Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Lip 2016

U Međimurju posluje neka druga Hrvatska

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

U Međimurju posluje neka druga Hrvatska

Najsjevernija hrvatska županija po mnogočemu odskače od hrvatskog prosjeka. Poduzetnički duh, kvalitetna radna snaga i ulaganje u mlade odlike su koje su Međimurje učinile jednim od najrazvijenijih i najbogatijih dijelova Hrvatske

Po površini najmanja hrvatska županija smještena je na sjecištu važnih europskih koridora i predstavlja 'vrata Hrvatske' prema srednjoj i istočnoj Europi.

Zahvaljujući dugoj industrijskoj tradiciji, ova županija je poznata po razvijenoj metalskoj, građevinskoj i prerađivačkoj industriji, a u novije vrijeme sve veći udio ima i IT sektor te uslužne djelatnosti povezane s brzorastućim turizmom.

Za razliku od ostatka Hrvatske, Međimurje ne oskudijeva stranim investicijama. Zbog povoljnih uvjeta poslovanja i školovane radne snage u njemu su proizvodne pogone otvorile brojne strane kompanije. Uz velike tvrtke, cvjetaju malo i srednje poduzetništvo pa je stopa nezaposlenosti u Međimurju, uz Varaždinsku i Istarsku županiju, najniža u Hrvatskoj.

Natprosječnoj konkurentnosti doprinose kvaliteta poslovnog okruženja, brojne poduzetničke zone te suradnja obrazovanja i gospodarstva.

Poduzetništvo cvjeta, a plaće ispod prosjeka

Većina vodećih kompanija smještena je u glavnom gradu Čakovcu, a veća gradska središta još su Mursko Središće i Prelog. Zahvaljujući konkurentskim prednostima, međimursko gospodarstvo oporavlja se znatno brže od hrvatskog prosjeka. Lani su međimurski poduzetnici ostvarili 12 milijardi kuna prihoda, što je gotovo 13 posto više nego 2014.

Unatoč povoljnim gospodarskim trendovima, Međimurje je po plaćama ispod hrvatskog prosjeka jer je velik dio radne snage zaposlen u radno intenzivnim industrijskim djelatnostima poput tekstilne i drvne industrije.

Ali i to bi se s vremenom trebalo promijeniti jer županija u suradnji s općinama i gradovima svim osnovnoškolcima osigurava besplatne knjige, svim srednjoškolcima prijevoz, a studentima financijske potpore.

Među vodećim međimurskim poduzetnicima prednjače tvrtke iz metalne, drvne i tekstilne branše. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, deset najvećih međimurskih tvrtki, koje zapošljavaju 4089 radnika, lani je ostvarilo 2,78 milijardi kuna prihoda i dobit od 111 milijuna kuna.

U top 10 dominiraju proizvođači

Uz lokalni trgovački lanac Metss, koji prednjači po prihodima, na listi su redom proizvodne kompanije. Najveći proizvođač je tvrtka Tubla, u vlasništvu talijanske Calzedonije, koja je 2002. u Čakovcu otvorila jednu od najvećih europskih tvornica čarapa. Desetak godina kasnije investicija je proširena pa se danas prostire na 25.000 m2, zapošljava oko 600 djelatnika i ostvaruje izvoz vrijedan oko 300 milijuna kuna.

Na trećem mjestu s 342,3 milijuna kuna prihoda je tvrtka LPT (L&P tehnologije). Radi se o podružnici američke multinacionalne korporacije Leggett & Platt, jednog od najvećih svjetskih proizvođača žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja. Tvornica smještena u Prelogu, u kojoj Amerikanci zapošljavaju 329 djelatnika, najprofitabilniji je poslovni subjekt u Međimurju s dobiti od 55,9 milijuna kuna.

Međimursku prehrambenu industriju predvodi Perutnina Ptuj – Pipo, podružnica jednog od najvećih slovenskih prerađivača mesa, odnedavno u ruskom vlasništvu. U zadnje dvije godine čakovečka tvrtka, koja zapošljava 660 radnika, trpi osjetan pad prihoda i dobiti.

Suprotne trendove bilježi Muraplast, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača plastičnih i papirnatih vrećica te folija za pakiranje. Tvrtki smještenoj u Kotoribi, u vlasništvu domaćih poduzetnika Anđelka Trojka i Ivana Ujlakija, proizvodnja kontinuirano raste. Lani je prihod dosegao 260 milijuna kuna, a čista dobit se popela na 20 milijuna kuna.

Meka za multinacionalke

Na šestom mjestu liste međimurskih kapitalaca nalazi se još jedan internacionalni proizvođač namještaja – švedski Hilding Anders koji je 2005. kupio uspješnu domaću kompaniju Hespo. Asortiman regionalnog tržišnog lidera savršeno su uklopio u proizvodni program vodećeg proizvođača madraca i kreveta u Europi i Aziji. Premda kompanija bilježi stalni rast prihoda, godinama posluje s gubicima zbog visokih financijskih rashoda.

Domaće poduzetničke snage brani i Centrometal u vlasništvu obitelji Zidarić, nadaleko poznat po proizvodnji kotlova i ostale termotehničke opreme. Tvrtka s 50-godišnjom tradicijom posluje na tržištima tridesetak europskih zemalja i ostvaruje godišnji promet od 210 milijuna kuna, uz respektabilnu dobit.

Među vodećim industrijskim perjanicama je i Eko Međimurje, tvrtka koja se bavi strojogradnjom, strojnom obradom i montažom. Smještena u Šenkovcu na 20.000 m2 suvremeno opremljenog proizvodnog prostora, zapošljava 523 radnika i ostvaruje promet veći od 200 milijuna kuna.

Listu deset najvećih zaključuje mesna industrija Vajda iz Čakovca, kompanija sa stogodišnjom tradicijom. Danas je Vajda dioničko društvo u vlasništvu malih dioničara s 370 zaposlenih. Glavni pogon i sjedište tvrtke nalaze se u Čakovcu, a predstavništva i skladišta u Zagrebu, Šibeniku i Rijeci. Vajda posjeduje i maloprodajnu trgovačku mrežu koja se sastoji od 13 prodajnih objekata. Lani je tvrtka zabilježila osjetan pad prihoda i gubitak od 19,2 milijuna kuna.

Na međimurskoj poslovnoj sceni djeluje još mnogo snažnih poduzetnika, među kojima se po visokoj profitabilnosti, uz spomenute, ističu TMT, Promming, Šestan-Busch, Čakovečki mlinovi i PIB extra.


Komentari članka

Vezani članci

Najveća briga naših tvrtki trošak plaća

15.11.2019.

Pada optimizam europskih poduzetnika, dok u Hrvatskoj raspoloženje stagnira.

Odustao od faksa i postao najmlađi osnivač tvrtke čija vrijednost prelazi milijardu dolara

29.10.2019.

Već s 12 godina estonski osnivač i predsjednik Uprave taksi-prijevoz usluge slične Uberu, Markus Villig znao je što želi u životu – pokrenuti tehnološki startup. Nakon završene srednje škole, s posuđenih 5.000 eura upravo je to i napravio. Nadahnut Skypeo

Čak 79 posto poduzetnika smatra snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom

10.10.2019.

Država bi trebala intervenirati mjerama porezne politike u cilju smanjenja odljeva radne snage i povećanja konkurentnosti. Naše je istraživanje pokazalo da 79% ispitanih poduzetnika smatra upravo snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom porezne

Porečki poduzetnički duh

04.10.2019.

Nakon svršetka uspješne turističke sezone, Poreč ne spava: čitav listopad proteći će u ovom drevnom zapadnoistarskom gradu u znaku raznolikih programa objedinjenih naslovom "Mjesec poduzetništva". U ponudi je niz radionica, predavanja i okruglih stolova,

Hrvat, jedan od najmoćnijih poduzetnika u Njemačkoj, otkriva tajnu svoga uspjeha

16.09.2019.

Tomislav Karajica već u svojim četrdesetima slovi kao jedan od najuspješnijih u njemačkom Hamburgu, gradu od dva milijuna stanovnika. Svoj uspjeh sada želi pretočiti i u bolju suradnju s poduzetnicima u Hrvatskoj.

Tag cloud

 1. 1957 članka imaju tag hrvatska
 2. 1986 članka imaju tag turizam
 3. 1556 članka imaju tag financije
 4. 1259 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 847 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 925 članka imaju tag ict
 12. 975 članka imaju tag EU
 13. 866 članka imaju tag industrija
 14. 599 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 373 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 353 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 358 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 382 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 272 članka imaju tag opg