Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Kol 2020

U posljednje dvije godine iskrčili voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Zlata Vasiljević  

U posljednje dvije godine iskrčili voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke

Neupitni simbol Tavankuta kod Subotice u susjednoj Srbiji - voćarstvo, polako, ali sigurno upada u krizu koja će mnoge proizvođače prinuditi da obustave proizvodnju. Uz vremenske nepogode koje su sve češće, sve je primjetniji problem plasiranja proizvoda na strana tržišta, ali i sam proces proizvodnje. Udare ovog negativnog procesa prvo osjete manji proizvođači čiji se nasadi mjere u nekoliko hektara, ali je sada već sasvim sigurno da su ovom krizom pogođeni i oni kojima je to jedina djelatnost i izvor prihoda, piše Hrvatska riječ.

Antun Tumbas, voćar i član zadruge Voćko, bavi se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina više od 30 godina. Njegove procjene trenutnog stanja u voćarstvu su obeshrabrujuće, a nije posebno optimističan ni kada je u pitanju budućnost.

"Budućnost je neizvjesna, ne samo u voćarstvu nego i u poljoprivredi uopće. U posljednje dvije godine u Tavankutu se iskrčilo voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke. Cijena voća je mizerna, a proizvodnja je sve skuplja", kaže Tumbas.

Iracionalni prohtjevi
Velike poteškoće voćarima prave i sama pravila tržišta koja postavljaju ponekad iracionalne prohtjeve kada je u pitanju kvaliteta voća. Tako politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strožije uvjete za one koji nisu članice Unije.

"Tržište Europske unije je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucjenjivati otkupnim cijenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju, jer nam se ne isplati vraćati šleper već prodati po duplo nižoj cijeni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan utjecaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržištu Europske unije dok ne postanemo njena članica."

Rusko tržište jedina opcija
Zadruga Voćko okuplja 19 voćara i raspolaže značajnim kapacitetima skladištenja voća. Dugi niz godina su upravo ovi voćari bili svijetli primjer svima koji su poznavali prilike u voćarstvu. Ovaj vid udruživanja je do sada imao za cilj zajedničkog nastupanja na sve zahtjevnija tržišta, ali se sada pojavljuju novi izazovi i potencijalni period tranzicije koji će možda rezultirati sadnjom nekih novih kultura, piše dalje Hrvatska riječ.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge Voćko je oprezan u tmurnim predviđanjima, ali je siguran da se na sve ove nepovoljne okolnosti mora naći način prilagođavanja da bi voćarstvo ostalo brend Tavankuta.

"Činjenica je da se nasadi jabuka vade, što ne bi bila loša vijest ukoliko bi se sadile nove sorte. Veći dio voćara je zadržao tehnologiju uzgoja koja je bila aktualna krajem prošlog stoljeća. Suvremeni trendovi nalažu da se sade nove sorte jabuka, gušći nasadi, stalna prihrana kroz sustav navodnjavanja, naročito u našim predjelima gdje su slabo bujne podloge i stavljanja nasada pod protugradnu mrežu. Rusko tržište je za sada jedina opcija jer je domaće prezasićeno, a što se tiče EU, koče nas standardi poput Global G.A.P, a koji se odnosi na samog proizvođača", ističe Davčik.

Kada je riječ o perspektivama, članovi Voćka su donijeli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok, nadajući se da će proširenjem asortimana nadomjestiti stroge zahtjeve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

"Trenutno su u tijeku pregovori s jednim trgovačkim lancem oko preuzimanja naših sokova od jabuke. Radi se o potpuno prirodnom soku koji se dobiva cijeđenjem, potom se pasterizira i toči u staklenu ambalažu."

Na mjesto grožđa - konzumna jabuka
Prvom polovicom prošlog stoljeća, Tavankut postaje poznat po vinogradima u kojima se osim vinove loze mogao naći i pokoji nasad jabuka, krušaka, šljiva i badema. Vinogradi su bili zasađeni isključivo na pjeskovitom zemljištu, prinos je bio znatno manji nego što je to danas, a tržište je podrazumijevalo bližu okolicu (Subotica i Bajmak). Nakon Drugog svjetskog rata, ovakvi nasadi polako izumiru, a njihovo mjesto zauzimaju voćnjaci, najviše konzumne jabuke.

Danas zauzimaju skoro 500 hektara, a najzastupljenija je jabuka sorte idared, jonagold, golden delišes, a potom šljive, breskve, višnje i ostalo voće u manjoj mjeri.


Komentari članka

Vezani članci

Kupci pobrali 12 tona jabuka u četiri dana

25.09.2020.

Kupci su ove godine jabuke s 800 stabala u voćnjaku Marijana Bakule obrali i po tri kune platili za samo četiri dana. Voćar kaže kako su ubrali 12 tona voća, a ono što kupci nisu htjeli, preradit će u sok i ocat, a jabuku s tla dati lovcima za divljač.

Zbog korone potražnja za agrumima u porastu

15.09.2020.

Otkupna cijena prve klase mandarina je 4 kune kilogram, a u trgovinama bi mogla biti, kažu proizvođači, i do 10 kuna

Beru ih do studenoga, a Božidar Hrenković kaže: nikada lakše nisam prodao jagode

14.09.2020.

Jedan nasad višerodnih jagoda mjesečarki se na Jagodaru-HB bere i 50 puta, onda na red dođe pet hektara jabuka, šest ha eko lijeske, a tu su i nasadi buče zbog ulja, koje je ovaj vrsni agronom posadio na slobodnom zemljištu.

Potporu uložili u nasade: Jagode su planule, a maline stalno pristižu

09.09.2020.

Imaju nasad divljeg šipka s tisuću grmova, nagodinu kreće prerada voća, a u plasteniku imaju krastavce, papriku i rajčicu

Ivan Šulog: Indijska banana laka je za uzgoj, sadnice nabavite na festivalu u Donjoj Bistri

25.08.2020.

Trenutno najviše izvoze za Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju, a u Austriju i Njemačku po dogovoru. Kod nas se na tržištu može naći u Sparu, a cijena u maloprodaji je prošle godine bila 20 kn/kg.

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 764 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 371 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 327 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici