Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Ou 2020

Ulagati u lijesku ili ne? Testirali namaz od lješnjaka kako bi donijeli odluku

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Ulagati u lijesku ili ne? Testirali namaz od lješnjaka kako bi donijeli odluku

Sama ideja za proizvod nastala je prije dvije godine kada smo se počeli igrati s receptima i sastojcima koji se dobro kombiniraju s lješnjakom. Napravili smo nekoliko uzoraka koje smo ponudili svojim obiteljima, prijateljima i poznanicima da vidimo reakcije, skupimo kritike te kako bi mogli predvidjeti reakcije samoga tržišta", kažu profesor hrvatskog jezika Jeronim Čeko i njegov kreativni partner i kum Željko.

Njihovi bližnji su glavni razlog što su danas tu gdje jesu, oni su ih potaknuli i ohrabrili da se okušaju u poslovnim vodama, a da pritom ne moraju ići trbuhom za kruhom daleko od doma.

O okusu je presudilo nepce petogodišnjaka
"Nakon svih mogućih kombinacija, odluku smo prepustili Željkovom sinu, mome kumčetu, tada 5- godišnjem Jakovu. Ispred njega smo stavili razne kombinacije namaza, s različitim sladilima i omjerima te se on odlučio za čoko verziju s brezinim šećerom i kakaom. Nama nije preostalo ništa drugo nego da ga poslušamo i upustimo se u poslovanje", otkrivaju ukratko tajne nastanka proizvoda koji se danas nalazi u tridesetak dućana diljem Republike Hrvatske.

Ipak ima jedan problem, a to je da se njihovi namazi od prženih ekološki uzgojenih lješnjaka najradije jedu na žlicu i zato oprez! Doznajemo i da su mnogi poznati Hrvati već zaljubljeni u ovaj vrhunski proizvod, a kuharice ga rado uključuju i u svoje slastice.

Osnovali su tvrtku Nutmaz j.d.o.o. koja se bavi preradom orašida i sjemenki. Proizvode u Španskom, u pogonu od 50-ak m2. Trenutačno otkupljuju sirovinu od nekoliko OPG-ova, a nadaju se kako će uskoro imati vlastitu sirovinu. Inače, od 2013. bave se i ekološkom proizvodnjom aronije (certificirana od Austria bio garantie). Imali su i uzgoj ekološkog češnjaka, a 2016. godine su posadili i pokusni, vlastiti nasad lijeske.

U originalni namaz ide 100% lješnjaka
"Planirajući sam plasman ploda, naravno kada dođe do toga da ima prinos, nismo htjeli prodavati 'samo' plod jer ga na tržištu ima dosta, nego smo vodeći se ekološkim načelima, odlučili tržištu ponuditi nešto novo", govore i otkrivaju da se radi o zdravom namazu od lješnjaka, bez dodataka emulgatora, raznih lecitina, konzervansa i ostalih štetnih dodataka koji se nalaze u srodnim artiklima.

"Jedan je 'čisti', 100% lješnjak bez ikakvih dodataka. Drugi namaz sadrži, što je rijetkost, čak mislimo i da smo jedini na našem tržištu, visokih 90% lješnjaka iz ekološkog uzgoja, te smo kao sladilo stavili brezin šećer i još dodali organski kakao. Brezin šećer je okusom i izgledom najbliži bijelom šećeru, ali ne mijenja okus te, ono što je najbitnije, ne radi štetu organizmu. Ne smeta djeci, a pogodan je i za dijabetičare jer ne mijenja razinu šećera u krvi", doznajemo. Tko ih poželi naći neće imati problema jer staklenka s velikim natpisom Nutmaz i prepoznatljivom šarenom naljepnicom s likom Orašara lako privlači pozornost.

U sastav namaza ulaze samo pomno birani lješnjaci
Proizvod grade na eko priči te koliko god su u mogućnosti sirovinu nabavljaju unutar države jer žele potaknuti domaću i ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Tako su do sada ostvarili suradnju s nekoliko eko gospodarstava: OPG Maras, OPG Sedlaček i OPG Matijević.

"Što se tiče samog proizvoda, mi ga doživljavamo i prezentiramo kao premium, volimo za njega reći i 'hand made' jer u njegov sastav ulaze samo pomno birani lješnjaci. Naš je cilj tržištu ponuditi što bolju kvalitetu", ističu.

Postupak proizvodnje je sljedeći: lješnjak prvo ide u rotacijsku pećnicu, zatim se ručno prebire kako bi se odvojio nekvalitetan plod. Nakon toga ide u mikser iz kojega izlazi gusto tekući lješnjak, a slijedi proces dodavanja ostalih sastojaka (brezin šećer i kakao). Poslije prerade, namaz pune ručnom punilicom u sterilizirane staklenke. "Tek po okončanju cijeloga procesa ručno etiketiramo teglice u kreativno (i vrlo primamljivo) ruho našega dizajnera Matije Dedića. Zbog svega navedenoga, možemo reći da je ovo pravi premium, hand-made proizvod", obrazlažu dvojica prijatelja i suradnika.

Ne odustajte od rada na zemlji
U početku su osobno obilazili dućane i slali mailove s ponudom, a danas ih mnogi sami pozivaju da dođu predstaviti svoj proizvod. S prvim teglicama krenuli su pred Božić 2018. kada je mnogima Orašar (njihov zaštitni znak, omiljeni božićni lik) bio posebno zanimljiv. Neki su ih upozoravali da je to poklon specifičan za 'pod bor', ali Jeronim i Željko odmahnuli su rukom i rekli: Pa nek nam Božić traje kroz cijelu godinu!


Komentari članka

Vezani članci

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

01.06.2020.

Zatvaranje restorana Đurina hiža na obiteljskom OPG-u u Varaždinskom Toplicama zbog pandemije koronavirusa umalo je upropastilo obiteljski posao, no Nikola Božić odlučio je dostavljati proizvode sa svojeg OPG-a po cijeloj Hrvatskoj. Krenulo je odlično. Pr

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

01.06.2020.

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

Timi i Dubravka Kovačević: Nakon pandemije mnoge će tvrtke reorganizirati radni prostor

01.06.2020.

Zagrebačka tvrtka DCT upravljanje poslovnim procesima bračnog para Dubravke i Timija Kovačevića nudi specijalizirana rješenja za kvalitetno upravljanje radnim mjestima i objektima, odnosno radnim i uredskim prostorima. Od najma, planiranja ranih mjesta do

Gradi 15 metara dug brod od konoplje na solarni pogon: 'Sve je krenulo prije 12 godina'

31.05.2020.

Vlasnik malog brodogradilišta Marservis iz Kaštelira Luciano Beg, zajedno sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba prijavio je projekt na natječaj za sredstava iz fondova EU za izgradnju katamarana na električni pogon, od prirodnih materijala k

Od pogona u kući do moderne proizvodnje etablirane kozmetike

31.05.2020.

Iako mnoge tvrtke imaju problema s osiguranjem dovoljno stručne radne snage, u Biovitalistu ističu da oni slove kao dobar i kvalitetan poslodavac te da se vjerojatno zato nisu dosad susretali s ovim problemom.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija