Prijava Registracija

Poduzetni─Źki portal · ─îlanak

Veli─Źina slova: a A

11 Lip 2019

Ujedinilo se 10 velikih hrvatskih svinjogojaca

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rup─Źi─ç  

Ujedinilo se 10 velikih hrvatskih svinjogojaca

Broj krma─Źa u Hrvatskoj nakon 2010. godine pao je za 30 % i sve je ove godine u ograni─Źenom okviru uz neznatne promjene. Prikaz broja krma─Źa jedan je od najboljih pokazatelja stanja u svinjogojskom sektoru, jer je to osnova proizvodnje svinjskog mesa.

Naizgled stabilna situacija s brojem krma─Źa nipo┼íto ne govori o uskla─Ĺenosti stanja u hrvatskom svinjogojstvu i otpornosti na vanjske cjenovne utjecaje. Na┼żalost, to je pokazatelj poku┼íaja odr┼żavanja status quo situacije i nepostojanja sna┼żnih investicija u sektor. Ako se u najskorije vrijeme ne pokrene razvoj sektora, velika je opasnost od sna┼żnijeg uru┼íavanja brojnog stanja krma─Źa.

S ciljem rje┼íavanja svih navedenih problema nedavno je u Vukovaru osnovana Hrvatska udruga proizvo─Ĺa─Źa svinja, ─Źiji su ─Źlanovi poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi koji se bave svinjogojstvom, uzgojem i kori┼ítenjem rasplodnog materijala (krma─Źe i nerasti), proizvodnjom prasadi i tovom.

Za predsjednika udruge izabran je Kre┼íimir Kuterovac, a za tajnika Perica Bi─Źvi─ç.

Cilj je osnivanja udruge, kako je naveo Kre┼íimir Kuterovac, za┼ítititi doma─çu proizvodnju svinja, provoditi edukacijiu potro┼ía─Źa, promovirati kvalitetu proizvoda i stvaranje oznake kvalitete Hrvatska svinjetina, ure─Ĺenje tr┼żi┼íta svinjskog mesa, razvoj kratkih lanaca opskrbe hranom te zajedni─Źki nastup na tr┼żi┼ítu i razvoj prodaje.

Razvoj konkurentnosti
─îlanovi udruge godi┼ínje proizvode oko 700.000 svinja i dr┼że 30.000 krma─Źa, a to su tvrtke: ┼Żito d.d. Osijek, Belje plus Darda, Agroan d.o.o. Veliki Otok, Krmiva d.o.o. Zagreb, PIK Vinkovci plus Vinkovci, Osatina d.o.o. Semeljci, Sto─Źar d.o.o. Vara┼żdin, TSH ─îakovec d.d. ─îakovec, Vupik plus, Vukovar i West d.o.o./CUS d.o.o. Antunovac.

"Cilj je na┼íe udruge i odr┼żanje i pove─çanje proizvodnje svinja te razvoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Nova udruga nastala je i iz potrebe reprezentativnog udru┼żivanja profesionalnih svinjogojaca te promocije svinjogojstva kao ozbiljne gospodarske grane, koja mo┼że osigurati smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda, grane kao va┼żne izvozne djelatnosti, koja mo┼że iskoristiti prirodne poljoprivredne resurse, pove─çati zapo┼íljavanje i osigurati sigurnost opskrbe hranom na┼íih gra─Ĺana", ka┼że Kuterovac i dodaje da su postoje─çe udruge koje djeluju u svinjogojstvu na razli─Źitim razinama uglavnom zainteresirane za provedbu uzgojnih programa na podru─Źju Hrvatske. Kuterovac dodaje kako ┼żele konstruktivnim prijedlozima te sa stru─Źnjacima i iskustvom pridonijeti daljnjem razvoju hrvatskog svinjogojstva.

Promet ┼żivim svinjama
Kad je rije─Ź o uvozu, iz udruge napominju da Hrvatska trenutno iz drugih zemalja EU-a uvozom pokriva i do 70 % potreba za svinjetinom. "Tijekom 2018. u Hrvatsku je uvezeno 96.506 tona svinjskog mesa, a izvezeno je 8526 tona. Premda se bilje┼żi kontinuirano pove─çanje uvoza svinjskog mesa (s izuzetkom 2016. godine), pro┼íle je godine znatno usporen trend uvoza, no zato je zabilje┼żeno pove─çanje uvoza ┼żivih svinja u Hrvatsku.

"Promet ┼żivim svinjama ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu i bilje┼żi kontinuirano pove─çanje u broju izvezenih svinja. Premda bi ovo trebao biti podatak koji pokazuje napredak u sektoru, to nije tako. Pove─çanje u broju izvezenih ┼żivih svinja nastaje kao posljedica nepovoljnih tr┼żi┼ínih uvjeta s cijenama svinjetine u RH i poku┼íaja prodaje svinja na vanjskim tr┼żi┼ítima po vi┼íim cijenama. Na┼żalost, to je uzrok smanjene zaposlenosti doma─çe klaoni─Źke industrije. U 2018. godini zabilje┼żeno je pove─çanje uvoza ┼żivih svinja u Republiku Hrvatsku (4 %), ┼íto treba biti velik izazov u provedbi biosigurnosnih mjera u borbi protiv AFK-a. Stagnacija u broju rasplodnih krma─Źa u na┼íoj zemlji ima izravan odraz na rad klaoni─Źke industrije. Pad u broju trupova u prikazanom razdoblju ne┼íto je manji (20 %) u odnosu prema padu broja krma─Źa. Na┼żalost, to nije rezultat boljih reprodukcijskih rezultata na preostalom mati─Źnom stadu, nego je posljedica uvoza ┼żivih svinja za klanje", navode iz udruge i dodaju da je za razumijevanje aktualne situacije svinjogojske proizvodnje, ali i stanja u kojem je klaoni─Źka industrija, kao i cjelokupno tr┼żi┼íte svinjskog mesa, potrebno sagledati podatke o broju uvezenih odojaka, zaklanih odojaka i broju zaklanih svinja.

Trend rasta cijena svinjetine
ÔÇťU 2018. godini u Hrvatsku su uvezene 483 tisu─çe odojaka. Istovremeno su u klaonicama zaklana 74.843 odojka. Pod pretpostavkom da su svi zaklani odojci bili iz uvoza, preostalo je vi┼íe od 400 tisu─ça za stavljanje u tov. Prema tome, iz doma─çe se svinjogojske proizvodnje u klaonicama u RH podmiruje oko 46 % doma─çih potreba. Prevelik uvoz prasadi za prehranu doma─çeg stanovni┼ítva i rastu─ça turisti─Źka potro┼ínja mogu postati ograni─Źavaju─çi ─Źimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva. Aktualni trend rasta cijena svinjetine iznena─Ĺuju─ça je pojava na globalnoj razini, koja ima svoj odjek na europskoj i na┼íoj, hrvatskoj razini. Cijene svinjetine na europskom su tr┼żi┼ítu oko 5 % vi┼íe od cijena na hrvatskom tr┼żi┼ítu. Podizanje cijena svinjetine mo┼że pomo─çi oporavku svinjogojske proizvodnje u RHÔÇŁ, ka┼że Kuterovac.─îlanovi: ┼Żito, Belje plus, Agroan, Krmiva, PIK Vinkovci plus, Osatina, Sto─Źar, TSH ─îakovec, Vupik plus i West d.o.o./CUS d.o.o.


Komentari ─Źlanka

Vezani ─Źlanci

U obnovu farme i stada ulo┼żili 33,5 milijuna kuna

02.08.2019.

Rekonstrukcijom farme kapacitet od 1300 rasplodnih krma─Źa ostao je isti, a godi┼ínje ─çe se proizvoditi 35.000 komada prasadi za tov

Ve─ça potra┼żnja za pr┼íutima spas za doma─çe svinjogojstvo

10.06.2019.

Uvoz sirovine za doma─çe pr┼íute u uvjetima kada je doma─çe svinjogojstvo bilo na koljenima zbog velikog uvoza poljuljao je povjerenje i u doma─çe pr┼íute na tr┼żi┼ítu gdje ga prepoznaju.

Nukleus farma tvrtke ┼Żito: Kre─çe uzgoj krma─Źa s vrhunskim genetskim materijalom

28.05.2019.

To nije klasi─Źna pri─Źa, nego je vrh vrhova ┼íto mo┼że biti u sektoru svinjogojske proizvodnje, istaknuo je ministar Tolu┼íi─ç koji je ju─Źer u dru┼ítvu vlasnika ┼Żito grupe M. Pipuni─ça, premijera A. Plenkovi─ça, ministrice G. ┼Żalac i ┼żupana osje─Źko-baranjskog I.

Fajferice im odredile ┼żivotni put: doveli ih na Krk pa s otoka preselili na kopno

29.03.2019.

Supru┼żnici Stupan upustili su se u neobi─Źnu avanturu. Na Krk su doselili obitelj crnih slavonskih svinja. No, kako im je ┼żelja bila da si sami proizvode svu hranu, sa svojim su svinjama preselili s otoka na imanje kod Vrbovca gdje ┼żive svoj san.

Hranidba krma─Źa odre─Ĺuje brojnost legla i te┼żinu prasadi - a to ovisi o svinjogojcu

26.03.2019.

Legla s visokim brojem prasadi zahtijevaju djelotvornu pomo─çnu hranidbu prasadi za odtere─çenje krma─Źe i za visoke te┼żine prasadi kod odbi─ça. Da bi se to ostvarilo moraju se osigurati ukusne i visokoprobavljive hranidbene komponente

Tag cloud

 1. 1934 ─Źlanka imaju tag hrvatska
 2. 1959 ─Źlanka imaju tag turizam
 3. 1548 ─Źlanka imaju tag financije
 4. 1239 ─Źlanka imaju tag izvoz
 5. 837 ─Źlanka imaju tag zapo┼íljavanje
 6. 1002 ─Źlanka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 ─Źlanka imaju tag trgovina
 8. 964 ─Źlanka imaju tag svijet
 9. 833 ─Źlanka imaju tag investicije
 10. 681 ─Źlanka imaju tag poduzetni┼ítvo
 11. 904 ─Źlanka imaju tag ict
 12. 964 ─Źlanka imaju tag EU
 13. 861 ─Źlanka imaju tag industrija
 14. 768 ─Źlanka imaju tag menad┼żment
 15. 557 ─Źlanka imaju tag malo i srednje poduzetni┼ítvo
 16. 922 ─Źlanka imaju tag kriza
 17. 584 ─Źlanka imaju tag maloprodaja
 18. 546 ─Źlanka imaju tag marketing
 19. 486 ─Źlanka imaju tag krediti
 20. 504 ─Źlanka imaju tag tehnologija
 21. 362 ─Źlanka imaju tag poticaji
 22. 426 ─Źlanka imaju tag obrazovanje
 23. 260 ─Źlanka imaju tag potpore
 24. 392 ─Źlanka imaju tag prehrambena industrija
 25. 343 ─Źlanka imaju tag eu fondovi
 26. 439 ─Źlanka imaju tag banke
 27. 378 ─Źlanka imaju tag hnb
 28. 349 ─Źlanka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 ─Źlanka imaju tag dzs
 30. 339 ─Źlanka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 ─Źlanka imaju tag agrokor
 32. 299 ─Źlanka imaju tag osijek
 33. 299 ─Źlanka imaju tag hgk
 34. 378 ─Źlanka imaju tag vlada
 35. 345 ─Źlanka imaju tag energetika
 36. 269 ─Źlanka imaju tag poduzetnici
 37. 342 ─Źlanka imaju tag porezi
 38. 341 ─Źlanka imaju tag recesija
 39. 376 ─Źlanka imaju tag BDP
 40. 267 ─Źlanka imaju tag investicija