Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Pro 2019

U Zagorju održana konferencija u startupima

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

U Zagorju održana konferencija u startupima

KONFERENCIJA RockPaperFounders održala se prošlog tjedna u Termama Tuhelj u organizaciji Svjetskog investicijskog ureda poslovnih anđela Hrvatska, Krapinsko-zagorske županije, Zagorske razvojne agencije i Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, a koja je bila usmjerena na povezivanje početnika s iskusnim poduzetnicima i investitorima u cilju razmjene iskustava i znanja.

Konferenciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Ivan Kolar koji je naglasio: „Ovaj događaj je bitan za pozicioniranje Krapinsko–zagorske županije kao regije koja na jedan malo drugačiji način pristupa startupovima i mladim poduzetnicima koji imaju ideju. To ćemo najbolje provesti uz Poslovno–tehnološki inkubator uz mentorstvo Poduzetničkog centra i podršku REGEA-e i ZARA-e. Imat će i podršku WBAF ureda u Hrvatskoj za Europsku uniju, gdje ćemo ih na neki način spajati s poslovnim anđelima iz cijelog svijeta.“

Ulaganje u mladost = ulaganje u budućnost

Kako bi startupovi i tek započete poslovne ideje krenule rasti, razgovaralo se o organizaciji timova, osiguravanju kapitala, ali i o možda najvažnijem subjektu za mlade i nove igrače na tržištu – mentorstvu i njihovoj ulozi u osiguranju stručne pomoći u raznim fazama razvoja proizvoda ili usluga. Osim za one iskusnije, konferencija je ponudila i sadržaje za poduzetnike početnike koji su mogli naučiti kako pripremiti svoju tvrtku za osiguravanje investicije, ali i umrežiti se s iskusnim poduzetnicima i investitorima.

Helena Matuša, direktorica WBAF ureda Hrvatska i zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije, tijekom konferencije je rekla: „RockPaperFounders je početak novih aktivnosti koje će provoditi narednih godina u Krapinsko–zagorskoj županiji i uvod je u Poslovno–tehnološki inkubator koji će se postaviti u Krapini. Na ovaj način pokušavamo spojiti poduzetnike i moguće investitore te dati priliku novim igračima na tržištu - kreativnim mladim ljudima priliku da čuju kako uspjeti od onih koji su na tržištu već godinama.“

Nakon dvodnevne radionice Investicijske spremnosti​, program je počeo umrežavanjem poduzetnika početnika te iskusnih poduzetnika i investitora u prvom panelu na temu rasta. Mario Buntić​, suosnivač ​Talentlyfta​ i ​Goran Deak​, osnivač Top Digital Agencyja, od startupa su narasli zahvaljujući content i inbound marketingu, a na panelu se osim o produkciji sadržaja komentiralo i kako se umrežavanjem, prisustvom na natjecanjima te dobrom integracijom s prodajom dolazi do velikog broja novih klijenata.

Govornici na drugom panelu o financiranju Gordana Ćorić (VERN), Željko Švedić (Gembox), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital) i Luka Sučić (æternity Ventures) naglasili su kako je danas poduzetnicima dostupno više kapitala nego ikad, ali da to ne znači kako ga je lakše dobiti.
Stevica Kuharski je naglasio kako je njihova tvrtka poduprta europskim sredstvima iz SF strukturnih fondova. „Naša je uloga u Hrvatskoj investiranje u mlade poduzetnike i tvrtke koje imaju ideju ili žele dokazati svoju ideju na tržištu. Mi upravljamo s fondom od 45 milijuna eura sredstava od kojih će dio biti plasiran u zrelije, a dio u manje tvrtke“, te je dodao kako je njihova misija pomoći mladim poduzetnicima i pokazati im da postoji prilika.

Samofinanciranje je u početku najzdraviji oblik razvoja

Rasprava između panelista se zaključila time da je samofinanciranje, poznato i kao ​bootstrapping, najzdraviji oblik razvoja u početku. „S vremenom će doći potreba za jačom financijskom injekcijom“, izjavila je Gordana Ćorić, a tada je važno, nadovezao se Željko Švedić, uzeti u obzir sve prednosti, ali i obveze koje donosi određena vrsta financiranja.

Kroz posljednji panel o izgradnji i vođenju tima Daniel Ackermann, suosnivač Degordiana, i Eduardo Camaj, suosnivač tvrtke Erato Expert, prisjetili su se svojih početaka. U Degordianu nisu bili spremni na brzi rast niti na vođenje tima od 50 osoba, a Eduardo Camaj je istaknuo kako mnogo znači u startup projektu imati iskusnog voditelja.

Na večernjem se događanju, F***Up Nights Sessionu, prezentiralo što se naučilo iz neuspjeha i kako preživjeti uspone i padove. Andrija Čolak iz franšize Surf'n'Fries i Marko Pavlović iz Flow and Form te Domagoj Dan Maček iz HGK-a ispričali su svoje priče o poduzetničkim neuspjesima u nadi da će kroz njihova iskustva netko pronaći rješenje, ali i biti poticaj za korak naprijed.


Komentari članka

Vezani članci

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Deranja: Najveći danak ponovno će platiti privatni sektor

27.03.2020.

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor.

Kako spasiti biznis u vrijeme korone?

26.03.2020.

MNOGI poduzetnici su očajni, nekima je prihod pao doslovno na nulu jer im je zabranjeno poslovati. Drugi su ostali bez sirovina. Treći bez tržišta. Poslovne okolnosti su užasne posebno za one male, koji u pravilu nemaju rezerve za par mjeseci hladnog pogo

Paušalni obrtnici: Evo kako možete predati Zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

26.03.2020.

Poduzetnici, ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti (u daljnjem tekstu Zahtj

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1034 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 926 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 358 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 385 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija