Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Ou 2015

U beljskom stakleniku u prvoj godini proizveli 2,8 milijuna kilograma grapolo i beef rajčice

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica GETTO  

U beljskom stakleniku u prvoj godini proizveli 2,8 milijuna kilograma grapolo i beef rajčice

Približno godinu dana nakon što je, krajem siječnja 2014., Belje predstavilo investiciju na lokaciji Mitrovac, koja se sastoji od farme mliječnih krava, bioplinske elektrane i staklenika za uzgoj rajčice, ponovno smo posjetili taj kompleks, jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna.

Cjelokupni je projekt, zapravo, završen prije nešto više od mjesec dana, i to zbog zahtjevnosti radova na najvećoj farmi muznih krava u Hrvatskoj, kapaciteta 2000 grla. U prvoj godini rada u mitrovačkom beljskom stakleniku, prvom u Baranji i jednom od najvećih u Hrvatskoj, proizvedeno je 2,8 milijuna kilograma grapolo i beef rajčice na ukupno 4,5 hektara.

Najuspješniji domaći proizvođač

Objašnjavajući uspješnost proizvodnje, Robert Marković (voditelj PJ Staklenik Mitrovac) i Marija Drljepan-Bilandžić (voditeljica proizvodnje) ističu kako je plan za prošlu (prvu) godinu proizvodnje rajčice bio 2,3 milijuna kilograma, a konačni rezultati pokazuju realizaciju veću za gotovo 20 posto, čime je beljski staklenik među uspješnijima, ako ne i najuspješniji domaći proizvođač “rajskog povrća”. Važno je istaknuti kako je svaka biljka u stakleniku prosječno dala 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma, što je izvrstan rezultat čak i u svjetskim razmjerima. U trenutku boravka Glasove ekipe crvenih plodova u stakleniku nije bilo, ali će se interijer vrlo brzo promijeniti.

- Staklenik je krenuo u novu proizvodnu godinu početkom siječnja, kada su posađene nove biljke. Sadnja biljaka u hidroponskom uzgoju zapravo znači pozicioniranje biljaka na kokosov jastuk na sadnom mjestu, raširivanje stabljika i prva omatanja biljaka, čime se usmjerava njihov rast i omogućava cjelogodišnja berba. U ovom trenutku nove sadnice rajčica već daju rod na drugoj etaži, a prva ovogodišnja berba očekuje se u prvoj polovini travnja - ističu Marković i Drljepan-Bilandžić, naglašavajući kako će ove godine u stakleniku biti proizvedene i nove sorte grapolo odnosno beef rajčica. Riječ je, naime, o grapolo sortama diamantini, capricia i fundation te dvije nove beef sorte. Kada je o grapolo rajčici riječ, nove će biti ukusnije i nešto sitnije od dosadašnjih, a brat će se u “grozdovima” od šest rajčica, za razliku od prošle godine, kada su brane u “grozdovima” od po pet rajčica. I od njih očekuju vrhunske rezultate s obzirom na prošlogodišnje iskustvo te educirano osoblje.
Sve se obavlja ručno

Ako sve bude prema planu, u stakleniku će se crvenjeti sve do prosinca ove godine, kada počinju pripreme za sadnju novih biljaka...

- Rajčice će se brati svaki tjedan. Jedna etaža bere se dva puta tjedno a sve se obavlja ručno - govore, napominjući kako je, unatoč tome što je riječ o visoko sofisticiranom uzgoju, koji zahtijeva konstantnu kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku, presudna briga o biljkama svih 50 zaposlenih. Sretni su beljski povrtlari i zbog prvih “kritika” struke, koja kaže kako je njihova rajčica, što se sladora, promjera i ostalih parametara tiče, među najboljima u Hrvatskoj. Također, ponosni su na činjenicu da beljska rajčica iz staklenika odlazi zrela, pa ne stoje priče da dozrijeva u transportu ili na policama. Treba reći i kako Hrvatska nema dovoljno rajčice za svoje potrebe, pa su prve ture beljskog grapola i beefa u znatnoj mjeri smanjile uvoz tog povrća.

U poslovnom kompleksu Mitrovac iznimno je važna i suradnja farme, bioplinske elektrane i staklenika zbog sinergije, jer bioplinska elektrana od dijela sirovine s farme proizvodi električnu i toplinsku energiju, a staklenik koristi toplinsku energiju za cjelogodišnju proizvodnju rajčice.

Biljke su oplođivane uvođenjem bumbara u staklenike

Podsjetimo, u gradnju i opremanje staklenika Agrokor je uložio 78 milijuna kuna, a podignut je u rekordnom roku, za samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu što se te tehnologije tiče, a na izvođenju radova i montaži angažirane su brojne hrvatske tvrtke. Cijeli kompleks Mitrovac je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika, koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju. Proizvodni proces je hidroponskog tipa, što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Biljke su oplođivane uvođenjem bumbara u staklenik.

Dnevno se obere 20-ak tona rajčice

Rajčica će se, od travnja, brati ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, svaki tjedan dva kruga u stakleniku. Prosječno, dnevno se obere 20 tona. Vjeruju da će i ove godine premaštiti godišnji plan. Inače, poslovi u stakleniku su raznovrsni, od berbe pa sve do njege, motanja, kidanja zaperaka, pinciranja, postavljanja lukova i sličnog.

2,3
milijuna kilograma iznosio je prvotni plan proizvodnje rajčice

20 %
više od zacrtanog plana proizvedeno je rajčice

19
kilograma rajčice prosječno je dala svaka biljka u stakleniku

62
kilograma zabilježena je proizvodnja rajčice po četvornom metru


Komentari članka

Vezani članci

Cvjeta online trgovina: Popis mogućnosti dostave namirnica sve je veći

30.03.2020.

Iako su od subote otvorene specijalizirane trgovine na tržnicama, tržnice kao takve i dalje ne rade, što je veliki udar na male proizvođače. Stoga se svakim danom otvori neki novi kanal za online kupovinu.

Novi trendovi u poljoprivredi: plasman putem društvenih mreža

18.02.2020.

Da bi opstali na tržištu - poljoprivrednici moraju mijenjati način rada. Neki su se uspjeli prilagoditi i rezultati nisu izostali.

Koliko će Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijeti pravde?

27.01.2020.

Novi, već peti Zakon o poljoprivrednom zemljištu za neke je najbolji. Za neke, pak, teško provediv. Općine, naime, imaju diskrecijsko pravo određivanja zemljišnog maksimuma.

'Pouzdana logistika, stalna cijena i dovoljne količine ključ su dobre pozicije u hotelima'

23.01.2020.

Bez turističke sezone i naši bi poslovni rezultati bili znatno slabiji, što bi se na koncu loše odrazilo na količinu proizvoda, iskorištavanje proizvodnih kapaciteta, pa i na broj radnih mjesta

Preko SPAR-a prodali proizvode u vrijednosti većoj od 70 milijuna eura

20.01.2020.

Odličnim izvoznim rezultatima mogu se pohvaliti i tvrtke koje proizvode SPAR robne marke za trgovine u Sloveniji i Italiji. Pritom se ističu istarska tvrtka Alden, koja izvozi premium bakalar i masline, Vindija, koja proizvodi smrznuti burek sa sirom, te

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1037 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1026 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 599 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 500 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija