Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Srp 2020

U 9 godina više od 100 odličja, no Trifun Poljak kaže: Moj najveći uspjeh nisu vina, nego obitelj!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Nedjeljko Jusup  

U 9 godina više od 100 odličja, no Trifun Poljak kaže: Moj najveći uspjeh nisu vina, nego obitelj!

U posljednjih 9 godina koliko se natječe na domaćim i međunarodnim natjecanjima, Trifun Poljak, vinar iz zadarskog naselja Diklo, osvojio je više od 100 raznih odličja. Na svakom u prosjeku najmanje po šest zlatnih medalja. Od dvije na početku u Zadru do 12 na Međunarodnoj manifestaciji vinogradara i vinara Sabatina 2016. u Neumu. Takav pojedinačni uspjeh, koliko je poznato, dosad nije postigao nijedan drugi vinar.

“Volim se natjecati i uspoređivati s drugima”, kaže Trifun.

Njegova vina osvajaju i šampionske titule. Najnovija je izborena u žestokoj konkurenciji na 11. Festivalu vina srednje i sjeverne Dalmacije “Vinfest Benkovac 2020”. Poljakov Cuvee “Trifun” (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah), berba 2015., u pripetavanju je nadmašio konkurente te ponio i titulu ukupnog pobjednika - Grand prix Vinfesta 2020.

Obitelj kao svetinja
“Šteta što se nije ranije počeo baviti vinarstvom”, komentira prof. dr. sc. Ante Kolega Bage, dugogodišnji sveučilišni profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Nije, jer je Trifun još kao 19-godišnji mladić iz svojih Poljaka, jednog od naselja u sklopu Grada Nina, otišao raditi u Švicarsku. Sa sobom je ubrzo poveo tada još maloljetnu Radu Mariju Grabovac s kojom se oženio, “a tko se rano oženi i rano marenda”, kažu u Dalmaciji, “taj se nikad ne kaje”. Radili su i podizali obitelj, kćerku Žanu i sina Dejana, koji danas imaju svoje obitelji. Žana je arhitekt i sa suprugom Giuseppeom ima dva sina Luku (12) i Gabrijela (10), a Dejan, diplomirani inženjer strojarstva i uspješni zastupnik svjetski poznate tvrtke Wuerth sa svojom Natašom sina Nou (12) i kćerku Enu (10).

Moj najveći uspjeh nisu vina nego moja obitelj. Supruga, dica i od dice dica. Obitelj je svetinja”, kaže Poljak. Svi su se okupili i zajedno s obiteljskim prijateljima proslavili najnoviju šampionsku titulu, Grand prix osvojen na Vinfestu.

Vođena degustacija u pet koraka
Za ovu prigodu, u podrumu, točnije u trofejnoj sobi obiteljske vinarije u sklopu Vile Žana, koju su Trifun i Rada Marija izgradili nakon povratka iz Švicarske, upriličena je i mala škola kušavanja. Vođena degustacija ili degustacija vina za početnike u pet koraka. Prvi je vizualni - svatko u svojoj čaši gleda boju i bistrinu, pojašnjavao je Trifun. Zatim zavrtite čašu pa pomirišite vino. U početku na nekoliko centimetara od nosa pa bliže. Stavite nos u čašu. Na što vas podsjeća miris? Odgovori su bili različiti: neke na borovnicu, druge na šljivu, trešnju ili višnju, a voditeljicu Tv-Diadora Vesnu Benić “na još”. Uslijedio je i četvrti korak: uzmeš gutljaj vina, ali još ne gutaš. Zadržiš gutljaj nekoliko sekundi. Kakav je osjećaj? Da je u vašim ustima hrana, a ne vino. Jel tako, upitao je Trifun, a na potvrdan odgovor još je dodao: “Poslije voćnih aroma u vinu tražimo karakteristike prepečenog kruha ili maslaca”, govori Trifun. To su ostatci kvasaca korištenih pri fermentaciji. Osjećaju se tanini. A kakav je tek ukupan osjećaj o teksturi šampionskog vina “Trifun”. Savršenstvo. Simfonija okusa i mirisa.

Našeg Vedrana Stapića, koji je predstavljen kao novinar, autor i jedan od osnivača Agrokluba, sve je podsjetilo na stihove perzijskog pjesnika Hajjana: “Ne razumijem zašto ljudi vino prodaju, kad od vina ništa bolje kupiti ne mogu”, rekao je on. Nije propustio dodati kako Agroklub podupire sve naše vinare i vinogradare, sve proizvođače hrane, a Trifunu Poljaku je čestitao na, kako reče, “ovom iznimnom vinu”. Druženje je nastavljeno na ljetnoj terasi Vile Žana uz sljubljivanje vina i hrane. Sir i pršut, pa odležani ramstek na žaru, treći slijed janjetina “lagirana” za roštilj… Bilo je svega. Nije, što se kaže, falilo “ni tičjeg mlika”, ali ni razgovora.

Novinare lokalne televizije zanimalo je kako je Trifun uspio u Švicarskoj i zašto se vratio u Hrvatsku?!

U početku je, odgovara, radio u jednoj tvornici, a obavljao je i druge poslove. Bavio se i ugostiteljstvom da bi s vremenom postao uspješan građevinski poduzetnik. “Ništa mi nije falilo osim zavičaja”, kaže Poljak. A u zavičaju najviše vino koje je naučio cijeniti u Švicarskoj. “Išao sam tamo na sajmove, čitao knjige o vinu i stalno mislio kako ću u svojim Poljacima nastaviti proizvoditi vino. Pravili su ga i naši stari, moj did i pradid, želio sam nastaviti isto poštivajući tradiciju, ali primjenjujući i novu tehnologiju u enologiji”, govori Trifun.

Prve medalje na Sabatini
Kad je u Švicarskoj podigao obitelj i dovoljno zaradio za život počeo se pripremati za povratak u Hrvatsku. Najprije je 1996. godine osnovao građevinsku tvrtku sa sjedištem u Splitu i nastavio se baviti poduzetništvom. “Bilo je to vrime obnove kuća i zgrada porušenih u ratu”, podsjeća Trifun. Uz poslove na obnovi on je i drugim građevinarima iznajmljivao svoje skele, podupirače, oplate, strojeve za obradu žbuke... A da bi osigurao uvjete za svoj konačni povratak sagradio je u zadarskom Diklu spomenutu Vilu Žana s apartmanima i velikim podrumom u kojoj je i moderna vinarija s kušaonicom. Proizvodnjom vina počeo se baviti 2008. godine.

Najprije onako za sebe, obitelj i prijatelje, a poslije sve ozbiljnije i ozbiljnije. U međuvremenu je završio i tečaj za vinogradara i vinara, upijao savjete struke i već na svom prvom natjecanju 2011. na Međunarodnoj manifestaciji Sabatina u Zadru osvojio dvije medalje. Zlatnu za Merlot i srebrnu za Cabernet souvignon. Odmah potom u Nadinu, toj Meki vinarstva Ravnih kotara, njegov Merlot je proglašen najboljim crnim vinom i - niz se nastavio. Osnovao je i tvrtku Poljak Vina. Medalja za medaljom, puno medalja, ali - vidi vraga!


Komentari članka

Vezani članci

Kako Njemačka pomaže malim poduzetnicima? Ekonomisti: Isplaćuje im previše

30.11.2020.

"Kod pogođenih sektora je više od polovine troškova varijabilno što znači da tih troškova nema kada je objekt zatvoren. Unatoč tomu država isplaćuje 75 posto prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine", stoji u analizi IW-a, kako prenosi "Welt am

Francuska će ove godine proizvesti 44,7 milijuna hektolitara vina

27.11.2020.

Zbog kiše koja je padala u regiji Charantes, francusko ministarstvo poljoprivrede je povećalo svoje prognoze proizvodnje vina za 600.000 hektolitara.

DRAGAN BOKUN, ZANATLIJA I VJEČNI OPTIMIST: Dnevnik ne gledam, čitam, radim svoj posao i dobro je

26.11.2020.

Dragan po 12 sati dnevno provede u suvenirnici. Turista nema, ali posla ima

Napravili prvu hrvatsku mozzarellu, a šampion je nastao – pogreškom

24.11.2020.

Istarska mljekara Latus koja posluje od 2001. godine smjestila se u malom mjestu Orbanići pokraj Žminja, a pokretači toga mliječnog biznisa Maja i Sandi Orbanić pioniri su u ovoj branši jer proizvodnja sireva nije na našem najvećem poluotoku popularna kol

Najmlađa poduzetnica iz Osijeka o juhama iz staklenke kojima mijenja prehrambene navike svojih sugrađana

23.11.2020.

Iako je na početku nitko osim njezine obitelji nije shvaćao ozbiljno, Martina Završki iz Darde pokrenula je Špajz i s 19 godina postala najmlađa poduzetnica u Osijeku. Sada, četiri godine kasnije, najmlađa je kandidatkinja emisije Startaj Hrvatska, a njez

Tag cloud

 1. 2068 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1341 članka imaju tag izvoz
 5. 1124 članka imaju tag svijet
 6. 803 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1071 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 407 članka imaju tag poticaji
 20. 342 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 524 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 376 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 325 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici