Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Pro 2020

Unatoč pandemiji TOS uspješno posluje u Hrvatskoj i inozemstvu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Unatoč pandemiji TOS uspješno posluje u Hrvatskoj i inozemstvu

Kneževačka Tvornica opreme i strojeva (TOS), sestrinska tvrtka Bio Pharm Veta i Agrotela GmbH, unatoč pandemiji koronavirusa, ne posustaje u ostvarenju zacrtanih planova. Početkom pandemije ustoličena je nova uprava (Mladen Orešić, Cyriak Laner i Melita Stojanović, ujedno direktorica tvrtke), koja je krenula u daljnje izazove s ciljem osvajanja novih tržišta i otvaranja vrata za suradnju.

- U ovom trenutku zapošljavamo 40-ak radnika, s tendencijom povećanja broja - priča Stojanović naglašavajući kako rade na domaćem i inozemnom tržištu poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije… Nekoliko je djelatnosti kojima se bave, a osnovne su proizvodnja, ugradnja i održavanje opreme za govedarske, svinjogojske i peradarske farme, gradnja farmi i ostalih montažnih objekata proizvodno-skladišne ili sportske namjene, ugradbeni elementi za sve vrste objekata, proizvodnja, ugradnja, održavanje silosa i opreme za mješaonice stočne hrane, proizvodnja i održavanje strojeva i opreme specijalne namjene u poljoprivrednoj proizvodnji, popravci metalnih dijelova za sve vrste strojeva i opreme, opremanje bioplinskih postrojenja, lagune za gnojovku… Poseban naglasak stavljen je na svjetski poznatu tvrtku DeLaval, čiji su ovlašteni zastupnici.

Brend
- Riječ je o prodaji i servisiranju DeLavalove opreme, najviše muzne. Od ustroja tvrtke, 2014. godine, održavali smo samo beljske farme, a posljednjih smo se godina otvorili prema svima koji imaju DeLavalovu (i ne samo njegovu) opremu. Uz kompletno održavanje beljskih govedarskih farmi, radimo za tvrtke Žito, Osilovac, Vupik i mnogobrojne OPG-ove, a naši serviseri odlaze i u Srbiju, BiH i Mađarsku - kažu u TOS-u, dodajući kako se u Hrvatskoj skrbe o objektima u kojima je 40-ak tisuća grla, od kojih 10-ak tisuća muznih krava. Da su domaći lider u svojoj "branši", dovoljno govori činjenica kako su jedini u Hrvatskoj koji imaju pet educiranih servisera (slične tvrtke imaju po jednog, najviše dva), a osam ih je još uvijek u fazi edukacije. Osim servisiranjem i montažom bave se i proizvodnjom vlastitih proizvoda u nekom od proizvodnih pogona, ukupne veličine od približno 5500 četvornih metara.

- Osnovni proizvod su nam montažne hale, tunelska skladišta za sijeno, slamu i raznu robu te materijale. Zadržali smo brend nekadašnjeg TOS-a koji se odnosi na raznu svinjogojsku opremu, a ne treba zaboraviti ni na razne nadstrešnice, rolovrata, klizna vrata, sustave za zaštitu od propuha i brojne druge proizvode, posebice one za opremanje bioplinskih postrojenja, poput pokrova, zaštitne obloge, spremnika za plin i slično - ističe Miroslav Šormaz, koordinator poslovanja kneževačkog TOS-a. Hvale se i kako jedini u Hrvatskoj imaju pokazni sustav navodnjavanja u krugu tvrtke.

- Rezultat je to dobre suradnje s tvrtkom Valmont, čiji smo jedini zastupnici u Hrvatskoj - nastavlja Stojanović, objašnjavajući kako je Valmont proizvođač samohodnih sustava za navodnjavanje, ujedno i svjetski lider u području navodnjavanja, te nudi sustave s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Navodnjavaju više od deset milijuna hektara u više od stotinu zemalja diljem svijeta, a od sustava ističe centar Pivote i linearne sustave. Svaki do sada prodani sustav posebno je dizajniran za polje gdje bi trebao biti postavljen. Osiguravaju visoku kvalitetu navodnjavanja i visoke prinose primjenom preciznog navodnjavanja, jednostavni su za rukovanje i zahtijevaju manje radne snage nego druge metoda navodnjavanja. Mogu biti opremljeni uređajima za aplikaciju tekućih gnojiva, pesticida, mikroelemenata i drugih kemijskih sredstava, a vijek trajanja opreme duži je od 25 godina.

Smjernice
- Upravo nam je navodnjavanje, odnosno postavljanje i održavanje sustava, jedna od smjernica i jedan budućih važnih poslova, jer imamo već 15 gotovih projekata za postavljanje takvih sustava većim ili manjim poslovnim poljoprivrednim subjektima. Država je projekte odobrila, a sada se samo čeka na banke, koje moraju prebaciti novac na račune zainteresiranih poljoprivrednika - tvrdi Stojanović. Katarina Perković, promotorica tvrtke, naglašava kako iduće godine kreću u smjeru prijave na europske projekte.

- U 2021. godini planiramo uključivanje u Europski socijalni fond i prijavu na projekte za povećanje prilagodljivosti malih i srednjih poduzeća i obrta pružanjem stručnih i poduzetničkih znanja te vještina uz nove partnere - kaže, podsjećajući kako su započeli suradnju s Poduzetničkim razvojnim centrom za ruralna pitanja Erdut i Centrom primijenjenih bioznanosti s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti. Zajednički je zaključak kako treba udružiti partnere iz javnog i privatnog sektora, a TOS-ovcima je posebice interesantno surađivati sa znanstvenom zajednicom te na taj način ulagati u budućnost i razvoj tvrtke. Direktorica Stojanović naglašava da je prošla godina završena s dobiti, a ove će godine, zbog koronakrize, plus biti samo nešto manji.

- Posla je bilo cijelo vrijeme, ali korona nas je spriječila da odemo tamo gdje smo trebali. Važno je da su naši radnici zdravi i da se svi zajedno pridržavamo svih propisanih mjera - ističe Melita Stojanović.


Komentari članka

Vezani članci

Turizam, ugostiteljstvo i industrija zabave najviše pretrpjeli zbog pandemije

17.01.2021.

Negativnim utjecajem pandemije covida-19 najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje u prerađivačkoj industriji i trgovini, objavila je u utorak Fina, čija je analiza pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalni

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Nema predaje! Nikad nema predaje!

14.01.2021.

Nosite svoje poduzetništvo s ponosom, kao državno odličje, ne tražeći nikoga da vam ga formalno dodijeli kao priznanje. Ono, uostalom, najviše vrijedi kada ga vidite u vlastitom odrazu u zrcalu. Takvo, samozatajno i neotuđivo, najveća je nagrada.

Poslovni recept za "novo normalno"

07.01.2021.

Prilagoditi se "novom normalnom" - mnogim je obrtnicima bilo pitanje opstanka, ali i poticaj za realizaciju novih zamisli i davnih želja. Provjerili smo kako se s gubitkom narudžbi zbog sve dublje ekonomske krize uzrokovane pandemijom, svaki u svom područ

Posjetili smo prvu hrvatsku tvornicu zdravih kokica u Bregani, a koja je proradila u jeku korone: Znali smo da ovime ne možemo promašiti, morat ćemo povećati proizvodnju

05.01.2021.

Nekad se do najbolje biznis ideje dođe iz čiste osobne potrebe. Zagrepčanin Marijan Babić voli kokice, a njegovo troje djece ih obožava. Kako im je gotovo svaki dan za vrijeme proljetnog lockdowna spremao kokice, pomislio je kako bi bilo super da ih može

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici