Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Velj 2021

Ugostitelji: Obustavite paljbu, nema neprijatelja

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: Hina/HRT  

Ugostitelji: Obustavite paljbu, nema neprijatelja

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) riječima "teška artiljerija otvorena nad vapajem izmorenih ugostitelja" komentirala je komunikaciju u javnosti oko ugostitelja, pozivajući i na "obustavu daljnje paljbe" uz poruke da "nema neprijatelja na vidiku" i da iskreno vjeruju kako je zajednički cilj bolje sutra.

- Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja. Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidljivosti i nedosljednosti odluka, poštovati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar, navode u priopćenju iz NUU-a ispod kojeg su potpisane predsjednica te udruge Jelena Tabak i član Upravnog odbora Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Nikola Eterović.

Potpuno slučajno, kako dodaju, ugostiteljima su uskraćena osnovna prava - na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka, zatim na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo, kao i na odštetu jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja i nisu pokriveni svi troškovi niti sva razdoblja zabrane rada.

Uz to im je sada uskraćeno i osnovno demokratsko pravo na slobodu izražavanja, "gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane, ističu iz NUU-a, komentirajući i da je stvarnost takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja.

Ugostitelji ne navode eksplicitno o kojem je poduzetniku riječ, no njihova reakcija slijedila je nakon poteza jednog riječkog ugostitelja koji je objavio na Facebooku da "članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a" u njegov bar nisu dobrodošli. Taj čin naišao je na oštru osudu premijera Plenkovića.

- Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci pet uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 milijardi kuna, sada je blokadi 9.000 poduzeća, što čini preko 42 posto svih subjekata, iznose iz te nacionalne udruge.

Naglašavaju i da iskreno vjeruju da svi imaju zajednički cilj svih, a to je bolje sutra, te da bismo došli do toga, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitno, plansko usklađivanje epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope.

- Sve zahvaćene struke gotovo su u potpunosti u malom domaćem vlasništvu i spas sektora koji su 'na koljenima' zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti, ključno je pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje, smatraju u NUU-u.

Ocjenjuju i da su nezadovoljstvo, frustracija i nemoć uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva s dnevnog reda maknuli važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati.

- Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca, zaključuju iz te udruge.


Komentari članka

Vezani članci

Utjecaj pandemije na (ne)zaposlenost studenata - Mnogi su se odlučili pokrenuti svoj posao

22.04.2021.

Znatan se broj studenata, nakon gubitka posla i odustajanja od traženja drugog, odlučio za pokretanje vlastitog posla pa se sad bave onime što zapravo vole. Time dolazi do stvaranja pozitivne radne atmosfere, ali i značajnog zadovoljstva kupaca jer dobiva

Cjepivo i za turističke radnike na kontinentu?

20.04.2021.

Punktovi za testiranje turista na koronavirus u Baranji nisu planirani, osim ako se ne dogodi veći rast broja posjetitelja

Marić: Iz EU možemo pokriti cijeli trošak korone

19.04.2021.

Na predstavljanju 'Bijele knjige' Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) financministar nehotice me naveo na usporedbu troška pandemije i novca iz EU koji nam treba pomoći da taj manjak prevladamo. Dakle, pandemija je dosad, prema Zdravku Mariću, dr

Dogovor je tu: Ovih 13 država covid putovnicama spašavat će ljetnu sezonu

16.04.2021.

Dogovor 13 država kojim se želi uvesti COVID-putovnice u Europi već do lipnja uključuje neka od najjačih hrvatskih emitivnih tržišta, među kojima su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija

Brojne kolege nisu to mogle podnijeti više. Trajno zatvaraju lokale i planiraju odseliti

12.04.2021.

Domaći gosti najbrojniji su na dubrovačkom području ovih dana. S druge strane, u Dubrovniku su zatvoreni restorani pa se gosti snalaze na razne načine

Tag cloud

 1. 2103 članka imaju tag hrvatska
 2. 2183 članka imaju tag turizam
 3. 1380 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1181 članka imaju tag svijet
 6. 888 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1114 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1017 članka imaju tag ict
 11. 902 članka imaju tag investicije
 12. 1033 članka imaju tag EU
 13. 726 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 934 članka imaju tag industrija
 15. 813 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 415 članka imaju tag koronavirus
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 425 članka imaju tag poticaji
 20. 587 članka imaju tag marketing
 21. 514 članka imaju tag krediti
 22. 533 članka imaju tag tehnologija
 23. 385 članka imaju tag opg
 24. 431 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 389 članka imaju tag eu fondovi
 26. 384 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 304 članka imaju tag potpore
 28. 453 članka imaju tag obrazovanje
 29. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 406 članka imaju tag porezi
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 391 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 396 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici