Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Sij 2020

Spojili dugogodišnju tradiciju i najmoderniju tehnologiju, rezultat - vrhunska vina

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Spojili dugogodišnju tradiciju i najmoderniju tehnologiju, rezultat - vrhunska vina

Najstariji član vrijedne vinogradarske obitelji, Ivan Vrbanek, bio je vinogradar i autoprijevoznik cijeli svoj radni vijek. Vinogradarstvo je bilo tradicijsko zanimanje njegovih predaka, a sa suprugom Zlatom prenio je ljubav prema vinima na sina Darka, inženjera agronomije sa završenim smjerom za voćara, vinogradara i vinara.

Darko Vrbanek, vlasnik obrta Vitis, živi sa suprugom Martinom i troje djece u selu Obrež Vivodinski, u kojem je prije tridesetak godina živjelo barem duplo više duša nego danas. No, on je s obitelji odlučio ostati na rodnoj grudi. Od najranijeg djetinjstva rado je sudjelovao u svim poslovima vezanim uz vinogradarstvo, a danas aktivno sudjeluje i u udruzi vinara Ozlja koja je 2019. godine održala 27 izložbu vina. Od 2005. do 2012. je tajnik, a od 2012. godine i predsjednik Udruge.

Spojili dugogodišnju tradiciju i najmoderniju tehnologiju, a rezultat su brojne nagrade
"S opsežnijom i tržišno usmjerenom proizvodnjom vina krenuli smo krajem 2010. godine kada smo osnovali Obrt za proizvodnju vina Vitis. Tvrtka se bavi javnim cestovnim prijevozom i proizvodnjom kvalitetnih i vrhunskih vina visoke kakvoće čija se proizvodnja temelji na primjeni najmodernije tehnologije, ali i dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji i iskustvu koje datira još od kraja 19. stoljeća nakon napada filoksere. Imamo dvije zaposlene osobe i najveći smo proizvođači vina na području Karlovačke županije.

Redovno izlažemo na lokalnim, regionalnim i međunarodnim vinskim sajmovima i izložbama na kojima dobijamo najviša odličja, npr. zlatna medalja na međunarodnoj izložbi u Vivodini, zlatna medalja na međunarodnoj izložbi u Metliki u Sloveniji, srebrna medalja na Vinoviti, srebrna medalja na izložbi u Sv. Ivanu Zelina“, navodi Vrbanek.

Otkupljuju visokokvalitetno grožđe i od kooperanata
Proizvodnju vina vrše u selu Obrež Vivodinski, na ulazu u park prirode Žumberak-Samoborsko gorje. U ponudi su četiri vrste vina (graševina, chardonnay, zweigelt, muškat žuti) koja imaju kontrolirano zemljopisno podrijetlo. Tijekom dosadašnjeg poslovanja uložili su značajna sredstva u poboljšanje proizvodnje i izgradnju modernog vinskog podruma kapaciteta preko 650 hl sa uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju te zaštitu vina inertnim plinom.

Iako posjeduju vlastite vinograde površine gotovo 4,5 ha, ne bave se samo vinogradarstvom i primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda, već se zahvaljujući specifičnoj situaciji bave i proizvodnjom vina od grožđa koje otkupljuju od lokalnih proizvođača, svojih kooperanata (OPG-ova i privatnih osoba).

Svojim radom brinu o opstojnosti vinarstva na širem području
"Ti su se kooperanti, nakon prestanka rada Badela našli u problemima zbog nemogućnosti primjerenog plasmana vlastito uzgojenog visokokvalitetnog grožđa. Sada mi otkupljujemo njihovo grožđe i na neki način im možda i osiguravamo opstanak. Možemo reći da našim radom brinemo o opstojnosti vinarstva na ovom području, jedne od tradicionalnih djelatnosti Vivodinskog kraja, koja pozitivno utječe na razvoj zajednice“, ističe vlasnik obrta Vitis. Nije mislio da će proizvoditi velike količine, ali shvatio je da od malih količina vina nema ništa i da s njima ne može konkurirati na tržištu.

Vinogradi se nalaze na izričito brdovitim položajima južne ekspozicije na preko 200 m nadmorske visine koji se ističu posebno povoljnim agroekološkim uvijetima za proizvodnju grožđa visokih sadržaja šečera, odnosno vina visoke kakvoće.

U vrijeme zelenih radova sve teže dolaze do radnika
Na gospodarstvu je Darko taj koji vodi brigu o preradi i proizvodnji vina, dostavi, o mehanizaciji i radu s njom, ali i o mnogo čemu drugom, ovisno o tome koliko mu vrijeme dopušta. Supruga se bavi prodajom na kućnom pragu, brine o pakiranju vina, ali i o troje djece. Majka je glavna u vinogradu od početka vegetacije do berbe, a otac uskače gdje god je potrebno. Najveći dio proizvoda prodaju diljem Karlovačke županije te jedan dio u Zagrebu i Dalmaciji. Većina ugostiteljskih objekata i restorana na karlovačkom podruju opskrbljuje se upravo kod ove vrijedne obitelji.


Komentari članka

Vezani članci

Dvije trećine naših vina su vrhunska

07.07.2020.

"Kroz vinsku omotnicu uveli smo novu mjeru, promociju vina na tržištima trećih zemalja. Reagirali smo brzo i mjerama nakon korone, za destilaciju i skladištenje vina, u vrijednosti od 43 milijuna kuna", naglasio je Karalić o mjerama koje je Vlada RH usvoj

Legendarni hrvatski vinar: Prodaja mi je pala 85 posto, ali nisam dao ni jedan otkaz!

25.06.2020.

Njegovi sauvignon i graševina posluživali su se u skupim restoranima i u prvoj klasi Lufthanse. U ožujku je sve stalo, a sada već planira izvoz!

Donesene interventne mjere pomoći sektoru vina

19.06.2020.

Pripremljene su interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore te uvođenjem novih mjera Destilacija vina i potpora za krizno skladištenje vina.

Eva Pemper otišla je na drugi kraj svijeta i napravila vino kojega hvale sommelieri

19.06.2020.

Mlada enologinja Eva Pemper već je osam godina na Novom Zelandu. Prošle je godine napravila svoje prvo vino, Eva Pemper Sauvignon Blanc i odmah osvojila nepce Master Sommeliera, Camerona Douglasa

Dani otvorenih podruma - prvi je vikend u Baranji

11.06.2020.

Dani otvorenih podruma Vinski mjesec Osječko-baranjske županije manifestacija je u organizaciji županijske Turističke zajednice i Osječko-baranjske županije koja će se održavati vikendima od 12. lipnja do 11. srpnja.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 723 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 697 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 242 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici