Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ou 2020

U dva dana više od 650 tvrtki prijavilo štetu zbog zaraze

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Gordana Grgas  

U dva dana više od 650 tvrtki prijavilo štetu zbog zaraze

U samo dva dana više se od tisuću domaćih tvrtki odazvalo na anketu Hrvatske gospodarske komore o tome trpe li poslovne posljedice zbog širenja zaraze koronavirusom. Dvije trećine ih je potvrdilo da osjeća negativne posljedice, a 53 posto da im je pao promet. U ovom trenutku su, prema anketi HGK, najviše pogođene putničke agencije, kompanije koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika; male i srednje tvrtke osjećaju pak veći negativan utjecaj nego velike.

“Za hrvatski turizam već postoje štetne posljedice za predsezonu, ali iznos je u ovom trenutku nemoguće znati. Zbog straha od koronavirusa događaju se otkazivanja i zastoj bukinga”, kaže nam Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK i predsjednik Uprave Unilinea, vodećeg domaćeg touroperatora. “Počelo je s Kinom i Dalekim istokom, a otkako je zbog koronavirusa i Italija u žiži, zastoj je i s europskih tržišta. Potencijalni gosti ‘stoje i čekaju’ razvoj situacije”, dodaje. Pogođen je i kongresni turizam, događaji se odgađaju ili otkazuju. Za sada nema indikatora, napominje, da bi se negativni efekti prelili i na glavnu turističku sezonu.

Krizni plan
Na pitanje postoji li neki krizni plan kompanija iz putničkog sektora, Žgomba odgovara negativno. “U ovom se trenutku ne može ništa poduzeti jer vlada panika. Ne može se ona razbiti boljim uvjetima aranžmana, nižim cijenama. Treba čekati da kriza s virusom i strah prođu”, kaže Žgomba. Hvali kako se Hrvatska kao država nosi sa zarazom, što je jako važno i za turizam te transparentno informiranje poslovnih partnera. Hoće li, u slučaju većih posljedica, tražiti neku pomoć države, Žgomba nije komentirao. Napominje da je talijanska vlada reagirala poreznim mjerama prema pogođenim kompanijama u turističkom sektoru, a najavljuje da će na sastanku u ponedjeljak o tim i drugim mogućim mjerama biti govora na sastanku Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA).

Prema onome što su objavili mediji, talijanska vlada je u petak donijela seriju financijskih mjera kako bi olakšala situaciju u kojoj se zbog velikog otkazivanja aranžmana našao turizam, a jedna od njih je suspenzija plaćanja socijalnih doprinosa i poreza svim kompanijama u tom sektoru. Vlada je ujedno najavila za ovaj tjedan donošenje mjera u iznosu od čak 3,6 milijardi eura kao pomoć ekonomiji koja se nosi s krizom zbog širenja koronavirusa, a među ostalim se predviđa zakon koji bi uključivao porezne olakšice kompanijama koje prijave pad prihoda veći od 25 posto.

U Hrvatskoj, kako proizlazi iz ankete koju je proveo HGK, sektori u kojima je više od trećine tvrtki prijavilo jake i srednje posljedice na poslovanje su trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, umjetnost, zabava i rekreacija te ostale uslužne djelatnosti. Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše tvrtki (30 posto) prijavilo je poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29 posto) i obavljanju postojećih poslova (28 posto), stoji u priopćenju HGK. “Uz to, gospodarstvenici imaju i poteškoće s transportom roba, otkazivanjem sudjelovanja na međunarodnim sajmovima, kongresima i događanjima te smanjenom potražnjom proizvoda i usluga na domaćem tržištu”, objavili su.

Dugoročni učinak
Kratkoročne negativne posljedice zbog koronavirusa očekuje 75 posto tvrtki, pri čemu 15 posto očekuje jak utjecaj na poslovanje. Dugoročne negativne posljedice očekuje čak 82 posto tvrtki, pri čemu gotovo četvrtina (njih 24 posto) očekuje jak negativan utjecaj na poslovanje u dugoročnom razdoblju.

Postoje i sektori koji ne predviđaju snažne kratkoročne posljedice, no na dulje staze očekuju probleme. To su, među ostalim, tvrtke u poslovanju s nekretninama, financijske djelatnosti, građevina te IT sektor.

Jedan od onih koji je ispunio anketu jest i Slobodan Školnik, predsjednik Uprave trgovačkog centra Emmezeta, koji kaže da zasad nema poremećaja u poslovanju, ali ih očekuje jer će iz Azije roba vjerojatno kasniti mjesec ili dva. Koji efekt će korona u konačnici imati na poslovanje, kaže da ne može procijeniti. “Mi radimo s 20 tisuća artikala, od Azije preko Istočne do Zapadne Europe. U Italiji mi kažu da prometi u trgovini nisu pali”, kaže Školnik.

Ivan Katavić, vlasnik domaćeg trgovačkog lanca KTC, kaže da nisu uočili nikakve poteškoće, promet je čak malo i rastao, a zbog opreza nisu dodatno punili skladišta. “Imamo povjerenje da će tržište normalno funkcionirati”, odgovara. U prijevozničkom sektoru, rekao nam je predsjednik HGK-ova Udruženja cestovnog prometa Darko Vukadinović, menadžer u kompaniji La Log, poslovanje je sada uobičajeno, s mjerama pasivnog zdravstvenog nadzora vozača koji putuju u Italiju.


Komentari članka

Vezani članci

Elitni turizam: u Dubrovnik pristižu megajahte, privatni avioni...

07.07.2020.

Zadovoljavajuće rezultate ove sezone mogao bi ostvariti elitni turizam. Fizička distanca tu se podrazumijeva pa u Dubrovnik pristižu luksuzne megajahte, privatni avioni... U vilama cijele obitelji borave tjednima.

Produžili moratorije turizmu do lipnja 2021.

07.07.2020.

Razlog za produženje je poslovanje pogođeno pandemijom COVID-19, a osim produženja moratorija za sve na sedam mjeseci te za turizam do 16 mjeseci, klijentima koji imaju pozitivan covid score prema metodologiji Fine (ili na drugi način dokažu pad prihoda)

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Preko 200 radnika Crosca dobit će otkaz, Štern: To je početak kraja Crosca

03.07.2020.

Rezanjem broja zaposlenih u Croscu Ina ostaje, ocjenjuje Štern, bez svoje tehnološke osnove u istraživanju i proizvodnji, čime se njena djelatnost svodi na rafineriju nafte u Rijeci i maloprodajnu mrežu. Napominje i kako Mol u svojoj strategiji gotovo da

Rekordan pad nezaposlenosti u SAD-u u lipnju

03.07.2020.

Ekonomisti skok broja zaposlenih pripisuju vladinom programu za zaštitu radnih mjesta (PPP). Riječ je o zajmovima tvrtkama koji bi mogli djelomično biti oprošteni budu li iskorišteni za isplatu plaća. No, ta su sredstva gotovo iscrpljena, primjećuje Reute

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 721 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 696 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 239 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici