Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Ruj 2023

Što donosi novi zakon o turizmu? Ograničavanje broja apartmana, nove takse...

Izvor: www.index.hr · Autor: Branimir Perković  

Što donosi novi zakon o turizmu? Ograničavanje broja apartmana, nove takse...

IZMJENE Zakona o turizmu prošle su javno savjetovanje i prema planu će stupiti na snagu od prvog dana sljedeće godine. Uvode se brojne izmjene u načinu upravljanja turizmom u skladu s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, koji financira EU.

Cilj je da se turizmom upravlja na kvalitetan i održiv način uz distribuciju odgovornosti između države, turističkih zajednica, gradova i općina. Naglasak je na delegiranju odgovornosti za vođenje turističke politike s državne na lokalne razine, što znači da će gradovi i općine dobiti više prava, ali i odgovornosti.

Osnivaju se novo vijeće i novi savjet, donose se novi planovi
Za nadgledanje provedbe mjera, određivanje ciljeva i praćenje rezultata osniva se Vijeće za upravljanje razvojem turizma, dok je na lokalnoj i regionalnoj razini zadatak turističkih zajednica definiran kao "upravljanje destinacijom i marketing".

Osniva se Znanstveni i stručni savjet, čije će članove imenovati ministar turizma sa zadatkom predlaganja mjera i aktivnosti za razvoj održivog turizma. Da bi se pratio razvoj turizma u smjeru održivosti, uspostavljaju se indeks turističke razvijenosti i sustav pokazatelja održivosti te tzv. satelitski račun turizma.

Lokalne i regionalne turističke zajednice će svaka zasebno izrađivati Plan upravljanja destinacijom, četverogodišnji plan kojim će se, između ostalog, određivati i koliko pojedina destinacija može primiti turista. Ovlasti turističkih zajednica znatno su proširene pa će one provoditi mjere za upravljanje turističkim tokovima. To uključuje plan dolaska posjetitelja s planom razgleda i trajanjem, plan rasporeda i dinamike uplova brodova na kružnom putovanju (tj. kruzera) i isti plan za autobuse.

Širenje ovlasti općina i gradova, uvodi se novi doprinos
Velike ovlasti dobit će gradovi i općine. Moći će donijeti odluku o ograničavanju broja, vrste i kategorije turističkih i ugostiteljskih objekata na svom području, upravljati turističkim tokovima i uvoditi turistički ekološki doprinos.

Pojednostavljeno, time će se lokalnim vlastima dati pravo da zabranjuju otvaranje novih apartmana, restorana i kafića. Dodatno mogu ograničiti i broj turista koji borave na njihovom području, kao i broj kratkotrajnih posjetitelja.

Uvođenjem turističkog ekološkog doprinosa gradovima i općinama se u principu daje pravo za naplatu dodatnog poreza, a odluka o njegovoj visini u potpunosti je u nadležnosti lokalne samouprave.

Državni poticaji, porezne olakšice, neće se naplaćivati zakup državne imovine
Turizam je zasad jedna od rijetkih grana gospodarstva u Hrvatskoj koje država ne subvencionira, s iznimkom relativno malih mjera poput izgradnje bazena. Novim Zakonom o turizmu to se mijenja i uvodi novi sustav poticajnih mjera.

Na razne poticaje pravo će imati putničke agencije, restorani i drugi objekti djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane, turoperatori, marine, rent-a-car i rezervacijske usluge. Osim potpora malim i srednjim poduzetnicima za ulaganje, financirat će se istraživanje i razvoj, savjetodavne usluge, usavršavanje itd.

Za financiranje svih potpora u turizmu uspostavlja se Fond za turizam, koji će kontrolirati nadležno ministarstvo.

Za početno ulaganje kojim se pokreće nova djelatnost u turizmu u minimalnom iznosu od 150 tisuća eura porez na dobit će se umanjiti za 50 posto u razdoblju od 10 godina od početka ulaganja. Za iznose ulaganja veće od jednog milijuna eura stopa poreza na dobit umanjit će se za 75 posto u razdoblju od deset godina, a za ulaganja veća od 3 milijuna eura porez na dobit potpuno se ukida u sljedećih 10 godina od početka ulaganja.

Pokušava se potaknuti investiranje u neaktivnu materijalnu imovinu u vlasništvu Republike Hrvatske tako da se deset godina od početka ulaganja ne naplaćuje zakup, a ta mjera mora biti spojiva s mjerom oslobođenja od poreza na dobit.

To znači da će investitori u državnu imovinu, najmanje u vrijednosti od 3 milijuna eura, deset godina biti oslobođeni od plaćanja zakupa i poreza na dobit. U zamjenu se traži ulaganje u visini od najmanje 50 posto od procijenjene tržišne vrijednosti neaktivne državne imovine koja se uzima u zakup.

Neće se popraviti temeljni problemi, apartmanizacija i izražena sezonalnost
Naglasak izmjena stavljen je na održivost turizma u Hrvatskoj. To je u skladu sa smjernicama EU, ali neće imati većeg utjecaja na popravljanje dva glavna problema turizma u Hrvatskoj - visoke sezonalnosti i prevelike apartmanizacije.

U ukupnom turističkom smještaju Hrvatske apartmani sudjeluju s golemih 61 posto, što je rast udjela od 22 postotna boda od 2000. godine. U istom razdoblju broj kreveta u hotelskom smještaju ostao je gotovo isti. U turističkim zemljama poput Italije, Španjolske, Grčke i Portugala između 19 i 35 posto turističkog smještaja otpada na apartmane.


Komentari članka

Vezani članci

Chef i vlasnik restorana Agli Amici s dvije Michelinove zvjezdice: Tajna uspjeha je obitelj

17.07.2024.

Agli Amici iz Rovinja nedavno je postao prvi restoran u Hrvatskoj ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice. O tom postignuću, kulinarskom carstvu koje je stvorio i poslovnim planovima za Forbes Hrvatska pričao je chef Emanuele Scarello

Mađari grade turističko čudo na Jadranu, otkrili su nam svoje planove

12.07.2024.

Indotek grupa, međunarodni investicijski fond sa sjedištem u Budimpešti, na čijem se čelu nalazi Daniel Jelinek, navodno šesti najbogatiji Mađar s vrlo dobrim privatnim i poslovnim vezama s tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom i njegovom obitelji, napoko

Hrvatske zračne luke bilježe velik porast, a jedna od njih ima ekstra snažan uzlet

11.07.2024.

Hrvatske zračne luke u svibnju su i prvih pet mjeseci ove godine ostvarile dvoznamenkaste poraste putničkog prometa u odnosu na prošlu godinu, a ukupno je kroz svih devet luka u pet mjeseci prošlo 3,25 milijuna putnika ili 22,2 posto više, podaci su Držav

Turistička noćenja u pola godine porasla za 2 posto, na 28 milijuna

09.07.2024.

U Hrvatskoj je u prvoj polovini godine boravilo 7,2 milijuna turista, koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je šest odnosno dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dodavši d

Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura

09.07.2024.

Prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2023. godini iznosila je 4.440 eura po hektaru, što je 740 eura više nego 2022. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivredn

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke