Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Ruj 2023

Što donosi novi zakon o turizmu? Ograničavanje broja apartmana, nove takse...

Izvor: www.index.hr · Autor: Branimir Perković  

Što donosi novi zakon o turizmu? Ograničavanje broja apartmana, nove takse...

IZMJENE Zakona o turizmu prošle su javno savjetovanje i prema planu će stupiti na snagu od prvog dana sljedeće godine. Uvode se brojne izmjene u načinu upravljanja turizmom u skladu s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, koji financira EU.

Cilj je da se turizmom upravlja na kvalitetan i održiv način uz distribuciju odgovornosti između države, turističkih zajednica, gradova i općina. Naglasak je na delegiranju odgovornosti za vođenje turističke politike s državne na lokalne razine, što znači da će gradovi i općine dobiti više prava, ali i odgovornosti.

Osnivaju se novo vijeće i novi savjet, donose se novi planovi
Za nadgledanje provedbe mjera, određivanje ciljeva i praćenje rezultata osniva se Vijeće za upravljanje razvojem turizma, dok je na lokalnoj i regionalnoj razini zadatak turističkih zajednica definiran kao "upravljanje destinacijom i marketing".

Osniva se Znanstveni i stručni savjet, čije će članove imenovati ministar turizma sa zadatkom predlaganja mjera i aktivnosti za razvoj održivog turizma. Da bi se pratio razvoj turizma u smjeru održivosti, uspostavljaju se indeks turističke razvijenosti i sustav pokazatelja održivosti te tzv. satelitski račun turizma.

Lokalne i regionalne turističke zajednice će svaka zasebno izrađivati Plan upravljanja destinacijom, četverogodišnji plan kojim će se, između ostalog, određivati i koliko pojedina destinacija može primiti turista. Ovlasti turističkih zajednica znatno su proširene pa će one provoditi mjere za upravljanje turističkim tokovima. To uključuje plan dolaska posjetitelja s planom razgleda i trajanjem, plan rasporeda i dinamike uplova brodova na kružnom putovanju (tj. kruzera) i isti plan za autobuse.

Širenje ovlasti općina i gradova, uvodi se novi doprinos
Velike ovlasti dobit će gradovi i općine. Moći će donijeti odluku o ograničavanju broja, vrste i kategorije turističkih i ugostiteljskih objekata na svom području, upravljati turističkim tokovima i uvoditi turistički ekološki doprinos.

Pojednostavljeno, time će se lokalnim vlastima dati pravo da zabranjuju otvaranje novih apartmana, restorana i kafića. Dodatno mogu ograničiti i broj turista koji borave na njihovom području, kao i broj kratkotrajnih posjetitelja.

Uvođenjem turističkog ekološkog doprinosa gradovima i općinama se u principu daje pravo za naplatu dodatnog poreza, a odluka o njegovoj visini u potpunosti je u nadležnosti lokalne samouprave.

Državni poticaji, porezne olakšice, neće se naplaćivati zakup državne imovine
Turizam je zasad jedna od rijetkih grana gospodarstva u Hrvatskoj koje država ne subvencionira, s iznimkom relativno malih mjera poput izgradnje bazena. Novim Zakonom o turizmu to se mijenja i uvodi novi sustav poticajnih mjera.

Na razne poticaje pravo će imati putničke agencije, restorani i drugi objekti djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane, turoperatori, marine, rent-a-car i rezervacijske usluge. Osim potpora malim i srednjim poduzetnicima za ulaganje, financirat će se istraživanje i razvoj, savjetodavne usluge, usavršavanje itd.

Za financiranje svih potpora u turizmu uspostavlja se Fond za turizam, koji će kontrolirati nadležno ministarstvo.

Za početno ulaganje kojim se pokreće nova djelatnost u turizmu u minimalnom iznosu od 150 tisuća eura porez na dobit će se umanjiti za 50 posto u razdoblju od 10 godina od početka ulaganja. Za iznose ulaganja veće od jednog milijuna eura stopa poreza na dobit umanjit će se za 75 posto u razdoblju od deset godina, a za ulaganja veća od 3 milijuna eura porez na dobit potpuno se ukida u sljedećih 10 godina od početka ulaganja.

Pokušava se potaknuti investiranje u neaktivnu materijalnu imovinu u vlasništvu Republike Hrvatske tako da se deset godina od početka ulaganja ne naplaćuje zakup, a ta mjera mora biti spojiva s mjerom oslobođenja od poreza na dobit.

To znači da će investitori u državnu imovinu, najmanje u vrijednosti od 3 milijuna eura, deset godina biti oslobođeni od plaćanja zakupa i poreza na dobit. U zamjenu se traži ulaganje u visini od najmanje 50 posto od procijenjene tržišne vrijednosti neaktivne državne imovine koja se uzima u zakup.

Neće se popraviti temeljni problemi, apartmanizacija i izražena sezonalnost
Naglasak izmjena stavljen je na održivost turizma u Hrvatskoj. To je u skladu sa smjernicama EU, ali neće imati većeg utjecaja na popravljanje dva glavna problema turizma u Hrvatskoj - visoke sezonalnosti i prevelike apartmanizacije.

U ukupnom turističkom smještaju Hrvatske apartmani sudjeluju s golemih 61 posto, što je rast udjela od 22 postotna boda od 2000. godine. U istom razdoblju broj kreveta u hotelskom smještaju ostao je gotovo isti. U turističkim zemljama poput Italije, Španjolske, Grčke i Portugala između 19 i 35 posto turističkog smještaja otpada na apartmane.


Komentari članka

Vezani članci

Nautički turizam bilježi dobre rezultate u posezoni

02.10.2023.

Za naš turizam posebno su važni gosti nautičari, koji otvaraju i zatvaraju turističku sezonu. Nautički turizam u županiji s najrazvedenijim i, po mnogima, najatraktivnijim akvatorijem, Šibensko-kninskoj, ove je godine u blagom 'minusu' u odnosu na lani. N

Turizam u 2023. bilježi snažan uspon, izgledni i novi rekordi

02.10.2023.

Vrhunac turističke sezone koji je iza nas, prema svim prognozama, bit će bolji nego lani, a to uključuje i turističke prihode. Koliko su oni važni za Hrvatsku, govori i podatak o njihovu udjelu u ukupnom BDP-u koji iznosi visokih 18 posto, što je ujedno n

Radnici u Hrvatskoj puno rade, a među najjeftinijima su u EU

02.10.2023.

Specifičnost Hrvatske u odnosu na ostale države EU je u tome što se pauza broji u radno vrijeme i plaćena je, što nije slučaj u ostalim državama EU. Europska direktiva o radnom vremenu zahtjeva da radnik ima pravo na pauzu ako radi duže od šest sati nepre

Staje li Vlada na kraj utjerivanju dugova?

02.10.2023.

Do kraja godine očekuje se prihvaćanje zakonskog paketa koji bi trebao unaprijediti i regulirati prava i obveze dužnika, kao i agencija za naplatu potraživanja. Državni tajnik u Ministarstvu financija Davor Zoričić, u emisiji U mreži Prvog, naglašava kako

Izglasani novi porezni zakoni. Donosimo izračune, evo što se sve mijenja

29.09.2023.

Povećava se porez na kuće za odmor, prvi put od 90-ih. Utvrđen je raspon u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura po četvornom metru.

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor