Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Lis 2019

Stasala generacija voćara spremnih na veća ulaganja u isplativije vrste

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Vladimir Grgurić/Zdenka Rupčić  

Stasala generacija voćara spremnih na veća ulaganja u isplativije vrste

Proizvodnja lješnjaka u Hrvatskoj uzima sve više maha, pa iako su mali proizvođači mišljenja da to nije loše uložen novac i da će proizvodnja biti isplativa, riječ je o dugom procesu, za koji treba imati i mehanizacije i vremena. U Hrvatskoj su, naime, u četiri godine površine pod lješnjacima gotovo udvostručene. Naime, pod lješnjacima je 2014. godine bilo 2880 hektara, 2015. godine 3015 hektara, 2016. godine 3304 hektara, 2017. godine 3840 hektara, a 2018. godine 4810 hektara.
Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore (HGK), s rastom površina pod lješnjacima u Hrvatskoj je zabilježen rast izvoza i pad uvoza lješnjaka. Tako su 2013. godine izvezene 34 tone lješnjaka, 2014. godine 120 tona, 2015. godine 122 tone, 2016. godine 126 tona; 2017. godine 130 tona, a 2018. godine 212 tona.
Kad je riječ o uvozu, 2013. godine uvezeno je 745 tona, 2014. godine 616 tona, 2015. godine 665 tona, 2016. godine 414 tona, 2017. godine 503 tone, a 2018. godine 586 tona.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. godini Republika Hrvatska uvezla je lješnjaka u vrijednosti od 3,2 milijuna eura. Pokrivenost uvoza izvozom lješnjaka u 2018. godini iznosila je 43 posto. U prvih šest mjeseci 2019. lješnjaka je uvezeno u vrijednosti od 1,6 milijuna eura te u količini od 309 tona. Lješnjaci se najviše uvoze iz Turske (gotovo 64 posto ukupnog uvoza lješnjaka) te iz Italije 26 posto. Lješnjake izvozimo u Sloveniju (38 posto ukupnog izvoza lješnjaka) i u Italiju (26 posto ukupnog izvoza lješnjaka).

Izdašne potpore
Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, u ARKOD-u je 2019. godine upisano 5550 hektara pod lješnjacima. "Na temelju površina prijavljenih u ARKOD-u, poljoprivrednici jednom godišnje podnose jedinstveni zahtjev za potporu. Izravna plaćanja po hektaru ostvaruju se za bilo koju vrstu uporabe poljoprivrednog zemljišta (pa tako i za lješnjak) i prosječno iznose 2200 kn po hektaru (osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje). Ako je nasad lješnjaka u ekološkoj proizvodnji, poljoprivrednici ostvaruju dodatnu potporu iz IAKS mjere 11 (Ekološka proizvodnja), i to maksimalno 723 eura po hektaru, odnosno maksimalno 868 eura po hektaru ako je riječ o prelasku s konvencionalne na ekološku proizvodnju. Uz vrlo stimulirajuću potporu za ekološku proizvodnju voća u Hrvatskoj je stasala nova generacija mladih potencijalnih voćara, koji su spremni ulagati u podizanje novih nasada, ali traže manje intenzivnu voćnu vrstu, koja nije tako zahtjevna za uzgoj, skladištenje i čuvanje kao, na primjer, jabuka, kruška, breskva i sl., a koja će s dolaskom u rod biti dohodovnija i isplativija te čiji plasman neće biti upitan kao što je to kod tradicionalnih voćnih vrsta koje uspijevaju na ovim prostorima. S obzirom na klimatske, pedološke i hidrološke potencijale, u Hrvatskoj je moguća proizvodnja raznolikog voća, ali unatoč tim prednostima proizvodnja voća nije znatnije zastupljena u ukupnoj vrijednosti outputa biljne proizvodnje, što se odražava u nedostatnoj proizvodnji u odnosu prema potrebama stanovništva, turizma, prehrambene industrije, izvoza i mogućnostima zapošljavanja u uslužnim djelatnostima, koje se nastavljaju na sektor voćarstva", naveli su iz Ministarstva poljopruivrede.

Akcijski plan
Kako bi unaprijedilo voćarsku proizvodnju, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Akcijski plan tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2019. do 2023. "Provedba Akcijskog plana pridonijet će unaprjeđivanju položaja proizvođača voća i povrća u lancu opskrbe; organiziranju proizvođača u proizvođačke organizacije; poboljšanju prihoda proizvođača voća i povrća te posebno mikro i malih poljoprivrednih gospodarstava; stabilizaciji tržišta voća i povrća; regionalnom gospodarskom razvoju i prepoznatljivosti domaćeg voća i povrća na policama trgovačkih centara te na taj način pružiti potrošaču informaciju o podrijetlu proizvoda i slobodu izbora pri kupnji. Time jača cjelokupni lanac opskrbe. Ulaganja u novu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća omogućit će poljoprivrednicima da sa svojim proizvodima budu prisutni na tržištu cijele godine, što će pozitivno utjecati na povećanje njihova dohotka. Sa svrhom unaprjeđivanja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća, Ministarstvo poljoprivrede pristupilo je izradi Nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća. Nastavno, od proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća očekuje se da prepoznaju mogućnosti koje pruža Strategija", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Visoka kvaliteta
Inače, valja istaknuti da su u Europi najveći proizvođači Italija, Turska i Azerbajdžan, letvice su visoko i ako želiš prolazak na tržište, moraš biti visokokvalitetan i upravo zato, kada govorimo o istinskoj i kvalitetnoj proizvodnji lješnjaka u Hrvatskoj, gotovo da govorimo samo u Poljoprivrednom poduzeću Orahovica, jer je ono najveći i najvažniji proizvođač u Hrvatskoj te jedan je od važnijih proizvođača sadnica lijeske u Europi.
Lijeska se u PP-u Orahovica proizvodi u rasadniku u sklopu plantaže lješnjaka. U jednoj vegetacijskoj godini u rasadniku se proizvede do 150.000 vrhunskih sadnica lijeske, i to sorti istarski duguljasti i rimski. PP Orahovica ima najveću plantažu lješnjaka u Europi i radi s najsuvremenijom tehnologijom. Proteklih dana počela je ovogodišnja berba lješnjaka, u, slobodno možemo reći, vrhunski uređenim parkovima lijeske PP-a Orahovica radi se užurbano, urod je dobar, a polako sazrijevaju i novi mladi nasadi. Kako sve funkcionira, kakve su cijene, što se može očekivati od ovogodišnje berbe, porazgovarali smo s voditeljem Poslovne jedinice Voćarstvo-vinogradarstvo Josipom Tokićem.
- PP Orahovica ove godine bere lješnjake na 250 hektara, od ukupno 510 hektara nasada lijeske. Očekuje se dobar urod, s visokom kvalitetom plodova lješnjaka. Berba lješnjaka obavlja se isključivo strojno. Ove smo godine investirali u dodatna tri samohodna kombajna za berbu lješnjaka, ukupne vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna. Da bi se zadržala visoka kvaliteta lješnjaka, važno je berbu obavljati u dva-tri prohoda, kako lješnjak ne bi dugo ležao na tlu. Upravo je to razlog za podizanje dodatnih kapaciteta strojeva za berbu. Prošle godine ubrano je oko 500 tona lješnjaka, približno te brojke očekujemo i ove godine – počinje Tokić. PP Orahovica ima velik broj novih, mladih nasada, planira se dodatno proširenje, a pojačana je i suradnja s kooperantima: - Mladi nasadi nam još nisu u rodu, oni su u fazi uzgoja, odnosno podizanja. Za ovu godinu planiramo podizanje dodatnih 100 hektara nasada lijeske, na području grada Orahovice. Svake godine znatno širimo kooperaciju, trenutno na području Republike Hrvatske surađujemo s više od 200 OPG-ova koji se bave uzgojem lijeske. To je ono čime se ponosimo i što nam donosi novu dimenziju u kompletnoj proizvodnji - nastavlja Tokić. Plasman lješnjaka bit će identičan onom prošlogodišnjem, a cijena na tržištu još uvijek nije izišla: - Još je rano govoriti o cijeni, jer ove je godine berba počela nešto kasnije nego obično, kako kod nas tako i u Turskoj i Italiji. Prve naznake govore da će cijena lješnjaka biti viša nego prošle godine. Ono čime se možemo pohvaliti jest da smo krenuli u otkup lješnjaka, za koji smo ponudili dobru cijenu, najvišu u posljednje četiri godine, ona iznosi 16 kuna po kilogramu– zaključio je Tokić.


Komentari članka

Vezani članci

Isplaćene im potpore za nepokupljeno i neobrano voće

05.12.2019.

Sa po 20 mil. kuna ublažit će se troškovi nastali zbog neubranih ili nepokupljenih jabuka i mandarina da ne bi bili izvor bolesti

Jug: Ponosan sam što sam ostao na selu

03.12.2019.

Jabuke su ujedinile obitelj Jug u maloj Nizi, pokraj Koške te tako osigurale prihode i posao i mlađim generacijama

Masakr motornom pilom u voćnjacima

26.11.2019.

Zbog niske otkupne cijene i uvoza krče se nasadi jabuka u Slavoniji. Proizvodnja kažu voćari više nema računice. Velika su ulaganja, nema hladnjača, a prodaja ovisi uvijek o nekom drugom.

Mirko Veić među više od 300 sorti jabuka uspješno uzgojio i japanski kaki

23.11.2019.

Konačno se moja upornost isplatila i nakon puno vremena i truda obilje plodova, pohvalio se Mirko Veić i na stranici "Sačuvajmo stare sorte jabuka".

Nikola Velicki: Dokazujemo da premium segment jabuke ne mora biti rezerviran samo za Talijane

15.11.2019.

Kad počnete ozbiljno izvoziti, tek tada vidite koliko tu ima prostora. Vidite koliko ste mali, ali isto tako vidite svoje prednosti. Postoje, recimo, tržišta na čiji bi spomen mnogi samo odmahnuli rukom, no pritom se previđa da i slabije razvijene zemlje

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1984 članka imaju tag turizam
 3. 1554 članka imaju tag financije
 4. 1257 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 994 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1014 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 592 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 772 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 351 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 380 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 307 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 356 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 271 članka imaju tag opg