Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Svi 2019

TOP 10: Najveći problemi u GDPR-u nakon godinu dana primjene

Izvor: lider.media · Autor: Tin Bašić  

TOP 10: Najveći problemi u GDPR-u nakon godinu dana primjene

Iako je od početka primjene Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) prošla godina dana, a od stupanja na snagu tri godine, što znači da je vremena za prilagodbu bilo više nego dovoljno, i dalje se javljaju problemi u praksi.

Najviše problema imaju javna tijela, odnosno ona koja se financiraju iz državnog proračuna – javna uprava, zdravstvo, školstvo, mirovinski sustav i drugi, a upravo ona obrađuju najveće količine osobnih podataka o građanima Hrvatske.

Deset najčešćih propusta prilikom uspostave i slijeđenja GDPR-a
1. Evidencija aktivnosti obrade (članak 30.)
Prema mišljenju AZOP-a, kao i našem vlastitom iskustvu, izrada evidencije aktivnosti obrade preporuča se za sve obrade osobnih podataka. Naime, oni koji nisu napravili evidenciju nisu mogli uraditi ni ostale elemente prilagodbe ispravno.

2. Zakonitost obrade (članak 6.)
Veliki broj organizacija pogrešno je odabrao privolu kao zakonitost obrade, npr. škole, vrtići… Privolom se koristi isključivo onda kada nijedna druga zakonska osnova nije primjenjiva.

3. Procjena učinka na zaštitu podataka (članak 35.)
GDPR propisuje da se moraju procijeniti rizici za svaku obradu, a ako se ustanovi da određena obrada predstavlja visok rizik za prava i slobode ispitanika, treba napraviti procjenu učinka na zaštitu podataka.

4. Sporazumi o zaštiti podataka s trećim stranama (članak 26. do 29.)
Najčešći propusti u potpisanim sporazumima su da se ne provode kontrole slijeđenja odredbi sporazuma, da organizacije potpisuju sporazume iako su svjesne da ne mogu ili ne žele slijediti odredbe sporazuma, da su pogrešno određene uloge, da sporazumi nisu dovoljno razumljivi i dr.

5. Informacijska sigurnost (članak 25. i 32.)
Mnoge organizacije izradile su samo šturu dokumentaciju, misleći kako je to dovoljno za usklađenje s uredbom. Prilagodba uredbi ne uključuje samo papirologiju, već procese i kontrole zaštite podataka.

6. Data breach – povreda osobnih podataka (članak 33. i 34.)
Osim kazni, organizacije strahuju od povreda osobnih podataka te žele spriječiti da se to dogodi. Rizici postoje, kao što postoje i kontrole za smanjenje. Organizacije najčešće nisu pripremljene dogodi li se povreda osobnih podataka.

7. Interni akti zaštite podataka (članak 47.)
Procesi zaštite osobnih podataka moraju biti uspostavljeni u svrhu smanjenja broja pogrešaka. Najčešće pogreške i propusti nastaju zbog nepostojećih ili loše napisanih procedura. Praksa pokazuje da organizacije najčešće budu prijavljene nadležnim tijelima jer, primjerice, nisu poštovale prava ispitanika.

8. Edukacija zaposlenika (članak 47.)
Veliki propust je nedostatak ili slaba edukacija. Organizacija može imati odlično raspisane procedure, ali ako ne postoji redovita, praktična edukacija zaposlenika, vjerojatnost je da neće biti slijeđene.

9. Službenik za zaštitu podataka (članak 37. do 39.)
Službenik za zaštitu podataka funkcija je koju neke organizacije moraju postaviti sukladno uredbi. Ponekad organizacije postavljaju službenika samo zato što moraju.

10. Dokazi (članak 5.)
U svrhu dokazivanja usklađenosti s uredbom, organizacija mora prikupljati dokaze o aktivnostima vezanim uza zaštitu osobnih podataka, a to su: zapisi sustava, dokazi o komunikaciji, dokazi o dobivanju privola, dokazi o održanim edukacijama, sporazumi s trećim stranama, obavljene revizije zaštite podataka itd.


Komentari članka

Vezani članci

Postoji određena vrsta zaposlenika koji uvijek dobivaju unapređenje, za to postoji razlog

15.07.2019.

To je poznati scenarij na većini radnih mjesta: Nekoliko zaposlenika čije se vještine i izvedba čine prosječnim stalno se unapređuju - ponekad i preko svojih najuspješnijih kolega

British Airwaysu zbog hakiranja drakonska kazna po GDPR-u

09.07.2019.

Velika Britanija naumila je kazniti svoju zrakoplovnu kompaniju sa čak 183 milijuna funti zbog lanjskog slučaja hakerskog napada i kompromitiranja privatnih podataka korisnika

Zašto rad od kuće može biti koban za vašu karijeru

08.07.2019.

"Shvaćam da je zaposleniku, ponekad rad od kuće jedini način na koji je moguće raditi", kaže Welch za CNBC Make It. "A ja razumijem kao šefica, da je ponekad rad od kuće jedini način da dobijete osobu koja vam je potrebna.".

Istražujemo: Otvaranje novog radnog mjesta stoji od 100.000 kuna do tri milijuna

13.06.2019.

Da bi se otvorilo 300 novih radnih mjesta u luksuznom hotelu, potrebna je investicija od 700 milijuna kuna, odnosno 2,3 milijuna kuna po radnom mjestu. Još je skuplje novootvoreno radno mjesto na farmi purana, čak 3,3 milijuna kuna, a u tehnološki napredn

Plaćena pauza poslodavce stoji pet milijardi kuna na godinu. Treba li je ukinuti?

13.06.2019.

Hrvatska je jedna od rijetkih članica Europske unije, ako ne i jedina, u kojoj je se polusatna stanka obračunava kao dio redovnog osmosatnog radnog vremena. Prema našem izračunu, ta povlastica za zaposlenike hrvatske poslodavce na godinu stoji 4,8 milijar

Tag cloud

  1. 1922 članka imaju tag hrvatska
  2. 1946 članka imaju tag turizam
  3. 1540 članka imaju tag financije
  4. 1232 članka imaju tag izvoz
  5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
  6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
  7. 962 članka imaju tag trgovina
  8. 954 članka imaju tag svijet
  9. 832 članka imaju tag investicije
  10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
  11. 962 članka imaju tag EU
  12. 897 članka imaju tag ict
  13. 855 članka imaju tag industrija
  14. 766 članka imaju tag menadžment
  15. 920 članka imaju tag kriza
  16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
  17. 581 članka imaju tag maloprodaja
  18. 546 članka imaju tag marketing
  19. 485 članka imaju tag krediti
  20. 504 članka imaju tag tehnologija
  21. 359 članka imaju tag poticaji
  22. 424 članka imaju tag obrazovanje
  23. 259 članka imaju tag potpore
  24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
  25. 439 članka imaju tag banke
  26. 340 članka imaju tag eu fondovi
  27. 378 članka imaju tag hnb
  28. 422 članka imaju tag dzs
  29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
  30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
  31. 330 članka imaju tag agrokor
  32. 298 članka imaju tag osijek
  33. 299 članka imaju tag hgk
  34. 376 članka imaju tag vlada
  35. 345 članka imaju tag energetika
  36. 269 članka imaju tag poduzetnici
  37. 340 članka imaju tag recesija
  38. 336 članka imaju tag porezi
  39. 375 članka imaju tag BDP
  40. 267 članka imaju tag investicija