Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Lip 2016

U Međimurju posluje neka druga Hrvatska

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

U Međimurju posluje neka druga Hrvatska

Najsjevernija hrvatska županija po mnogočemu odskače od hrvatskog prosjeka. Poduzetnički duh, kvalitetna radna snaga i ulaganje u mlade odlike su koje su Međimurje učinile jednim od najrazvijenijih i najbogatijih dijelova Hrvatske

Po površini najmanja hrvatska županija smještena je na sjecištu važnih europskih koridora i predstavlja 'vrata Hrvatske' prema srednjoj i istočnoj Europi.

Zahvaljujući dugoj industrijskoj tradiciji, ova županija je poznata po razvijenoj metalskoj, građevinskoj i prerađivačkoj industriji, a u novije vrijeme sve veći udio ima i IT sektor te uslužne djelatnosti povezane s brzorastućim turizmom.

Za razliku od ostatka Hrvatske, Međimurje ne oskudijeva stranim investicijama. Zbog povoljnih uvjeta poslovanja i školovane radne snage u njemu su proizvodne pogone otvorile brojne strane kompanije. Uz velike tvrtke, cvjetaju malo i srednje poduzetništvo pa je stopa nezaposlenosti u Međimurju, uz Varaždinsku i Istarsku županiju, najniža u Hrvatskoj.

Natprosječnoj konkurentnosti doprinose kvaliteta poslovnog okruženja, brojne poduzetničke zone te suradnja obrazovanja i gospodarstva.

Poduzetništvo cvjeta, a plaće ispod prosjeka

Većina vodećih kompanija smještena je u glavnom gradu Čakovcu, a veća gradska središta još su Mursko Središće i Prelog. Zahvaljujući konkurentskim prednostima, međimursko gospodarstvo oporavlja se znatno brže od hrvatskog prosjeka. Lani su međimurski poduzetnici ostvarili 12 milijardi kuna prihoda, što je gotovo 13 posto više nego 2014.

Unatoč povoljnim gospodarskim trendovima, Međimurje je po plaćama ispod hrvatskog prosjeka jer je velik dio radne snage zaposlen u radno intenzivnim industrijskim djelatnostima poput tekstilne i drvne industrije.

Ali i to bi se s vremenom trebalo promijeniti jer županija u suradnji s općinama i gradovima svim osnovnoškolcima osigurava besplatne knjige, svim srednjoškolcima prijevoz, a studentima financijske potpore.

Među vodećim međimurskim poduzetnicima prednjače tvrtke iz metalne, drvne i tekstilne branše. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, deset najvećih međimurskih tvrtki, koje zapošljavaju 4089 radnika, lani je ostvarilo 2,78 milijardi kuna prihoda i dobit od 111 milijuna kuna.

U top 10 dominiraju proizvođači

Uz lokalni trgovački lanac Metss, koji prednjači po prihodima, na listi su redom proizvodne kompanije. Najveći proizvođač je tvrtka Tubla, u vlasništvu talijanske Calzedonije, koja je 2002. u Čakovcu otvorila jednu od najvećih europskih tvornica čarapa. Desetak godina kasnije investicija je proširena pa se danas prostire na 25.000 m2, zapošljava oko 600 djelatnika i ostvaruje izvoz vrijedan oko 300 milijuna kuna.

Na trećem mjestu s 342,3 milijuna kuna prihoda je tvrtka LPT (L&P tehnologije). Radi se o podružnici američke multinacionalne korporacije Leggett & Platt, jednog od najvećih svjetskih proizvođača žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja. Tvornica smještena u Prelogu, u kojoj Amerikanci zapošljavaju 329 djelatnika, najprofitabilniji je poslovni subjekt u Međimurju s dobiti od 55,9 milijuna kuna.

Međimursku prehrambenu industriju predvodi Perutnina Ptuj – Pipo, podružnica jednog od najvećih slovenskih prerađivača mesa, odnedavno u ruskom vlasništvu. U zadnje dvije godine čakovečka tvrtka, koja zapošljava 660 radnika, trpi osjetan pad prihoda i dobiti.

Suprotne trendove bilježi Muraplast, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača plastičnih i papirnatih vrećica te folija za pakiranje. Tvrtki smještenoj u Kotoribi, u vlasništvu domaćih poduzetnika Anđelka Trojka i Ivana Ujlakija, proizvodnja kontinuirano raste. Lani je prihod dosegao 260 milijuna kuna, a čista dobit se popela na 20 milijuna kuna.

Meka za multinacionalke

Na šestom mjestu liste međimurskih kapitalaca nalazi se još jedan internacionalni proizvođač namještaja – švedski Hilding Anders koji je 2005. kupio uspješnu domaću kompaniju Hespo. Asortiman regionalnog tržišnog lidera savršeno su uklopio u proizvodni program vodećeg proizvođača madraca i kreveta u Europi i Aziji. Premda kompanija bilježi stalni rast prihoda, godinama posluje s gubicima zbog visokih financijskih rashoda.

Domaće poduzetničke snage brani i Centrometal u vlasništvu obitelji Zidarić, nadaleko poznat po proizvodnji kotlova i ostale termotehničke opreme. Tvrtka s 50-godišnjom tradicijom posluje na tržištima tridesetak europskih zemalja i ostvaruje godišnji promet od 210 milijuna kuna, uz respektabilnu dobit.

Među vodećim industrijskim perjanicama je i Eko Međimurje, tvrtka koja se bavi strojogradnjom, strojnom obradom i montažom. Smještena u Šenkovcu na 20.000 m2 suvremeno opremljenog proizvodnog prostora, zapošljava 523 radnika i ostvaruje promet veći od 200 milijuna kuna.

Listu deset najvećih zaključuje mesna industrija Vajda iz Čakovca, kompanija sa stogodišnjom tradicijom. Danas je Vajda dioničko društvo u vlasništvu malih dioničara s 370 zaposlenih. Glavni pogon i sjedište tvrtke nalaze se u Čakovcu, a predstavništva i skladišta u Zagrebu, Šibeniku i Rijeci. Vajda posjeduje i maloprodajnu trgovačku mrežu koja se sastoji od 13 prodajnih objekata. Lani je tvrtka zabilježila osjetan pad prihoda i gubitak od 19,2 milijuna kuna.

Na međimurskoj poslovnoj sceni djeluje još mnogo snažnih poduzetnika, među kojima se po visokoj profitabilnosti, uz spomenute, ističu TMT, Promming, Šestan-Busch, Čakovečki mlinovi i PIB extra.


Komentari članka

Vezani članci

Poduzetnici su složni: Finu treba ukinuti, to je država u državi

13.08.2019.

Fina, koja je preživjela raspad bivše države i promjenu ekonomskog sustava, nasljednica je nekadašnjeg Zavoda za platni promet, a prije toga Službe društvenog knjigovodstva. Zapošljava oko 3000 ljudi i njihova "radna mjesta" jedini su razlog njenog postoj

Skraćeni postupak: Tvrtku je moguće zatvoriti sedam puta brže nego dosad uz puno manji trošak

19.07.2019.

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno. Uz jednostavna društva, poduzeća za deset kuna, koja se mogu osnovati za jedan dan, od prošle su godine popularni i paušalni obrti koji se ističu malim poreznim opterećenjem i jednostavnim vo

Za one koji znaju raditi i vole to što rade – nema straha!

16.07.2019.

Marjan Jakobac poslovno iskustvo stjecao je uglavnom u velikim kompanijama, a onda ga je na samostalni poduzetnički put odvela poslovna prilika koju je u tom trenutku odlučio iskoristiti, što se, gledajući iz današnje perspektive, pokazalo odličnom odluko

Za poduzetnike je 2018. godina bila najuspješnija u 17 godina

15.07.2019.

Veliki poduzetnici svojim rezultatima dominiraju u hrvatskom gospodarstvu - prošle godine zapošljavali su 263.465 radnika

Radwan Joukhadar: Državi moram plaćati na sekundu, a bolnice mi duguju mjesecima

05.07.2019.

Božica Lapić vjerojatno je malo požalila svoj raniji poziv prisutnima na Lider investu u Vukovaru da se slobodno obrate Ministarstvu gospodarstva s upitima i komentarima, s obzirom da je tijekom okruglog stola o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1956 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 965 članka imaju tag trgovina
 8. 963 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 554 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 582 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija