo tri puta manji od postotka žena u odborima. Naime, žene su na čelu samo 8,4 % odbora na svijetu.

Kada je riječ o najvišim izvršnim ulogama, zastupljenost žena još je manja: samo 6 % izvršnih direktora na svijetu su žene, što je tek 1 % više nego u prošlom izdanju izvješća. Ako se stvari nastave razvijati dosadašnjim tempom, jednakost među izvršnim direktorima neće se ostvariti prije 2111. godine – za gotovo 90 godina.

S obzirom na to da velik broj trgovačkih društava za svoj odbor najradije bira članove koji su iskustvo stjecali u ulozi izvršnog direktora, nema razloga za optimizam. Trgovačka društva trebala bi proširiti svoje zahtjeve glede vještina kako bi povećala raznolikost u svojim odborima i pokrila ključne vještine koje im nedostaju.

Što sektor financijskih usluga dobro radi? U 30 država obuhvaćenih istraživanjem sektor financijskih usluga prvi je ili drugi na ljestvici sektora s najvišim stupnjem rodne raznolikosti na predmetnom tržištu, s rezultatima gotovo dvostruko boljim od sektora koji na ljestvici slijedi. Zašto taj sektor predvodi na tako velikom broju tržišta? Deloitteovo istraživanje nudi neke odgovore. U proteklom je desetljeću u sektoru financijskih usluga više žena nego muškaraca preuzelo ulogu direktora. Osim toga, u tom se razdoblju povećala i rodna raznolikost u sektoru, stoga možda u stvarnom vremenu svjedočimo uspješnom trendu. Društva u sektoru financijskih usluga, ali i drugim sektorima, trebala bi se dodatno potruditi da bi u budućnosti ženama otvorila put prema rukovodećim mjestima, kako bi se napredak ostvario i intenzivirao u nadolazećim godinama.


Komentari članka

Vezani članci

Alphabet planira svoju najveću akviziciju ikada: Startup Wiz platit će čak 23 milijarde dolara

18.07.2024.

Googleova matična tvrtka Alphabet trenutno je u pregovorima o preuzimanju startupa Wiz koji se bavi kibernetičkom sigurnošću, izvijestio je ovog vikenda Wall Street Journal. Iako niti jedna od ovih kompanija nije još komentirala pregovore o akviziciji ona

Kako smo se dužni predstavljati na tržištu?

17.07.2024.

Što se tiče obrtnika, obratite pažnju na potrebu obveznog isticanja imena i prezimena obrtnika na računima, kako onih koje izdajete kao obrtnik, tako i onih koje primate. Naime, naziv obrta nikako nije dovoljan, jer se mora znati koja fizička osoba stoji

Nvidia bi mogla doseći tržišnu kapitalizaciju od 50 bilijuna dolara za 10 godina

17.07.2024.

Nvidia trenutno trguje s 47 puta više od procijenjenih prihoda po dionici za nadolazeću godinu i odgovorna je za gotovo 30 posto ovogodišnjeg dobitka S&P 500 od 17,7 posto.

Prihodi Revoluta dvostruko veći od Zabinih

10.07.2024.

Revolut je po prihodima jači od bilo koje hrvatske banke, a veću dobit ima samo Zaba. Iz izvještaja o poslovanju banke u 2023. godini vidi se da brzo šire na svjetskom tržištu.

Od obiteljskog recepta svoje bake napravio je biznis vrijedan 350 milijuna dolara

10.07.2024.

Osnivač Bachan’sa Justin Gill obiteljski je recept svoje bake pretvorio u najbrže rastući brend umaka u Americi. Sada želi otići još dalje

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke