Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Kol 2015

Šteta od suše veća od tristo milijuna kuna

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Maja MUŠKIĆ/Draško CELING  

Šteta od suše veća od tristo milijuna kuna

Župan Vladimir Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu od suše na području cijele županije za poljoprivredne usjeve u voćarstvu i povrtlarstvu.

“Šteta premašuje 325 milijuna kuna”, istaknuo je župan Šišljagić na konferenciji za novinare. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaključilo je kako je zabilježena znatna šteta od suše u svim jedinicama lokalne samouprave, osim na području Belog Manastira, Donje Motičine i Podravske Moslavine, gdje štete ima, ali je manja.

Upućen poziv ministru Jakovini

Prema županovim riječima, štete od suša ponegdje se procjenjuju čak na 80 posto. Suša je poharala 80 tisuća hektara poljoprivrednih površina, a stradalo je 400 tisuća voćnih stabala i 600 tisuća trsova. Procjena štete od suše bit će izvršena u skladu sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Ove godine, kako je podsjetio župan Šišljagić, već je bila proglašena elementarna nepogoda zbog poplava i tuče, a šteta je bila procijenjena na 110 milijuna kuna.

Dožupan Željko Kraljičak uputio je poziv ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini da osigura novac za saniranje šteta od suše u Osječko-baranjskoj županiji te podsjetio kako se treba okrenuti i novcu iz fondova Europske unije koja se mogu koristiti ako dođe do znatnog poremećaja na tržištu. Slijedom ove Odluke gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Osječko-baranjske županije, dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti ukupnu nastalu štetu od elementarne nepogode. Procjenu štete potrebno je izvršiti sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Podsjetimo, dana 27. srpnja 2015. godine, župan Šišljagić uputio je dopis svim gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda procijene nastale štete na kukuruzu, soji, šećernoj repi, te povrtnim i voćarskim kulturama nastalim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, izrazito visokih temperatura koje su zabilježene unazad nekoliko tjedana na području cijele Osječko-baranjske županije, te u obliku prvoga priopćenja izvijeste Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.
Oštećeno i do 80 posto uroda

Visoke temperature tijekom srpnja, kada se živa u termometru penjala do gotovo 40 stupnjeva, a kiša nije pala gotovo mjesec dana, “urodile” su golemom štetom na proljetnim usjevima na području Grada Đakova, koja se, kako kaže gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, koji je od župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića zatražio proglašenje elementarne nepogode proteklog tjedna, procjenjuje na više od 24,7 milijuna kuna.

- Zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode odnosio se na proljetne usjeve, a ukupno nastala šteta, koju je procijenilo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, iznosi 24,7 milijuna kuna. Najviše je stradao kukuruz, te ostale kulture vezane za proljetnu sjetvu. Moram reći da ova procjena obuhvaća elementarnu nepogodu suše, te u nju nije ušla procjena štete koju je prouzročila tuča u Širokom Polju. Razina oštećenja na usjevima od suše kreće se od 60 do 80 posto - kaže gradonačelnik Zoran Vinković. Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Đakova u svom prvom priopćenju donijelo je sljedeće podatke. Na 2500 ha kukuruza merkantilnog oštećeno je čak 80 posto uroda, a šteta iznosi više od 15,3 milijuna kuna. Na 700 ha suncokreta stradalo je 60 posto uroda, pa šteta iznosi 2,5 milijuna kuna. Slično je i sa sojom, osamdeset posto iznosi njezino oštećenje, jednako na tikvi uljarici, kao i na konoplji. Štete na povrću iznose 70 posto, isti je postotak i na voću.

Matija Brlošić
predsjednik HPK
Velike štete pretrpjet će kukuruz i soja

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić osvrnuo se na štete prouzročene sušom u Đakovštini. – U Đakovu, Piškorevcima i okolici gotovo mjesec dana nije palo ni kapi kiše. U Širokom Polju je pala kiša, ali praćena ledom, pa je napravljeno više štete nego koristi. Kada govorimo o usjevima u Đakovštini, zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode apsolutno je opravdan. Velike štete pretrpjet će kukuruz, na nekim mjestima pitanje je hoće li uopće biti zrna kukuruza. Slična je situacija i sa sojom koja je posijana u do sada, prema svemu sudeći, najvećim površinama. Ona će također imati znatne gubitke - kaže Brlošić.

400
tisuća voćaka stradalo je od suše

600
tisuća trsova stradalo je od suše


Komentari članka

Vezani članci

Dok drugi voćari zbrajaju štete od mraza, Davor Golub ubire plodove - u čemu je tajna?

02.06.2020.

Prije svega mislim da je to dobar izbor samog terena na kojemu se nalaze naši voćnjaci. Razno voće pa i smokve te vinovu lozu uzgajamo na lokaciji Ceremošnjak, na nadmorskoj visini od oko 210 metara, kaže ovaj voćar.

Domagoj Dropulić na 22 hektara proizvodi lješnjake koje prodaje i u Italiju

02.06.2020.

Odlučili smo se na ovu kulturu jer nam se zemlja nalazi na adekvatnoj nadmorskoj visini, a druga stvar je što ima dosta mehaniziranih operacija i može se dugo čuvati bez kvarenja i nisu potrebne nikakve hladnjače, kaže za Osječku televiziju.

Obitelj Šimić kupila sušare i krenula u ozbiljnu proizvodnju kamilice

02.06.2020.

Šimići iz Čađavičkog Luga u budućnosti planiraju širiti proizvodnju kamilice i daljnju preradu, ali i uzgajati ostalo ljekovito bilje. Također, posjeduju sušare, a u planu im je postavljanje solarnih panela kao i proizvodnja agropeleta.

Proglašena elementarna nepogoda: Štete od tuče veće od 10 milijuna kuna!

22.05.2020.

U nevremenu i tuči nisu stradali samo vinogradi nego i voćnjaci - trešnje, bajami, masline… Štete su stvarno velike na svim kulturama. “Tko ima trešnje na tom području sigurno ih neće brati”, kaže Zvonimir Vlatković. Kako osigurati svoje usjeve, biljke i

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2051 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija