Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ou 2020

U dva dana više od 650 tvrtki prijavilo štetu zbog zaraze

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Gordana Grgas  

U dva dana više od 650 tvrtki prijavilo štetu zbog zaraze

U samo dva dana više se od tisuću domaćih tvrtki odazvalo na anketu Hrvatske gospodarske komore o tome trpe li poslovne posljedice zbog širenja zaraze koronavirusom. Dvije trećine ih je potvrdilo da osjeća negativne posljedice, a 53 posto da im je pao promet. U ovom trenutku su, prema anketi HGK, najviše pogođene putničke agencije, kompanije koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika; male i srednje tvrtke osjećaju pak veći negativan utjecaj nego velike.

“Za hrvatski turizam već postoje štetne posljedice za predsezonu, ali iznos je u ovom trenutku nemoguće znati. Zbog straha od koronavirusa događaju se otkazivanja i zastoj bukinga”, kaže nam Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK i predsjednik Uprave Unilinea, vodećeg domaćeg touroperatora. “Počelo je s Kinom i Dalekim istokom, a otkako je zbog koronavirusa i Italija u žiži, zastoj je i s europskih tržišta. Potencijalni gosti ‘stoje i čekaju’ razvoj situacije”, dodaje. Pogođen je i kongresni turizam, događaji se odgađaju ili otkazuju. Za sada nema indikatora, napominje, da bi se negativni efekti prelili i na glavnu turističku sezonu.

Krizni plan
Na pitanje postoji li neki krizni plan kompanija iz putničkog sektora, Žgomba odgovara negativno. “U ovom se trenutku ne može ništa poduzeti jer vlada panika. Ne može se ona razbiti boljim uvjetima aranžmana, nižim cijenama. Treba čekati da kriza s virusom i strah prođu”, kaže Žgomba. Hvali kako se Hrvatska kao država nosi sa zarazom, što je jako važno i za turizam te transparentno informiranje poslovnih partnera. Hoće li, u slučaju većih posljedica, tražiti neku pomoć države, Žgomba nije komentirao. Napominje da je talijanska vlada reagirala poreznim mjerama prema pogođenim kompanijama u turističkom sektoru, a najavljuje da će na sastanku u ponedjeljak o tim i drugim mogućim mjerama biti govora na sastanku Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA).

Prema onome što su objavili mediji, talijanska vlada je u petak donijela seriju financijskih mjera kako bi olakšala situaciju u kojoj se zbog velikog otkazivanja aranžmana našao turizam, a jedna od njih je suspenzija plaćanja socijalnih doprinosa i poreza svim kompanijama u tom sektoru. Vlada je ujedno najavila za ovaj tjedan donošenje mjera u iznosu od čak 3,6 milijardi eura kao pomoć ekonomiji koja se nosi s krizom zbog širenja koronavirusa, a među ostalim se predviđa zakon koji bi uključivao porezne olakšice kompanijama koje prijave pad prihoda veći od 25 posto.

U Hrvatskoj, kako proizlazi iz ankete koju je proveo HGK, sektori u kojima je više od trećine tvrtki prijavilo jake i srednje posljedice na poslovanje su trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, umjetnost, zabava i rekreacija te ostale uslužne djelatnosti. Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše tvrtki (30 posto) prijavilo je poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29 posto) i obavljanju postojećih poslova (28 posto), stoji u priopćenju HGK. “Uz to, gospodarstvenici imaju i poteškoće s transportom roba, otkazivanjem sudjelovanja na međunarodnim sajmovima, kongresima i događanjima te smanjenom potražnjom proizvoda i usluga na domaćem tržištu”, objavili su.

Dugoročni učinak
Kratkoročne negativne posljedice zbog koronavirusa očekuje 75 posto tvrtki, pri čemu 15 posto očekuje jak utjecaj na poslovanje. Dugoročne negativne posljedice očekuje čak 82 posto tvrtki, pri čemu gotovo četvrtina (njih 24 posto) očekuje jak negativan utjecaj na poslovanje u dugoročnom razdoblju.

Postoje i sektori koji ne predviđaju snažne kratkoročne posljedice, no na dulje staze očekuju probleme. To su, među ostalim, tvrtke u poslovanju s nekretninama, financijske djelatnosti, građevina te IT sektor.

Jedan od onih koji je ispunio anketu jest i Slobodan Školnik, predsjednik Uprave trgovačkog centra Emmezeta, koji kaže da zasad nema poremećaja u poslovanju, ali ih očekuje jer će iz Azije roba vjerojatno kasniti mjesec ili dva. Koji efekt će korona u konačnici imati na poslovanje, kaže da ne može procijeniti. “Mi radimo s 20 tisuća artikala, od Azije preko Istočne do Zapadne Europe. U Italiji mi kažu da prometi u trgovini nisu pali”, kaže Školnik.

Ivan Katavić, vlasnik domaćeg trgovačkog lanca KTC, kaže da nisu uočili nikakve poteškoće, promet je čak malo i rastao, a zbog opreza nisu dodatno punili skladišta. “Imamo povjerenje da će tržište normalno funkcionirati”, odgovara. U prijevozničkom sektoru, rekao nam je predsjednik HGK-ova Udruženja cestovnog prometa Darko Vukadinović, menadžer u kompaniji La Log, poslovanje je sada uobičajeno, s mjerama pasivnog zdravstvenog nadzora vozača koji putuju u Italiju.


Komentari članka

Vezani članci

Plenković najavio nove mjere za gospodarstvo: "Ova kriza je gora od one 2008."

29.03.2020.

Jučer sam razgovarao s kineskim premijerom Lijem, oni će dati dio donacija, ostalo smo naručili s velikim kineskim kompanijama, nabavu materijala, zaštitnu opremu prije svega za zdravstvene ustanove, ali isto tako i za sve ostale službe koje to moraju ima

Europski BDP past će između 2 i 10 posto, sve ovisi o trajanju koronakrize

29.03.2020.

Američke vlasti poduzele su izvanredne mjere. Središnja banka Fed ekspresno je u dva navrata srezala ključne kamatne stope, spustivši ih rekordno brzo na nulu. Istodobno je počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i izrav

Zbog koronavirusa med nikad traženiji

27.03.2020.

Trenutačno su najtraženiji cvjetni i šumski med te propolis. Veliko je zanimanje i za gigamedom, kaže Ivan Knežević

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Marić: 8800 zahtjeva za odgodom; dug veći od 200 kuna automatski ne diskvalificira

27.03.2020.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je do popodnevnih sati u četvrtak zaprimljeno oko 8800 zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja, kao i da oni s poreznim dugom većim od 200 kuna nisu automatski diskvalificrani od primjene te mjere.

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1035 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 927 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija